DOKUMENTI

SARADNJA

GALERIJA

SUSRETI

LINKOVI

ARHIVA

 

 Odbori

PREDSEDNIK

SEKRETAR

SREMSKI

JUŽNOBANATSKI

KOLUBARSKI

PODUNAVSKI

ZAJEČARSKI

JABLANIČKI

ZAPADNOBAČKI

KOSOVSKOMETOH

PČINJSKI

MAČVANSKI

POMORAVSKI

BOR-ZAJEČAR

ZLATIBORSKI

Preds.POS KiM

SEVERNOBAČKI

JUŽNOBAČKI

RAŠKI

BRANIČEVSKI

SEVERNOBANATSKI

SREDNJEBANATSKI

JSO

BEOGRAD

BEOGRAD-Predsed.

VOJVODINA-Pred.

 

 

 

 KOLEKTIVNI UGOVOR

PRIMENA OKU

DEKLARACIJA

 

Google

      

 

13. Susreti Pravosuđa

Atos 2014.

Rezultati


 opširnije

Susreti ARHIVA

 

 

JSOUIKS

 

 

 

PRIGOVOR

.

 

 WebMaster


ATRIUM
PLUS

 

  SAOPŠTENJE

24. oktobar 2014.

SVI SMO PREVARENI

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije se protivi načinu donošenja mera štednje, kao i samim merama štednje. Iako su mere štednje neizbežne, one su donete bez učešća i predloga sindikata koji su stavljeni pred svršen čin. Zaposleni u  pravosuđu žrtve su svih reformi i mera štednje.

Usvajanjem mera štednje država nas je sve prevarila.

Manjak u državnoj kasi, pre svega, izazivaju javna preduzeća gubitaši čiji se gubici pokrivaju iz državne kase, dakle, novcem svih građana. Država kao osnivač (gazda) tih preduzeća morala bi da kontroliše rashode tih preduzeća. Inače, najlakše je preuzeti tuđi dug i vraćati ga tuđim novcem.

Iz izveštaja Fiskalnog saveta proizlazi da je bez dovođenja u red javnih preduzeća nemoguće uspešno sprovesti fiskalnu konsolidaciju jer troškovi javnih preduzeća jedan su od glavnih razloga neodrživog povećanja fiskalnog deficita i javnog duga. Njihova analiza ukazuje na „uzaludnu žrtvu radnika i penzionera“ ukoliko mere štednje ne obuhvataju kontrolu troškova javnih preduzeća i kao primer navode dva javna preduzeća koja su samo u 2014. imala veće troškove od svih prihoda koje je država imala od povećanja stope PDV-a i uvođenja solidarnog poreza.

Zaposleni u pravosuđu ne pristaju da im se smanji zarada kako bi se pokrivali dugovi javnih preduzeća. Za propast i gubitke javnih preduzeća krive su sve vlasti. Nedopustivo je da službenik u sudu, medicinska sestra, ili profesor, ili sudijski pomoćnik sa položenim pravosudnim ispitom ima platu kao nekvalifikovani radnik u javnom preduzeću. Ne prigovaramo tom radniku nego državi koja je najodgovornija za takvo stanje.

Pre smanjenja zarada i penzija, Vlada je morala da uvede kontrolu troškova u javnim preduzećima, a preko „svojih ljudi“ u upravnim i nadzornim odborima, i uskladi ih sa /ne/uspehom poslovanja, kao i da ukine naknade na ime članstva u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća zbog gubitaka u poslovanju. Pored toga, ukoliko političari, bilo iz pozicije ili opozicije, vole svoju zemlju - morali su među prvima da se odreknu raznih dodataka i drugih primanja, a posebno da smanje iznose za „specijalizovane usluge” i “usluge po ugovoru”.

Predsednica

Slađanka Milošević

  VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA JAVNOG SEKTORA

17. oktobar 2014.

Dana 17. oktobra 2014. godine, u Vladi Srbije održan je sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije, odnosno pripadajućih granskih sindikata prosvete, zdravstva, pravosuđa, kulture, nauke i državne uprave, na čelu sa Ljubisavom Orbovićem, predstavnika Udruženih granskih sindikata na čelu sa Čanak Branislavom – sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, u prisustvu resornih ministara pravde, državne uprave, rada, zdravstva, kulture i prosvete i nauke, kao i predstavnika Ministarstva finansija.

Cilj ovog sastanka, prema rečima premijera u uvodnoj reči, jeste obostrano informisanje i razmena mišljenja oko najavljenog smanjenja zarada i penzija, a posebno oko najavljenog uvođenje platnih razreda.

opširnije

 DOSTA ŠTEDNJE NA PRAVOSUĐU

29. septembar 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Kori Udovički, potpredsednica Vlade, objasnila je "da zakon treba da doprinese pojednostavljenju, transparentnosti kao i uporedivosti i "upravljivosti" platama. Ona je istakla da se mora napraviti razlika između donošenja Zakona o platama i predloga u okviru mera štednje Vlade Srbije, dodajući da će ovom reformom konačno moći da se vrednuje posao po svojoj složenosti, odnosno po uslovima rada".

Uzimajući u obzir izjavu potpredsednice, zaposleni u pravosuđu nemaju razloga za brigu. U pravosuđu prekobrojnih nema pošto su sve reforme, bez opravdanog razloga, jedino smanjivale broj zaposlenih u pravosuđu.

Izvor: Danas, 25. septembar 2014.

opširnije

 SINDIKAT ZATRAŽIO HITAN SASTANAK

18. septembar 2014.

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Komisiji za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija

Beograd

Trg Nikole Pašića 13

Poštovani,

obraćam vam se u ime zaposlenih u srpskim zatvorima koji su članovi Sindikata pravosuđa Srbije, sa zahtevom da zakažete sastanak sa delegacijom Sindikata pravosuđa Srbije.

Naime, iako je glavni zadatak vaše komisije kontrola izvršenja krivičnih sankcija, smatram da bi bilo dobro da se upoznate sa eventualnim smetnjama u izvršenju krivičnih sankcija koje su u vezi sa uslovima rada zaposlenih u zatvorima. Posebno ističem novi zatvor u Padinskoj skeli gde se krše zakonska prava zaposlenih, počev od uskraćivanja troškova prevoza (19 meseci im nisu plaćeni putni troškovi) do nedostatka radnika, sredstava za vezivanje, higijenskih rukavica za pregled, nedostatka radio-uređaja...

Bez obzira na to što je Srbija dala niz obećanja Evropskom komitetu za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka prilikom njihove posete, između ostalih, i da će popuniti sistematizovana radna mesta, i to za 1.000 izvršilaca, to se do danas nije dogodilo. Naprotiv, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uputio je dopis svim upravnicima zatvora da "razmotre mogućnost smanjenja broja izvršilaca i predlože ukidanje radnih mesta koja su nepopunjena".

Zbog svega navedenog, molim vas da u što kraćem roku zakažete termin za sastanak sa sindikalnom delegacijom kako bismo vas upoznali sa problemima u srpskim zatvorima jer, osim zatvorenika i pritvorenika, probleme imaju i radnici zaduženi za njihovo čuvanje i prevaspitanje.

 Srdačan pozdrav.

Predsednica

Milošević Slađanka

 NASTAVLJENO STRANAČKO ZAPOŠLJAVANJE

18. septembar 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Proces reforme državne uprave je dugotrajan, a u Srbiji je počeo da se sprovodi 2001. godine. Tada je usvojena Strategija za reformu državne uprave i osnovan Savet za reformu državne (sada javne) uprave. Kako su se menjale vlade tako se menjao i sastav tog saveta čiji su članovi ministri, uz određenu nadoknadu. Doduše, menjala se i državna uprava jer je postajala sve brojnija i skuplja. Zbog toga su i nameti građanima sve veći, a sprema se i smanjenje penzija i plata, jer treba nahraniti enorman birokratski i neefikasni (nesposobni) državni aparat.

Izvor: Danas, 18. septembar 2014.

opširnije

 SAOPŠTENJE

15. septembar 2014.

DISKRIMINACIJA ZBOG DUPLIH PLATA

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je inicijativu Ustavnom sudu Republike Srbije zbog direktne diskriminacije zaposlenih u pravosuđu.

Naime, zaposleni u posebnim sudskim, tužilačkim, pritvorskim, zatvorskim i policijskim odeljenjima za borbu protiv organizovanog kriminala i ratnih zločina stavljeni su u povlašćeniji položaj u odnosu na ostale zaposlene u navedenim organima. Povoljniji položaj ogleda se u duplim platama koje primaju u tim organizacionim jedinicama, bez obzira na to što imaju i bolje uslove rada, i manji broj predmeta u radu. Prema našem mišljenju, žrtve diskriminacije su ostali zaposleni u pravosuđu koji bi trebalo da imaju iste plate jer suštinski rade isti ali obimniji posao.

Ovakav nejednak tretman i različito postupanje, svakako su nezakoniti. Ustav, zakoni i međunarodne konvencije zabranjuju diskriminaciju. U uporednom zakonodavstvu, kao i zemljama u regionu, ne postoji odredba o „duplim platama“ koja krši načelo jednakosti.

Predsednica

Milošević Slađanka

 OBAVEŠTENJE ZDRAVSTVENIM RADNICIMA U ZATVORIMA

15. septembar 2014.

U prethodnih godinu dana kao jedan od problema u Specijalnoj zatvorskoj bolnici bio je i taj što su zdravstveni radnici sa činovničkim zvanjima, iako imaju položen stručni ispit pred Ministrstvom zdravlja, pozivani da polažu ponovo državni ispit.

Suprotstavljajući se „dupliranom ispitu“, održano je više sindikalnih sastanaka u Specijalnoj zatvorskoj bolnici i upućeno više dopisa Ministarstvu pravde, direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Vladinom sekretarijatu za zakonodavstvo i Upravnoj inspekciji.

Socijalni dijalog i dobra saradnja zaposlenih i sindikata sa direktorom Uprave urodili su plodom. Svako iz okvira svoje nadležnosti uložio je malo napora što je dovelo do rezultata. Zdravstveni radnici u zatvorima koji su polagali stručni ispit u oblasti zdravstvene zaštite ne moraju da polažu i državni ispit!

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je izmene Zakona o državnim službenicima kojima je propisano da „državni stručni ispit nisu dužni da polažu ... državni službenici koji su zdravstveni radnici ili zdravstveni saradnici u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, koji su u obavezi da polažu ili su položili stručni ispit u oblasti zdravstvene zaštite“.

 

 PREPORUKA JAČA OD ZAKONA

27. avgust 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Jedna od mera za smanjenje javne potrošnje jeste i preporuka Aleksandra Vučića, predsednika Vlade, koju je uputio funkcionerima da se odreknu viška funkcija, odnosno više plata. Ova inicijativa naišla je na odobravanje javnosti.

Istovremeno, ova preporuka nam govori da je Srbija zaista u velikoj moralnoj krizi. S obzirom na to da je premijer, istovremeno, i glavni koordinator za borbu protiv korupcije, trebalo bi da insistira na primeni Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojim je broj funkcija ograničen. Umesto preporuke uputnije bi bilo da se zalaže za striktnu primenu tog zakona, jer zakon bi trebalo da ima jaču snagu od bilo čije preporuke.

Izvor: Danas, 21. avgust 2014.

opširnije

 IMAMO PRAVO NA ISTINU

14. avgust 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Evropska unija je nakon skeniranja stanja u poglavljima 23 i 24 - pravda, sloboda, pravosuđe, bezbednost i osnovna ljudska prava, dostavila rezultate. Korupcija je "uzrok zabrinutosti i najproblematičniji faktor za poslovanje u Srbiji", a nas su ubeđivali da je problem Zakon o radu i da ćemo sve probleme rešiti njegovom izmenom, kao i da će nakon toga pohrliti strani investitori da ulažu u Srbiju.

Naime, pre nekoliko dana predsednik Vlade, gospodin Aleksandar Vučić, izjavio je: "Što se tiče Fijata, nažalost, taj ugovor neće biti pokazan. To je ugovor na koji je država Srbija potrošila najviše novca i da smo ga kojim slučajem mi potpisali, bili bismo optuženi za najveći kriminal." Ova izjava nam govori da su Srbiju, pre elementarnih nepogoda, prirodnih i natprirodnih sila, uništile neke "ljudske sile" koje, nažalost, nama građanima još uvek nisu poznate.

Izvor: Danas, 7. avgust 2014.

opširnije

 ZAHTEV ZA ODLAGANJE POLAGANJA DRŽAVNOG STRUČNOG ISPITA

6. avgust 2014.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

UPRAVNI INSPEKTORAT

SEKTOR UPRAVNE INSPEKCIJE

Predmet: Zahtev za odlaganje polaganja državnog stručnog ispita

Poštovani,

Obraćam vam se u ime članova Sindikalne organizacije Specijalne zatvorske bolnice, sa sedištem u Beogradu, ul. Bačvanskoj br. 14a, koja se nalazi u sastavu Sindikata pravosuđa Srbije.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je rešenja o polaganju državnog stručnog ispita za zaposlene radnike zdravstvene struke sa srednjim obrazovanjem, koji su zaposleni u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Termini polaganja državnog stručnog ispita određeni su za početak septembra 2014. godine.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu obavezuje upravnika Specijalne zatvorske bolnice još od aprila 2010. godine da postupi u skladu sa preporukama datim na osnovu Akta o proceni rizika radnih mesta u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. I umesto da primenjuje zakon i stvara uslove za primenu navedenog akta ili odgovara za kršenje zakona – on, zajedno sa direktorom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, skreće pažnju radnika zahtevajući od njih da polažu državni stručni ispit, drugi put, jer isti imaju položene stručne ispite pred Ministarstvom zdravlja. Otkud državi novac da plaća ove ispite dok ovi zdravstveni radnici dobijaju radnu uniformu iz humaniarne pomoći?

Zbog svega prethodno navedenog, zahtevamo od vas da odložite polaganje državnog ispita za zdravstvene radnike, s tim što vas obaveštavamo da ćemo pokrenuti inicijativu kod ovlašćenog predlagača (Ministarstvo pravde, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija) za usklađivanje zvanja radnih mesta sa opisom poslova i zahtevima stručnosti za obavljanje poslova u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Oni moraju da zadrže svoja izvorna zvanja jer rade sa pacijentima a ne administrativna i činovnička, što nema smisla.

U očekivanju pozitivnog odgovora, srdačno vas pozdravljam.

PREUZMI PISMO

Predsednica

Milošević Slađanka

 PISMO DR MILANU STEVOVIĆU

6. avgust 2014.

Ministarstvo pravde

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Dr Milanu Stevoviću, direktoru Uprave

Gospodine direktore,

U prilogu ovog akta, dostavljam vam zahtev za odlaganje polaganja državnog stučnog ispita zaposlenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici koji je upućen Upravnoj inspekciji.

Umesto da ste za vreme svog mandata podneli inicijativu za izmenu zakona i usaglašavanje njihovih zvanja kao ovlašćeni predlagač, vi nalažete polaganje dodatnog ispita.

S tim u vezi, obaveštavam vas da je zahtev za polaganje državnog stručnog ispita zamena teza za ono što ste bili dužni po zakonu da uradite a niste, a to je da stvorite uslove kako bi se primenile preporuke dobijene od nadležne stručne organizacije i date u Aktu za otklanjanje rizika na radnim mestima. Podsećam vas da su zaposleni organizovani u Sindikat pravosuđa Srbije pokazali dobru volju i ostavili dovoljno vremena za primenu Akta o proceni rizika. Da li ste svesni da je to krivično delo?

Zbog svega prethodno navedenog, zahtevamo od vas kao ovlašćenog predlagača da pokrenete inicijativu za usklađivanje zvanja radnih mesta sa opisom poslova i zahtevima stručnosti za obavljanje poslova u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Oni moraju da zadrže svoja izvorna zvanja jer rade sa pacijentima a ne administrativna i činovnička, što nema smisla.

U očekivanju pozitivnog odgovora, srdačno vas pozdravljam.

Prilog: dopis Upravnoj inspekciji

PREUZMI PISMO

Predsednica

Milošević Slađanka

 

 ŠALJIVI SNOVI

5. avgust 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Prošla su četiri meseca od poslednjih izbora, a bilo je toliko obećanja zbog kojih još uvek sanjam šaljive snove. Sanjam da je usvojen zakon o ispitivanju porekla imovine i kako su Šarići, Miškovići, Mitrovići, Avalci, Kosmajci i ostali "neimenovani likovi" otkrili imena korumpiranih političkih veličina iz svih vlasti koji su sebi i njima pravili "zakonske prilike za namensko bogaćenje".

Sanjam kako im je oduzeto to bogatstvo stečeno decenijskim pljačkanjem kroz privatizacije, legalizacije, javne nabavke, neplaćanje radnika i poreza, i kako je namiren deficit koji su napravili neodgovorni političari u budžetu ...

 

Izvor: Danas, 31. jul 2014.

opširnije

 UDAR NA SINDIKATE

25. jul 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Usvojene su izmene i dopune Zakona o radu i sada, prema rečima predlagača i usvajača, očekujemo smanjenje stope nezaposlenosti, odnosno veću zaposlenost. Strani investitori stoje u redu, čekali su samo usvajanje izmena i dopuna Zakona o radu, pa zapošljavanje može da počne. Da li će smanjenje radničkih prava i troškova radne snage zaista privući strane investicije? Ja u to ne verujem. Ipak, dok nisu usvojili izmene zakona, vlastodršci su pucali iz svih oružja u sindikate. Zašto?

 

Izvor: Danas, 25. jul 2014.

opširnije

 

21. jul 2014.
 

Dana 18. jula 2014. godine, na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, održan je sastanak u Ministarstvu pravde. Istom su u ime Ministarstva prisustvovali Slavica Jelača, pomoćnik ministra pravde za finansijsko-materijalno poslovanje i Nikola Savić, šef kabineta ministra pravde.

Predstavnici Ministarstva izrazili su razumevanje za materijalni položaj zaposlenih i potvrdili da će se nastaviti isplata stimulacije zaposlenima u pravosudnim organima do kraja godine u dosadašnjem iznosu (4.000 dinara), jer nije usvojen zakon kojim je trebalo ujednačiti nivo primanja svih koji su na budžetu.

Sindikat pravosuđa Srbije uputio je molbu ministru pravde preko njegovih saradnika da još jednom razmotri mogućnosti za isplatu stimulacije i zaposlenima u zatvorima kojih je oko 3.750, posebno zbog toga što je Vlada Srbije „našla“ sredstva za 50.000 policajaca i na svojoj sednici usvojila zaključak kojim im se osnovna plata uvećava za 5.651 dinar.

Osim toga, predložili smo a uputićemo i pismenu inicijativu da se:

- donese novi pravilnik o merilima za određivanje broja zaposlenih u pravosuđu,

- da se popune postojeće sistematizacije u sudovima, tužilaštvima i zatvorima,

- da se sistematizacije u zatvorima usklade sa pravilnikom o beneficijama,

- da se počne sa pregovorima oko kolektivnog ugovora za pravosuđe.

 OBAVEŠTENJE

16. jul 2014.
         Sindikat pravosuđa Srbije, kao granski sindikat koji čini Savez samostalnih sindikata Srbije, priključuje se najavljenom štrajku za sutra, 17. jula 2014. godine u 11.00 časova na Trgu Nikole Pašića.

Pozivam sve zaposlene da sutra u 11.00 časova obustave rad jer se Zakon o radu odnosi na sve, bez obzira na to da li su ili nisu članovi Sindikata.

Istovremeno, pozivam zaposlene koji su spremni da stanu iza sebe i svog rada da dođu sutra u 11.00 časova na Trg Nikole Pašića i pokažu svoje nezadovoljstvo.

Zaposleni u pravosuđu sa teritorije Republike Srbije mogu organizovano da dođu u Beograd preko Veća samostalnih sindikata svojih opština i gradova, potrebno je samo da im se jave.

I na kraju, ako ste zadovoljni svojim statusom, onda ništa.

 ZAVADI PA VLADAJ

16. jul 2014.
         Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje način na koji Vlada Srbije brani izmene i dopune Zakona o radu napadima na plate sindikalnih lidera, umesto da građanima objasni kako se može živeti od minimalne cene radnog sata koja iznosi jedan evro, kao i kako će da prežive penzioneri sa penzijama do 20.000 dinara. Vlada Srbije zloupotrebljava pojedine medije iznoseći podatke o plati predsednika sindikata bezobrazno pokušavajući da stvori odbojnost građana prema sindikatu, kao i da međusobno zavadi članove sindikata.

opširnije

 EUROFEDOP PISAO PREMIJERU VUČIĆU

15. jul 2014.

Poštovani premijeru,

Na adresu naš Federacije zaposlenih u javnim službama (EUROFEDOP) od kolega iz Srbije su stigle zapanjujuće vesti o tome da – bez pravih konsultacija sa sindikatima – predstoji usvajanje novog Zakona o radu. Organizacije koj su nam pisale su Sindikat uprave Srbije (predsednik Njegoš Potežica), Samostalni sindikat kulture Srbije (Predsednica Dragana Đorđević) i Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije (Predsednica Slađanka Milošević)...

opširnije

 SAOPŠTENJE

14. jul 2014.

Zaposlenima i svim građankama i građanima Srbije !

Decenijama unazad trošeno je više nego što je stvarano i ceh za naplatu je morao doći. Građanima je obećavan bolji život, na stotine hiljada novih radnih mesta, reforme javnog sektora i smanjenje državnih činovnika. Dešavalo se suprotno - novac je usmeravan u džepove kriminalaca, tajkuna i političara. Do posla se najsigurnije stizalo preko partijske knjižice. Porast zaposlenih u javnom sektoru poklapao se za izbornim ciklusima i borbom za vlast.

PREUZMI SAOPŠTENJE (.pdf)

PREUZMI PREGLED UMANJENIH PRAVA ZAPOSLENIH (.pdf)

PREUZMI ODLUKU (.pdf)

 INFORMACIJA

9. jul 2014.

Zaposlenima na određeno vreme u pravosuđu, kao i drugim delatnostima, ugovori su istekli 30. juna 2014. godine. Ugovori su zaključeni na osnovu prethodno pribavljene saglasnosti Vladine Komisije za novo zapošljavanje i dodatno angažovanje.

Shvatajući značaj i zalaganje velikog broja zaposlenih na određeno vreme, Vlada Srbije je na svojoj sednici održanoj 28. juna 2014. godine usvojila Uredbu o izmeni Uredbe o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno angažovanje kod korisnika javnih sredstava kojom je automatski prethodne ugovore na određeno vreme produžila do 31. oktobra 2014. godine.

 PRIPREMA ZA PROTEST SVIH SINDIKATA

3. jul 2014.

-Predsednicima samostalnih sindikata Srbije

-Predsednicima Saveza samostalnih sindikata na teritoriji

Poštovani,

Molim vas da dopis koji ste dobili prosledite i predsednicima vaših sindikalnih organizacija.

S poštovanjem,

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

preuzmi dopis

 PENZIJA I PLATA

26. jun 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Pre svega, izvinjavam se penzionerima i nije mi namera da njihovo dragoceno profesionalno iskustvo umanjim, već da skrenem pažnju na jednu pojavu. Jasno mi je da većina penzionera u ovim teškim vremenima mora da radi kako bi uvećala svoj kućni budžet jer je nedovoljan za izdržavanje dece i unuka.

Međutim, činjenica jeste da ima mnogo penzionera u državnom sektoru na rukovodećim mestima i da zauzimaju mesto mladim i obrazovanim ljudima. Stopa nezaposlenosti blizu je 30 odsto i zaista je nerazumno da veliki broj penzionera zauzima i radna mesta i budžetska sredstva. Višestruka primanja funkcionera i dalje su na snazi. A gde se štedi?

 

Izvor: Danas, 19. jun 2014.

opširnije

 INFORMACIJA

17. jun 2014.

Sindikat pravosuđa Srbije odazvao se pozivu Eparhije Raško-prizrenske i na osnovu dobrovoljnih priloga zaposlenih prikupio pomoć za narodne kuhinje sa Kosova i Metohije. Novčana pomoć u iznosu od 185.000 dinara uplaćena je na račun Manastira Gračanica za narodne kuhinje.

 Zahvaljujemo se svima koji su pokazali brigu za naše sunarodnike u nevolji i dali svoj prilog.

 INFORMACIJA ZA ČLANOVE SINDIKATA

10. jun 2014.

Obaveštavam vas da je sa grčkim poslovnim partnerima dogovoren novi termin za održavanje sportskih susreta zaposlenih u pravosuđu, a to je 5. oktobar 2014. godine.

Učinili smo sve da sportske susrete ne otkažemo ove godine, a imajući u vidu činjenicu da je Uranopolis mesto redovno zauzeto velikim brojem hodočasnika zbog posete Hilandaru, dobili smo ovaj termin kao jedini mogući.

Očekujem razumevanje prijavljenih učesnika, jer to su ipak sportski susreti a ne godišnji odmor pa se nadam da odustajanja neće biti zbog termina održavanja jer to nije opravdan razlog.

 ZAJEDNIČKO PISMO TRI SINDIKATA MINISTARKI UDOVIČKI

5. jun 2014.

Imajući u vidu najavu Vlade Srbije da je među prioritetima izrada zakona o platnim razredima koji bi trebalo da ujednači nivo zarada zaposlenih u svim javnim službama, odnosno korisnika sredstava iz Budžeta, molimo da nas obavestite da li je izrada najavljenog zakona u toku. Naglašavamo da mi u sindikatima pravosuđa, nauke i predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije podržavamo izradu takvog zakona.

opširnije

 VIŠAK BOLESNIKA I MANJAK LEKARA

2. jun 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Specijalna zatvorska bolnica pripada zatvorskom sistemu. Ona obavlja zdravstvenu delatnost, to jest vrši bolničko lečenje lica tokom istražnog postupka (uhapšenih, pritvorenih), izdržavanja kazne (osuđenih), kao i lica kojima je sud izrekao meru bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja (narkomani, alkoholičari, psihijatrijski slučajevi). Dakle, u njoj se nalaze izvršioci najtežih krivičnih dela kojima je izrečena zaštitna mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja. Ova bolnica je jedina ustanova gde je moguće takve izvršioce krivičnih dela izolovati od društva.

 

Izvor: Danas, 29. maj 2014.

opširnije

 ZA NEZAVISNO SUDSTVO I ODBRANU LJUDSKOG DOSTOJANSTVA

22. maj 2014.

Povodom Dana opomene za nezavisnost pravosuđa koji se obeležava 23. maja, Sindikat pravosuđa Srbije snažno podržava Apel Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobode MEDEL – za nezavisne sudove, sudije i tužioce. Jer, sudska zaštita je najznačajniji i najčešći oblik zaštite ljudskih prava, garantovan Ustavom.

opširnije

 OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SINDIKATA

21. maj 2014.

Obaveštavam vas da se planirani sportski susreti odlažu na određeno vreme, odnosno za kraj septembra ili početak oktobra, o čemu ćete biti naknadno obavešteni kada budemo precizirali tačan termin sa davaocem usluga.

S tim u vezi, obaveštavam vas i da se rok za uplatu ostatka ugovorenog iznosa pomera, odnosno da je produžen do 15. septembra. Prijavljenim sindikalnim organizacijama preporučujem da na ime ostatka duga nastave da vrše uplate u kontinuitetu od svakog dela zarade.

Predsednica

Slađanka Milošević

 SOLIDARNOST I HUMANOST NA ISPITU

17. maj 2014.

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE uplatiće 300.000 dinara na namenski račun za otklanjanje posledica poplave kao prvu pomoć ugroženima od elementarne nepogode, a u narednom periodu će organizovati još akcija sa ciljem da se pomogne građanima u nevolji.

Pozivamo i druge sindikate da se odazovu akciji i daju svoj doprinos. Ovo je ispit za solidarnost.

Predsednica

Slađanka Milošević

 KO BRINE O ZATVORSKOM OSOBLJU

16. maj 2014.

Autor: Slađanka Milošević

U okviru Ministarstva pravde za zatvorski sistem nadležna je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija. Dakle, u delokrug ove uprave spadaju svi srpski zatvori, kao i Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu, u kojoj se leče sva zatvorena i pritvorena lica iz cele Srbije. I zatvori su primer nebrige i zapuštenosti.

S obzirom na to da u zatvorima očigledno postoji manjak smeštajnih kapaciteta, često se u javnosti postavlja pitanje da li su prava osuđenih i pritvorenih lica ugrožena, kao i da li su u skladu sa standardima.

 

Izvor: Danas, 16. maj 2014.

opširnije

 

16. maj 2014.

 AUDIO PRIKAZ

Vladavina prava je nezamisliva bez stručnog i odgovornog pravosuđa. Preduslovi su nezavisnost, efikasnost, dostupnost pravdi, odgovarajuće materijalno stanje i javnost rada pravosuđa. Izveštaj o reformi pravosuđa, koji je sačinio Savet za borbu protiv korupcije, dokumentovao je da reforma pravosuđa do sada nije donela poboljšanja u pravosudnom sistemu. O tome koje su osnovne zamerke i šta bi valjalo popraviti, u emisiji Rečeno i prećutano Radio Beograda 2 u četvrtak 15.05.2014. godine, govore sudija Apelacionog suda u Beogradu i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević i predsednica Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević.

Autorka i voditeljka je Gordana Jelić

  AUDIO PRIKAZ

 PROBLEM SU DOTACIJE, A NE ROTACIJE!

16. maj 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Najavljene mere Vlade Srbije neće u značajnijoj meri doprineti poboljšanju ekonomskog stanja u zemlji ukoliko se ne pojača kontrola rashoda. Tokom prethodnih godina, prilikom privatizacije, iz Srbije je ilegalno izneta 51 milijarda dolara. Iako za to nisu odgovorni radnici, oni bi sada trebalo linearno da taj "mali nedostatak novca" nadoknade. Čini mi se, nekako, da je deficitu budžeta najviše doprineo lopovluk za koji niko ne odgovara. Pored toga, javnost nema saznanja ni koliko iznosi ušteda od dosad naplaćenog solidarnog poreza.

Izvor: Danas, 8. maj 2014.

opširnije

 TREBAJU NAM RADNI SUDOVI

1. maj 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Neke od predloženih izmena Zakona o radu rezultiraće direktnim sukobima u sferi rada. Socijalni partneri (država, sindikati i udruženje poslodavaca) morali bi da teže ka tome da izgrade odnos poverenja. Saradnja između države i socijalnih partnera, u vreme krize, ne bi smela da bude samo formalne prirode. Ona bi morala da bude iskrena i u zajedničkom interesu. A da li je baš tako?

Izvor: Danas, 24. april 2014.

opširnije

 PRVOMAJSKO OKUPLJANJE

29. april 2014.

SAOPŠTENJE

Reprezentativne sindikalne centrale, SSSS i UGS Nezavisnost pozivaju  članove sindikata, radnike i građane Srbije da se, 1. Maja, u što većem broju okupe na Trgu Nikole Pašića kako bi zajedno obeležili međunarodni praznik rada i radnika.

Okupljanje učesnika započinje u 11 časova.

Planirano je da učesnici, posle kraćeg prigodnog programa koji će početi u 12 časova na Trgu Nikole Pašića,  šetnjom sa Trga Nikole Pašića, kroz Dečansku ulicu, pored Doma omladine, Makedonsku , Kolarčevu, preko Terazija i ulicom Kralja Milana do Slavije javnosti ukažu na probleme sa kojima žive i još jednom, pokažu želju da rade i od svog rada pristojno žive.

Manifestacija će se završiti na Trgu Slavija, polaganjem venaca ispred spomenika Dimitriju Tucoviću, osnivaču organizovanog radničkog pokreta u Srbiji  i velikom borcu za radnička prava.

PRVOMAJSKI PROGLAS

 IZVEŠTAJ O REFORMI PRAVOSUĐA

25. april 2014.

UVOD

Savet za borbu protiv korupcije (u daljem tekstu Savet) je vršio analizu rada pravosuđa od momenta kada je konačno utvrđeno da reforma pravosuđa nije uspela pa do danas sa ciljem da se utvdi da li je u ovom periodu došlo do poboljšanja u oblasti: nezavisnosti pravosuđa, materijalnog stanja pravosuđa, stručnosti, odgovornosti, efikasnosti, dostupnosti pravdi i javnosti rada pravosuđa. Sve su to oblasti od kojih zavisi da li će se u našoj zemlji ostvariti ambijent vladavine prava, koji ne može da se zamisli bez nezavisnog, stručnog i odgovornog pravosuđa. Ovaj izveštaj je baziran na detaljnoj analizi trenutnog stanja u pravosuđu sa osvrtom na pravni okvir, standarde međunarodne zajednice kao i na analizu da li je i šta izvršeno po zaključcima i predlozima iz prethodnog izveštaja Saveta o reformi pravosuđa iz 2012. godine.

PREUZMI IZVEŠTAJ

 UDRI PO SIROTINJI !

18. april 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Mučno je zaista ovih dana čitati medijske najave iz pouzdanih izvora kako će se solidarni porez zameniti smanjenjem zarada od 10 do 15 odsto, i to svima. Znak jednakosti u oduzimanju ne može se staviti između pravosuđa i ostalih jer su zarade u pravosuđu mnogo niže u odnosu na javna preduzeća, fondove i agencije. Veće zarade od pravosudne ima čak i lokalna administracija. Zbog toga je Sindikat pravosuđa Srbije, pre nepune dve godine, dostavio predlog Ministarstvu pravde i državne uprave, i to piramidalni, kako bi zarade trebalo da se određuju.

Izvor: Danas, 17. april 2014.

opširnije

 TUŽILAČKA HUMANOST NA NE/DELU

10. april 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Posao tužilaštva jeste da goni izvršioce krivičnih dela koja su propisana Krivičnim zakonikom po službenoj dužnosti. Isto tako, iako postoji osnovana sumnja i svi uslovi za krivično gonjenje, javni tužilac može, na osnovu načela oportuniteta, da se odluči za kompenzaciju i odloži krivično gonjenje, odnosno odbaci krivičnu prijavu protiv izvršioca krivičnog dela za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.

Cilj ovog načela jeste povećanje efikasnosti u krivičnim postupcima i rasterećenje sudova. Međutim, postoji i treći razlog, a on je finansijske prirode.

Izvor: Danas, 10. april 2014.

opširnije

 AKCIJA POMOĆI KOSOVSKIM SRBIMA

8. april 2014.

RUKOVODIOCIMA PRAVOSUDNIH ORGANA

I SINDIKALNIH ORGANIZACIJA U NJIMA

Dragi svi,

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska obratila se Sindikatu pravosuđa Srbije sa molbom da sprovedemo humanitarnu akciju u cilju prikupljanja pomoći za narodne kuhinje u kojima se hrane ugroženi Srbi koji žive u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija.

Znam da imate malo ali oni nemaju ništa, i zavise od dobrote svih nas.

Molim vas da se odazovete ovoj akciji i predlažem da od zarade izdvojite 200 (dvesto) dinara. Sigurna sam da toliko možete.

Predlažem predsednicima sindikalnih organizacija da obaveste zaposlene o ovoj akciji, da od računovodstva preuzmu spisak zaposlenih i da se zaposleni pored svog imena na spisku potpišu da pristaju da im se od zarade odbije 200 dinara na ime pomoći ugroženim Srbima. Spisak, nakon potpisivanja zaposlenih da su saglasni, dostaviti svom računovodstvu kako bi im isto odbilo navedeni iznos.

Ukupni navedeni iznos prikupljen na ime pomoći, svaka sindikalna organizacija će uplaćivati na podračun Sindikata pravosuđa Srbije, otvoren kod Vojvođanske banke a.d. broj 355-1044906-62. Nakon toga, Sindikat pravosuđa Srbije održaće konferenciju za štampu na kojoj će obavestiti javnost o ovoj akciji, odnosno o iznosu prikupljenih novčanih sredstava koji će biti uplaćen Eparhiji raško-prizrenskoj i kosovsko-metohijskoj.

Zbog dramatične situacije u kojoj se nalaze ugroženi kosovski Srbi, molim vas da akciju sprovedete do kraja ovog meseca.

O ukupnom iznosu prikupljene pomoći bićete blagovremeno obavešteni, kao i javnost.

Unapred vam se zahvaljujem na razumevanju za tuđe nevolje i srdačno vas pozdravljam.

Preuzmi original pisma

 

 NAMEŠTENIČKE NAGRADE – OBAVEŠTENJE ZA RUKOVODIOCE ORGANA

8. april 2014.

Pravosudna administracija prima zaradu na osnovu Zakona o platama državnih službenika i nameštenika koji, između ostalog, predviđa i nagrade nameštenicima na kraju svakog tromesečja, s obzirom na to da nameštenici nemaju mogućnost napredovanja kroz uvećanje koeficijenata kao državni službenici. Do prošle godine, Zakonom o budžetu sredstva za te namene bila su limitirana tako što je iznos za „isplatu“ nagrada bio ograničen na 1% od ukupnog platnog fonda za pravosuđe, a na 15% za zaposlene u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa (Vlade) i Avio-službe Vlade. Ove godine to nije slučaj, odnosno ne postoji ograničenje.

MIŠLJENJE MINISTARSTVA (.pdf)

opširnije

 PREDSEDNICA NA LAZAREVAČKOJ TV GEM

3. april 2014.

.

 ZA VIDEO KLIKNI NA FOTO

 PISMO MINISTRU SELAKOVIĆU

1. april 2014.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE

Za Nikolu Selakovića, ministra

Gospodine ministre,

Najpre, molim vas da urgirate kod direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija doktora Stevovića da komunicira sa mnom. Priroda posla mu nalaže da sa mnom kulturno i poslovno sarađuje, jer ga ja ne pozivam radi privatnog druženja. Naime, on kaže da se za sve što mi je neophodno za sindikalni rad, obraćam vama jer ne želi da vas uvredi. Opravdano se postavlja pitanje – šta će vam direktori, pomoćnici, sekretari i ostali, ako moram za sve vas da zovem.

Ali, pošto je već tako, molim vas da mi dostavite pravilnike o sistematizaciji radnih mesta u zatvorima (za odrasle i maloletne delinkvente), koji su mi neophodni kako bih izvršila uvid u iste, imajući u vidu to da mi sa terena stižu podaci kako su isti neujednačeni sa pravilnikom o beneficijama i nisu usklađeni sa aktom o proceni rizika radnog mesta. Podsećam vas i da je rok za usklađivanje pravilnika o sistematizaciji radnih mesta sa uredbom o zvanjima i zanimanjima bio 30. jun 2012. godine. Istovremeno, molim vas da me obavestite kako ste primenili Pravilnik o beneficiranom radnom stažu na penzionisana lica koja trenutno vrše posao upravnika u srpskim zatvorima i rade na poslovima izvršenja krivičnih sankcija u organu uprave u sastavu Ministarstva pravde.

Zbog neujednačenosti u primeni jedan broj zaposlenih je diskriminisan i materijalno oštećen. Pravilnici o sistematizaciji radnih mesta u zatvorima mogu da budu tajna za treća lica, ali ne i za sindikat koji ima pravo pristupa svim odlukama koje zadiru u prava radnika. Zaklinjete se u vladavinu prava i to da su pred zakonom svi jednaki, a zakoni se krše upravo nad onima čiji je posao da „preobraze i prevaspitaju“ osuđenike koji krše zakone i društvene norme.

U očekivanju da ćete mi traženo dostaviti u što kraćem roku, kao i da ćemo zajedničkim radom otkloniti neusaglašenosti, srdačno vas pozdravljam.

Predsednica

Slađanka Milošević

 SAOPŠTENJE USTP

28. mart 2014.

Konferencija za medije zakazana je kako bi se skrenula pažnja stručne i šire javnosti na postojanje problema koji se moraju rešiti i to u trenutku kada je Republika Srbija započela pristupne pregovore za članstvo u EU i počela sa pripremama za usvajanje standarda EU u oblasti pravosuđa, odnosno standarda iz poglavlja 23 i 24. Ustavni sud Srbije je oglasio neustavnim odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji i pokrenuo postupak ocene ustavnosti Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o sudijama, odnosno doneo privremene mere kojima se obustavlja izvršenje svih akata i radnji preduzetih na osnovu osporenih odredbi, a po ustavnim inicijativama Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije.

opširnije

 NEPOŠTENI I NEUPOTREBLJIVI

27. mart 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Mediji su postali oružje za kontrolu koje je najčešće u rukama vlasti. Uticaj medija je ogroman. Prethodnih godina često smo na delu imali "medijske magle" kada je bila u pitanju prethodno sprovedena reforma pravosuđa. Mediji su pisanjem potpomagali stvaranje lažne slike kako je reforma uspela. Istina je, iako na čekanju, ipak na kraju našla svoj put jer je bila potrebna novoj vlasti.

Izvor: Danas, 20. mart 2014.

opširnije

 DODATAK ZA STRAH

13. mart 2014.

Autor: Slađanka Milošević

U pravosuđu postoje još neka "iščašenja" o kojima se malo zna. Zaposleni u pravosuđu jesu diskriminisani u odnosu na neke druge zaposlene koji primaju platu iz budžeta, ali, čini mi se, najviše ih bole dvostruka merila u samom pravosuđu.

Naime, ako prošetate Ustaničkom ulicom, sa jedne strane videćete zgradu u kojoj su sada smeštena parnična odeljenja Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda, koja su u prvih devet meseci 2013. godine ukupno imala 64.000 predmeta u radu. Sa druge strane ulice videćete zgradu u kojoj su smeštena posebna odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i ratnih zločina. Razlika je uočljiva kao da gledate prosjaka i princezu.

Izvor: Danas, 13. mart 2014.

opširnije

 OBAVEŠTENJE ZA ČLANSTVO

13. mart 2014.

Znam da u pravosuđu vri kao u košnici i da svi čekate isplatu dogovorene stimulacije koja se, prema rečima predstavnika Ministarstva pravde, neće dogoditi pre izbora. Oni ne mogu da stignu da odrade sve što bi trebalo, šta god to značilo. Mada, normalno bi bilo da su sve uslove pripremili pre potpisivanja protokola. Sva je prilika da ministar kao potpredsednik stranke zbog kampanje nema vremena da baci pogled na resor na čijem je čelu. A i što bi, njegov novčanik je pun kao i ostalih donosilaca odluka. Od nagomilanih funkcija nijednu ne mogu da obavljaju posvećeno.

S obzirom na to da novac obezbeđuje Ministarstvo pravde molim vas da za dalje informacije o isplati stimulacije pozivate kabinet ministra pravde na broj 011/3616-548 i 3616-549.

 ZAŠTO KAŽNJAVAJU ZAPISNIČARKE ?

7. mart 2014.

Administracija prima platu na osnovu Zakona o platama državnih službenika i nameštenika iz 2007. godine. Osnovna plata dobija se množenjem koeficijenta sa osnovicom, s tim što osnovicu za obračun plate određuje Vlada Srbije Zakonom o budžetu bez mišljenja Sindikata. Drugim rečima, pravog socijalnog dijaloga i nema, a zarade pravosudne administracije su, blago rečeno, ponižavajuće.

Izvor: Danas, 6. mart 2014.

opširnije

 MINISTAR ZABORAVAN, ALI OBEĆAVA

3. mart 2014.

"Zaposleni na određeno vreme u sudovima u Beogradu neće ostati bez posla po isteku ugovora o radu", izjavio je ministar pravde Srbije u ostavci Nikola Selaković. Osim toga, "Selaković je ocenio da je problem nastao zbog neažurnosti sudova, koji u protekle četiri godine nikoga nisu zapošljavali na neodređeno vreme".

Lepo, zaista, zvuči obećanje da niko neće ostati bez posla. Međutim, od dobre političke retorike se ne živi, jer političari jedno govore, a drugo rade.

Izvor: Danas, 27 februar 2014.

opširnije

 OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE

27. februar 2014.

Poštovani članovi,

obaveštavam vas da sam zbog pritiska članstva potpisala Protokol o stimulaciji, iako istim nisam zadovoljna, te sam potpisane i overene primerke prosledila kabinetu ministra pravde.

Od strane Ministarstva pozvana sam da sutra, to jest 28. februara 2014. godine u 10.30 odem u Ministarstvo na zajedničko potpisivanje Protokola.

Obaveštavam vas da neću prisustvovati zajedničkom slikanju prilikom potpisivanja Protokola, imajući u vidu dosadašnje loše iskustvo (potpisivanje Sporazuma koji se ne primenjuje i zbog kojeg vodimo sudski spor), kao i činjenicu da se potpisivanje događa u jeku izbornih aktivnosti kada političari sve koriste kako bi veličali svoje /ne/uspehe.

Smatram da nije uspeh ministra pravde što je za vreme svog ministrovanja povećao stimulaciju sa 3.000 na 4.000 dinara, a što je on prošle godine predstavio javnosti kao 30%  povećanje ali ne navodeći od čega 30% i koliko to stvarno iznosi.

Da naša stimulacija iznosi koliko i stimulacija u policiji ili pozajmica bez vraćanja u EPS-u, možda bih i otišla da se slikam, iako u principu nisam za takvu vrstu slikanja.

 JADNO STANJE PRAVOSUĐA

25. februar 2014.

Izgubljeno dostojanstvo pravosuđa teško je vratiti iako se ulaže dosta napora. Svi zaposleni u pravosuđu bukvalno su „dresirani“ da ćute i Sindikat pravosuđa Srbije ima zaista težak zadatak. Shvatili smo da plata, bez obzira na to kolika je, ne može biti dovoljna da obezbedi ličnu hrabrost. Svojim direktnim saopštenjima plasiranim u medije, kao i direktnim razgovorima sa predstavnicima vlasti, uspeli smo delimično da iznesemo probleme koje ima srpsko pravosuđe.

Izvor: Danas, 20 februar 2014.

opširnije

 OBAVEŠTENJE

19. februar 2014.

Iz Ministarstva pravde i državne uprave stigao je predlog Protokola za isplatu stimulacije. Bez obzira na to što je Sindikat pravosuđa Srbije insistirao kod Ministarstva da stimulaciju primaju i zaposleni u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, kao i zaposleni u zatvorima, Ministarstvo predlog nije prihvatilo.

S obzirom na to da je ovo radni tekst protokola i da još uvek nije potpisan, izražavamo nadu da će Ministarstvo imati sluha i razumevanja za težak položaj zaposlenih u VSS, DVT i zatvorima i da će u finalni tekst protokola ubaciti i ove zaboravljene radnike.

PREDLOG PROTOKOLA

 SAOPŠTENJE USTP

14. februar 2014.

Poštovane kolege,

Obaveštavamo vas da je na osnovu inicijative za ocenu ustavnosti koju je podnelo Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, Ustavni sud Srbije dana 12. februara 2014.godine doneo odluku da pokrene postupak za utvrđivanje neustavnosti Zakona o javnom tužilaštvu i to odredbe koja se odnosi na izbor zamenika javnih tužilaca, koja je upodobljena  odredbama Zakona o Pravosudnoj akademiji, za koje je Ustavni sud Srbije pre nekoliko dana ocenio da su protivustavne.

 UPOZORENJE USTP

14. februar 2014.

Poštovane kolege,

Obaveštavamo Vas da su dva člana UO USTP tokom januara podnela ostavke na funkcije koje imaju u Udruženju i istovremeno se isčlanili iz Udruženja. Neposredno nakon isčlanjenja, dana 30.01.2014. godine, navedeni članovi registrovali su u APR-u ''Asocijaciju pravosudnih savetnika Srbije'', što dovoljno govori o tome da je njihov izlazak iz Udruženja detaljno planiran i organizovan. Sada pokušavaju da oslabe USTP iznutra, pozivajući članove UO USTP da pređu u asocijaciju, u nadi da će tako privući članstvo i simpatizere USTP-a. Kako u tome ne uspevaju, okreću se gradovima do kojih USTP još uvek nije stiglo iz krajnje objektivnih razloga, smatrajući da će tamo imati prednost.

opširnije

 SAOPŠTENJE USTP O NEUSTAVNOSTI ODREDBI O PRAVOSUDNOJ AKADEMIJI

7. februar 2014.

Obaveštavamo vas da je Ustavni sud Srbije na sednici održanoj 6. februara 2014.godine, kojom je predsedavala Vesna Ilić Prelić, predsednica Ustavnog suda, utvrdio da odredbe člana 40. st. 8, 9. i 11. Zakona o Pravosudnoj akademiji („Službeni glasnik RS“, broj 104/09) koje se odnose na postupak izbora sudije prekršajnog ili osnovnog suda, odnosno zamenika osnovnog javnog tužioca, nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Kao podnosioci jedne od 11 inicijativa za ocenu ustavnosti spornih odredaba Zakona o Pravosudnoj akademiji, Udruženje smatra da je na ovaj način ostvaren jedan od proklamovanih ciljeva Udruženja koji se odnosi na zaštitu položaja sudijskih i tužilačkih pomoćnika u pravosudnom sistemu Republike Srbije.

opširnije

 POJEDINE ODREDBE O PRAVOSUDNOJ AKADEMIJI NEUSTAVNE

7. februar 2014.

Saopštenje sa 5. sednice Ustavnog suda, održane 6. februara 2014. godine, kojom je predsedavala Vesna Ilić Prelić, predsednica Ustavnog suda

 

I U predmetima ocene ustavnosti zakona Ustavni sud je: - utvrdio da odredbe člana 40. st. 8, 9. i 11. Zakona o Pravosudnoj akademiji („Službeni glasnik RS“, broj 104/09) nisu u saglasnosti sa Ustavom. Sud je odbio zahtev za utvrđivanje neustavnosti odredbe člana 26. stav 3. navedenog Zakona. Sud je odbacio zahteve za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu odredaba navedenog Zakona. (predmet IUz-497/2011)

 

II U postupcima po ustavnim žalbama Ustavni sud je: - usvojio ustavnu žalbu u predmetu Už-4102/2011

Saopštenje na sajtu Ustavnog suda

 

 SAOPŠTENJE: VLADA BLOKIRA RAD ZNAČAJNIH INSTITUCIJA

6. februar 2014.

Politička uplitanja i zaplitanja

Sindikat pravosuđa Srbije obratiće se protestnim pismom Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu zbog ograničenja u zapošljavanju nedostajućeg broja zaposlenih u pravosuđu, zbog zloupotrebe prava, eksploatacije radnika i fingiranja socijalnog dijaloga.

Vlada je zakonom zabranila zapošljavanje a nakon toga donela uredbu kojom omogućava naknadno zapošljavanje. Ministarstva, to jest korisnici javnih sredstava, bili su obavezni da do 20. januara 2014. dostave zahteve o svojim potrebama. I Ministarstvo pravde i državne uprave dostavilo je u tom roku zahtev sa iskazanom potrebom za 500 radnika. Nakon toga, tačnije 25. januara 2014. godine, Vladina Komisija usvojila je obavezujuće Uputstvo za primenu navedene uredbe, kao i posebne obrasce. Dakle, pet dana posle roka za predaju zahteva.

Ista komisija odbila je zahtev Ministarstva pravde kao neuredan iz formalnih razloga, jer resorno ministarstvo nije predalo zahtev na naknadno propisanim obrascima pa je, slučajno ili namerno zanemarajući suštinu, odnosno da će doći do blokade rada u pravosuđu, od potrebnih 500 radnika odobrila prijem samo za 18 radnika!

Drugim rečima, to znači da će samo u tri javna tužilaštva u Beogradu dvadeset zapisničarki raditi i dalje besplatno, bez prava na platu, zdravstveno i penziono osiguranje, kao i bez naknade za prevoz, dok Vladina komisija ne bude ponovo zasedala, odlučivala a možda i donela neke nove formulare. Do tada će u kancelarijama bez pristojnog grejanja, prilikom saslušanja, okrivljenima, osumnjičenima, oštećenima i svedocima njihova prava čitati obespravljena zapisničarka u sred kuće zakona i pravde.

Predsednica

Slađanka Milošević

 EESK: ULOGA CIVILNOG DRUŠTVA U ODNOSIMA EU - SRBIJA

6. februar 2014.

“1.1. EESK ističe da se osnovna prava radnika još uvek redovno krše u Srbiji i da mehanizmi za sprečavanje i sankcionisanje tog kršenja nisu dovoljno efikasni. EESK poziva vladu Srbije da izvrši reviziju funkcionisanja Agencije za mirno rešavanje radnih sporova. EESK predlaže da se razmotri mogućnost osnivanja specijalizovanih sudova za rešavanje radnih sporova. Štaviše, EESK traži od Evropske komisije da u svoje godišnje izveštaje uključi i poglavlje o sindikalnim pravima i osnovnim pravima radnika uz bliske konsultacije s nacionalnim i evropskim sindikatima i Međunarodnom organizacijom rada.

opširnije

 ADMINISTRACIJA U PRAVOSUĐU

31. januar 2014.

SLUŽBENICI NA LIZING

U odnosu na neke druge delatnosti, pravosuđe je diskriminisano. Zaposlenih u pravosuđu (sudija, tužilaca i administracije) ima oko 14.000 ili dva odsto od ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru. Nedopustivo je da zaposleni u pravosuđu imaju platu oko 30.000 dinara ili, prema najnovijem podatku, 40 odsto nižu od prosečne zarade u Srbiji.

opširnije

 UDRUŽENJE SUDIJSKIH I TUŽILAČKIH POMOĆNIKA NA KCN

28. januar 2014.

 

Nenad Stefanović

 DRŽAVA NEKOME MAJKA – NEKOME MAĆEHA

26. januar 2014.

Advokatima čist dobitak, a solidarni porez?

Sindikat pravosuđa Srbije, ogorčen zbog diskriminacije, obaveštava javnost da država mnogo narodnog novca izdvaja kako bi platila advokate za službene odbrane. To su besplatni advokati za okrivljene koji nemaju novca ili ne žele da angažuju advokata o svom trošku, iako je on u postupku obavezan, pa ih država dodeljuje okrivljenima. Oni jesu besplatni za okrivljene ali nisu za neokrivljene građane, jer ih država plaća novcem poreskih obveznika. Zato smo predložili Ministarstvu pravde da se odredi posebna tarifa advokatima za službene odbrane.

opširnije

INFORMACIJA

24. januar 2014.

Danas je održan sastanak u Ministarstvu pravde i državne uprave, koji je bio informativne prirode. Aktuelne teme bile su: popunjavanje sistematizovanih radnih mesta, nastavak isplate stimulacije (zahtev i za zatvore), zakonski dodatak nameštenicima za ostvarene rezultate rada, kao i neispunjene a preuzete obaveze od strane Ministarstva iz prethodnog perioda.

opširnije

 REČENO I PREĆUTANO - O PRAVOSUĐU U SRBIJI

24. januar 2014.

 

AUDIO PRIKAZ 

Pristupni pregovori Srbije sa EU podrazumevaju niz odredaba, koje će Srbija morati da ispuni. Posebno se insistira na odredbi broj 23, koja se odnosi na pravosuđe i ljudska prava.

Zaposleni u pravosudnim organima su nezadovoljni svojim položajem i položajem svoje struke. Smatraju da tekst predloga nacrta o izmenama i dopunama Zakona o radu, njihov položaj neće popraviti.

O ovoj temi će govoriti Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije i Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

Radio Beograd 2, 12 sati, 23. januar 2014. Urednica i voditeljka je Gordana Jelić .

AUDIO PRIKAZ 

 OBAVEŠTENJE

22. januar 2014.

Postupak za noveliranje Zakona o radu obustavljen je na sednici Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije. Bez obzira na to, ujedinjene sindikalne centrale donele su odluku da se štrajk upozorenja održi.

Poštovane kolege i koleginice, pozivam vas da poštujete odluku naše sindikalne centrale. Istovremeno, ukoliko niste u mogućnosti da sprovedete štrajk upozorenja zbog reorganizacije koja je u toku, molim vas da zakažete sindikalne sastanke dana 23.1.2014. godine, u vremenskom intervalu od 11.00 do 12.00 časova, na kojima ćete pročitati proglas sa razlozima protiv usvajanja loših zakonskih rešenja kojima se umanjuju radnička prava.

 OBAVEŠTENJE O ŠTRAJKU UPOZORENJA

   ZBOG ROBOVLASNICKOG PREDLOGA ZAKONA O RADU

16. januar 2014.

ZASTANIMO ZA SADAŠNJOST I BUDUĆNOST!

Nezadovoljni tekstom predloga nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu i ponuđenim rešenjima, kao i činjenicom da se Zakon menja bez obrazloženja ZAŠTO,

Nezadovoljni načinom na koji je tekst sačinjen, bez učešća reprezentativnih sindikata, a pod pritiskom stranih poslodavačkih i finansijskih asocijacija,

Nezadovoljni pokušajem da naprave konflikt između roditelja i dece, zaposlenih i nezaposlenih, mladih i starijih, nerazumnim obećanjima da će Zakon zapošljavati mlade,

Nezadovoljni zbog nepostojanja socijalnog dijaloga, nepoštovanja zakonskih procedura u izradi Zakona, zbog konstantnog kršenja Zakona i selektivne pravde,

Nezadovoljni odnosom pojedinih ministara prema sindikatima, njihovom arogancijom i isključivošću, kao i otvorenim lobiranjem protiv interesa zaposlenih,

Nezadovoljni zbog nepoštovanja stavova i zahteva radnika Srbije,

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikatiNezavisnost

ŠTRAJKOM UPOZORENjA U SRBIJI

VLADI REPUBLIKE SRBIJE ŠALjU PORUKU:

POVUCITE SRAMNI ZAKON IZ JAVNOSTI, PROCEDURE, RASPRAVE

opširnije

 VLAST ZA HAOS U PRAVOSUĐU OPTUŽUJE ZAPOSLENE

13. januar 2014.

 

 TALASANJE - PUSTI PRIČU

13. januar 2014.

 AUDIO PRIKAZ

Šta se dešava sa srpskim pravosuđem? Kako je shvaćena najava da će biti kažnjene sudije čiji su predmeti zastareli? Ko je i dalje nezadovoljan brzinom rada sudova i zašto je sindikat pravosuđa resornom ministru pored svojih zahteva uručio i kompas?

Gosti: Konstantin Mitić Vranjkić, predsednik Upravnog odbora Društva sudija Srbije i sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu, Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije i Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

Autor i voditelj Dijana Ivanov Kadić.

AUDIO PRIKAZ

 USTP INICIJATIVA

10. januar 2014.

NEUSTAVNA STRATEGIJA

Shodno proklamovanim ciljevima Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, a imajući u vidu nedavno usvojene zakone o izmenama i dopunama Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu, u ime Udruženja predsednik Nenad Stefanović potpisao je i predao Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti odredaba člana 50 stav 4 Zakona o sudijama i odredaba člana 75 stav 2 Zakona o javnom tužilaštvu.

opširnije

 DANAS KOMPAS I ZAHTEVI VLADI

10. januar 2014.

Na sednici Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije, održanoj 24. decemra  2013. godine, doneta je

 

O D L U K A

o organizovanju protesta šetnjom članova Republikog odbora do Vlade Srbije

I PREDAVANjE KOMPASA VLADI SRBIJE

 

ZAHTEVAMO

 

1. Da se svi zaposleni na određeno vreme kojima je prestao radni odnos 31.12.2013. godine VRATE u pravosuđe i da se POPUNE sva sistematizovana radna mesta jer nas je sve manje a posla sve više. DOSTA JE VOLONTIRANjA!

 

2. Da se svi zaposleni u pravosuđu imaju beneficirani radni staž zbog stresa nastalog pritiskom od količine posla i očekivanja javnosti.

 

3. Usaglašavanje kolektivnog ugovora, poboljšanje uslova rada, unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu.

 

Rok za ispunjenje zahteva je 10. februar 2014. godine. Odgovor od Vlade Srbije očekujemo u pisanoj formi, jer je do danas bilo mnogo sastanaka i razgovora sa raznoraznim usmenim obećanjima koja se nisu ostvarila i u koje više nemamo poverenja.

Za Republički odbor

Predsednica

Milošević Slađanka

 KOMPAS VLADI NA POKLON

9. januar 2014.

Vlast bi morala da bude iskrena i prestane da obmanjuje građane da haos u pravosuđu nastaje zbog nerada i neodgovornog ponašanja zaposlenih u pravosuđu. Nesnalaženje i loša procena izabranih predstavnika kojima su narod i država poverili da uređuju ovu granu vlasti dovodi do destabilizacije i zatrpanosti u pravosuđu. Molimo medije da ne učestvuju u stvaranju lažne slike o uspešnosti "popravke reforme".

opširnije

 SUTRA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

8. januar 2014.

ISTINA JE DRUGAČIJA

MEDIJIMA

Sindikat pravosuđa Srbije, nezadovoljan zbog sveukupnog stanja u srpskom pravosuđu, na svojoj sednici održanoj 24. decembra 2013. godine, doneo je odluku da će u znak protesta Vladi Srbije predati kompas. Nekorektno je i nepošteno da država svoju odgovornost za višegodišnju nebrigu o pravosuđu prebacuje samo na zaposlene u pravosuđu.

 O detaljima će biti više reči na

 

KONFERENCIJI ZA NOVINARE

Koju zakazujemo za četvrtak, 9. januara 2014. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Dečanska 14, sala na petom spratu, sa početkom u 12.00 časova.

Predsednica

 Milošević Slađanka

 PRAVOSUĐE U SLEPOJ ULICI ?!

27. decembar 2013.

Svesni uslova pod kojima živimo i radimo, i uzimajući u obzir zajednički interes, Sindikat pravosuđa Srbije i Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije potpisali su Memorandum o saradnji u vezi sa svim pitanjima značajnim za pravosudnu delatnost, kao i u cilju poboljšanja statusa svih zaposlenih u pravosuđu.

opširnije

 ZA ZAPOSLENE U PRAVOSUĐU NA KIM ISTI TRETMAN KAO I ZA MUP

26. decembar 2013.

VLADA SRBIJE

Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću,

predsedniku i prvom potpredsedniku Vlade Srbije

 

Na sednici Vlade Srbije, održanoj 25.12.2013. godine, doneli ste uredbu o posebnim uslovima penzionisanja za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova čije je mesto rada na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija. Zahtevamo od vas da po hitnom postupku i na isti način rešite pitanje zaposlenih u pravosudnim organima Republike Srbije na AP Kosovo i Metohija.

opširnije

 PROTEST KRAGUJEVAČKIH SUDSKIH POMOĆNIKA

24. decembar 2013.

MI, SUDIJSKI POMOĆNICI PRIVREDNOG SUDA U KRAGUJEVCU I KAO ČLANOVI SINDIKATA, OŠTRO PROTESTUJEMO PROTIV SMANJENJA PLATA, I TO NE SAMO NAMA, VEĆ SVIMA KOJI SVOJIM MIZERNIM PLATAMA, U OVIM USLOVIMA, FINANSIRAMO SILNE AGENCIJE I UPRAVNE ODBORE, KAO I TRULA JAVNA PREDUZEĆA, A ŠTO NAM JE NAMETNUTO NOVIM ZAKONOM.

SIGURNI SMO DA SU I NAŠE KOLEGE IZ OSTALIH SUDOVA U SVEMU SAGLASNE SA NAMA, PA VAS MOLIMO DA OVO OBJAVITE NA SAJTU I DA SE UDRUŽENI IZBORIMO ZA BOLJI POLOŽAJ U PRAVOSUĐU.

Sudijski pomoćni

Privrednog suda u Kragujevcu

 REFORMOM I NA TRUDNICE

22. decembar 2013.

Podelom Prvog osnovnog suda u Beogradu od 1. januara 2014. godine formiraju se tri osnovna suda. Osnova za sistematizacije u sudovima i tužilaštvima su pravilnici o merilima za određivanje broja sudskog osoblja u sudovima i osoblja u javnim tužilaštvima koje donosi ministar pravde. Bez obzira na to što postoji potreba za izvršiocima, zaposlenima na određeno vreme radni odnos prestaje sa 31.12.2013. godine. Radni odnos na određeno vreme prestaće jednoj trudnici u Drugom osnovnom sudu i za 13 trudnica u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Dakle, pravosuđe koje je monopolista u podeli pravde i primeni zakona, čiji je glavni posao da goni prekršioce, i samo krši Zakon o radu koji obavezuje zaštitu trudnica od otkaza ugovora o radu.

opširnije

 TENDENCIOZNO SAOPŠTENJE

13. decembar 2013.

 

TEHNOLOŠKI VIŠAK SU FUNKCIONERI

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje otpuštanje radnika na određeno vreme u pravosuđu, a najveći broj njih dobiće otkaz u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Otpuštanje radnika predstavlja kršenje samouvereno datih predizbornih obećanja vlasti da će otvarati nova radna mesta. Zato pozivamo vlast da u reforme krene od sebe i počne sa otpuštanjem bezbroj direktora, pomoćnika, zamenika, savetnika i penzionera u državnoj upravi i agencijama. Jer, tehnološki višak su, u stvari, funkcioneri!

opširnije

 DIREKTORU UPRAVE ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

11. decembar 2013.

MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE

Upravi za izvršenje krivičnih sankcija

Dr Milanu Stevoviću, direktoru

Poštovani gospodine,

Sindikat pravosuđa Srbije, u ime zaposlenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, obratio se Ministarstvu zdravlja sa molbom da izvrši inspekcijski nadzor u toj bolnici, kojim bi utvrdili da ona ispunjava sve uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti i kako bi ona konačno dobila odgovarajući status a koji bi rezultirao i time da zaposleni u toj bolnici imaju benefite kao zaposleni u civilnim zdravstvenim ustanovama. Istovremeno, time bi se rad te bolnice uskladio sa Evropskim zatvorskim pravilima. Između ostalih, ta pravila nalažu da se  “zdravstvena služba u zatvoru organizuje u tesnoj vezi sa opštom zdravstvenom službom zajednice ili države; da zdravstvena politika u zatvorima treba da bude sastavni deo i u skladu sa nacionalnom zdravstvenom politikom…”

opširnije

 INSPEKCIJSKI NADZOR ZA SPECIJALNU ZATVORSKU BOLNICU

11. decembar 2013.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Odeljenju za zdravstvenu inspekciju

Poštovani,

Molim vas da izvršite inspekcijski nadzor u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Naime, iako Specijalna zatvorska bolnica obavlja zdravstvenu delatnost, odnosno vrši bolničko lečenje lica pod istragom, na izdržavanju kazne, kao i lica kojima je sud izrekao meru bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja, do danas ne poseduje rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti. Ne želimo da se bolnica zatvori nego da vi nadzorom utvrdite da ona ispunjava uslove za dobijanje i registraciju statusa zdravstvene ustanove, kao i da se uskladi sa Evropskim zatvorskim pravilima. Ta pravila nalažu da se “zdravstvena služba u zatvoru organizuje u tesnoj vezi sa opštom zdravstvenom službom zajednice ili države; da zdravstvena politika u zatvorima treba da bude sastavni deo i u skladu sa nacionalnom zdravstvenom politikom…”

opširnije

 VAŽNO SAOPŠTENJE

8. decembar 2013.

SPECIJALNA ZATVORSKA BOLNICA LEČI BEZ DOZVOLE

Sindikat pravosuđa Srbije će u ime zaposlenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici zahtevati od Ministarstva zdravlja donošenje rešenja o privremenoj zabrani rada Specijalne zatvorske bolnice.

 Naime, Specijalna zatvorska bolnica obavlja zdravstvenu delatnost, odnosno vrši bolničko lečenje lica tokom istražnog postupka, izdržavanja kazne, kao i lica kojima je sud izrekao meru bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja. Bez obzira na to koje krivično delo su izvršili, o zakonskim pravima bolesnog zatvorenika vodi se računa. I radnici ove ustanove žele da se usklade sa zakonom. Bolnica nikada nije dobila rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti, iako trenutno ima skoro 600 lica na lečenju, i to veći broj na odeljenju psihijatrije. Zdravstveni radnici, kao i ostali zaposleni u bolnici su time oštećeni, jer iako rade na naročito teškim, napornim i štetnim poslovima, nemaju skraćeno radno vreme niti zbog toga uvećan broj dana godišnjeg odmora. Koliko rizičan posao obavljaju, govori i nedavni napad na zaposlenog i njegovo povređivanje. Delatnost bolnice se vodi kao sudska i pravosudna delatnost, zbog čega doktori imaju zvanje savetnika jer se tretiraju kao državni službenici. Direktor Uprave nije uložio nimalo napora da im, barem, promeni zvanja u skladu sa poslom koji obavljaju u toj bolnici.

 Zaposleni u Specijalnoj zatvorskoj bolnici najoštrije osuđuju ignorisanje i ćutanje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde i državne uprave zbog toga što su pokazali nepoštovanje prema zaposlenima u toj bolnici. Specijalna zatvorska bolnica je primer nebrige jer nema neophodne dozvole a uslovi rada su za svaku osudu. O tome je na zajedničkom sastanku još početkom oktobra obavešten direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koji je obećao da će se založiti kod ministra pravde da se problem reši. Prošla su dva meseca, a oni izbegavaju svaki kontakt sa zaposlenima.

 Predsednica

Slađanka Milošević

 OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE

5. decembar 2013.

Dana 5. decembra 2013. godine, nastavljen je sastanak u Ministarstvu pravde i državne uprave. Osim predstavnika Sindikata i resornog ministarstva, sastanku je prisustvovala i predstavnica Ministarstva finansija. Zahtevi sindikata definisani su na sednici Republičkog odbora i doneta je odluka da se Ministarstvu uputi zahtev za povećanje stimulacije u pravosuđu na 10.000 dinara, da se stimulacija isplaćuje i zaposlenima u zatvorima, kao što je to slučaj u policiji, a drugi zahtev je da Ministarstvo poštuje Sporazum potpisan tokom maja ove godine. Ministarstvo nema razumevanja za bilo kakvo poboljšanje stanja u pravosuđu. Dobili smo obećanje da će se zarade ujednačiti u narednom periodu. Znamo da obećanje ne može da stane u novčanik i njime ne može ništa da se kupi i plati.

opširnije

 JAVNA POHVALA

2. decembar 2013.

Sindikat pravosuđa Srbije javno pohvaljuje ministra finansija Lazara Krstića i zahvaljuje mu se zbog toga što je imao sluha za predlog ovog sindikata i glas javnosti, pa je predložio izmenu zakona kojom se licima kojima je prestala funkcija, to jest funkcionerima, od lokalnog do republičkog nivoa, pravo da primaju naknadu plate umanjuje sa šest na tri meseca, a u visini plate koju su imali na dan prestanka funkcije.

opširnije

 ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

29. novembar 2013. 

POZIVAMO VLAST DA PODELIMO ODGOVORNOST ZA BUDUĆE NEZADOVOLJSTVO GRAĐANA ZBOG SPOROSTI PRAVOSUĐA

Građanima se mora pošteno reći šta ih čeka „popravkom reforme“, koje su negativne posledice, kao i koje su prepreke na tom putu promena i koliko dugo će to trajati. Treba reći i to da niko neće ostati bez posla, jer je jedino u pravosuđu dva puta smanjivan broj zaposlenih.

opširnije

 ČOVEK SE DRŽI ZA REČ

20. novembar 2013. 

Na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, danas je održan sastanak u Ministarstvu pravde i državne uprave koji je prekinut, odnosno odložen, jer je Ministarstvo na sastanak došlo nespremno. Po ko zna koji put, Sindikat je navodio probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u pravosuđu a sve kako bismo sa problemima upoznali novog državnog sekretara. Sa druge strane, Ministarstvo pravde i državne uprave više od godinu dana samo “pokušava da razume” ali nije spremno da reaguje i pozabavi se problemima kako bi otklonilo greške u sistemu. Zbog smanjenje broja sudija i tužilaca, automatski je došlo do smanjenje broja službenika u pravosuđu. Sudije i tužioci su vraćeni a broj službenika je ostao isti, to jest nedovoljan.

opširnije

 SINDIKAT ZA NESELEKTIVNU STIMULACIJU

15. novembar 2013. 

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE

Nikoli Selakoviću, ministru

Poštovani,

Imajući u vidu činjenicu da su ograničenja, a uvidom u Predlog budžeta za 2014. godinu, i ovoga puta selektivna, predlažemo da do zakazanog sastanka razmotrite mogućnosti za povećanje stimulacije u pravosuđu na 10.000 dinara kao što je to slučaj u policiji, kao i to da se stimulacija isplaćuje i zaposlenima u zatvorima.

opširnije

 ZAR SAMO PRVI SAZIV VSS I DVT DA ODGOVARAJU?

4. novembar 2013.      

Sindikat pravosuđa Srbije razočaran je izjavom ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića da će za prethodno propalu a skupu reformu odgovarati samo članovi prvog saziva VSS i DVT. Naime, ministar je zaboravio da bi prijave trebalo podneti i protiv sadašnjih članova VSS i DVT, jer su sve radili kako bi opravdali nedokazane tvrdnje i dokazane laži svojih prethodnika, odnosno sramne odluke prvog saziva, potvrđujući 90% odluka prvog sastava VSS i DVT, radeći u nepotpunom sastavu i donoseći odluke sa manje od šest glasova potrebnih za odlučivanje...

opširnije

 IZMENA ODLUKE O POTREBNOM BROJU ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA

24. oktobar 2013.      

Ministarstvo pravde i državne uprave

Nikoli Selakoviću, ministru

Beograd

Gospodine ministre,

Molim vas da, kao ministar pravde i državne uprave i član po položaju Državnog veća tužilaca, izmenite Pravilnik o merilima za određivanje broja osoblja u javnom tužilaštvu (objavljen u „Službenom glasniku RS“, broj 72/09), odnosno da kod Državnog veća tužilaca inicirate izmenu odluke o potrebnom broju zamenika javnih tužilaca.

Ovo zbog toga što novouvedena tužilačka istraga zahteva veći broj izvršilaca, jer je nemoguće da zamenik javnog tužioca, u isto vreme, bude na nekoliko mesta – da saslušava u istrazi, da radi sa policijom, da prisustvuje glavnom pretresu i diktira odluke. Zapisničari, takođe, ne mogu u isto vreme da sa jednim zamenikom javnog tužioca saslušavaju, budu dežurni sa drugim dežurnim zamenikom javnog tužioca i skidaju odluke trećeg sa reproduktora. Sve ovo nemoguće je i zbog nedostatka prostornih, tehničkih i materijalnih uslova. Tužilac ima ogromna ovlašćenja, kao i obaveze koje proizilaze iz tih ovlašćenja, a plata mu iznosi 96.000 dinara (i ne može da radi nijedan drugi posao jer je to nespojivo sa javnotužilačkom funkcijom) a javnotužilačko osoblje prima platu u iznosu od 30.000 dinara i stimulaciju od 4.000 dinara. Prethodnom reformom ukupan broj zaposlenih je drastično smanjen što je dovelo do dramatičnog povećanja broja predmeta u radu. Bez obzira na sve prethodno navedeno, vi ste na dan početka tužilačke istrage izjavili da je sve spremno.

Obaveštavam vas da je to i tako „sve spremno“ u tužilaštvima dovelo do zastoja u obradi predmeta pristiglih do 1. oktobra 2013. godine, jer tužioci uglavnom obrađuju nove predmete – saslušavaju osumnjičene i svedoke, šalju pozive, izdaju naredbe za pritvor, DNK analizu i mnoge druge, konsultuju se sa policijom... dok za predmete kojima su zaduženi pre uvođenja tužilačke istrage nemaju vremena. Iako svesna da ste okupirani višim ciljevima, najdobronamernije vam ukazujem da bi bilo dobro da se uključite u rešavanje prethodno navedenih problema jer će u suprotnom doći do zastarevanja u krivičnom gonjenju mnogih teških krivičnih dela. Ukoliko ništa ne preduzmete, glavni cilj "popravke reforme" neće biti postignut jer će građanima pristup pravdi i dalje biti ograničen a mnogi počinioci krivičnih dela ostati nekažnjeni.

Predsednica

Slađanka Milošević

 PREDLOG DOPUNE PKU

23. oktobar 2013.      

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE

Nikoli Selakoviću, ministru

Beograd

Gospodine ministre,

imajući u vidu činjenicu da je Ministarstvo pravde i državne uprave potpisalo Sporazum sa nama još 24. maja 2013. godine, u prilogu vam dostavljam Predlog za dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe a kako bi potpisani Sporazum postao sastavni deo kolektivnog ugovora.

Još uvek s poštovanjem, srdačno vas pozdravljam i očekujem poziv za potpisivanje dopunjenog Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

POGLEDAJ PREDLOG (.pdf)

Predsednica

Slađanka Milošević

 INFORMACIJA ZA ČLANOVE SINDIKATA

22. oktobar 2013.      

Dana 17. oktobra 2013. godine, održana je sednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije.

Na sednici su usvojene odluke da se:

1. Ne odustaje od potpisanog Sporazuma, odnosno uputi zahtev Ministarstvu pravde i državne uprave za dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe i uputi inicijativa za pregovore o visini stimulacije za sledeću godinu;

2. Uputi zahtev ministru finansija za sastanak sa predlozima za uštede;

3. Dostavi zahtev Ministarstvu pravde i državne uprave, Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca za ujednačavanje koeficijenata i zvanja u pravilnicima o sistematizaciji za šefa računovodstva, IT administratore i tehničare, kao i izmena koeficijenata za nameštenike VI grupe;

4. Zahteva preispitivanje ugovora o osiguranju zaposlenih;

5. Pruži puna podrška predsedniku Sindikalne organizacije u KPZ Niš jer je izložen šikaniranju zbog sindikalnog delovanja;

6. Uputi preporuka zaposlenima u srpskim zatvorima da tuže za potraživanja na ime troškova prevoza i drugih primanja iz radnog odnosa;

7. Utvrdi broj penzionera na radnim mestima savetnika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, kao i upravnika u zatvorima.

8. Održe informativni sastanci u pravosudnim organima Srbije;

9. Uputi informacija Evropskoj agenciji za zaštitu na radu o nepoštovanju zdravlja zaposlenih u srpskim sudovima, tužilaštvima i zatvorima;

10. Sastavi izveštaj o stanju u srpskom pravosuđu koji će predsednica prezentovati na zakazanom skupu u Briselu.

 

 OBAVEŠTENJE

21. oktobar 2013.      

Na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, dana 14. oktobra 2013. godine, održan je sastanak u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu sa zaposlenima, kojem je prisustvovao i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dr Milan Stevović, sa svojim timom.

Osim loših uslova rada, neusaglašenih sistematizacija sa aktom o proceni rizika radnog mesta i niskih primanja, goruća tema je bila i polaganje državnog ispita za zaposlene u zdravstvenoj službi. Naime, upravni inspektor ne priznaje stručni ispit koji su zdravstveni radnici položili u Ministarstvu zdravlja i koji se sastoji iz upravnog i stručnog dela, kao ni činjenicu da zdravstvenim radnicima pri zapošljavanju u konkursu nije postojao uslov polaganje državnog ispita. Pored toga, raspravljalo se i o statusu Specijalne zatvorske bolnice. Doneta je odluka da se održi sastanak sa Nikolom Selakovićem, ministrom pravde i državne uprave, a u ime Specijalne zatvorske bolnice sastanku će prisustvovati upravnik SZB sa dvoje izabranih iz bolnice, kao i predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

Nakon sastanka, direktor Uprave dr Milan Stevović, sa delegacijom, obišao je kantinu, kuhinju, kao i druge neuslovne radne prostorije Specijalne zatvorske bolnice.

 

 HVALA MINISTRU  KRSTIĆU NA POTVRDI NAŠIH INFORMACIJA

11. oktobar 2013.      

Ministar finansija Lazar Krstić je za "Blic" istakao i da državni funkcioneri više neće moći da sede na nekoliko stolica i primaju po pet punih plata iz budžeta.

"Njihova dodatna primanja neće biti oporezovana kao i plate u javnom sektoru, ali će biti preispitana il sasečena. Bićemo vrlo agresivni, pa ćemo naknade sa druge, treće ili pete funkcije smanjivati ili ukidati", rekao je Krstić.

Dodao je i da će se tako "kažnjavati funkcioneri koji prave anomalije" i da će uz penziju biti nemoguće primati platu sa budžeta.

VIDI IMENOVANJA

 SAOPŠTENJE

10. oktobar 2013.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

HITNO… HITNO…Ministar Selaković član u devet radnih tela što znamo…

 

                Sindikat pravosuđa Srbije za najavljene mere Vlade Srbije smatra da neće u značajnijoj meri doprineti poboljšanju ekonomskog stanja u zemlji. Smanjenje zarada smanjuje kupovnu moć pa, samim tim, onda i neće biti prihoda od uvećanog pedevea. U poslednje vreme, sve češće, političari huškaju građane da je najveći krivac za ovakvo stanje prevelika i preglomazna državna administracija. Zna se dobro da su oni ti koju su uvećavali državnu administraciju i javni sektor uopšte. Najavljuju reformu javnog sektora i državne uprave a da pre toga nisu izvršili analizu postojećeg stanja. Nedopustivo je da ne znaju koliko ima zaposlenih u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima, ne znaju broj službenih vozila, nemaju evidenciju o imovini države, javnih preduzeća, kao ni ostale podatke koji su od velikog uticaja na najavljenu reformu.

Predlažemo da se oporezuju ukupna primanja poslanika, ministara, odnosno svih funkcionera, kao i reformu zakona o platama funkcionera od lokalnog do republičkog nivoa. Sadašnja zakonska regulativa omogućava im da se besramno bogate i odlučuju o visini sopstvenih plata i drugih primanja koja ne prijavljuju. Dakle, rast njihovih plata morao bi da se uskladi sa rastom plata ostatka zaposlenih u zemlji.

Na primer, Nikola Selaković, ministar pravde, predsednik je ili član u više radnih tela: član je Saveta Univerziteta u Beogradu, Nacionalnog saveta za regionalni razvoj, Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, predsednik je Vladinog Odbora za pravni sistem i državne organe, član je Vladine Kadrovske komisije, predsednik je Vladine Administrativne komisije, član je Saveta za nacionalnu bezbednost, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Dakle, solidarni porez naplatiti na ukupna primanja funkcionera.

Predlažemo da se brišu zakonske odredbe koje omogućavaju funkcionerima da nakon prestanka funkcije primaju platu još šest meseci. Pojedine stranke najavile su smenu svojih funkcionera na terenu zbog navodno loših rezultata rada. U stvari, oni ih nagrađuju jer će platu primati u narednih šest meseci. Ovo je prosta rotacija zaslužnih partijskih vojnika.

Radi kontrole budžetskih rashoda, predlažemo da se formira posebna komisija koju će činiti predstavnici granskih sindikata i Ministarstva finansija a glavni zadatak komisije trebalo bi da bude preispitivanje svih zarada i drugih primanja iz budžeta, kao i njihovo međusobno usklađivanje uz donošenje univerzalnih rešenja (na primer o visini otpremnine, jubilarne nagrade, bonusa, stimulacije). Pozvaćemo sve zainteresovane sindikate da se udružimo i zajedno delujemo u cilju konkretizacije naših predloga.

 Sindikat

 KONFERENCIJA ZA NOVINARE

9. oktobar 2013.

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE

ZAKAZUJE KONFERENCIJU ZA MEDIJE

četvrtak, 10. oktobra 2013. godine, sa početkom u 12,00 časova, u Beogradu, Dečanska 14/V (sala na petom spratu), u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije

 

ISTINA JE DRUGAČIJA

TRETIRAJU NAS KAO DA SMO ZAOSTALI U RAZVOJU

NIJE NAM ŠTO NAS LAŽU, NEGO ŠTO MISLE DA IM VERUJEMO

DOĐITE, NE PROPUSTITE, GRAĐANI IMAJU PRAVO DA ZNAJU

 Predsednica

Slađanka Milošević

 OBAVEŠTENJE ZA ČLANSTVO

8. oktobar 2013.

Na inicijativu i u sedištu Ministarstva pravde i državne uprave, održan je sastanak predstavnika Sindikata pravosuđa Srbije sa predstavnicima Ministarstva pravde i državne uprave, kao i predstavnicima Ministarstva finansija.

Sastanak je bio informativne prirode, bez ikakvog dijaloga, na kojem su predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije mirno saslušali predstavnike dva ministarstva.

Zakonska regulativa ne predviđa poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima, tužilaštvima i zatvorima. Rast zarada je ograničen, kao i zapošljavanje novih lica. U sledećoj godini, prema rečima predstavnika vlasti - „u skladu sa posebnim fiskalnim pravilima, indeksacija plata i penzija vrši se na sledeći način: od plate za april 2014. godine plate i penzije povećaće se za 0,5% a od isplate za oktobar 2014. godine plate i penzije povećaće se 1%.“

Interesantno je da fiskalna pravila važe samo za radnike. Funkcioneri sami odlučuju o svojoj plati i „dodatnim primanjima po automatizmu“. Bez obzira na krizu, njihov standard se i dalje besramno poboljšava. To što smo mi mirno saslušali, ne znači da prihvatamo i da pristajemo.

 

 SINDIKAT ZATRAŽIO SMENU REPUBLIČKOG JAVNOG PRAVOBRANIOCA

1. oktobar 2013.

Vlada Srbije

Ivici Dačiću, predsedniku Vlade

Beograd

Gospodine predsedniče,

zahtevamo od Vlade Srbije da smeni republičkog javnog pravobranioca jer ne štiti interes države.

Smatramo da je republički javni pravobranilac postupao nesavesno i da je svojim nečinjenjem i nepreduzimanjem radnji iz svoje nadležnosti obesmislio naziv svoje funkcije. Kao državni advokat, on je morao da zaštiti imovinska prava i interes države Srbije.

Zbog nesavesnog rada republičkog javnog pravobranioca u toku su postupci po tužbama neizabranih nosilaca pravosudnih funkcija za naknadu štete zbog nezakonitog i neustavnog otkaza tokom prethodno sprovedene reforme pravosuđa. Iako su sudije i tužioci još prošle godine predlagali nagodbu i isplatu dugovanja u više rata i bez kamata, što bi za državu bilo jeftinije, Republičko javno pravobranilaštvo nije prihvatilo nijednu nagodbu.

Pravobranilaštvo je po zakonu obavezno da čuva državnu imovinu, a odbijanjem nagodbi ono je državi dupliralo štetu koja će se platiti narodnim parama. Republičko javno pravobranilaštvo bilo je dužno da pre pokretanja parnice preduzme sve mere kako bi se sporni odnos rešio sporazumno i bez dodatnih troškova na ime sudskih postupaka i kamata. U svojoj nadležnosti ono posebno ima obavezu da savetuje nosioce javnih ovlašćenja, pa je tako moralo da posavetuje ministra pravde da prihvati dogovor kako bi se zaštitio Budžet Srbije a ne da od njega čeka "zeleno svetlo".

Predsednica

Slađanka Milošević

 POLICIJA POZIVALA SUDIJE NA INFORMATIVNI RAZGOVOR

21. septembar 2013.

Policija pozivala sudije na informativni razgovor

 

Skandal u Zaječaru: zbog neslaganja da se osumnjičenom odredi pritvor, a po nalogu tužioca, sudije se u policiji izjašnjavale zašto su tako postupale

 

Zbog odluke da se ne saglase sa predlogom zamenika osnovnog javnog tužioca u Zaječaru da se nekadašnjem direktoru Doma zdravlja u Knjaževcu Mikici Vidojeviću odredi pritvor, dvoje sudija, jedan sudijski pomoćnik i upisničar krivičnog upisnika Osnovnog suda u Zaječaru završili su u – policiji.

Izvor: POLITIKA

opširnije

 DIREKTORU UPRAVE ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

11. septembar 2013.

MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Direktoru dr Milanu Stevoviću

Beograd

Nemanjina 22-26

Poštovani,

Obaveštavam Vas da su zaposleni u KPZ Beograd (Nova skela) osnovali sindikalnu organizaciju u skladu sa važećim propisima i pripadaju Sindikatu pravosuđa Srbije. Nije suvišno da vas podsetim da je Sindikat samostalna demokratska i nezavisna organizacija zaposlenih u koju se oni dobrovoljno udružuju. Sindikat zastupa, predstavlja, unapređuje i štiti interese svojih članova (profesionalne, radne, ekonomske, socijalne...). Dakle, i pojedinačne i kolektivne. Članovi sindikata imaju svoje legalno i legitimno izabrane predstavnike. Vi ignorišete te predstavnike koji, sigurna sam, imaju veći legitimitet od rukovodećeg kadra zajedno.

opširnije

 ODRŽANA  KONFERENCIJA ZA NOVINARE

10. septembar 2013.

Sindikat pravosuđa Srbije održao je konferenciju za štampu zbog kršenja ustavnih i zakonskih prava zaposlenih u zatvoru KPZ Beograd, tzv. Nova skela. Zatvori u Srbiji sindikalno su udruženi u Sindikat pravosuđa Srbije. Osim zaposlenih u zatvoru, pre nekoliko dana registrovan je i Sindikat sudskih veštaka Srbije koji će, takođe, delovati u okviru Sindikata pravosuđa Srbije. U skladu sa najavom na konferenciji održanoj pre dve nedelje, Sindikat pravosuđa Srbije podneo je sudu predlog za izvršenje potpisanog Sporazuma sa Ministarstvom pravde i državne uprave, koji je rezultat sprovedenog postupka za mirno rešavanje kolektivnog radnog spora a koji se odnosi na zaposlene u sudovima, tužilaštvima i zatvorima.

opširnije

 ISTINA JE DRUGAČIJA -  KONFERENCIJA ZA NOVINARE

9. septembar 2013.

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE

 

ZAKAZUJE KONFERENCIJU ZA MEDIJE

 

utorak, 10. septembra 2013. godine, sa početkom u 12,00 časova, u Beogradu, Dečanska 14/V (sala na prvom spratu), u sedištu Saveza samostalnih sindikata Srbije

 

ISTINA JE DRUGAČIJA

 

PRAVO NA RAD ZAGARANTOVANO JE USTAVOM - član 60. Ustava Srbije

 

NIKO SE TIH PRAVA NE MOŽE ODREĆI !!!

 

POŠTOVANJE - UZ MINIMALNE FINANSIJSKE, ZDRAVSTVENE I BEZBEDNOSNE

STANDARDE U SKLADU SA USTAVOM I ZAKONOM

 

                                                                                                                 Predsednica

                                                                                                            Slađanka Milošević

 SINDIKAT TUŽI MINISTARSTVO PRAVDE

27. avgust 2013.

Sindikat pravosuđa Srbije tužiće Ministarstvo pravde zbog nepoštovanja sporazuma o garantovanju plata ne manjih od zakonom propisanih minimalnih.

Sindikat i ministarstvo pravde su 4. maja ove godine, uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova, potpisali Sporazum kojim se garantuje minimalna zarada zaposlenima u administraciji.

Predsednica tog sindikata Slađanka Milošević je objasnila da je u Srbiji zakonom propisana minimalna satnica od 115 dinara i dodala da je sporazumom predviđeno da se plata zaposlenih formira množenjem koeficijenta i minimalne satnice.

"Potpisani sporazum se ne primenjuje i zato ćemo tužiti Ministarstvo pravde. Zaista je smešno da oni koji bi trebalo da daju primer, ne poštuju zakon", istakla je Slađanka Milošević.

Ona je rekla da problem nije nedostatak novca, pošto kako je navela para ima što dokazuju i dve presude na osnovu kojih je Ministarstvo pravde dužno da isplati milionske iznose neizabranim sudijama. Po tim presudama iz juna, na koje je uložena žalba, sudije bi trebalo da dobiju oko 2.870.000 dinara, odnosno 1.150.000 dinara zato što nisu reizabrani.

"Ukupno je bilo oko 1.000 neizabranih sudija. Uzmimo za primer da bi svako mogao da dobije dva miliona što znači da će biti isplaćene milijarde dinara zbog političke greške za koju niko nije odgovarao, a mi hoćemo da budemo plaćeni za svoj rad", rekla je ona.

Slađanka Milošević je izjavila i da se s pravom mnogo očekuje od zaposlenih u pravosuđu, ali su uslovi u kojima oni rade izuzetno loši.

Ona je izjavila da je u Srbiji oko šest miliona predmeta u toku, da je u pravosuđu zaposleno oko 11.000 ljudi što je, po njenoj oceni, malo. "Kada bi sudije u Beogradu htele da sude svaki dan, ne bi imale gde. Sudije i dalje dele sudnice", kazala je Slađanka Milošević.

Predsednica Sindikata je rekla i da je o nepoštovanju minimalne zarade upoznata i Međunarodna organizacija rada kojoj se Sindikat obratio pre potpisivanja spornog sporazuma.

Zaposleni u pravosudnoj administraciji imaju plate od 18.000 do 30.000 dinara mesečno.

Izvor: Beta

 KONFERENCIJA ZA NOVINARE

26. avgust 2013.

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE

 

ZAKAZUJE KONFERENCIJU ZA MEDIJE

 

utorak 27. avgusta 2013. godine, sa početkom u 12,05 časova, u Beogradu, Dečanska 14/V (sala na petom spratu), u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije

 

ISTINA JE DRUGAČIJA

 

MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA RADA I SINDIKAT PRAVOSUĐA – ZAJEDNO U ZABLUDI

 

POTPISAN SPORAZUM – MRTVO SLOVO NA PAPIRU

 

MINIMUM NIJE ČAK NI NAŠ MAKSIMUM

 

                                                                                                                 Predsednica

                                                                                                            Slađanka Milošević

 INFORMACIJA SA SASTANKA

21. avgust 2013.

Na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, dana 20.8.2013. godine, održan je sastanak u Ministarstvu pravde i državne uprave.  U ime Ministarstva pravde i državne uprave, prisustvovali su: Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave, Ljiljana Blagojević, pomoćnik ministra u Sektoru za pravosuđe, Đorđe Cvetinčanin, sekretar Ministarstva pravde i državne uprave i Dejan Carević, šef kabineta ministra pravde. U ime Sindikata pravosuđa Srbije, prisustvovali su: Slađanka Milošević, predsednica Sindikata, Miroslav Božović, Dragoljub Kuridža i Božidar Zelić, članovi Predsedništva.

opširnije

 A REKONSTRUKCIJA I NAŠEG MINISTRA ?

6. avgust 2013.

Sindikat pravosuđa Srbije, pre godinu dana, na prvom sastanku sa novopostavljenim ministrom pravde Nikolom Selakovićem, osim usmeno, dostavio je i pismeni Podsetnik o prioritetima za rešavanje problema u pravosuđu (videti u prilogu).

Od nabrojanih prioriteta, jedino je usvojen Zakon o amnestiji i povećana stimulacija zaposlenima za celih 1.000 dinara. Imajući u vidu rekonstrukciju Vlade Srbije koja je u toku, kao i to da skoro ništa nije urađeno na poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih i uslova rada, te da i dalje skupo plaćamo "pravosudni turizam", opravdano se postavlja pitanje da li bi trebalo rekonstruisati i ministra pravde. Prvi potpredsednik Vlade zadovoljan je radom mlađanog ministra pravde ali zaposleni nisu, posebno zbog toga što ministar pravde ignoriše pismene i usmene zahteve predstavnika zaposlenih.

Istina, usvojena je Strategija za borbu protiv korupcije i predstavnik ovog sindikata bio je na njenom predstavljanju. Međutim, kako u istoj ni u najavi nema namere za usvajanjem zakona o ispitivanju porekla imovine, smatramo da borba protiv korupcije neće dotaći vlast koja usvaja koruptivna zakonska rešenja, pa tako ni one koji su iskoristili takva rešenja i obogatili se sve u skladu sa zakonom.

PODSETNIK

 SUDOVI BEZ PARA

19. jul 2013.

NIJE NJUZ: Sudovi u Nišu prekinuli suđenja -

KPZ odbio da prevozi zatvorenike zbog goriva!

Sudovi nemaju para za gorivo, ali ni za struju, pa je Elektrodistribucija najavila da će im je sledeće nedelje isključiti struju. Kazneno-popravni zavod traži da mu se plati dug za gorivo, pre nego što nastavi sa dovoženjem pritvorenika. Sva suđenja odložena do daljnjeg.

opširnije

 UPUTSTVO ZA OBRAČUN ZARADA PO SPORAZUMU

16. jul 2013.

Osnovna zarada za najjednostavniji rad (sa koeficijentom 1) ne sme da bude niža od minimalne zarade koja se obračunava tako što se broj radnih sati množi sa minimalnom cenom radnog sata u skladu sa Odlukom Socijalno-ekonomskog saveta (SES), a koja cena sata iznosi 115 dinara. Koeficijent kojim se množi osnovna zarada sadrži opis radnog mesta, stručnu spremu, složenost, odgovornost...

DOPIS MINISTARSTVA

opširnije

 U VLADI  KRIZA SELEKTIVNA

5. jul 2013.

U prilog tvrdnji da su naši navodi tačni, Sindikat pravosuđa Srbije objavljuje dokumente iz kojih se jasno vidi da krize nema, odnosno da je, ukoliko je ima, i ona selektivna.

Zbog toga, kao dokaze, objavljujemo :

 - Pravilnik o izmenama Pravilnika o platama i drugim primanjima zaposlenih u Ministarstvu finansija - Poreska uprava (donet 17. maja 2013)

- Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji (usvojen 29. maja 2013)

- Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru (još u proceduri usvajanja).

 

 NEKOM MAJKA, NEKOM...

4. jul 2013.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE

Za Nikolu Selakovića, ministra

 

Gospodine ministre,

kao što znate Sindikat pravosuđa Srbije u prethodnom periodu, između ostalih sindikalnih aktivnosti, zalagao se za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u pravosuđu, i na tu temu imali smo više sastanaka sa Vama i vašim saradnicima.

Vaše obrazloženje bilo je da sredstva za povećanje nepodnošljivo niskih zarada u pravosuđu nisu planirana Budžetom za 2013. godine, iako je Sindikat pravosuđa Srbije na vreme uputio inicijativu da se izvrši preraspodela sredstava. Istovremeno, podsećam Vas da ste na sednici Republičkog odbora Sindikata obećali da ćete se založiti i učiniti sve što je u vašoj moći da se poboljša materijalno stanje zaposlenih u pravosuđu.

Ovom prilikom vas najljubaznije molim da zahtevate objašnjenje od ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića o tome kako je bilo moguće tokom maja povećati zarade Poreskoj upravi, povišica se kreće od 2.300 do 23.000 dinara ("Službeni glasnik RS", broj 43/13), dakle, pet meseci nakon usvojenog Budžeta. Osim toga, zahtevamo i objašnjenje otkud novac za povećanje zarade zaposlenima u Republičkom geodetskom zavodu, uvođenjem dodatnog koeficijenta od 3% do 50%, predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, a na predlog Vlade Republike Srbije, čiji ste i Vi član.

Molim Vas da nam objasnite ono što je za nas neshvatljivo – kako ste kao član Vlade mogli da prihvatite prethodno opisana povećanja zarade u vreme štednje, uz istovremenu diskriminaciju prema zaposlenima iz vašeg resora čije su zarade najniže.

U očekivanju vašeg pismenog odgovora ili termina za sastanak, srdačno vas pozdravljam. 

Predsednica

Slađanka Milošević

 

 DOPIS MINISTARSTVA O PRIMENI SPORAZUMA

3. jul 2013.

Dopis Ministarstva pravde upućen pravosudnim organima radi primene potpisanog Sporazuma o mirnom rešavanju kolektivnog radnog spora, zaključenom između Sindikata pravosuđa i Ministarstva pravde i državne uprave 24. maja ove godine.

PREUZMI DOPIS

 

 PLATA NEMA ALTERNATIVU

29. jun 2013.

PODRŠKA SINDIKATU NAUKE

Sindikat pravosuđa Srbije javno i snažno pruža punu podršku Sindikatu zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti u borbi za očuvanje dostojanstva radnika, struke i nauke. Nismo iznenađeni postupcima najodgovornijih ljudi u Srbiji, istih onih koji donose i sprovode zakone kojima je legalizovana pljačka i omogućeno bogaćenje političke i ekonomske elite preko leđa radnika i građana, jer sva “kraduckanja” (nenamensko trošenje) pretvaraju u javni /narodni/ dug. Novca nema za pošteno zarađene plate iako plata nema alternativu. Vreme je za radnički otpor kroz sindikalno povezivanje i stvaranje mreže sindikalne solidarnosti.

S tim u vezi, nameravamo da se aktivno uključimo u vaše buduće aktivnosti, a do tada upućujemo na sajt Istinomera i link za potpisivanje peticije za smenu ministra Žarka Obradovića, s tim što molimo sve naše članove, kao i posetioce našeg sajta, da u znak podrške potpišu navedenu peticiju.

 

http://istinomer.rs/bonus/peticija-za-smenu-ministra-zarka-obradovica

 

 ISTINA JE DRUGAČIJA

20. jun 2013.

 

Zbog Zakona o izmirenju novčanih obaveza, u pravosuđu je došlo do kašnjenja u isplati plata a ne zbog grešaka računovodstvenih radnika! Država je prethodno bila dužna da obezbedi dovoljno novčanih sredstava kako bi dužnici (direktni ili indirektni korisnici Budžeta) mogli da izvrše svoje obaveze prema poveriocima a nakon toga da očekuje poštovanje Zakona o izmirenju novčanih obaveza.

Naime, država bez ikakvih sankcija godinama smanjuje procenat izdvajanja u Budžetu namenjen za funkcionisanje pravosuđa, pa tako pravosuđe, zbog višegodišnjeg finansijskog ograničenja ima ogromna dugovanja prema sudskim veštacima, advokatima, sudijama-porotnicima, kao i drugim dobavljačima. Negativne posledice „finansijske uzice“ ne ogledaju se samo u kašnjenju plata nego i u odlaganju sudskih procesa zbog čega dolazi do zatrpanosti i zastarevanja postupaka. Sve zajedno, ima za posledicu urušavanje ugleda pravosuđa.

Jedan od načina da pravosuđe ne duguje i normalno funkcioniše u nenormalnim uslovima jeste da ima svoj pravosudni budžet. Odgovornost za zastoj u isplati plata, kao i dugovanja, osim države, snose i Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca jer očigledno nisu sposobni da sastave budžet za pravosudne organe u skladu sa stvarnim potrebama. Bez obzira na to kolika je kriza, država je dužna da obezbedi sredstva za nesmetano funkcionisanje pravosuđa.

 

 NOVOSAĐANI SU NAJBOLJI

11. jun 2013.

Tradicionalno, i ove godine Sindikat pravosuđa Srbije organizovao je sportske susrete zaposlenih u pravosuđu. Susreti su održani u Budvi, u periodu od 4. do 9. juna. Sportski kamp u hotelu „Park“ okupio je preko 900 zaposlenih iz pravosudnih organa od Subotice do Kosovske Mitrovice.

Okupljanje ovako velikog broja zaposlenih na jednom mestu ima za cilj, pre svega, sportska nadmetanja, ali i razmenu radnih iskustava i informacija. Uz opušteno druženje, uspostavlja se bolja komunikacija i povezivanje zaposlenih iz svih krajeva Srbije. Iako su sportski susreti dani takmičenja, oni doprinose i jačanju međusobnih veza i svesti o pripadnosti Sindikatu pravosuđa Srbije.

Ipak, najvažniji su sportski rezultati. Takmičenja su protekla u sportskoj i fer atmosferi. Najbolja ekipa je pobedila a to je i ove godine pravosuđe Novi Sad. Čestitamo pobednicima! Zahvaljujemo se svim takmičarima na ukazanom poverenju, a posebno sudijama koji su vodili računa da takmičenja proteknu regularno.

opširnije

 FISKALNOM SAVETU - PLAN UŠTEDE

28. maj 2013.

Poštovani,

 Imajući u vidu činjenicu da će Vlada Srbije u naredne dve nedelje razmatrati mogućnost zamrzavanja zarada budžetskim korisnicima (prosveta, zdravstvo, pravosuđe, policija, državna uprava, kultura...), zaposlenima u javnom sektoru (javna preduzeća JAT, EPS, toplane, elektrane, vodovod...), kao i penzionerima, a podržavajući potrebu da se obezbedi fiskalna konsolidacija, odnosno štednja u Budžetu, predlažemo da Fiskalni savet Republike Srbije izvrši procenu i sačini izveštaj o tome, tako što će da:

opširnije

 OBAVEŠTENJE

24. maj 2013.

Sindikat pravosuđa Srbije pokrenuo je postupak pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova zbog kršenja odredbi Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, Zakona o radu i Protokola koji je Ministarstvo potpisalo sa Sindikatom Sopos u čiju reprezentativnost sumnjamo, pa smo zbog toga podneli zahtev za proveru njihove reprezentativnosti.

U skladu sa Zakonom o mirnom rešavanju radnih sporova, postupak mirenja vodio se pred Odborom za mirenje koji su činili predstavnici strana u sporu i miritelj. Tokom održanih rasprava, predstavnici strana u sporu izneli su svoje stavove i mišljenja. Sindikat pravosuđa Srbije je tokom rasprave dokazao da se zaposlenima u pravosuđu isplaćuju nezakonite zarade. Cena radnog sata u pravosuđu je ispod zakonom garantovane. Ove tvrdnje Sindikata prihvatio je i miritelj. Zbog toga i jeste potpisana Preporuka, koja je rezultat postignute saglasnosti obe strane u sporu, a kojom se preporučuje Ministarstvu pravde i državne uprave da preduzme sve mere kako bi se zaposlenima isplatila cena radnog sata najmanje u visini cene sata utvrđene Odlukom Socijalno-ekonomskog saveta i u skladu sa zakonom.

Danas je, a u skladu sa Preporukom, potpisan Poseban sporazum o mirnom rešavanju kolektivnog spora između Ministarstva pravde i državne uprave i Sindikata pravosuđa Srbije kojim je obavezna primena Preporuke.

PREPORUKA           SPORAZUM

 

 ODGOVOR ZAŠTITNIKA GRAĐANA NA PRITUŽBU SINDIKATA

14. maj 2013.

Uvažena gospođo Milošević,

 Povodom pritužbe kojom ste se u ime Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, obratili Zaštitniku građana, u prilogu Vam dostavljamo dopis koji je Zaštitnik građana uputio ministru pravde i državne uprave, gospodinu Nikoli Selaković.

Molimo za razumevanje što Vašu pritužbu nismo ranije uzeli u razmatranje, s obzirom na činjenicu da se Zaštitniku građana obraća veliki broj građana, zbog čega nismo bili u mogućnosti da postupimo u kraćem roku.

Izražavamo nadu i uverenje da će problem na koji ste u pritužbi ukazali biti rešen na pravičan način i u skladu sa zakonom.

Pomoćnik generalne sekretarke

Robert Sepi

DOPIS SINDIKATU           DOPIS ZAŠTITNIKA GRAĐANA MINISTARSTVU PRAVDE

 

 POTPISANA PREPORUKA – SPORAZUM NA ČEKANJU

9. maj 2013.

Sindikat pravosuđa Srbije sve vreme vodio је pregovore i predlagao rešenja koja će dovesti do povećanja zarade uz poštovanje zakona, a resorno ministarstvo je istovremeno pravilo dogovor sa drugim sindikatom o nagradi. Zbog toga smo pokrenuli postupak pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova. Rezultat tog postupka je potpisana Preporuka. Uz posredovanje Agencije i uložene napore obe strane u sporu, značajno smo približili stavove koje smo ugradili u Preporuku. Međutim, Preporuka sama po sebi nije obavezujuća sve dok se ne potpiše sporazum o sprovođenju usvojenih stavova i zaključaka. Dogovorili smo se i oko roka za potpisivanje sporazuma. Da li će sporazum biti potpisan ne zavisi od nas nego i od druge strane. Sporazum će, u stvari, biti test za poslodavca - put poverenja ili put konflikta i nesporazuma.

Naime, stav našeg Sindikata bio je i ostao da bi poslodavac, u našem slučaju Ministarstvo pravde i državne uprave, pre svega, trebalo da isplati adekvatnu platu zaposlenima, ne nižu od minimalne cene za najprostiji rad u skladu sa Odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i zakonom. Visina plate trebalo bi da bude prikladna uslovima rada, složenosti, obimu, odgovornosti i poverljivosti posla. Dakle, potrebno je primeniti zakon i prvo platiti rad a tek nakon toga nagradu, odnosno stimulaciju.

 

 SINDIKAT TRAŽI POŠTOVANJE ZAKONA

23. april 2013.

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je predlog Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova za pokretanje postupka mirnog rešavanja spora, nastalog između Sindikata pravosuđa i Ministarstva pravde Srbije zbog nepoštovanja čl. 21. i 22. Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, kao i Protokola o isplati stimulacije potpisanog sa drugim sindikatom. Ministarstvo pravde je prihvatilo predlog da se spor reši mirnim putem.

U rešavanju nastalog spora učestvuju predstavnici Ministarstva pravde (Poslodavca) i Sindikata. Za miritelja u ovom sporu određen je prof. dr Živko Kulić.

Održane su tri rasprave tokom kojih je utvrđeno da se cena rada u pravosuđu kreće od 106 do 109 dinara po satu, odnosno ispod minimalne zakonom garantovane. Minimalna cena rada neophodna je za održavanje minimalnih potreba radnika i njegove porodice. U našem slučaju, zakon se krši na štetu radnika, iako je zakonska obaveza Poslodavca da poštuje odluku o minimalcu. I, bez obzira na to što je rešenje problema jednostavno, odnosno što je naš zahtev da se ispoštuje zakon, postupak još nije okončan.

Znamo da postoje problemi u pravosuđu, ali znamo i to da se oni ne mogu rešavati preko leđa radnika otvorenim zloupotrebama i eksploatacijom istih. Uostalom, ako vlast u državi nije sposobna da obezbedi poštovanje svojih zakona ili ako oni nisu realni i održivi, zašto ih onda donosi? U ovom direktnom kršenju zakona, Sindikat ne želi da bude saučesnik, kao ni prikrivač.

 MOR INTERVENISAO KOD VLADE SRBIJE

16. april 2013.

 

Posle samo dve nedelje, na adresu Sindikata pravosuđa Srbije stigao je odgovor Međunarodne organizacije rada kojim nas obaveštavaju da su već povodom našeg zahteva intervenisali kod nadležnih organa.

 

opširnije

 OD ZAŠTITNIKA GRAĐANA ZATRAŽENE MERE PROTIV ZLOUPOTREBA

2. april 2013.

ZAŠTITNIKU GRAĐANA

Za gospodina Sašu Jankovića

 Poštovani,

Ponovo Vam se obraćamo s molbom da preduzmete mere iz svoje nadležnosti zbog zloupotrebe rada na određeno vreme u pravosuđu i zaposlenih u tom statusu. Najdrastičniji primer je Prvi osnovni sud u Beogradu.

Naime, broj zaposlenih u pravosuđu smanjivao se dva puta. Broj zaposlenih isključivo se određuje prema pravilniku koji donosi ministar nadležan za poslove pravosuđa, a na osnovu broja sudija i tužilaca. Pored ministra pravde, saglasnost za svako radno mesto mora da se traži i dobije i od ministra finansija.

opširnije

 SINDIKAT PRIJAVIO MOR-U KRŠENJE KONVENCIJA 98 I 131

26. mart 2013.

MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA RADA

Odeljenje za medjunarodne standarde rada

Ženeva-Švajcarska

 

S obzirom na vaš ovogodišnji izveštaj i konstatacije da se u Srbiji ne poštuju konvencije i preporuke MOR-a koje je Srbija ratifikovala, ovim dopisom želim da potvrdim slučajeve kršenja Konvencije broj 98 o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje i broj 131 o minimalnoj zaradi.

Obaveštavam vas da je Ministarstva pravde potpisalo protokol sa manjinskim sindikatom koji nije reprezentativan i tako zloupotrebilo zakon i institucije.

opširnije

 POSLE JAVNE RASPRAVE O STRATEGIJI REFORME

21. mart 2013.

Ukratko o Strategiji za reformu pravosuđa – želje i mogućnosti

 

Sindikat pravosuđa Srbije nije učestvovao u izradi Strategije o reformi pravosuđa Srbije ali je učestovao u javnoj raspravi. U potpunosti smo saglasni da pravosuđe treba da bude bolje i da je ono temelj jedne države. Međutim, temelj naše države je ozbiljno uzdrman jer oni koji su određeni da čuvaju nezavisnost sudova, kroz prethodno sprovedenu reformu su dokazali da su sami zavisni. U Strategiji je navedeno da je 2010. godine u pravosuđu bilo zaposleno 20.000 osoba. To je netačno, jer u pravosuđu nikada nije bio toliki broj zaposlenih.

opširnije

 

 OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE

18. mart 2013.

Štrajk je pravo garantovano konvencijom Međunarodne organizacije rada, Ustavom Republike Srbije, zakonima i kolektivnim ugovorom.

Štrajk je prekid rada koji zaposleni organizuju radi zaštite svojih profesionalnih i ekonomskih interesa po osnovu rada.

Zaposleni slobodno odlučuju o svom učešću u štrajku. Štrajk se može organizovati kod poslodavca (u delu, tj. određenim odeljenjima kod poslodavca), u grani ili delatnosti ili kao generalni štrajk. Postoji i štrajk upozorenja koji može trajati najduže sat vremena.

Odluku o stupanju u štrajk i štrajk upozorenja u grani i delatnosti donosi nadležni organ sindikata u Republici. Odlukom se utvrđuju zahtevi zaposlenih, vreme početka, mesto okupljanja učesnika u štrajku, i štrajkački odbor koji zastupa interese zaposlenih i u njihovo ime vodi štrajk.

Organizovanje štrajka, to jest učešće u štrajku pod uslovima utvrđenim Zakonom o štrajku, ne predstavlja povredu radne obaveze, ne može biti osnov za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske i materijalne odgovornosti zaposlenog i ne može za posledicu imati prestanak radnog odnosa zaposlenog.

Zaposleni koji učestvuje u štrajku ostvaruje osnovna prava iz radnog odnosa, osim prava na zaradu.

Štrajkački odbor je dužan da štrajk najavi poslodavcu dostavljanjem odluke o štrajku najkasnije pet dana pre dana određenog za početak štrajka, odnosno najkasnije 24 sata pre, ako je u pitanju štrajk upozorenja.

Štrajkački odbor i predstavnici poslodavca kojima je štrajk najavljen, dužni su da pokušaju da sporazumno reše nastali spor.

 

 ČLANOVIMA SINDIKATA I ZAPOSLENIMA

10. mart 2013.

koji ne mogu i ne žele da trpe poniženje

 

Poštovani,

Sindikat pravosuđa Srbije, sve vreme, insistirao je na povećanju osnovice za obračun zarada. Dok smo očekivali nastavak „razgovora“ oko povećanja osnovice, Ministarstvo pravde je potpisalo protokol sa neovlašćenim sindikatom za isplatu stimulacije. Zakon nalaže da se reprezentativnost sindikata proverava prebrojavanjem pristupnica po isteku svake tri godine. Mi se zalažemo da se dogodi stvarna „reforma reforme“, nakon koje će pravosuđe ojačati i biti efikasnije. Ne želimo da to bude samo još jedno licemerje i krečenje novom bojom.

Ukoliko ste spremni na pritiske, pretnje, ucene, napetost, stres, nervozu, ne možete da trpite eksploataciju i poniženje, imate snažnu volju -  štrajk je pravi izbor.

Ali, i sami znate da je štrajk najradikalnija mera sindikalne borbe. Ukoliko cenite sebe i svoj rad, i ukoliko se niste zaposlili na osnovu partijske pripadnosti, kumovskih, ljubavnih i rodbinskih veza, onda znate i da je štrajk rizik. Naš je posebno rizičan jer smo budžetski korisnici i poslodavac nam je država koja će nastojati, i to svim raspoloživim sredstvima, da štrajk ne uspe. Zato je uvek mudro dobro razmisliti pre donošenja odluka. Sindikat se ipak odlučio za štrajk, iako duboko svestan da nema podršku građana. Građani nemaju razumevanja jer su očajni od borbe da nekako prežive.

Međutim, mi smo budžetski korisnici i naš štrajk može da bude obustavljen pre nego što je i počeo, a pre svega zbog straha od gubitka posla, kao i neodlučnosti samih zaposlenih. Iskustveno znam da ima i onih koji nisu spremni da pomažu jedni drugima i da je solidarnost zaboravljena, tako da naša hrabrost da se pobunimo neće naići na odobravanje većine u ovoj zemlji jer im tako šaljemo poruku da su poslušnici. Činjenica jeste da ima poslušnika i u pravosuđu, kao i to da je pravosuđe zapostavljeno. Srbija je kolektivno zapostavljena i o tome se samo šapuće.

 

Da li ćemo o štrajku da šapućemo ili kolektivno grmimo, zavisi od vas koji ga sprovodite.

 

Zato vas molim da sprovedete referendum u svojim sindikalnim organizacijama među zaposlenima – da li su za štrajk ili nisu, odnosno da li je većina za štrajk, kao i da o tome dostavite informaciju Sindikatu putem faksa 011/3346-082 ili mejla spors@sindikat.rs do 15. marta 2013. godine. Moram da znam da li iza sebe imam vojsku ili ću da pucam iz prazne puške.

Ukoliko se odlučite za štrajk, molim vas da ne ugrožavate minimum procesa rada, kao i da u što većem broju učestvujete u štrajku.

Ukoliko se ispostavi da većina nije za štrajk i da su, u stvari, zadovoljni - ja sam spremna da se u svoje lično ime, kao i u ime Republičkog odbora Sindikata, javno izvinim ministru pravde zbog oduzimanja njegovog dragocenog vremena.

 

 SAOPŠTENJE

7. mart 2013.

VAŽNO,VAŽNO, VAŽNO !

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje potpisivanje protokola između Ministarstva pravde i sindikalne organizacije Sopos, jer je to zloupotreba zakona i institucija.

Naglašavamo da je Sindikat pravosuđa Srbije zaključio Poseban kolektivni ugovor sa Vladom Srbije kao poslodavcem, tokom oktobra 2011. godine, i tako institucionalno postao socijalni partner poslodavcu za dalje pregovaranje i odlučivanje u vezi sa materijalno-socijalnim položajem.

Međutim, Sindikat pravosuđa Srbije zbog svoje principijelne, argumentovane i istrajne borbe za prava zaposlenih u pravosuđu više ne odgovara kao socijalni partner poslodavcu, zbog čega je poslodavac prekršio zakon i kukavički i sramno potpisao sa nereprezentativnim sindikatom navedeni protokol.

Potpisani Protokol je pravno nevažeći jer nije potpisan od strane socijalnih partnera, odnosno zakonski ovlašćenih pregovarača,  i kao takav oborićemo na sudu. Isti je neprihvatljiv za sindikalne organizacije udružene u Sindikat pravosuđa Srbije, a o čemu je Ministarstvo pravde obavešteno.

Zbog svega prethodno navedenog, Sindikat pravosuđa Srbije održaće danas sednicu Republičkog odbora na kojoj će biti usvojeni dalji koraci, s tim što podsećam da je Beogradski odbor Sindikata pravosuđa već doneo odluku o stupanju u štrajk beogradskog pravosuđa, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Predsednica

Slađanka Milošević

 ZA MEDIJE

5. mart 2013.

Nova vlast imala je dovoljno vremena da se upozna sa svim problemima u pravosuđu i da na osnovu toga sačini predlog mera i dinamiku za prevazilaženje uočenih problema.

Za ovih sedam meseci njihove vladavine, Sindikat pravosuđa Srbije, krajnje dobronamerno, dostavio je mnogo podataka, predloga i rešenja, ukazujući na težak materijalni i socijalni položaj zaposlenih, kao i na krajnje loše uslove rada. Ispostavilo se da oni to nisu razmatrali, niti su uradili bilo kakve analize u vezi sa funkcionisanjem pravosudnog sistema.

U cilju poboljšanja materijalnog položaja pravosudne administracije, predložili smo:

opširnije

 SUTRA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

4. mart 2013.

Beogradski odbor  Sindikata pravosuđa Srbije

 

ZAKAZUJE KONFERENCIJU ZA MEDIJE

koja će biti održana u utorak, 5. marta 2013. godine, sa početkom u 12,05 časova, u Beogradu, Dečanska 14/V, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije

 

ISTINA JE DRUGAČIJA!

STIMULACIJA ILI SIMULACIJA???

STARE SLUGE SU NAJBOLJE SLUGE, I OPET NA DELU!

Predsednik Beogradskog odbora

Ivica Cvetković

 BEOGRADSKI ODBOR JEDNOGLASNO ZA ŠTRAJK

1. mart 2013.

OBAVEŠTENJE ČLANOVIMA

Na današnjoj sednici Beogradskog odbora Sindikata pravosuđa Srbije doneta je jednoglasna odluka o stupanju u štrajk. Povodom ove odluke bliže informacije biće prezentovane javnosti na konferenciji za štampu u utorak, 5. marta 2013. godine.

Tim povodom, predsednica Slađanka Milošević je uputila dopis ministru Nikoli Selakoviću.

opširnije

 RESORNO MINISTARSTVO DOSTAVILO PREDLOG

22. februar 2013.

OBAVEŠTENJE

ZAPOSLENIMA U PRAVOSUĐU

 

Nakon višemesečnog dopisivanja, razgovaranja, predlaganja, razmatranja i iščekivanja, Ministarstvo pravde je dostavilo svoj predlog. Kao što znate, sistem nagrađivanja propisan je Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, tako da i dalje ostaje nejasno zbog čega Ministarstvo insistira na tome da nas stimuliše, odnosno nagrađuje?!

Bilo kako bilo, molim predsednike sindikalnih organizacija, članove okružnih i Republičkog odbora, kao i sve zaposlene, da pažljivo pročitaju navedeni predlog i o istom dostave svoje mišljenje.

opširnije

 ZATRAŽEN SASTANAK SA MINISTROM FINANSIJA

22. februar 2013.

Republika Srbija

MINISTARSTVO FINANSIJA I PRIVREDE

Za Mlađana Dinkića, ministra finansija

Beograd

Gospodine ministre,

Sindikat pravosuđa Srbije, još pre četiri meseca, uputio je inicijativu Ministarstvu pravde za otpočinjanje pregovora o povećanju osnovice za obračun zarada zaposlenih u pravosuđu. Dakle, pre usvajanja Budžeta. U isto vreme, a uzimajući u obzir to da često dobijamo odgovor kako je ministar finansija glavni kočničar i ne dozvoljava povećanje zarada, obratili smo se dopisom Vama i premijeru Dačiću sa zahtevom da nam argumentovano barem pojasnite zbog čega pravosudni službenik vredi manje od ostalih u ovoj zemlji.

opširnije

 OBAVEŠTENJE

14. februar 2013.

Danas je održan sastanak u Ministarstvu pravde. Sindikat pravosuđa Srbije, u skladu sa kolektivnim ugovorom, obratio se Ministarstvu pravde Srbije sa zahtevom za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i uslova rada još polovinom novembra prošle godine. Pri tome, Sindikat je uputio predloge sa mogućim rešenjima, s pravom očekujući da će ih neko razmatrati.

Međutim, zaista neočekivano, i posle tri meseca, Ministarstvo pravde Srbije nije razmatralo ponuđene predloge, niti je dalo bilo kakav predlog u pisanoj formi kako bi se o istom izjasnili. Raznih opravdanja bilo je na pretek, ali jedno od najbezobraznijih jeste opravdanje da nema novca jer su vraćene sudije. Da li to Ministarstvo pokušava da izazove netrpeljivost između administracije i sudija? Da li će Ministarstvo pokazati pravo lice ukoliko se odlučimo na štrajk tako što će huškati medije na radnike koji hoće da se njihov rad plati?

Naglašavamo da se administrativne zarade kreću od 18.447 do 27.600 dinara. Plata sudija i tužilaca iznosi 96.500 dinara.

Predložili smo da osnovica za obračun zarada bude kao policijska 25.512 dinara, ili da se zaposlenima isplaćuje stimulaciju u iznosu od 10.000 dinara kao u policiji, ili uvećana za 30% kao što je to propisano za zaposlene u Ustavnom sudu.

Priliv predmeta nemoguće je savladati kad nemate prostor, opremu, ljudstvo, kancelarijski materijal, uz još nepodnošljivo ponižavajuće zarade, ali zaposleni vredno rade i daju sve od sebe kako bi se efekti propale reforme što manje osetili.  Zaposleni i građani ispaštaju zbog promašaja bivših i sadašnjih političara a političari uživaju u blagodeti i ne odgovaraju za svoje promašaje. A mi bismo trebalo ćutke i sa razumevanjem da plaćamo njihove greške. Nećemo ni da ćutimo ni da trpimo, nego ćemo preduzeti sve sindikalne mere i borićemo se za radnička prava!

 NEĆEMO DA RADIMO ZA POLITIČARE

23. januar 2013.

MINISTARSTVO PRAVDE

Za Ljiljanu Blagojević, pomoćnika ministra u Sektoru za pravosuđe

 

Poštovana,

u prilogu vam dostavljam dopis od 8. januara 2013. godine kojim smo zahtevali od ministra pravde Nikole Selakovića da što pre zakaže sastanak sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije, jedinim reprezentativnim, a kako bismo nastavili pregovore u vezi sa povećanjem zarada u pravosuđu. 

U međuvremenu smo pokušavali telefonskim putem da dođemo do saznanja da li je razmatrana bilo kakva mogućnost u vezi sa predlozima Sindikata. Interesantno je da se na telefone koje, inače, i mi ne samo kao zaposleni nego i kao građani ove zemlje masno plaćamo, niko ne javlja, odnosno javljaju se, i to retko, sekretarice kako bi nam prenele da su svi zauzeti i na sastancima. 

opširnije

 NEĆEMO DA RADIMO ZA POLITIČARE

19. januar 2013.

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje političku odluku ugrađenu u Budžet kojom se oduzimaju sopstveni prihodi direktnih korisnika, zbog čega je ukinuta stimulacija zaposlenima u pravosuđu, to jest smanjena im je ionako niska zarada za tri hiljade dinara. Novac naplaćen na ime prekršajnih kazni, sudskih taksi, paušala, kao i na ime odlaganja krivičnog gonjenja osumničenih, morao bi da se uplaćuje u pravosudni budžet.

 Uslovi rada u pravosuđu su katastrofalni, nedostaju zgrade, radne prostorije nisu krečene više od 30 godina, u nekim zgradama izliva se kanalizacija, liftovi su pokvareni, duguje se strankama u postupku, zaposlenima u zatvoru se duguju troškovi prevoza za nekoliko meseci. Zaposleni u pravosuđu nisu lenji i korumpirani, oni ostvaruju učinak. U stvari, spremačice iz pravosuđa (i ostalih državnih organa) su, zbog navodne racionalizacije, postale korumpirane jer su, ničim izazvane, učestvovale u dobro osmišljenom koruptivnom sistemu kao sredstvo za bogaćenje vlasnika privatnih agencija koji su “zbog transparentne bliskosti sa političarima”, putem tendera dobili posao za čišćenje pravosudnih zgrada (Mopeks, Simaček i BMK). Očistili su I budžet!

opširnije

 NE VAŽI KAŽI, NEGO POKAŽI

8. januar 2013.

Sindikat pravosuđa Srbije pruža punu podršku Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku Vlade Srbije, u nastojanju da zakoni budu usklađeni sa moralom.

U prilog tome, predlažemo da se ukine zakonska odredba, ugrađena u nekoliko zakona, kojom je određeno da funkcioneri (izabrana, imenovana i postavljena lica), od lokalnog do republičkog nivoa, imaju pravo da nakon prestanka funkcije budu raspoređeni na odgovarajuća radna mesta ili šest meseci primaju platu koju su primali dan pre nego što im je prestala funkcija. Pored toga, predlažemo i da se poslanicima ukine dnevnica za prisustvo sednicama koja iznosi 8% od prosečne zarade u Republici.

Vlada Srbije, sa jedne strane, javno smanjuje prava radnika i zagovara štednju, a sa druge strane, vlast je sebe osigurala tako što je sebi omogućila da posle isteka mandata ima pravo raspoređivanja na drugo odgovarajuće radno mesto (sačinjavaju se novi pravilnici sa izmišljenim radnim mestima) ili šestomesečno primanje koje običan radnik ne dobije u vidu otpremnine za ceo radni vek ili za isto primanje mora da radi tri godine?!

Osim toga, smatramo da je neprimereno da narodni poslanici budu iznad naroda i primaju dnevnicu za posao za koji inače primaju platu i poslanički dodatak. Sve u skladu sa zakonom! Dakle, to nije krivično ali je nemoralno delo!

Predlažemo da se pročešlja stanje o broju funkcionera (opštinskih, gradskih pokrajinskih i republičkih), broju predsednika opština, broju pomoćnika ministara, šefova ministarskih kabineta, broju direktora, pomoćnika direktora, zamenika direktora posebnih organizacija raspoređenih na nova samo za njih stvorena radna mesta, kao i onih koji primaju nadoknadu, odnosno koje plaćamo duplo…

Vreme je da se sa reči pređe na dela! Sindikat pravosuđa Srbije će obaviti konsultacije sa ostalim granskim sindikatima oko preduzimanja određenih sindikalnih mera za smanjenje privilegija funkcionerima koji bi trebalo da služe narodu.

Slađanka Milošević

Stare vesti se nalaze na stranicama ARHIVA

 

Novosti || O Nama || Program || Pristupnica || RO