DOKUMENTI

  SARADNJA

GALERIJA
SUSRETI

    LINKOVI

    ARHIVA

 

 Odbori

PREDSEDNIK

SEKRETAR

SREMSKI

JUŽNOBANATSKI

KOLUBARSKI

PODUNAVSKI

Preds.POS VOJV.

JABLANIČKI

ZAPADNOBAČKI

KOSOVSKOMETOH

PČINJSKI

MAČVANSKI

POMORAVSKI

BOR-ZAJEČAR

ZLATIBORSKI

Preds.POS KiM

SEVERNOBAČKI

JUŽNOBAČKI

RAŠKI

 

 

 

 

Google

 

EUROFERDOP

 

 Informišite se o najnovijim aktivnostima EUROFEDOP

 

PRIGOVOR

U zelenom polju možete preuzeti obrazac Prigovora na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta

Susreti Crna Gora

 

 Susreti Pravosuđa


 opširnije
Susreti ARHIVA

Poseta broj:

Free Counter

 WebMaster


ATRIUM GROUP

SVI PRED VLADU

Beograd,

12.januar 2007

Ukoliko Vlada Srbije do srede 17. januara zaposlenima u pravosuđu ne isplati 4.000 dinara novogodišnje nagrade , zaposleni u pravosuđu će se tog dana u znak protesta ,predvođeni Sindikatom pravosuđa Srbije, kao i zaposleni u policiji, okupiti ispred vladinog zdanja u Nemanjinoj 11 u Beogradu.

POHVALA

Sindikat pravosuđa pohvaluje list "Pravda u tranziciji" u izdanju Specijalnog tužilaštva za ratne zloćine, kao i glavnu i odgovornu urednicu Jasnu Šarčević - Janković.

S obzirom na to da je redakcija Lista pre dva meseca obeležila prvu godinu izlaženja, konstatujemo da su u prvih sedam brojeva stručno i temeljno obrađeni problemi i dileme pravosudnog sistema u tranziciji. Kao orgnizacija, vrlo aktivna u borbi za prava zaposlenih u pravosuđu, dozvolićemo sebi i jednu opasku da u tih sedam brojeva "Pravde u tranziciji" nije bilo mesta za Sindikat pravosuđa Srbije.

VLADA LAGALISTA

Posle još jedne u nizu laži resornog ministarstva, da će za zaposlene u pravosuđu obezbediti  isplatu novogodišnje nagrade, te posle ignorantskog stava i odsustva sluha, Sindikat je ocenio da ova delatnost nikad nije imala goreg ministra i biće prinuđen da pozove članstvo da na predstojećim izborima ne glasa na "narodnjačku koaliciju", kojoj pomenuti eksponent pripada.  Tim povodom u Sindikatu pravosuđa održana je 8. januara 2007. konferencija za novinare.(klikni za saopštenje), sa koje su izvestili novinari svih relevantnih medija. Konferenciju za novinare prenosimo rečju (klikni za medijske izveštaje) i slikom

MINISTARSTVO KIDNAPOVALO BOŽIĆ BATU

7. januar 2007.

SAOPŠTENJE

 

Ni posle iscrpljujuće borbe između predstavnika Sindikata pravosuđa i predstavnika Vlade nije došlo do isplate novogodišnje nagrade 4.000 dinara za zaposlene u pravosuđu , iako je obećano da će prenos novca biti izvrešen do Božića. Sada je evidentno da obećanje nije ispunjeno, osim ako oni koji odgovorno i svesno lažu nisu mislili na «mali Božić». Činjenica je da su svoje novogodišnje i božićne praznike bogato proslavili, s obzirom na to da su sebi podelili iznose između 25.000 i 100. 000 dinara, pa za nas nije preteklo.

Tim povodom u ponedeljak, 8.januara 2007. godine, u 13 sati ( Savez samostalnih sindikata Srbije, Dečanska 14, sala na petom spratu )  predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović će održati konferenciju za novinare, na kojoj će opširnije govoriti o «malim božićnim poklonima», koje su primili zaposleni u resornom ministarstvu. Pozivamo vašeg novinara i snimatelja da izveste javnost sa ove konferencije.

 

Predsednica

Slavica Živanović

PRIVREMENI, POVREMENI ILI BOGOM DANI

27.decembar 2006.

Sindikat pravosuđa Srbije oštro negoduje zbog izjave ministra pravde Zorana Stojkovića o stanju u srpskom pravosuđu. Ulažemo velike napore kako bi ukazali na to da se reforme u pravosuđu ne mogu videti ni dobrom optičkom spravom, kao i da se pravna država i vladavina zakona ogledaju samo u političkoj retorici.

Prostim poređenjem dve vlade, došli smo do zaključka da je prošla vlada, iako je zatekla goru situaciju u pravosuđu, ipak imala sluha i ulagala u pravosuđe. Ova vlada sve je činila da potčini pravosuđe i jedino nije gadljiva na novac koji stiže naplatom sudskih taksi, paušala i novčanih kazni.

Činjenica je da pravosuđe nije onakvo kakvo bi trebalo da bude, mi od toga ne bežimo, ali isto tako, činjenica je da izvršna vlast nemarom opstruiše rad pravosuđa. Pravosuđe je ogledalo njihove /ne/iskrenosti kada kažu da žele ozbiljnu pravnu državu u kojoj će vladati zakonima.

Imajući u vidu dosadašnju praksu da se nesposobnost uvek nagrađuje, Sindikat pravosuđa Srbije predlaže premijeru Koštunici, dok mu ne istekne privremenost funkcije, da ministra Stojkovića nagradi ambasadorskim mestom, i to na primer u Crnoj Gori, tako da ne mora da uči strani jezik i oslobodi ga obaveze da predstavlja pravosuđe. Ne mora nama da učini, ali neka učini svom ministru!

Predsednica

Slavica Živanović

KOSOVSKI DODATAK

Ministarstvo pravde Srbije

Zoranu Sojkoviću, ministru pravde

Ministre,

s obzirom na to da smo Vašem zameniku Branislavu Bjelici i pomoćnlku Srbislavu Cvejiću 20. decernbra 2006. godine predali Protokol na potpisivanje, a u vezi sa "kosovskim dodatkom" za zaposlene u srpskom pravusuđu na Kosovu i Metohiji, očekujemo da isti potpišete do petka 29. decembra 2006. godine.

opširnije

OBEĆANJA

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva pravde Srbije, održanom u sredu, 20. decembra 2006. godine, predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije postigili su dogovor, odnosno dobili obećanje, da će zaposleni u pravosuđu, poput zaposlenih u zdravstvu, prosveti i policiji biti nagrađeni sa po 4.000 dinara pred novogodišnje praznike.

opširnije

VREMENA NOVA - RECEPTI STARI

OSUDA

ZA NEDODIRLJIVE

 

Sindikat pravosuđa Srbije oštro osuđuje pretnje Milovana Božovića, okružnog javnog tužioca i Vladimira Manojlovića, zamenika republičkog javnog tužioca upućene novinarki TV B92 Brankici Stanković.

 

OŠTRA OSUDA POLITIKANSTVA

U saopštenju, koje je potpisala predsednica Sindikata pravosuđa Slavica Živanović, oštro su osuđeni novi napadi na nosioce pravosudnih funkcija u cilju dnevne politike, što ozbiljno ugrožava njihova osnovna ljudska prava...

opširnije

PRILIKA ZA POPRAVNI

Predsednica Sindikata pravosuđa Slavica Živanović je u petak, 1. decembra, uputila pismo premijeru Vojislavu Koštunici u kojem je zatražila da odredi osnovicu na osnovu koje će se obračunavati zarada zaposlenih u našoj delatnosti shodno Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika, koji stupa na snagu 1. januara naredne godine. Ona je tom prilikom podsetila da su izbori na pomolu i zahtevala od aktuelnog predsednika Vlade da određivanjem osnovica zaštiti zaposlene u pravosuđu od eventualne nebrige njegovih naslednika  

 -Mislimo da je krajnje vreme da nešto učinite za pravosuđe, s obzirom na to da ste nas ignorisali u prethodne tri godine- istakla je u pismi premijeru predsednica našeg sindikata.

opširnije

SANDŽAK USKORO JOŠ BLIŽI SINDIKATU

Na poziv zaposlenih, članovi Predsedništva Sindikata pravosuđa Srbije posetili su Novi Pazar 29. novembra 2006. godine. Ovom sastanku prisustvovali su zaposleni u pravosudnim organima sa teritorije Novog Pazara, Tutina i Sjenice.

opširnije

ZARADE VEĆE 9,5 %

O B A V E Š T E NJ E

 

Počevši od novembra 2006. godine zarada zaposlenih u pravosuđu biće uvećana za 9,25 odsto. Posle primene Zakona o platama državnih službenika i nameštenika (rok primene 1. januar 2007. godine) zaposleni će biti  razvrstani u platne razrede, što dovodi do nove korekcije novog povećanja zarada.

Nezavisno od toga i dalje ćemo budno pratiti kriterijume po kojima će biti izvršeno rangiranje po platnim razredima, i dalje ćemo se boriti za sveukupno bolji položaj svih zaposlenih u srpskom pravosuđu.

Napominjem da je pred nama sastanak i sa predstavnicima Saveta Evrope, kao i da će i taj sastanak dati pozitivan pomak u poboljšanju položaja zaposlenih u pravosuđu Srbije.

Predsednica

Slavica Živanović

DEDA MRAZ ZA SVE

Ministarstvo pravde Republike Srbije

Ministru pravde ZORANU STOJKOVIĆU

 

Gospodine ministre,

imajući u vidu činjenicu da se bliži Nova godina i božićni praznici, a na osnovu čl. 119. stav 4. Zakona o radu, s pravom očekujemo da decu zaposlenih u pravosuđu obradujete novogodišnjim paketićima, kao i zaposlene jednokratnim novčanim iznosom...

opširnije

IZBORI - MISLITE NA TO !

Ministarstvo pravde Republike Srbije

ZORANU STOJKOVIĆU, ministru pravde

 

Gospodine ministre,

uzimajući u obzir činjenicu da Vi izbegavate susret sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije, pravdajući se državničkim obavezama, obaveštavamo Vas da će to za posledicu imati reakciju međunarodne zajednice i Eurofedopa. Njihovi predstavnici lično su se uverili da socijalni dijalog u Ministarstvu pravde ne postoji...

opširnije

BOLJI STATUS, MANJE SUDIJA

"Večernje novosti" - 14.11. 2006.

SAVETOVANJE SUDIJA O JAČANJU PREKRŠANOG SISTEMA U SRBIJI

BOLJI STATUS, MANJE SUDIJA

Od Nove godine, "organi za prekršaje" transformiše se u posebne sudove, a oko dva odsto prekršajaca ostaće bez posla

VRNJAČKA BANJA. -Oko 300 sudija za prekršaje, od ukupno hiljadu koliko ih ima u celoj Srbiji, okutpilo se juče u Vrnjačkoj Banji na tradicionalnom godišnjem savetovanju koje se ovoga puta, održava povodom usvajanja novog Zakona o prekršajima, uz osvrt na položaj maloletnika u krivičnom pravu.

opširnije

VEĆINA ZAPOSLENIH U SUDOVIMA BEZ REŠENOG STAMBENOG PITANJA

GLAS JAVNOSTI - 10.11.2006.

Na papiru nezavisni,u praksi podstanari

Slavica Živanović, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, potvrdila je juče za Glas da podatak koji ukazuje da četiri petine zaposlenih u pravosuđu nema rešeno stambeno pitanje datira iz 2000. godine, ali i da se situacija nije naročito popravila.

opširnije

VLAST NIPODAŠTAVA PRAVOSUĐE

GLAS JAVNOSTI, 6.11.2006.

Političke stranke dobijaju novac za izbore, ali ne i sudski overitelji

Sindikat pravosuđa Srbije ogorčen odnosom vlasti prema zaposlenima kojima je ukinut paušal za rad van radnog vremena

opširnije

JAGODINCI, SVAKA ČAST !!!

Sindikat pravosuđa Srbije je 19. sednicu održao u Jagodini. Sednica kao sednica, ništa novo - ništa čudno.

Međutim, ono što je bilo čudno i zaista nas prijatno iznenadilo jeste grad Jagodina i ljudi u njemu. Ne možemo a da ne pohvalimo domaćina ovog skupa, našeg kolegu Adama Uroševića. Pred početak sednice predstavnike Sindikata pravosuđa Srbije, osim čistog grada i gostoljubivog domaćina, vrednih i dobro obaveštenih kolega iz pravosuđa Jagodinskog okruga, dočekala je i ekipa TV «Jagodina», spremna da prenese svojim sugrađanima informaciju o radu i borbi Sindikata pravosuđa Srbije.

Ovom prilikom zahvaljujemo se organizatorima Adamu Uroševiću i Igoru Milosavljeviću, ostalim kolegama iz pravosuđa Jagodinskog okruga, ekipi TV «Jagodina», ljubaznom osoblju ZOO vrta u Jagodini, zaposlenima koji brinu o čistoći i zelenilu u Gradskom parku i tom gradu, kao i vlasniku i osoblju restorana «Potok» u Jagodini na dobrodošlici i naporu koji su uložili.

Što se nas tiče, neka grad Jagodina bude primer ostalim gradovima koji ne moraju da urade više za svoje sugrađane i goste, ali ne smeju da urade ni manje od njih. Svaka čast!

 

 

 

 

UREDBA O REŠAVANJU STAMBENOG PITANJA

Nacionalnim investicionim planom (NIP) predviđeno je i rešavanje stambenog pitanja zaposlenih u pravosuđu. Doduše, pravosuđe je u NIP - iza vojske, policije i zdravstva -  predviđeno sa 5%, ali i to je značajno. S tim u vezi, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu sa određenim kriterijumima. Uredbu možete preuzeti u celini klikom na zeleno polje UREDBA.

UREDBA (doc.)

GENERALNI SEKRETAR EUROFEDOP U BEOGRADU

Generalni sekretar Evropske federacije sindikata državnih službenika Bert Van Kalemberg boraviće, od 18. do 20. oktobra, u poseti srpskim sindikatima državnih službenika...

opširnije

SEDNICA REPUBLIČKOG ODBORA U JAGODINI12

 ČLANOVIMA REPUBLIČKOG ODBORA

SINDIKATA PRAVOSUĐA SRBIJE

Poštovane kolege,

 na osnovu člana 33. stav 3. Statuta Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije i čl. 3. i 4. Poslovnika o radu Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, zakazujem 19. sednicu ROS-a za  17. oktobar 2006. godine u 12 časova, koja će se održati u Jagodini, ul. Knjeginje Milice - u zgradi Okružnog suda, sa početkom u 12,00 časova.

opširnije

MINISTRE, IMA LI ZAISTA VIŠKA?

MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE

za

VISOKI SAVET PRAVOSUĐA

B e o g r a d

 Poštovani,

s obzirom na članak koji je objavljen u dnevnom listu "Večernje novosti" sa naslovom "Višak 76 sudova", bez dublje analize izgrađenog odnosa (slaganja ili neslaganja, poverenja ili nepoverenja) između Visokog saveta pravosuđa i Ministarstva pravde Srbije, u ime svih zaposlenih u pravosuđu, zahtevamo od vas da se precizno i jasno izjasnite šta je istina u tekstu, odnosno da li je tačno da je višak 76 sudova, da li postoji još neki kriterijum - osim broja sudija, na osnovu kojih se došlo do zaključka da je višak 76 sudova.

U vezi sa prethodno navedenim, opravdano postavljamo pitanje da li imate saznanja da li je Ministarstvo pravde Srbije i kakav socijalni program sačinilo za zaposlene u sudovima predviđenim za gašenje?

Zbog zabrinutosti svih zaposlenih, vaš odgovor očekujemo u što kraćem roku i srdačno vas pozdravljamo.

Predsednica

Slavica Živanović

MINISTAR ODUGOVLAČI POTPISIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA

2. oktobar 2006. godine

 

Ministarstvo pravde Republike Srbije

Ministru Zoranu Stojkoviću

B e o g r a d

 Poštovani,

 podsećamo Vas da nijedan dogovor sa Sindikatom pravosuđa Srbije niste ispoštovali i da bi bilo krajnje vreme da to učinite.

opširnije

VIŠAK 76 SUDOVA

12. septembar 2006, Večernje novosti

VISOKI savet pravosuđa uputio je, početkom avgusta, parlamentu na usvajanje predlog odluke o broju sudija i sudija porotnika u svim sudovima u republici. Kod Ministarstva pravde, pritom, inicirano je gašenje čak polovine svih opštinskih sudova u Srbiji.
Krajem avgusta, međutim, Komisija za reformu pravosuđa je "otpisala" Visokom savetu pravosuđa (VSP) zahtevajući da iz skupštinske procedure povuče onaj deo predloga koji se odnosi broj sudija koji je potreban opštinskim, okružnim i trgovinskim sudovima.

opširnije

SPORTSKO-REKREATIVNI SUSRETI "PLAVI HORIZONTI 2006"

U organizaciji Sindikata grupacije društvenih delatnosti Srbije i Crne Gore u hotelskom kompleksu "Plavi horizonti" u Tivtu (Crna Gora), od 24. do 29. septembra, biće održani Drugi sportsko-rekreativni susreti zaposlenih u društvenim delatnostima iz Srbije i iz Crne Gore. Cilj organizatora je uspostavljanje regionalne manifestacije srodnih sindikata...

opširnije

AFERA DONACIJA

Projekat “Elektronska baza propisa i sudske prakse”, koji je nedavno na konferenciji za novinare predstavio lično ministar pravde,  kao i većina stvari, ima naličje. Uloženo je mnogo novca, a baza podataka je neažurna i neupotrebljiva upravo za one kojima je namenjena. Tim povodom Sindikat pravosuđa Srbije je 11. septembra uputio medijima saopštenje, a da bi bilo jasnije o čemu je zapravo reč objavljujemo pisma ministru Stojkoviću od pre dve godine i ovogodišnje gospođi Vidi Petrović Škero u kojima je Sindikat apelovao na veliku uštedu novca. No, apel je ostao bez odjeka..........

opširnije

SRPSKO PRAVOSUĐE ČEKA SVOG GODOA

Predložene izmene i dopune Zakona o sudijama kao pravna zakrpa

"Sindikat pravosuđa Srbije osporio ustavnost Predloga zakona prema kojem opštinski ili okružni sudija mogu biti upućeni u viši sud, iako nisu izabrani na ove funkcije", piše u dnevniku GLAS JAVNOSTI od ponedeljka, 4. septembra. Tekst prenosimo u celini.

opširnije

BOGINJA PRAVDE NA TERENU

Srpski dnevni list "Sport" objavio je 25. avgusta vest da u crnogorskom letovalištu Čanj počinju sportske igre zaposlenih u pravosuđu. Opširnije na našoj stranici MEDIJI O NAMA.

opširnije

PREDAH SAMO DOK TRAJU IGRE !

Sindikat pravosuđa Srbije privremeno obustavlja akciju prikupljanja potpisa za smenu ministra pravde, kao i udaljenje republičkog javnog tužioca i predsednice Vrhovnog suda Srbije, zbog održavanja Petih sportskih susreta zaposlenih u pravosuđu.

 

Po završetku sportskih susreta akcija će biti nastavljena.

predsednica

Slavica Živanović

U PRILOG INICIJATIVI  ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA !

18.avgust 2006.

Poštovane posetiteljke i posetioci sajta Sindikata pravosuđa Srbije,

u znak protesta zbog neusvajanja zakona o ravnopravnosti polova, kao deo inicijative za pritisak na Vladu Srbije odsad ćemo sve funkcije i dužnosti koje obavljaju žene pisati u ženskom rodu.

S poštovanjem,

predsednica

Slavica Živanović

PISMO MINISTRU

16.avgust 2006.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović uputila je danas pismo resornom ministru Zoranu Stojkoviću u kojem ga obaveštava da, osim njegove smene, Sindikat u ime zaposlenih u ovoj delatnosti traži udaljenje republičkog javnog tužioca, kao i predsednice Vrhovnog suda Srbije.

"Zbog toga idemo redom poštujući formalnosti, iako svesni da te formalnosti ne menjaju suštinu i sveukupno loše činjenično stanje, osim što dodatno komplikuju situaciju", piše u današnjem pismu Slavice Živanović ministru pravde.

opširnije

ODLOŽENA PRIMENA PROPISA

15.avgust 2006.

Teško da prođe dan a da u nekom od štampanih ili elektronskih medija neko ne pomene akciju Sindikata pravosuđa Srbije za smenu čelnih ljudi srpskog pravosuđa ili opravdanost zahteva ne potkrepi novim razlozima. Danas je to opet učinjeno u GLASU JAVNOSTI, u tekstu  "Zakon kasni `samo` pet godina", koji na strani Mediji o nama prenosimo u celini.

opširnije

HVALA NA PAŽNJI ( II )

14.avgust 2006.

Pančevac Zvonimir Jeremić se ponovo  danas oglasio u rubrici PISMA ČITALACA dnevnika GLAS JAVNOSTI uputivši Sindikatu pravosuđa Srbije direktno pitanje: "Dokle razumevanja za neažurne sudije"?

"Važno je reći da ovaj Sindikat ne traži nagradu za neefikasan rad, već isključivo elementarne uslove i prosečnu zaradu za rad. Jer, ako niste znali, pravosuđe u radu ima više od dva miliona predmeta, a 16.500 zaposlenih, od toga 2.500 sudija i oko 500 tužilaca. Od pomenutog broja predmeta više od 60% se obrađuje u Beogradu. U poslednjih pet godina jedino se broj zaposlenih u pravosuđu nije uvećavao, osim broja predmeta i stope kriminaliteta. Podelite to i samo će vam se kazati. Pored ovoga, uvaženi gospodine Jeremiću, ovaj Sindikat upravo sprovodi akciju prikupljanja potpisa od građana za smenu vrha pravosudne vlasti, kao i ministra pravde, tako da vas pozivamo da učestvujete u našoj anketi jer mi, kao i vi, želimo da pravosuđe bude efikasno, pa tako i ugledno, a ne da služi kao društvena pljuvaonica"- odgovorila je, između ostalog, predsednik Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović.

opširnije

SKORO 10.000 POTPISA ZA SMENE

Sindikat pravosuđa Srbije prikupio je skoro 10.000 potpisa kako bi potkrepio inicijativu za smene u vrhu pravosudne vlasti i to ministra pravde, predsednice Vrhovnog suda Srbije i republičkog javnog tužioca. Kako je za Glas izjavila Slavica Živanović, predsednik Republičkog odbora ovog sindikata, poučeni ranijim iskustvima, sindikalci će inicijativu predati na ruke Predragu Markoviću, predsedniku Narodne skupštine Srbije i sekretaru parlamenta i tražiti da se odmah zavede kao dokument koji je zvanično primljen pod određenim brojem i datumom.

opširnije

PRAVOSUĐE-TEMELJ JAKE DRŽAVE

Povodom članka u dnevniku "Glas javnosti", objavljenom  10.avgusta u rubrici Pisma čitalaca, iz pera Pančevca Zvonimira Jeremića, Sindikat pravosuđa Srbije izražava veliko zadovoljstvo zbog toga što gospodin Jeremić nije jedan od uspavanih građana "operisanih" od brige za zbivanja u zemlji Srbiji.

"Hvala Vam na tome! Shvatili ste, kao i mi, da bi pravosuđe trebalo da bude temelj jake države"- piše u odgovoru koji je na adresu dnevnika "Glas javnosti" uputila predsednik Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović .

opširnije

NOVO NA SAJTU

9.avgust 2006.

Na stranicu DOKUMENTI postavili smo skracenu verziju Evropske socijalne povelje, Zakon o drzavnim sluzbenicima, Zakon o platama drzavnih sluzbenika i namestenika, kao i dve vladine uredbe o razvrstavanju radnih mesta državnih službenika i nameštenika.

opširnije

MOĆ AUTOCENZURE

8.avgust 2006

Neverovatno je da poslednje saopštenje Sindikata pravosuđa Srbije nije objavljeno i pitamo se, zbog čega ??? Jasno nam je zašto ćuti struka o tome, ali nam nije  jasno zašto mediji učestvuju o toj ćutnji? Jednostavno, sami smo došli do odgovora - mediji su slobodni koliko i pravosuđe! O autocenzuri, suvišno je govoriti...

 opširnije

PARAVAN ZA KRŠENJE USTAVA ?

4. avgust 2006.

SAOPŠTENJE

 Sindikat pravosuđa Srbije upozorava javnost Srbije, a pre svega pravnu struku, da je Vlada Srbije na  poslednjoj sednici, održanoj 27. jula 2006. godine, usvojila Predlog zakona o izmenama Zakona o sudijama, kojim će , ako prođe skupštinsku proceduru, biti grubo povređen Ustav Republike Srbije.

 opširnije

DANAS - 3 AVGUST 2006.

Republički tužilac Slobodan Janković ispunio uslove za penzionisanje i u poslednjih sedam meseci donosio ništave odluke

Zakon krše ministar i tužilac?

JANKOVIĆ: Uslov za penziju - neozbiljno pitanje - VUČKOVIĆ: Ukoliko je bilo zloupotreba može se pokrenuti krivični postupak protiv ministra - HADŽIOMEROVIĆ: Ministar Stojković i tužilac Janković treba da objasne javnosti šta se dogodilo

opširnije

ŠKRIPI MNOGO TOGA - 2. AVGUST 2006.

Izjava predsednice Društva sudija Srbije Dragane Boljević za dnevnik POLITIKA, objavljena 2.avgusta u rubrici Hronika u tekstu "Šta škripi u pravosudnom sistemu Srbije", bila je povod za komentar sekretara Sindikata pravosuđa Srbije Slađane Milošević. Komentar je objavljen istog dana na stranicama internet izdanja POLITIKA ONLINE, a mi ga prenosimo u celini.

    opširnije

SAOPŠTENJE - 1. AVGUST 2006.

Povodom intervjua koji je za dnevni list "Blic" dala Vida Petrović Škero, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović uputila je medijima saopštenje u kojem posebno naglašava da bi, da u Srbiji postoji svest o ličnoj odgovornosti, predsednica Vrhovnog suda Srbije, Slobodan Janković i ministar Stojković trebalo da podnesu ostavku...

opširnije

AKCIJA SE ZAHUKTAVA

Tokom prva dva dana akcije Sindikata pravosuđa Srbije peticiju za smenu ministra pravde Zorana Stojkovića, republičkog javnog tužioca Slobodana Jankovića i predsednika Vrhovnog suda Vide Petrović - Škero potpisalo je nešto više od 700 građana. Prema rečima predsednice Sindikata Slavice Živanović, odziv je dobar, s obzirom na to da su u prva dva dana, zbog velike vrućine, poptisi sakupljani na Trgu Nikole Pašića samo u poznijim popodnevnim satima. Masovno prikupljanje potpisa građana i zaposlenih u pravosuđu tek predstoji, jer će  punktovi biti postavljeni u sudovima širom Srbije.

Akcija je privukla pozornost medija, pa gotovo da i nema informativne kuće koja nije objavila vest. Posle dnevnika "Glas javnosti" i "Danas", na ono na šta je Sindikat pravosuđa ukazivao osvrnuo se i dnevnik "Blic".   

opširnije

POČELO POTPISIVANJE PETICIJE

Aktivisti Sindikata pravosuđa Srbije počeli su juče sa prikupljanjem potpise građana za smenu ministra pravde Zorana Stojkovića, republičkog javnog tužioca Slobodana Jankovića i predsednika Vrhovnog suda Vide Petrović - Škero. Građani peticiju mogu potpisati svakog dana na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, a u ostalim gradovima prikupljanje potpisa je organizovano u sudovima. Kako su početak akcije videli novinari "Glasa javnosti" opširnije na stranici MEDIJI O NAMA ili klikom na zeleno polje 

opširnije

PROGLAS SINDIKATA PRAVOSUĐA SRBIJE

24.jul 2006.

Sindikat pravosuđa Srbije opravdano traži smenu ministra pravde Zorana Stojkovića, republičkog javnog tužioca Slobodana Jankovića i predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović Škero, a na osnovu utiska da su njihovi rezultati rada loši, pa su se stekli uslovi za njihovu suspenziju....

opširnije

PROGLAS ZA SMENU

ZORANA STOJKOVIĆA, ministra pravde

SLOBODANA JANKOVIĆA, republičkog javnog tužioca

VIDE PETROVIĆ-ŠKERO. predsednice Vrhovnog suda Srbije

 

a na osnovu utiska da su njihovi rezultati rada loši, pa su stekli uslov za suspenziju i to:

zbog toga što u pravosuđu ima sve više zaostalih predmeta u radu, što je ono u stalnoj finansijskoj blokadi, istovremeno ucenjeno i poniženo povećanjem zarada od 2 %, dok se sa druge strane, pod parolom tzv. reforme pravosudnog sistema vrše eksperimenti pomoću VIVISEKCIJE nad svim zaposlenima u pravosuđu.

Hoćemo ČISTE SUDOVE koji će biti u stanju da očiste Vladu i Skupštinu Srbije od nepoštenih i nemoralnih, obučenih u imunitetsko odelo, a koji vrše pritisak preko "svete trojke" čiju smenu tražimo!

Predsednik

Slavica Živanović, s.r.

obrazac peticije za zaposlene (pdf.)

obrazac peticije za građane (pdf.)

AKCIJA ZA SMENU VISOKOG SAVETA POČELA NA PETROVDAN

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović uputila je nedavno dopis svim sindikalnim organizacijama praqvosudnih organa Srbije dopis kojim ih je obavestila da 12. jula, na Petrovdan počinje akcija prikupljanja potpisa za smenu užeg sastava Visokog saveta pravosuđa, odnosno: ministra pravde, republičkog javnog tužioca i predsednice Vrhovnog suda Srbije......

opširnije

NOVINA U INFORMISANJU ČLANOVA NAŠEG SINDIKATA

Idući ukorak s potrebama i vremenom u kojem živimo najzad su se stekli uslovi da nedavno donesenu odluku o unapređenju sistema informisanja članstva sprovedemo u delo. Ovako će informacije brže stizati do onih kojima su namenjene, ali i do ostalih koji prate rad naše organizacije. Naravno, ovo je prilika i da do javnosti brže stignu informacije o zbivanjima na terenu, pa je svaka informacija prosleđena na mail adresu sindikata dobrodošla

POŠTOVANI GRAĐANI

M O L B A

kada budete zvali ministra pravde da pitate za svoje predmete, molimo vas ne propustite da ga pitate u naše ime:

1.   Koliko je novih sudnica obezbedio za vreme svog mandata?

2.   Zašto dvojica, pa nekad i trojica sudija dele jednu sudnicu i jednog daktilografa?

3.   Zašto je od sudskih taksi kupljeno 218 vozila Vladi Srbije, a nema za proširenja smeštajnih kapaciteta?

4.  Zašto nema para za isplatu veštaka i advokata?

5.   Zašto nema para za kupovinu sudskih knjiga?

6.   Zašto dozvoljava ponižavanje pravosuđa uredbama i zaključcima?

7.   Zašto ponovo sudije i tužioci odlaze iz pravosudja i zašto je dozvolio da pravosuđe postane PLJUVAONICA?

8.   Zašto je dozvolio da se trguje izborom sudija i tužilaca?

9.   Zašto su zarade u pravosuđu i zatvoru mizerne?

10. I na kraju, da li će se pozvati na imunitet ako zaposleni u pravosuđu protiv njega podnesu krivičnu prijavu za
krivi
čno delo nesavestan rad u službi?

OBJASNITE MU VI, U NAŠE IME, DA VLADAVINA PRAVA NIJE VLADAVINA POLITIČKIH MOĆNIKA KOJI ZLOUPOTREBLJAVAJU ZAKON RADI PARTIJSKIH INTERESA!!!

Sindikat pravosuđa Srbije

 

 


Novosti || O Nama || Program || Pristupnica || RO