DOKUMENTI

  SARADNJA

GALERIJA
SUSRETI

    LINKOVI

 

 

PREDSEDNIK

SEKRETAR

SREMSKI

JUŽNOBANATSKI

KOLUBARSKI

PODUNAVSKI

Preds.POS VOJV.

JABLANIČKI

ZAPADNOBAČKI

KOSOVSKOMETOH

PČINJSKI

MAČVANSKI

POMORAVSKI

BOR-ZAJEČAR

ZLATIBORSKI

Preds.POS KiM

SEVRNOBAČKI

JUŽNOBAČKI

RAŠKI

 

EUROFERDOP

 

 Informišite se o najnovijim aktivnostima EUROFEDOP

 

3. Susreti Pravosuđa

Čanj
2006.


Poštovane kolege, vi ste neposredni organizatori ekipe vašeg okruga - Grada, za učešće članstva ovog Sindikata na  susretima pravosuđa koji se održavaju u Čanju 

OBRASCI (ZIP)

PRIJAVA (ZIP)

 .opširnije

 

Susreti ARHIVA

 WebMaster


ATRIUM GROUP

Dokle razumevanja za neažurne sudije

Sindikatu zaposlenih u pravosudnim organima Srbije

Drago mi je što ste uvažili cenjeno uredništvo Glasa javnosti i veoma brzo, samim tim i efikasno, reagovali na moju javno izrečenu kritiku rada srpskog pravosuđa.
S mog aspekta, sindikalna aktivnost podrazumeva, pored socijalno-ekonomske zaštite zaposlenih, i pravedne zahteve koji treba da budu izuzetno dosledni i odmereni, jer je u pitanju pravosuđe. Provokativno napominjete da pošteni građani retko idu na sud. Upravo u mojoj 66. godini, sada vodim drugi spor. Znači, kao građanin baš sam retko išao na sud. Međutim, nije mi cilj dokazivanje, nego ostvarivanje prava na obeštećenje po tužbi P br. 2625/03 za krađu 110 stabala cerove šume u Vrčinu, uz istovremenu krivičnu odgovornost optuženih.

Blagovremeno sam podneo tužbu za krađu sa validnom dokumentacijom jer sam pre toga obezbedio uviđaj dežurne ekipe OUP Grocka i zvaničnog šumara Miodraga Ilića. koji je obeležio ŠK svih 110 panjeva. Međutim, za mnoge naše nezavisne sudije ne postoji pravo na pravično suđenje u razumnom zakonskom roku. Oni godinama imaju opravdanje zbog navodno niskih plata bez uvažavanja obaveza na disciplinovano, savesno i efikasno vršenje izuzetno odgovornog državnog zadataka, naročito u tranziciji.

Vašim komentarom da ste u nemilosti izvršne vlasti, podstakli ste me na očigledan primer sudije Petog opštinskog suda u Beogradu Gorane Vaselinović, koja na neodgovoran način vodi pomenuti spor. Dodatno sam razočaran predsednikom Petog opštinskog suda Milicom Popović-Đuričković koja je moju pritužbu proučila i uvažila, usmeno mi predložila da tražim izuzeće sudije, a kasnijim sledom događaja pokazala neprimerenu solidarnost sa sudijom Veselinovićevom. Nasuprot tome, imao sam sreće da moju pritužbu sasluša i uvaži, stručno primerni sudija kakva je gđa Bojović, pomoćnik predsednika Okružnog suda.

Konačno, radi objektivnog sagledavanja stanja u pravosuđu Srbije, predlažem izvršnoj vlasti i sindikatu da zajednički obave anketiranje stotinak građana u parničnom sporu koji u prvostepenom rešenju traje više od godinu dana. Posle toga ne bi bilo zapostavljeno elementarno pravo podnosioca tužbi, a sindikat ne bi više tražio nagradu za neefikasan rad sudija.

Zvonimir Jeremić, Pančevo

 

 


Novosti || O Nama || Program || Pristupnica || RO || Nazad