VESTI

GALERIJA

ARHIVA

SARADNJA

KONTAKT

O NAMA

 

 Odbori

KPZ/Zab./POŽAREVAC

KPZ S.MITROVICA

KPZ NIŠ

KPZ/malolet/VALJEVO

KPZ/žene/POŽAREVAC

KPZ SOMBOR

KPZ BEOGRAD

KPZ/P.S./BEOGRAD

KPZ ŠABAC

KPZ ĆUPRIJA

OZ BEOGRAD

OZ VRANJE

OZ ZAJEČAR

OZ ZRENJANIN

OZ KRAGUJEVAC

OZ KRALJEVO

OZ KRUŠEVAC

OZ LESKOVAC

OZ NEGOTIN

OZ NOVI PAZAR

OZ NOVI SAD

OZ PANČEVO

OZ PROKUPLJE

OZ SMEDEREVO

OZ SUBOTICA

OZ UŽICE

OZ ČAČAK

SZB BEOGRAD

VPD KRUŠEVAC

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIGOVOR

 

 

 

 WebMaster


ATRIUM
PLUS

 SZB BEOGRAD

 

SPECIJALNA ZATVORSKA BOLNICA BEOGRAD

            

Specijalna zatvorska bolnica je specifična ustanova za lečenje pritvorenih lica i osuđenika i kao takva funkcioniše od 1969 godine. U njoj se sprovode mere obaveznog lečenja i čuvanja psihijatrijskih bolesnika i mere obaveznog lečenja od alkoholizma i narkomanije, kao bolesti zavisnosti.

Savremeni način rada u našoj bolnici karakteriše timski rad :

 

SLUŽBE ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

SLUŽBE ZA PREVASPITANJE

SLUŽBE OBEZBEĐENJA

SLUŽBE ZA OPŠTE POSLOVE

 

Rehabilitacija i resocijalizacija osuđenih  i bolesnih lica je zajednički cilj svih službi, koji se realizuje planski i sistematičnim aktivnostima uz primenu savremenih metoda lečenja i prevaspitnog rada.

Raznovrsnost kadrova, raznovrsnost programa  i jasna podela uloga omogućava kvalitetan rad na rehabilitaciji i resocijalizaciji osuđenika. Svaki član tima poseduje adekvatno znanje, umešnost pristupa i komunikacije sa svakim pacijentom, dosledno poštuje sve one elemente koji u određenim stanjima mogu predstavljati kontraindikacije i poseduje jednu od najvažnijih osobina a to je sposobnost uspostavljanja pravilnog odnosa prema pacijentu, poštovanje njegovog integriteta i jedinstvenosti njegove ličnosti.

Proces rehabilitacije i resocijalizacije obuhvata medikamentnu terapiju, edukaciju, terapijsku zajednicu, psihoterapiju, porodičnu psihoterapiju, socioterapiju i okupaciono-radnu terapiju, čiji su ciljevi prevazilaženje osećaja izolacije, otuđenja i usamljenosti koji su karakteristični za penalne uslove. Kroz individualni rad pacijentu se pomaže da realnije i jasnije sagleda sebe i svoj problem a jačaju se i socijalni kontakti sa spoljnom sredinom. Kroz grupni rad vrši se i pripremanje porodice za ponovni povratak ovih pacijenata u vanbolničku sredinu. U slučajevima kada porodica ne sarađuje, što se kod psihijatrijskih pacijenata dešava u velikom procentu, uključuju se nadležne službe van ustanove: Centri za socijalni rad, nadležni sudovi i domovi.

OKUPACIONO RADNOM TERAPIJOM, kao nezaobilaznim delom procesa rehabilitacije i resocijalizacije, akcenat se prvenstveno stavlja na aktiviranje psihičkih potencijala pacijenta i poboljšanje njegovog socijalnog funkcionisanja. Ona predstavlja specifičan most koji povezuje pacijenta sa njegovom životnom i radnom sredinom. Socijalna izolacija kao posledica bolesti je naročito izražena u penalnoj ustanovi, što radnim terapeutima nameće obavezu da organizuju grupni rad i omoguće pacijentima da  kroz različite tehnike  i vidove radne terapije izraze kako svoju kreativnost, tako i  promene koje nastaju kao posledice bolesti. Krajnji rezultat napornog i stpljivog rada  ne podrazumeva eksponat umetničke vrednosti, već postizanje određenih terapijskih ciljeva kao što su : delovanje na psihomotorne i psihosocijalne aktivnosti, pomoć pacijentu u oslobađanju, kočenju i kontroli neprikladnih impulsa i stanja, kao i održavanje i poboljšanje radne sposobnosti radi lakše reintegracije pacijenta u životnu i radnu sredinu. Rezultat tog zajedničkog rada su brojne izložbe radova pacijenata koje su organizovane kako u samoj ustanovi tako i u galerijama i izložbenim prostorima  grada, počev od sedamdesetih godina.

Tretmanu i lečenju psihijatrijskih oboljenja i bolestima zavisnosti danas se poklanja posebna pažnja. Specifičnost naše ustanove je u tome što neguje visoke kriterijume i principe humanizacije odnosa i radi na ublažavanju marginalizacije ove populacije, što je poslednjih godina doprinelo otvorenosti za saradnju sa različitim humanitarnim organizacijama i donatorskim kućama.

Da bi se omogućio kvalitetniji i sadržajniji život pacijenata, neophodno je da se bitno poboljšaju i uslovi života u okviru bolnice i potrebno je svakom pacijentu pružiti nešto više od obaveznog minimuma.

U tu svrhu, u proteklih nekoliko godina uložena su dodatna sredstva za poboljšanje uslova života naših pacijenata, u smislu renoviranja prostora u kojima borave ali je neophodno sa takvim ulaganjima i radovima nastaviti  kako bi se bolnica dovela na nivo evropskih standarda.

U Specijalnoj zatvorskoj bolnici počelo je sa radom ODELJENJE “BEZ DROGE”. Posebnost tog odeljenja je pokušaj da se zavisnici leče bez lekova. Uz redovne kontrole, psihološku podršku,vaspitne nagrade, okupaciono radnu terapiju i druge pogodnosti, period proveden na lečenju na ovom odeljenju treba da posluži kao model za “život bez droge”.

 

 

Predsednik:

Mladen Novaković

 

 

Vesti || Galerija || Arhiva || Saradnja || Kontakt