DOKUMENTI

  SARADNJA

GALERIJA
SUSRETI

    LINKOVI

    ARHIVA

 

 Odbori

PREDSEDNIK

SEKRETAR

SREMSKI

JUŽNOBANATSKI

KOLUBARSKI

PODUNAVSKI

Preds.POS VOJV.

JABLANIČKI

ZAPADNOBAČKI

KOSOVSKOMETOH

PČINJSKI

MAČVANSKI

POMORAVSKI

BOR-ZAJEČAR

ZLATIBORSKI

Preds.POS KiM

SEVERNOBAČKI

JUŽNOBAČKI

RAŠKI

 

 

 

Google

 

EUROFERDOP

PRIGOVOR

U zelenom polju možete preuzeti obrasce Žalbe Žalbenoj komisiji pravosuđa; Prigovora na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta; Tužbe za isplatu toplog obroka i regresa isključivo članova Sindikata.

Susreti Crna Gora

 

Pravosudna (1)

balkanijada (2)

Prijava (jpg)

Lista (jpg)


 opširnije

 

 

6. Susreti Pravosuđa

Ohrid 2007.

Rezultati(priv.doc.)


 opširnije

Susreti ARHIVA

Poseta broj:

Free Counter

 WebMaster


ATRIUM GROUP

 

BRANKO DRAGAŠ O BESPLATNIM AKCIJAMA

18. decembar 2007. godine

Nacrt zakona o besplatnoj podeli akcija proistekao iz novog koncepta privatizacije javnih preduzeća bila je tema  konferencije za novinare, na kojoj je ispred Sindikata pravosuđa govorila Slavica Živanović, a ispred Udruženja akcionara Branko Dragaš. Kao i uvek, prisutan je bio Sindikat policije, kao i predstavnici ostalih sindikata - potpisnika Sporazuma.

Sindikat pravosuđa Srbije i Udruženje akcionara potpisali su Sporazum o saradnji u kojem je istaknuto da potpisnici neće, kada je reč o procesu besplatne poedele akcija, samostalno nastupati u pregovorima prema organima države i medijima, već da će poštovati usaglašene i dogovorene principe rada. Novinar "Kurira" Milica Stojanović je, kada je u pitanju ovaj dnevnik, napisala opširan tekst koji u celini prenosimo.

"Zakon za narod"

KONCEPT PODELE BESPLATNIH AKCIJA

13. decembar 2007. godine

Za ponedeljak, 17. decembra, u 11 sati zakazana je konferencija za novinare Sindikata pravosuđa na kojoj će Branko Dragaš, ispred Uduženja akcionara, govoriti o Novom konceptu privatizacije javnih preduzeća i podele besplatnih akcija. Konferencija za novinare će biti održana u Sali na petom spratu zdanja SSSS, Dečanska 14.

Sporazum                                  Dragaš/Dinkić

ŠAMPIONI BALKANIJADE

4. decembar 2007. godine

Zahvaljujem se kolegama iz pravosuđa regiona koji se nisu odazvali našem pozivu kao domaćina i organizatora Pravosudne balkanijade. Tako su verovatno želeli da iskažu svoju nemu želju da se tradicija prekine.

U ime svojih koleginica i kolega pravosuđa Srbije, proglašavam reprezentaciju srpskog pravosudja apsolutnim šampionima, s obzirom na to da ostali nisu pokazali dovoljno hrabrosti da im izađu na takmičarsku crtu.

Čestitam našoj hrabroj, uvek spremnoj ekipi i u gostima i na domaćem terenu. Nepobedivi smo, zato nas se plaše, pa su dozvolili da propadne sjajna organizacija 3. balkanijade – Kopaonik 2007.

Mi smo raspoloženi da primimo njihove bratske čestitke, ako nisu i na kulturu – kao na čast – zaboravili – ne dajte se, šampioni, ljubi vas predsednica.

Slavica Živanović

ŠTA SMO POSTIGLI

SLAVICA ŽIVANOVIĆ Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije

IZDRŽALI SMO tri nedelje

ZAKAZALA JE SVEST OSTALIH SINDIKALACA. NAŠ ŠTRAJK JE BIO SJAJNA PRILIKA DA SVI ZAJEDNO ZAPOČNEMO VELIKE SOCIJALNE PROTESTE KAO ŠTO TO RADE SINDIKATI U ITALIJI I FRANCUSKOJ

Upravo završeni štrajk zaposlenih u pravosuđu bio je sjajna prilika da se svi sindikati udruže i da zajedno započnemo velike socijalne proteste kao što to rade sindikati u Italiji i Francuskoj - rekla je za "Pravdu" Slavica Živanović, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

opširnije

SAOPŠTENJE ČLANSTVU SINDIKATA

24. novembar 2007. godine

Nakon 16 dana uspešno, hrabro i vrlo jedinstveno sprovedene blokade pravosudnih organa, obustavom rada (prvi put od postojanja pravosudja), mukotrpno se došlo do sledećih

R e z u l t a t a

opširnije

VLADI REPUBLIKE SRBIJE

22. novembar 2007. godine

1. Uverili smo vas u sopstvenu radnu i statusnu neophodnost.

2. Preraspodela sudske takse čl. 54/1. Zakona o sudskim taksama pravosudni

      dodatak

3. Pare su vam problem? Mi smo ih pronšli: nepostojeći sudovi plus budžetom

    projektovani virtuelni radnici plus penzioneri koji to nisu plus sve

    isplate iz budžeta bez pravnog osnova.

4. Pravosudni budžet jednako siromašno pravosuđe, dajte nam da budemo

     siromašni, a mi ćemo vam vratiti sve što pretekne.

POSTIGNUT DOGOVOR S VLADOM

Predstavnici Vlade i Sindikata pravosuđa  postigli su kasno sinoć dogovor, čime je, kako su odmah prema saopštenju Ministarstva preneli elektronski mediji , okončan protest zaposlenih u pravosuđu.

            Kako je navedeno u izveštaju agencije TANJUG, dogovoreno je da se izradi socijalni program za rešavanje viška zaposlenih u pravosuđu, isplata otpremnina po istim uslovima kao u prosveti i zdravstvu, s rokom realizacije do 31. decembra ove godine. 

            Na osnovu efekta sprovođenja socijalnog programa, u toku 2008. godine biće isplaćivane mesečne stimulacije po modelu koji će se utvrditi u dogovoru s predstavnicima sindikata.

            Takođe, u cilju sprovođenja socijalnog programa u pravosuđu, dogovorene su dve jednokratne isplate u iznosu od po 5.000 dinara - prva po započinjanju sprovođenja socijalnog programa, u decembru 2007. godine, i druga po završetku sprovođenja socijalnog programa, u januaru 2008. godine.

            Potpisan je Protokol o saradnji između Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, s jedne strane, i Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije, s druge strane, navedeno je u saopštenju.

GDE IDE NOVAC ?

19. novembar 2007. godine

Predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije obišli su danas Trgovinski sud u Beogradu, koji je prošle nedelje dao podršku Sindikatu pravosuđa Srbije. Ovom posetom Sindikat pravosuđa Srbije došao je do saznanja da je beogradski Trgovinski sud, u kojem radi 417 zaposlenih, u jednom danu Budžetu Republike Srbije preneo iznos od 791.721.346,75 dinara. Takođe, došli smo do saznanja da je samo ovaj sud prošle godine ulio u srpski budžet više od osam milijardi dinara.

opširnije

NASTAVLJENA OBUSTAVA UZ MINIMUM PROCESA RADA

15. novembar 2007. godine

MEDIJIMA

VLADI REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo pravde Srbije

Sindikat pravosuđa Srbije, na sednici Republičkog odbora, doneo je odluku da se nastavi obustava uz minimum procesa rada, to jest radiće se samo pritvorski predmeti.

Ovakva odluka doneta je posle višečasovne rasprave o tome da li bi zaposleni u pravosuđu trebalo da budu odgovorniji više nego oni koji odlučuju o njima. Sigurno je jedno a to je da bi svako trebalo da ima stepen odgovornosti bar u visini svoje zarade.

U vezi sa prethodno navedenim, Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike Vlade Srbije da pregovaraju javno, jedni naspram drugih u prisustvu medija, pa neka narod odluči, jer svi smo tu u ime naroda. Odgovor očekujemo do ponedeljka, 19. novembra 2007. godine.

Predsednica

Slavica Živanović

KONTRAPREDLOG

14. novembar 2007.

Sindikat pravosuđa Srbije zakazao je vanrednu sednicu Republičkog odbora Sindikata za četvrtak 15.11.2007. godine, u 12,00 časova sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda a to je donošenje odluke o totalnoj obustavi rada u pravosudnim organima Srbije.

opširnije

PODRŠKA

13. novembar 2007.

Konfederacija slobodnih sindikata uputila je Otvoreno pismo Vladi Srbije u kojem, između ostalog piše da je"poslednja ponuda data predstavnicima Sindikata pravosuđa  sramna i ponižavajuća" za obe strane i da je "očigledno da Vlada izgubila demokratski kompas i skrenula na put militantnih desničara u vojnim režimima latinske amerike, koji se pretnjama, ucenama i silom održavaju na vlasti".

opširnije

OBUSTAVA DO ISPUNJENJA ZAHTEVA

Nakon neuspešnih pregovora, Sindikat pravosuđa Srbije u ime zaposlenih, donosi

 

O  D  L  U  K  U

 

da se  nastavlja sa totalnom obustavom rada do daljnjeg. Očekujemo da će nadležni organi ispuniti naše zahteve u razumnom roku. 

 Ispunjenjem zahteva automatski dolazi do obustave ove odluke.

U slučaju da vam starešine organa prete i vrše pritisak na vas, tražite to u pismenoj formi i neka oni izađu pred nezadovoljne zaposlene i zahtevaju da nastave sa radom.

S obzirom na to da nam nije ponuđeno ništa na pregovorima sledeća mera može da bude i naše ništa, to jest prestanak i minimuma procesa rada.

 

Beograd, 12.novembar 2007.

Predsednica

Slavica Živanović

PODRŠKA TUŽILACA I ZAMENIKA

11. novembar 2007.

Podršku Sindikatu pravosuđa Srbije pružilo je i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Zaposleni u srpskom pravosuđu svesni su da je važno funkcionisanje pravosuđa, ali imaju problem što sedam godina pokušavaju, za sada neuspešno, da ubede političare da ulože u pravosuđe kako bi ono funkcionisalo.

U tom smislu zaposleni nastavljaju svoj protest.

SA DANAŠNJE KONFERENCIJE ZA NOVINARE

9. novembar 2007.

Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Slavica Živanović najavila je danas da će od ponedeljka 12. novembra najverovatnije biti obustavljen i minimum procesa rada, ako do tada ne budu ispunjeni zahtevi tog sindikata vezani za povrećanje zarade,piše u izveštaju agencije TANJUG sa konfrencije za novinare, održane danas u Centrali Sindikata.

opširnije

DANAS KONFERENCIJA ZA NOVINARE

9. novembar 2007.

Da bi zastrašili zaposlene u pravosuđu na putu ka ostvarenju traženih prava starešine pravosudnih organa širom Srbje započeli su sa ozbiljnim pretnjama sindikalnim aktivistima, a umešala se i policija, koja sindikalne funkcionere poziva na informativne razgovore tražeći spiskove učesnika u štrajku.   

Tim povodom novinarima će se obratiti predsednica Sindikata pravosuđa Slavica Živanović.

Konferencija za novinare je zakazana za petak, 9. novembra,  u 11 sati, sala na PETOM spratu zdanja Saveza samostalnih sindikata Srbije (Dečanska 14).

OBAVEŠTENJE

8. novembar 2007.

Rukovodstvo Sindikata pravosuđa Srbije sastalo se danas u Palati pravde sa predsednicima beogradskih sudova, o čemu mediji neprestano informišu. Odmah posle tog sastanka doneta je odluka da obustava rada, uprkos sve jačim pretnjama, bude nastavljena do ispunjenja zahteva.

Predsednica

Slavica Živanović

I DALJE OBUSTAVA RADA

5. novembar 2007.

NEPRISTOJNE IZJAVE I DUPLO NIŠTA 

Sindikat pravosuđa Srbije, nezadovoljan pregovorima u Vladi Srbije sa ministrima pravde, finansija i državne uprave i lokalne samouprave, predstavnikom Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i predstavnicima Ministarstva rada i socijalne politike, gde se više od pola sastanka utrošilo na raspravljanje o tome koji zakonski propisi se odnose na zaposlene u pravosuđu, doneo je odluku da će i dalje sprovoditi protest obustavom rada i neće odustati od svojih zahteva.

opširnije

AKCIJA - REAKCIJA

5. novembar 2007.

Prema podacima prikupljenim sa terena, danas je u Srbiji obustavilo rad oko 90 odsto pravosudnih organa, a od sutra se očekuje i priključenje preostalih.

Građanima se i dalje izvinjavamo i molimo za razumevanje i podršku

opširnije

Danas

U PONEDELJAK TOTALNA OBUSTAVA RADA

Dostavljeno:

- centrali Veća Saveza samostalnih sindikata, predsedniku

- pravosudnim organima Srbije,

- Vladi Republike Srbije, predsedniku i potpredsedniku

- ministrima pravde i finansija

 

Izvod iz zapisnika

sa Vanredne sednice Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije

održane 30.10.2007. godine

 

S obzirom na to da je na javnom protestu zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, održanog danas ispred Vlade Republike Srbije, nezadovoljstvo zaposlenih kulminiralo i da je javnom aklamacijom na licu mesta predloženo da se ne sme odustati do ispunjenja zahteva, Sindikat pravosuđa Srbije, donosi

 

ODLUKU

 

da se od 5. novembra 2007. godine TOTALNO OBUSTAVI RAD u svim pravosudnim organima Srbije, sa početkom u 08,00 časova, tako što će zaposleni doći na posao i okupiti se u holu zgrade na ulaznim vratima pravosudnih organa.

Zahtevi su sledeći:

-         povećanje zarada za najniže kategorije zaposlenih 100%

-         potpisivanje kolektivnog ugovora,

-         izuzimanje pravosudne administracije iz Zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

Štrajkački odbor, koji zastupa interese zaposlenih i u njihovo ime vodi najavljenu obustavu, čine svi članovi Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije.

Ispunjenjem zahteva automatski dolazi do obustave ove odluke.

 Predsednica

Slavica Živanović

PRAVOSUĐE POKAZALO JEDINSTVO

1. novembar 2007.

ELEKTRONSKIM I PISANIM MEDIJIMA

                Poštovani, molimo vas da ovo saopštenje objavite a kako bi građani bili blagovremeno obavešteni.

 

S obzirom na to da pravosudna administracija protestuje od 5. septembra 2007. godine, kao i to da do sada nije postignut dogovor sa nadležnima u Vladi Srbije za rešavanje upućenih zahteva, a zbog ponižavajućeg materijalnog položaja u produženom trajanju, koji jedino ne zastareva, administracija će od ponedeljka, 5. novembra 2007. godine, stupiti u totalnu obustavu rada.

Istina je da je srpsko pravosuđe sporo i neefikasno, ali to nije posledica nerada pravosudne administracije, pa se opravdano postavlja pitanje zašto Vlada Srbije kažnjava administraciju koja svoje radne zadatke obavlja isključivo po nalogu nosilaca pravosudnih funkcija. Posebno naglašavamo da se zarade zaposlenih kreću od 9.200 do 18.000 dinara, uz napomenu da je topli obrok i regres u tom iznosu obuhvaćen sa 7.500 dinara, pa je čista zarada administracije od 1.700 do 11.500 dinara. Sme li Vlada da potvrdi i objavi taj podatak, s obzirom na to da je minimalna zarada za teritoriju Srbije Zakonom propisana 11.160 dinara – neto?

                Istovremeno, molimo za razumevanje i građanima se izvinjavamo unapred!

Predsednica

Slavica Živanović

PRAVOSUĐE POKAZALO JEDINSTVO

30. oktobar 2007.

14.00

Više hiljada zaposlenih u pravosuđu Srbije protestovalo je ispred Vlade Srbije tražeći prijem i ispunjenje već dobro poznatih zahteva, među kojima je i povećanje zarada za najniže kategorije zaposlenih za 100 odsto, čime bi se te zarade izjednačile sa republičkim prosekom.

Učesnici protesta su nešto posle 11 sati krenuli sa Trga Nikole Pašića pored Narodne Skupštine, pa Ulicom kneza Miloša do zdanja Vlade Srbije, gde ih je dočekao neuobičajeno veliki kordon pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je pokušao kolege iz pravosuđa da zadrži na trotoaru. Posle manjeg guranja sa pripadnicima policije sindikalci su blokirali desnu traku Nemanjine ulice u smeru ka Železničkoj stanici.

U ovom trenutku šestočlana delegacija sindikalaca, predvođena predsednicom Slavicom Živanović se još nije srela sa  vladinim zvaničnicima, dok njihove stoje ispred zpolicijskog kordona čekajući ishod.

DANAS NASTAVAK PROTESTA

30. oktobar 2007.

OBAVEŠTENJE

Sindikat pravosuđa Srbije danas u 11,00 časova nastavlja protest zaposlenih u srpskom pravosuđu. Okupljanje je na Trgu Nikole Pašića, odakle će kolona krenuti ka Vladi Srbije i opet se zaustaviti ispred Narodne skupštine, sa porukama „narodnim poslanicima“ i zakonodavcima.

Prema podacima prikupljenim sa terena danas se na Trgu Nikole Pašića očekuje dolazak članstva iz cele Srbije.

Pozivamo novinara i snimatelja vaše kuće da izveste javnost o opravdanom protestu.

Podsećamo da su zahtevi sledeći:

-           povećanje zarada za sto posto samo za najniže plaćene kategorije zaposlenih,

-           potpisivanje kolektivnog ugovora,

-           izuzimanje zaposlenih u pravosuđu iz Zakona o platama državnih službenika ili izmenu pomenutog Zakona.

ZANIMLJIVO

Pisma čitalaca

Od ćutanja vajde nema

Srpsko pravosuđe u dužem periodu opterećuju mnogi problemi.
Zaposleni radnici u upravi, zdravstvu, policiji i školstvu koji žive i rade na Kosovu i Metohiji primaju duple mesečne zarade, a zaposleni u pravosuđu koji žive i rade na KiM ne primaju duple zarade, iako svojim životima čuvaju teritoriju države Srbije i sprovode srpski Ustav i srpske zakone shodno Rezoluciji SB 1244. NJihovi životi, kao i životi članova njihovih porodica, ugraoženi su jer im niko ne garantuje slobodu na život, bez obzira na to što su tamo prisutne snage Kfora. Očigledno je da je Vlada Srbije nepravedna prema zaposlenima u pravosuđu koji žive i rade na KiM.

opširnije

SAMO JE GLUPOST BEZGRANIČNA

26. oktobar 2007.

Zaposleni u Palati pravde, u kojoj je smešteno više pravosudnih organa, održali su juče završni sastanak posvećen protestu zakazanom za utorak, 30. oktobra 2007. godine.

Zaključili su da je prošli protest bio uspešan, bez obzira na to što predstavnike Sindikata pravosuđa Srbije nije primio niko od nadležnih u Vladi Srbije, kao i da se uspeh ogleda upravo u tome što je takvo ponašanje vlastodržaca delovalo kontraproduktivno i izazvalo bes zaposlenih. Sindikat pravosuđa Srbije ne veruje da nečiji uspeh, kao i razoračaranje, može da traje večno. Po našem mišljenju, jedino glupost nema ograničenja. U tom smislu, verujemo da kod Vlade Srbije postoji svest o tome da je dogovor i uspostavljanje dijaloga jedino moguće rešenje.

REDOVI SVE GUŠĆI

19. oktobar 2007.

Podaci, dobijeni svakodnevnom komunikacijom sa predsednicima sindikalnih organizacija, govore o izuzetno frekventnim aktivnostima i učestalom održavanju sindikalnih sastanaka u gotovo svim organima, koji rezultiraju odlukom i pripremom za masovniji odziv na protest 30. oktobra 2007 godine.

Značajnu logističku podršku nesebično pružaju predsednici opštinskih veća na teritoriji cele Srbije, pa ovim putem pohvaljujemo akciju, koja se sprovodi po dubini i širini ukupnog sindikalnog organizovanja zaposlenih, uvereni da to može značajno doprineti razvoju sindikalne solidarnosti, ali i da će rezultirati bolje organizovanim protestom, samim tim i uspešnije ostvarenim ciljevima

SINDIKAT I ZAPOSLENI "ZBIJAJU REDOVE"

Sindikat pravosuđa Srbije ponovio je zahteve ministru pravde Dušanu Petroviću, s tim što je najavio i generalni protest, koji će biti održan 30. oktobra 2007. godine. Iako su ostavili rok ministru pravde do 22.10.2007. godine, a imajući u vidu i dosadašnje oklevanje ministra pravde, predstavnici Sindikata ne sede skrštenih ruku već obilaze članstvo na terenu pripremajući ih za generalni protest. S tim u vezi, rukovodstvo Sindikata je već obišlo Peti opštinski sud u Beogradu. Posebna nam je čast i zadovoljstvo što je 190 zaposlenih u tom sudu pristupilo jedinom reprezentativnom Sindikatu koji zastupa interese zaposlenih u pravosuđu - Sindikatu pravosuđa Srbije.

                                                                                                                              Predsednica

 SlavicaŽivanović

NAJAVA PROTESTA

12. oktobar 2007.

Ministarstvo pravde Republike Srbije

Lično ministru pravde Dušanu Petroviću

B e o g r a d

                Gospodine ministre,

s obzirom na to da i pored opravdanog nezadovoljstva zaposlenih u pravosuđu, izraženog kroz protest 5. septembra 2007. godine, niste pokazali razumevanje i udovoljili zahtevima, sada Vas obaveštavamo da će zaposleni u pravosuđu održati generalni protest 30. oktobra 2007. godine ispred Vlade Republike Srbije.

opširnije

NOVO PRAVOSUĐE

Nosiocima pravosudnih funkcija, advokatima, naučnim radnicima, veštacima, kao i penzionisanim pravnim stručnjacima

Poštovane kolege,

Na sastanku održanom dana 4. oktobra 2007. godine, u Beogradu - u prostorijama Sindikata pravosuđa Srbije, osnovan je Stručni tim Sindikata pravosuđa Srbije za izradu strategije reforme pravosuđa, pod nazivom “Novo pravosuđe".

opširnije

IZ NEDELJNOG GLASA JAVNOSTI

Ministarstvo pravosuđa umesto većih zarada nudi Sindikatu da odlučuje o sudovima

Povišica, ili nema naplate sudskih taksi

Za loše materijalno stanje u sudovima krivi su predsednici, koji će pre da se zamere svom „osoblju“, nego ministru - tvrdi Slavica Živanović. Zaposleni u sudovima prete da će obustaviti naplatu sudskih naknada i overu biračkih spiskova

opširnije

PREKINUT PROTEST

27. septembar 2007.

Sindikat pravosuđa Srbije danas se zahvalio svojim članovima koji su se odazvali protestu, koji je prekinut zbog današnjeg odlaganja sednice Vlade Srbije i zbog poziva ministra pravde upućenog predsednici Slavici Živanović za sutrašnji sastanak.

Međutim, sindikalni pritisak biće nastavljen tako što zaposleni neće naplaćivati sudske takse i neće overavati biračke spiskove političkih stranaka za predstojeće izbore, a u zavisnosti od sutrašnjeg razgovora sa ministrom pravde, Sindikat pravosuđa Srbije će naknadno doneti odluku o agresivnijim sindikalnim koracima.

PRAVOSUĐE NASTAVLJA PROTEST !!!!

26. septembar 2007.

VLADA PRINUDNO ČASTI

Zbog velikog nezadovoljstva zaposlenih u pravosuđu, Sindikat pravosuđa Srbije će u četvrtak, 27. septembra 2007. godine, u 13sati, nastaviti protest ispred zgrade Vlade Srbije.

Zahtevi su ostali nepromenjeni, i to: povećanje zarade pravosudnoj administraciji, potpisivanje kolektivnog ugovora i suspenzija Zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

Stanje u pravosuđu je haotično, a starešine organa i ostali pravosudni funkcioneri, uglavnom karijeristi, nikako javno da priznaju kako je egzistencija administracije ispod granice preživljavanja, iako ne bi mogli svoju funkciju da obavljaju bez njih. Istovremeno, neki od njih zaista ne zavređuju da budu u pravosuđu jer zaposlenima daju samo "kabinetsku podršku", sve iz straha da njihov ostanak na funkciji zavisi od stepena ćutnje i podaničkog ponašanja. Isto tako, za loše stanje u pravosuđu, pored nebrige Vlade Srbije, snosi odgovornost i onaj pošteni broj funkcionera i zaposlenih koji trpi zbog broja koji su političke sluge i od kojih im zavisi napredovanje, kao i ostanak u pravosuđu. Očigledno je da im nije važno kako i koliko radimo već samo da radimo.

Zbog toga, kao vid sindikalne borbe, zaposleni u pravosuđu neće overavati spiskove za izbore, ma kakvi i kada oni bili, kao što neće naplaćivati sudske takse građanima, što znači da ćemo zavrnuti "novčanu slavinu". Neka to rade starešine organa i pravosudni ćutolozi.

POZIVAMO GRAĐANE DA SVE SVOJE POSLOVE U SUDOVIMA OBAVE ZA VREME TRAJANJA PROTESTA, POD PAROLOM VLADA PRINUDNO ČASTI!

Predsednica

Slavica Živanović

PONOVO NA SEDNICU VLADE

19. septembar 2007.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović nije odustala od namere da se na sednici Vlade uveri da su zahtevi, predati tokom protesta, kako su nadležni zvaničnici obećali uvršteni u Dnevni red, s obzirom na to da je, bez obzira na "proboj budžeta" (njihova opaska), broj zaposlenih u državnoj upravi povećan i da je otvoren konkurs za još 110 službenika.

Iako je u tome prošlog četvrtka sprečio policijski kordon, ona će sa saradnicima 20. septembra u 13 sati, praćena medijima, ponoviti akciju.

POZIV RESORNOM MINISTRU

18. septembar 2007.

Ministarstvo pravde Republike Srbije

Lično ministru pravde Dušanu Petroviću

Beograd Nemanjina 22-26

Gospodine ministre,

POZIVAM Vas da u sredu, 19. septembra 2007. godine u 13,00 časova, dođete u Savez samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića br. 5, sala na trećem spratu, kako biste prisustvovali zajedničkom sastanku starešina pravosudnih organa sa teritorije Beograda i predstavnika Sindikata pravosuđa Srbije o položaju pravosudne administracije.

Ukoliko niste u mogućnosti da lično prisustvujete sastanku, molimo vas da ovlastite zamenu.

U očekivanju da ćete se odazvati ovom pozivu, srdačno Vas pozdravljam.

opširnije

STAREŠINAMA PRAVOSUDNIH ORGANA U BEOGRADU

17. septembar 2007.

Poštovani rukovodioci,

POZIVAMO vas da u sredu, 19. septembra 2007. godine u 13,00 časova, dođete u Savez samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića br. 5, sala na trećem spratu, kako bismo održali zajednički sastanak sa temom materijalni položaj administracije kojom rukovodite.

opširnije

SINDIKAT PRAVOSUĐA U FOKUSU

15. septembar 2007.

Protest gotovo dve hiljade zaposlenih u našoj delatnosti, neodmerena izjava ministra Cvetkovića i nastojanje predsednice Slavice Živanović da sa saradnicima dopre na sednicu vlade, kako bi se uverili da su zahtevi Sindikata pravosuđa stigli pred premijera i ostale ministre usmerio je pažnju elektronskih i štampanih medija prema našoj kući. Izdvojili smo nekoliko kraćih tekstova.

opširnije

PRAVOSUĐE OŠTEĆENO ZA VELIKE PARE

Dnevnik "Pravda" je u ponedeljak 10. septembra objavio intervju s našom predsednicom. Klikom na zeleno polje ovaj intervju je moguće preuzeti u pdf. formatu i pročitati u originalnoj verziji

opširnije

DRŽAVA JE SKUPA, ALI NE ZBOG NAS !

10. septembar 2007.

Posle obavljenih razgovora sa ministrom pravde Dušanom Petrovićem u ponedeljak, 10. septembra 2007. godine, Sindikat pravosuđa Srbije nije zadovoljan ponuđenim rešenjem da se u naredna dva meseca paralelno sa radom na projekciji Budžeta za 2008. godinu, formira radna grupa sastavljena od predstavnika Ministarstva pravde i Sindikata pravosuđa Srbije, sa ciljem da se odredi tačan broj zaposlenih potreban za obavljanje administrativnih poslova u pravosuđu.

opširnije

U PONEDELJAK KOD MINISTRA

9. septembar 2007.

Delegacija Sindikata pravosuđa Srbije sastaće se u ponedeljak, 10. septembra, s Dušanom Petrovićem, ministrom (NE)pravde (prema zaposlenima u svom resoru). Sastanak je zakazan za 11.30 sati, a postignuti rezultati će se direktno odraziti na  planove za nastavk protesta.

SAMO LJAJIĆ DOSTUPAN

8. septembar 2007.

Ministar za rad srpske Vlade dr Rasim LJajić juče je bio jedini političar iz aktuelne vlasti koji je imao razumevanje za muke i zahteve zaposlenih u pravosuđu. On je primio predsednicu Sindikata pravosuđa Slavicu Živanović, posle pokušaja da nenajvljena na sednici Vlade iznese probleme zaposlenih u ovoj delatnosti i upoznala ga sa nizom neodmerenih izjava ministra finansija Mirka Cvetkovića.

Predstavnici brojnih medijskih kuća juče su zabeležili snažan pritisak predsednice Živanović na Vladu Srbije da poboljša materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu.

opširnije

ŽIVANOVIĆKA DANAS U VLADI

7. septembar 2007.

OBAVEŠTENJE

Predsednica Sindikata pravosuđa Slavica Živanović danas je u 11 sati, bez poziva, zatražila odgovore na zahteve radnika ove delatnosti od potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića i nadležnih ministara, koji bi u tom trenutku trebalo da se nalaze na sednici Vlade.

Živanovićka se na ovaj čin odlučila zbog jučerašnje izjave ministra finansija i državnog službenika Mirka Cvetkovića, tokom razgovora sa predstavnicima Sindikata, da će „razmisliti da za poslove najniže plaćenih sudskih nameštenika i službenika angažuje privatne agencije“. On je tom prilikom odbio zahtev Sindikata za povećanje zarada zaposlenih u pravosuđu.

Cvetković se juče nije libio ni da izjavi da će „granica“ zamene biti podvučena ispod sudija i tužilaca. Tobože spasavajući budžet od proboja, ministar bi novac poreskih obveznika preusmerio u džepove privatnika. Pitamo se, uz koji procenat?

Pozvali smo predstavnike svih medijskih kuća da isprate pokušaj naše predsednice da uđe na sednicu Vlade i zatraži prava i golu egzistenciju zaposlenih koje zastupa.

2.000 ZAPOSLENIH ISPRED VLADE SRBIJE

5. septembar 2007.

13.00

Ispred zdanja Vlade Srbije u beogradskoj Nemanjinoj ulici u ovom trnutku po kišnom vremenu i dalje je okupljeno oko 2.000 zaposlenih u pravosudnih organima, koji predvođeni Sindikatom pravosuđa Srbije čekaju da njihovu delegaciju primi neko od zvaničnika.

opširnije

 

RADNO ISPRED VLADE SRBIJE

3. septembar 2007.

Poštovane koleginice i kolege,

ukoliko Proglas nije iz nekog razloga stigao do vaše organizacije Sindikata, možete ga preuzeti u pdf. formatu klikom na sliku sa strane.

NAJAVA PROTESTA UBRAZALA RAZGOVORE

31. avgust 2007.

Najava protesta zaposlenih u pravosuđu i jučerašnje obraćanje javnosti Sindikata pravosuđa rezultirali su ovog jutra pozivom iz resornog ministarstva, da se u ponedeljak, u 13 sati, ministar Dušan Petrović i predstavnici Sindikata sastanu i razgovaraju o rešavanju nagomilanih problema.

O RADNOM PROTESTU I ZVANIČNO

31. avgust 2007.

Predsednica Sindikata pravosuđa Slavica Živanović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ponovila najavu da će bar dve hiljade zaposlenih u pravosuđu Srbije u sredu, 5. septembra, već od osam izjutra radne zadatke obavljati pod prozorima Vlade Srbije. Umesto našeg viđenja konferencije, prenosimo vesti koje su tim povodom do ponoći objavili "Glas javnosti", "Večernje Novosti" i TANJUG. Klikom na fotografiju sa strane moguće je bolje videti kako je sve to juče izgledalo.

GLAS JAVNOSTI O NAMA

29. avgust 2007.

Pismo predsednice našeg sindikata resornom ministru Dušanu Petroviću i potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću o sve gorem materijalnom položaju zaposlenih u pravosuđu bilo je povod novinaru "Glasa javnosti" Milanu Dudvarskom, da za ponedeljak, 27. avgusta, pripremi više nego odličan članak "Umesto da sude brinu o ekserima i stolicama".

Članak Milana Dudvarskog  smo u celine preuzeli sa sajta ove medijske kuće.

opširnije

IZMENJEN ZAHTEV VLADI

22. avgust 2007.

S obzirom na jednogodišnje zamrzavanje zarada, očekivani inflatorni udar, kao i to da su zarade u svim društvenim delatnostima više od zarada zaposlenih u pravosudnoj administraciji, članstvo Sindikata pravosuđa Srbije izmenilo je prvi zahtev, i to tako što sada umesto prosečne zarade kao osnovice za obračun, traže uvećanje zarade za 100%.

Predsednik

Slavica Živanović

SEDNICA ROS 27. AVGUSTA

21. avgust 2007.

ČLANOVIMA REPUBLIČKOG ODBORA

SINDIKATA PRAVOSUĐA SRBIJE

               

Poštovane kolege,

                na osnovu člana 33. stav 3. Statuta Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije i čl. 3. i 4. Poslovnika o radu Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, zakazujem VII sednicu ROS-a za  27. avgust 2007. godine, koja će se održati u Sremskoj Mitrovici, u Okružnom sudu, sa početkom u 12,00 časova.

Predsednik

Slavica Živanović

SVIM ČLANOVIMA SINDIKATA PRAVOSUĐA SRBIJE

16. avgust 2007.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović je uputila  pismo namenjeno svim članovima naše organizacije u kojem ih poziva da se izjasne o protesnom dolasku na posao ispred Vlade Srbije 5. septembra, kako bi ukazali na izuzetno veliko nezadovoljstvo materijalnim položajem zaposlenih u pravosuđu.

"Obrazložite svojim članovima da ćemo dolaskom na posao ispred Vlade Srbije postupati u skladu sa čl. 108. st. 1. tač. 3) Zakona o državnim službenicima i nameštenicima, to jest učinićemo lakšu povredu dužnosti ali protestovaćemo ipak u skladu sa zakonom. Podsećamo vas da smo jednom prilikom iskoristili ovu mogućnost neopravdanog izostanka sa posla jedan dan", navedeno je u pismu namenjenom članstvu Sindikata pravosuđa.  

opširnije

ZARADE ISPOD PROSEKA

6. avgust 2007.

- S obzirom na to da ste zaduženi za evropske integracije, kao i to da stabilno pravosuđe predstavlja ulaznicu u Evropsku uniju, obaveštavamo Vas da su po našem skromnom mišljenju, političari kočničari na putu ka jakom pravosuđu - piše u pismu koje je predsednica Slavica Živanović uputila potpredsedniku srpske Vlade Božidaru Đeliću.

Ona je posebno upozorila da je " upravo je pravosuđe ogledalo političke neiskrenosti, jer reformi u pravosuđu nema, Ustavni sud ne funkcioniše, finansijsko je ograničeno, smeštajni kapaciteti su neadekvatni i, u stvari, sve se radi da pravosuđe normalno ne radi".

opširnije

STANJE KATASTROFALNO - SINDIKAT NESTRPLJIV

31. jul 2007.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović je danas, u ime zaposlenih u našoj delatnosti, uputila dva sistemska zahteva resornom ministru čije je ispunjenje oročila do 1. septembra.

opširnije

NAŠA PREDSEDNICA NA NASLOVNICI DNEVNIKA PRAVDA

27. jul 2007.

Dnevnik "Pravda" je u četvrtak, 26. jula, na četvrtoj strani objavio intervju sa našom predsednicom Slavicom Živanović "Vitorović kriv za puštanje 'zemunaca'. Najava za ovaj intervu objavljen je u vrhu strane iznad naziva ovog dnevnika, čime je istaknuta važnost izrečenog.

Posetioci sajta sadržaj intervjua mogu videti klikom na donje aktivno zeleno polje

intervju

OŠTRA OSUDA SENZACIONALNOSTI

23. jul 2007.

 Sindikat pravosuđa Srbije oštro osuđuje senzacionalni način hapšenja bivšeg okružnog javnog tužioca Radeta Terzića, kao i priloge u kojima je prećutkivana istina. Bivši okružni javni tužilac, kao i svaki drugi tužilac, u skladu sa zakonom, može da predloži da se nekom odredi ili ukine pritvor. U ovom i svakom drugom slučaju, a radi istinitog obaveštavanja javnosti, naglašavamo da je sud taj koji donosi odluku da li se predlog tužioca usvaja ili odbija, odnosno sud donosi rešenje o ukidanju ili produženju pritvora.

opširnije

PROMAJA U NOVČANICIMA PRAVOSUDNE ADMINISTRACIJE

Minimalna potrošačka korpa od 35,500 dinara samo je san administracije srpskog pravosuđa. Zarada znatno manja, čak ni oba zaposlena sabirajući zarade je ne dostižu – to je realna slika stanja i promaje u novčanicima pravosudne administracije.

Godišnji odmor ?!   Gde i kako, kada godinama unazad ni regresa nema, a ni pristojne zarade za bankarsko kreditiranje istog.

Svake godine Sindikat pravosuđa organizuje uspešno sportske igre koje su postale jedina mogućnost da deo zaposlenih vidi more, jezero, ili banju.

S obzirom na to da zaposleni u sudovima Srbije beleže stalno povećanje obima posla, a da to zarade ne prate, u ime većine članova koje predstavljam i za čije dostojanstvo i uvažavanje profesije se zalažem, sudski administrator ne bi trebalo da ima zaradu manju od 50.000 dinara, a sudija i tužilac od 100.000 dinara. Ovi drugi, malobrojniji, bliži su navedenom iznosu od ovih prvih, pa će imperativ u daljim aktivnostima Sindikata biti borba za veće zarade pravosudne administracije po svaku cenu. Nećemo birati metode već ćemo postupati u skladu sa maksimom: „cilj opravdava sredstvo“.   

Predsednica

Slavica Živanović

SAOPŠTENJE

25. jun 2007.

ZAKON KAO ZAKLON

Sindikat pravosuđa Srbije, u ime članova i svih zaposlenih u srpskom pravosuđu, izražava veliko zadovoljstvo i zahvalnost Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije zbog toga što su uvažili sugestiju Sindikata i u Nacrt zakona o javnom tužilaštvu ugradili odredbe o administraciji koja pomaže javnim tužiocima i zamenicima javnog tužioca u obavljanju njihove odgovorne funkcije.

opširnije

ZAVRŠENI SUSRETI PRAVOSUĐA

Ohrid, 23.6.07

Sinoć su uz zvuke srpske himne u Ohridu okončani 6. Susreti članova Sindikata pravosuđa Srbije, a ukupan pobednik je treću godinu za redom ekipa Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, pa je prelazni pehar zauvek ostao u vitrinama ove vesele družine.

opširnije

POČELI SUSRETI PRAVOSUĐA

Ohrid, 19.6.07

U Ohridu su 17. juna otvoreni 6. Sportski susreti članova Sindikata pravosuđa. Susrete su otvorile predsednica Slavica Živanović i novinarka "Politike" Mirjana Nikić, a pored 770 učesnika, otvaranju su prisustvovale predstavnice Ministarstva pravosuđa Srbije Snežana Malović i Milica Vlašić Koturović, gradonačelnik Ohrida Aleksandar Petreski i organizator Dimitar Kašikov.

opširnije

SOCIJALNI DIJALOG ZAJEDNIČKI PROBLEM

15. jun 2007.

U Prolom Banji je u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert, od 4. do 6. juna održan seminar za članove Sindikata pravosuđa Srbije  i predstavlja prvi od skupova predstavnika sindikata pravosuđa iz zemalja u regionu. Seminaru su prisustvovali predstavnici sindikata pravosuđa iz Federacije BiH, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i predstavnici Sindikata državne uprave Republike Srpske.

opširnije

ZARADE ISPOD PROSEKA

14. jun 2007.

Napominjemo da u pravosuđu radi manje od 14.000 zaposlenih i da je prošle godine srpsko pravosuđe u radu imalo 2.305.000 predmeta, od čega 700 hiljada starih (podatak za 2006. godinu), nerešenih iz prethodnih godina, sa tendencijom rasta u ovoj godini. Posebno napominjemo da je obim posla u prethodnoj godini uvećan za 21,12%.

opširnije

PODRŠKA

14. jun 2007.

Sindikat pravosuđa Srbije daje punu podršku u odbrani predsednika Sindikata policije Veljka Mijailovića, na kojeg se, možemo slobodno reći, bezočno ustremio ministar policije Dragan Joćić.

opširnije

OSUDA

13. jun 2007.

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osudio ubistvo sudije i advokata, kao i ranjavanje zapisničarke, ali i postavio opravdano pitanje, zašto političari tendenciozno svakodnevno kritikuju rad pravosuđa,  navlačeći tako bes građana na radnike u ovoj delatnosti !

opširnije

JOŠ DEVET DANA DO OHRIDA

8. jun 2007.

Kao pripremna radnja za predstojeće 6. Susrete zaposlenih u pravosuđu Srbije, koji počinju 17.juna u Ohridu, određene su SPORTSKA i TAKMIČARSKA KOMISIJA.

opširnije

U SUSRET SEMINARU

31. maj 2007. godine

Sindikat pravosuđa Srbije i Fondacija "Fridrih Ebert", organizuju seminar na kojem će učesnici govoriti o položaju i problemima zaposlenih u pravosuđu u vreme tranzicije (socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i odnos sa medijima), koji će biti održan, od 4. do 6. juna 2007. godine, u Prolom Banji. Domaćin seminara je Slavica Živanović, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

Seminar je regionalnog karaktera, s obzirom na to da će na istom učestvovati predstavnici iz bivših jugoslovenskih republika, odnosno iz Republike Crne Gore, Federacije BiH, Republike Srpske i Makedonije, kao i članovi Sindikata pravosuđa Srbije. Predavači su prof. Darko Marinković i Bruno Vekarić, portparol Veća za ratne zločine Srbije.

Nadamo se da je ovo samo prvi u nizu seminara kojima planiramo da uspostavimo dobrosusedske odnose, a pre svega da razmenimo iskustva i komšijski prepišemo jedni od drugih ono što se ispostavi kao najbolje rešenje da zaposleni u pravosuđu, etiketirani kao državni radnici koji imaju siguran posao, prestanu da budu siromašni radeći za državu. Istovremeno, očekujemo da približimo stavove o tome, da li jeftin rad za državu znači afirmaciju ili sigurno siromaštvo, bez ostavljene mogućnosti za uticaj na vladu kao poslodavca???

Predsednica

Slavica Živanović

SAOPŠTENJE

26. maj 2007. godine

Slavica Živanović, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, u ime zaposlenih u pravosuđu, uputila je novopostavljenom ministru pravde Dušanu Petroviću zahtev za hitan sastanak, kako bi trasirali put poverenja i počeli sa rešavanjem nagomilanih problema u pravosuđu, jer zbog zakasnelog formiranja Vlade Srbije najveće posledice trpi upravo srpsko pravosuđe.

Istovremeno, Sindikat pravosuđa Srbije izražava nadu da je hrabrost i samopoštovanje sudije Nate Mesarović jasna poruka svim nosiocima pravosudnih funkcija da stručnost i profesionalizam nikada ne menjaju za partijske boje i da je to jedini put ka snažnom pravosuđu gde će zakon biti jednak za sve.

Predsednica

Slavica Živanović

IZGUBLENO PREVIŠE VREMENA

25. maj 2007. godine

Novi ministar pravde Dušan Petrović je juče dobio  zahtev predsednice Sindikata pravosuđa Slavice Živanović da se što pre sastanu kako bi zajednički trasirali put i mogućnosti za rešenje nagomilanih problema i kako bi što pre krenuli u težak zadatak prave (a ne deklarativne) reforme sistema pravde u Srbiji.

opširnije

NIKAD NIJE KASNO

14. maj 2007. godine

Povodom pisma koje je predsednica Sindikata pravosuđa Slavica Živanović nedavno uputila Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Republike Srbije, na adresu našeg sindikata stigao je odgovor:

"Poštovani, povodom vašeg dopisa od 25.04.2007. godine koji se odnosi na predlog Udruženju da u nacrt Zakona o javnim tužilaštvima, a naročito položaja zaposlenih na administrativnim, tehničkim, računovodstvenim, informacionim i drugim pratežim poslovima, želim da vam se zahvalim na ukazanom poverenjui i ujedno predlažem da Udruženju, u pisanoj formi, dostavite vaše sugestije o tome na koji način je moguće, u okviru ustava i zakona, unaprediti položaj ovih zaposlenih.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja

mr Goran Ilić

HITNO, HITNO, HITNO !!!

11. maj 2007. godine

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živnović uputila je dopis predsedniku i poslanicima Narodne skupštine Srbije u kojem traži da po hitnom postupku donesu izmene neustavno usvojenih Zakona o državnim službenicima i nameštenicima i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

"Pokažite i dokažite da ne mislite samo na sebe i svoje zarade, jer i mi kao građani izvršavajući svoje poreske obaveze, doprinosimo vašoj prosečnoj osnovici puta pet", piše u dopisu Slavice Živanović.

opširnije

SAOPŠTENJE

10. maj 2007. godine

Slavica Živanović, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, uputila je zahtev Narodnoj skupštini Srbije, odnosno poslanicima, da prilikom usvajanja Budžeta obrate pažnju na prethodno predloženu nisku osnovicu za obračun zarada državnih službenika i nameštenika.

"Izražavamo sumnju da nam se izvršna i zakonodavna vlast sa ovako utvrđenim niskim zaradama podsmevaju na otvoren način dok, istovremeno, masno plaćamo ministre tehničke vlade, bivše, kao i sadašnje poslanike čiji 'cirkuski rad' gledamo svakodnevno", piše, između ostalog, u ovom saopštenju.  

opširnije

IZVRŠITELJI ZAINTERESOVANI ZA STRUKOVNO UDRUŽENJE

27.april 2007.

Inicijativa zaposlenih u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, članova Sindikata pravosuđa Srbije, za osnivanje udruženja sudskih izvršitelja primljena je više nego dobro u sudovima širom Srbije, pa će Sindikat nastaviti sa intenzivnom podrškom ovoj akciji.

ZAHTEV ZA SEDNICU ODBORA ZA PRAVOSUĐE

24.april 2007.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović uputila je zahtev poslanicima Narodne skupštine Srbije da što pre zakažu sednicu Odbora za pravosuđe, koji nije zasedao od novembra 2005. godine.

opširnije

PISMO DRUŠTVU SUDIJA I UDRUŽENJU TUŽILACA

24.april 2007.

 Poštovani, polazeći od činjenice da su zaposleni u svim javnim tužilaštvima Srbije opravdano nezadovoljni svojim statusom, koji im je određen Zakonom o državnim službenicima i nameštenicima, kao i Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, obraćamo vam se sa molbom da u Predlog zakona o javnom tužilaštvu koji pripremate i usklađujete sa novim Ustavom, dodate nekoliko članova koji će se odnositi na ostale zaposlene koji vas prate u radu

opširnije

DA PODSETIMO

23.april 2007.

Za nekoliko dana navršiće se dva meseca odkako je predsednica Sindikata pravosuđa od predsednice Četvrtog opštinskog suda u Beogradu zatražila da iskoristi  mogućnost za stručnu analitičku ocenu stepena opasnosti posla sudskih izvršitelja koju pruža Zakon o bezbednosti na radu....

opširnije

UDRUŽENJE SUDSKIH IZVRŠITELJA, DA ILI NE?

23.april 2007.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović zatražila je pre nekoliko dana od sudskih izvršitelja da se izjasne o inicijativi kolega zaposlenih u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, inače članova našeg sindikata, za osnivanje udruženja sudskih izvršitelja....

opširnije

MINISTAR UVAŽIO PREDLOG SINDIKATA

17.april 2007.

 Na sastanku predsednice Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović s ministrom pravde Zoranom Stojkovićem uvažen je predlog Sindikata da se zbog povećanog obima posla u pravosudnim organima, ostalim zaposlenima isplaćuje dodatak za dodatno opterećenje. Izveštaj prenosimo u celini sa sajta Ministarstva pravde.

 

DOVOLJNA SAMO PRIMENA ZAKONA

 11.april 2007.

 Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović uputila je dopis starešinama pravosudnih organa -  predsednicima i tužiocima,  u kojem ukazuje da primenom Zakona o platama državnih službenika i nameštenika (član 26), i to bez saglasnosti ministra pravde, svojoj administraciji mogu uvećati zarade osam do 10 odsto.

"...imajući u vidu činjenicu da je pravosudna administracija opravdano nezadovoljna svojim niskim zaradama,  koje su neadekvatne prirodi, odgovornosti, složenosti i obimu posla, mišljenja smo da je u vašem interesu, a zbog dobrih rezultata rada i funkcionisanja organizacije na čijem ste čelu, da vam zaposleni budu zadovoljni. U cilju građenja odnosa poverenja, a u skladu sa funkcijom, vaše je samo da primenjujete zakone", piše između ostalog u ovom dopisu

opširnije

... I SVE PO ZAKONU ...

26.mart 2007.

Iz Generalnog sekretarijata predsednika Republike u Sindikat pravosuđa Srbije stigao je dopis, s potpisom generalnog sekretara Branko Radujko, kao odgovor na naše pismo predsedniku Borisu Tadiću u kojem smo zatražili da, bez oklevanja i što pre, predloži mandatara za formiranje nove vlade koja će predložiti novi budžet, pa tako i novu osnovicu za obračun zarada u pravosuđu, imajući u vidu činjenicu da zarade državnih službenika i nameštenika u sudovima, tužilaštvima, organima za prekršaje i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija sada iznose od 12 do 19.000 dinara. 

opširnije

RAZJAŠNJENA ZABUNA 2

Stojković:Netačne tvrdnje da će plate biti smanjene

Netačne su tvrdnje Novog sindikata u pravosuđu da će novim Zakonom koji je stupio na snagu početkom godine, plate biti smanjene, izjavio je večeras ministar pravde Zoran Stojković, povodom najavljenog generalnog štrajka u pravosuđu

Stojković je TV "Pinku" rekao da je, naprotiv, jednim članom Zakona propisana zaštitna klauzula da će plate ostati iste, ali je konstatovao da najniže plate iznose od 13.000 do 14.000 dinara, sa čime je teško živeti, pa je sa Samostalnim sindikatom postignut dogovor da se to reši uredbom kojom će biti izmenjene osnovice.

On je objasnio da je problem nastao što je Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika pokušano da se ujednače platni razredi.

Stojković je rekao da je Samostalni sindikat u pregovorima bio korektan, jer oni razumeju da Vlada Srbije sada nema mogućnosti da donosi odluke o finansiranju, a tu situaciju iskoristio je Novi sindikat.

On je istakao da je svima jasno da je štrajk u pravosuđu zabranjen, a dozvoljeni samo protesti posle radnog vremena i dodao da sada treba razmotriti mogućnost da se da jednokratna pomoć ljudima koji imaju najmanje plate.

RAZJAŠNJENA ZABUNA

6.mart 2007.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović i sekretar Slađanka Milošević održale su danas konferenciju za novinare, na kojoj je predstavnicima medija,  javnosti i zaposlenima u pravosudnim organima objašnjena zabuna koji je izazvao manjinski sindikat ne razmišljajući o posledicima. Sindikat pravosuđa se tim povodom oglasio i saopštenjem.

SOPOS POGREŠNO INFORMISAO JAVNOST I ČLANSTVO

Na sajtu Ministarstva pravde Srbije je osvanula vest da zarade u pravosuđu neće biti umanjene od 1.januara, kako je to "pogrešno informisao deo zaposlenih, posebno u beogradskom pravosuđu" Sindikat organizacija pravosudnih organa, za koji se navodi da je "odnedavno dobio status reprezentativnog"

opširnije

SINDIKAT NE GLUMI U VLADINOM FILMU

6.mart.2007. 

Ministarstvo pravde Srbije

Srbislavu Cvejiću, pomoćniku ministra pravde

 

B e o g r a d

Sindikat pravosuđa Srbije, iako smatra da ima mesta nezadovoljstvu,  imajući u vidu da je visina zarada zaposlenih u pravosuđu neadekvatna uslovima rada, odgovornosti, složenosti i obimu posla, u ovom trenutku ne protestuje, jer ne želi da glumi socijalni dijalog.

Sindikat pravosuđa Srbije ne želi da obmanjuje svoje članstvo i daje im lažnu nadu u momentu kada preko puta nema pregovarača sa kojim bi mogao da okonča neku započetu akciju bez iscrpljivanja svog članstva.

I na kraju, a radi otklanjanja nedoumica, posebno naglašavamo da Sindikat pravosuđa Srbije, koji je većinski i reprezentativan na teritoriji Republike, nije u protestu iz prostog razloga što ne želi da iscrpljuje članstvo i "glumi" socijalni dijalog sa tehničkom Vladom Srbije. Sindikalni rad zasniva se na istinitim činjenicama a ne na obmanjivanju javnosti i članstva. S tim u vezi, svi su dužni da blagovremeno i tačno informišu, a posebno se to odnosi na zaposlene u pravosuđu, imajući u vidu svrhu postojanja pravosuđa i njegov zadatak u društvu, jer oni koji su u stanju da ih dovode u zabludu, ne zaslužuju da rade u pravosuđu.

                                                                                                   Predsednica

                                                                                                Slavica Živanović

ZABORAVNI MINISTAR

28.februar 2007.

Gospodine ministre,

Lepo je što ste primetili i objavili da je pravosuđe bilo efikasnije u radu za 20%, a trgovinski sudovi za 50%. Međutim, zaboravili ste da kažete da je i obim posla uvećan za blizu 25%, tako da je procenat efikasnosti veći od objavljenog....

opširnije

PRAVOSUĐE NE ČINE SAMO NOSIOCI FUNKCIJA

 Gospodine Koštunice,

                Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović je u sredu, 21. februara uputila pismo premijeru Vojislavu Koštunici u kojem je u ime Sindikata pozdravila povišicu datu nosiocima pravosudnih funkcija, ali i izrazila protivljenje zbog zamrznutih zarada državnim službenicima i nameštenicima koji nosioce pravosudnih funkcija prate u radu. Istovremeno, ona je pismo uputila i predsedniku Republike Borisu Tadiću zatraživši da, bez oklevanja i što pre, predloži mandatara za formiranje nove vlade koja će predložiti novi budžet, pa tako i novu osnovicu za obračun zarada u pravosuđu, kao i da dostavi Narodnoj skupštini Srbije imena kandidata za sudije Ustavnog suda Srbije.

opširnije

NOVI ZAKONI I UREDBE UNAZADILI MEĐULJUDSKE ODNOSE

Beograd,

16. februar 2007.

Sindikat pravosuđa Srbije je više puta PRE, ZA VREME i POSLE donošenja Zakona o državnim službenicima i nameštenicima, a potom i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kao i Uredbe o visini koeficijenata i obračunu zarada zaposlenih u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija izrazio protivljenje i ukazivao na negativne posledice do kojih će usvojeni zakoni dovesti. Zbog toga je Sindikat pravosuđa Srbije nezadovoljstvo izražavao u neposrednim kontaktima sa predstavnicima Ministarstva pravde Srbije, upućivanjem dopisa Vrhovnom sudu Srbije i Republičkom javnom tužilaštvu, poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini Srbije, kao i predsedniku Vlade Srbije lično. Posebno naglašavamo da su pomenuta akta donošena JEDNOSTRANO i bez pristanka Sindikata pravosuđa Srbije, pa vas molimo za strpljenje do formiranja nove vlade kada će Sindikat pravosuđa Srbije, zajedno sa vama, učiniti sve kako bi se sadašnje stanje promenilo.

opširnije

JAČI UZ VERU U ZAJEDNIČKI CILJ

Beograd,

12. februar 2007.

 U dopisu dostavljenom sindikalnim organizacijama pravosudnih organa Srbije članstvu je upućen i  podsetnik šta je Sindikat pravosuđa Srbije svojim upornim inicijativama i zalaganjem uradio i postigao prošle godine.

U tom dokumentu između ostalog piše:

-Opravdano postavljamo pitanje da li smo mogli više bez vas? Ipak, priznaćete, vaš sindikalni doprinos ogledao se samo u tome da okrenete broj telefona Sindikata i pitate kada će isplata.

 Prošle, 2006. godine, na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, isplaćeni su novogodišnji paketići, jubilarne nagrade, novac za sportske igre, povećanje zarada, razna socijalna davanja, opet novogodišnji paketići i jednokratna nagrada u iznosu od 4.000 dinara....

opširnije

U uputstvu članovima Republičkog odbora, predsednica Sindikata Slavica Živanović je naglasila obavezu da dopisi (koji se i na sajtu mogu pročitati klikom na zelena polja opširnije i 328) moraju biti prosleđeni sindikalnim organizacijama pravosudnih organa na teritoriji

dopis 328 (1.12.2006)

DOSIJE DONACIJE

MINISTARSTVO PRAVDE

REPUBLIKE SRBIJE

Zoranu Stojkoviću, ministru pravde

 

Gospodine ministre,

Imajući u vidu činjenicu da je situacija u pravosuđu bila i ostala katastrofalna, predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije su Vam u aprilu 2004. godine dostavili fasciklu – tzv. «DOSIJE DONACIJE», tada uvereni da ćete Vi nešto preduzeti iz vašeg delokruga kako bi zaposleni u pravosuđu, kao i javnost, došli do saznanja na šta su iste trošene, a situacija ostala nepromenjena. 

Bez namere da budemo nepristojni, jer ovo bi možda trebalo da bude oproštajno pismo, zahtevamo od Vas da nam u što kraćem roku vratite naš dosije, kako bismo mi nastavili da tragamo za tim, kao i donacijama koje su stigle u vreme kada ste Vi bili ministar.

                                                                             Predsednica

                                                                             Slavica Živanović

STATISTIKA

Srpsko pravosuđe broji ukupno 14.375 zaposlenih, od toga pripravnika 581,  državnih službenika 8.056 i nameštenika 5.736. Pored ovog broja zaposlenih, dodajemo i 4.255 zaposlenih u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija (u 28 ustanova). Ovom broju ne pripadaju nosioci pravosudnih funkcija.

opširnije

SVI PRED VLADU- SREDA, 17.JANUAR, 13 SATI !!!

Beograd,

15.januar 2007

Posle najavljenog zajedničkog potesta sa Sindikatom policije, zakazanog za sredu, 17. januar, ispred zdanja Vlade Srbije, Predsedništvo Sindikata pravosuđa Srbije primljeno je  danas u resorno ministrastvo.

PITANJE    i    ODGOVOR

SVI PRED VLADU

Beograd,

12.januar 2007

Ukoliko Vlada Srbije do srede 17. januara zaposlenima u pravosuđu ne isplati 4.000 dinara novogodišnje nagrade , zaposleni u pravosuđu će se tog dana u znak protesta ,predvođeni Sindikatom pravosuđa Srbije, kao i zaposleni u policiji, okupiti ispred vladinog zdanja u Nemanjinoj 11 u Beogradu.

POHVALA

Sindikat pravosuđa pohvaluje list "Pravda u tranziciji" u izdanju Specijalnog tužilaštva za ratne zloćine, kao i glavnu i odgovornu urednicu Jasnu Šarčević - Janković.

S obzirom na to da je redakcija Lista pre dva meseca obeležila prvu godinu izlaženja, konstatujemo da su u prvih sedam brojeva stručno i temeljno obrađeni problemi i dileme pravosudnog sistema u tranziciji. Kao orgnizacija, vrlo aktivna u borbi za prava zaposlenih u pravosuđu, dozvolićemo sebi i jednu opasku da u tih sedam brojeva "Pravde u tranziciji" nije bilo mesta za Sindikat pravosuđa Srbije.

VLADA LAGALISTA

Posle još jedne u nizu laži resornog ministarstva, da će za zaposlene u pravosuđu obezbediti  isplatu novogodišnje nagrade, te posle ignorantskog stava i odsustva sluha, Sindikat je ocenio da ova delatnost nikad nije imala goreg ministra i biće prinuđen da pozove članstvo da na predstojećim izborima ne glasa na "narodnjačku koaliciju", kojoj pomenuti eksponent pripada.  Tim povodom u Sindikatu pravosuđa održana je 8. januara 2007. konferencija za novinare.(klikni za saopštenje), sa koje su izvestili novinari svih relevantnih medija. Konferenciju za novinare prenosimo rečju (klikni za medijske izveštaje) i slikom

MINISTARSTVO KIDNAPOVALO BOŽIĆ BATU

7. januar 2007.

SAOPŠTENJE

 

Ni posle iscrpljujuće borbe između predstavnika Sindikata pravosuđa i predstavnika Vlade nije došlo do isplate novogodišnje nagrade 4.000 dinara za zaposlene u pravosuđu , iako je obećano da će prenos novca biti izvrešen do Božića. Sada je evidentno da obećanje nije ispunjeno, osim ako oni koji odgovorno i svesno lažu nisu mislili na «mali Božić». Činjenica je da su svoje novogodišnje i božićne praznike bogato proslavili, s obzirom na to da su sebi podelili iznose između 25.000 i 100. 000 dinara, pa za nas nije preteklo.

Tim povodom u ponedeljak, 8.januara 2007. godine, u 13 sati ( Savez samostalnih sindikata Srbije, Dečanska 14, sala na petom spratu )  predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović će održati konferenciju za novinare, na kojoj će opširnije govoriti o «malim božićnim poklonima», koje su primili zaposleni u resornom ministarstvu. Pozivamo vašeg novinara i snimatelja da izveste javnost sa ove konferencije.

 

Predsednica

Slavica Živanović

PRIVREMENI, POVREMENI ILI BOGOM DANI

27.decembar 2006.

Sindikat pravosuđa Srbije oštro negoduje zbog izjave ministra pravde Zorana Stojkovića o stanju u srpskom pravosuđu. Ulažemo velike napore kako bi ukazali na to da se reforme u pravosuđu ne mogu videti ni dobrom optičkom spravom, kao i da se pravna država i vladavina zakona ogledaju samo u političkoj retorici.

Prostim poređenjem dve vlade, došli smo do zaključka da je prošla vlada, iako je zatekla goru situaciju u pravosuđu, ipak imala sluha i ulagala u pravosuđe. Ova vlada sve je činila da potčini pravosuđe i jedino nije gadljiva na novac koji stiže naplatom sudskih taksi, paušala i novčanih kazni.

Činjenica je da pravosuđe nije onakvo kakvo bi trebalo da bude, mi od toga ne bežimo, ali isto tako, činjenica je da izvršna vlast nemarom opstruiše rad pravosuđa. Pravosuđe je ogledalo njihove /ne/iskrenosti kada kažu da žele ozbiljnu pravnu državu u kojoj će vladati zakonima.

Imajući u vidu dosadašnju praksu da se nesposobnost uvek nagrađuje, Sindikat pravosuđa Srbije predlaže premijeru Koštunici, dok mu ne istekne privremenost funkcije, da ministra Stojkovića nagradi ambasadorskim mestom, i to na primer u Crnoj Gori, tako da ne mora da uči strani jezik i oslobodi ga obaveze da predstavlja pravosuđe. Ne mora nama da učini, ali neka učini svom ministru!

Predsednica

Slavica Živanović

KOSOVSKI DODATAK

Ministarstvo pravde Srbije

Zoranu Sojkoviću, ministru pravde

Ministre,

s obzirom na to da smo Vašem zameniku Branislavu Bjelici i pomoćnlku Srbislavu Cvejiću 20. decernbra 2006. godine predali Protokol na potpisivanje, a u vezi sa "kosovskim dodatkom" za zaposlene u srpskom pravusuđu na Kosovu i Metohiji, očekujemo da isti potpišete do petka 29. decembra 2006. godine.

opširnije

OBEĆANJA

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva pravde Srbije, održanom u sredu, 20. decembra 2006. godine, predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije postigili su dogovor, odnosno dobili obećanje, da će zaposleni u pravosuđu, poput zaposlenih u zdravstvu, prosveti i policiji biti nagrađeni sa po 4.000 dinara pred novogodišnje praznike.

opširnije

 

 


Novosti || O Nama || Program || Pristupnica || RO