DOKUMENTI

SARADNJA

GALERIJA

SUSRETI

LINKOVI

ARHIVA

 

 Odbori

PREDSEDNIK

SEKRETAR

SREMSKI

JUŽNOBANATSKI

KOLUBARSKI

PODUNAVSKI

ZAJEČARSKI

JABLANIČKI

ZAPADNOBAČKI

KOSOVSKOMETOH

PČINJSKI

MAČVANSKI

POMORAVSKI

BOR-ZAJEČAR

ZLATIBORSKI

Preds.POS KiM

SEVERNOBAČKI

JUŽNOBAČKI

RAŠKI

BRANIČEVSKI

SEVERNOBANATSKI

SREDNJEBANATSKI

ŠUMADIJSKI

JSO

BEOGRAD

BEOGRAD-Predsed.

VOJVODINA-Pred.

 

 

 

 KOLEKTIVNI UGOVOR

DEKLARACIJA

 

Google

      

 

14. Susreti Pravosuđa

Ohrid 2015.

Rezultati

Fotografije


 opširnije

Susreti ARHIVA

 

 

JSOUIKS

 

 

 

PRIGOVOR

.

 

 WebMaster


ATRIUM
PLUS

 

    VAŽNO OBAVEŠTENJE

8. januar 2016.

 

PREDSEDNICI SINDIKALNIH ORGANIZACIJA KOJI ĆE SA SVOJIM DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMEŠTENICIMA 11. 1. 2016. godine, u periodu od 12.05 do 13.05 časova organizovati štrajk upozorenja, NISU U OBAVEZI DA TO PRIJAVLJUJU policijskim stanicama na svojoj teritoriji. Neophodno je da ponovo o tome, iako su već obavešteni, obaveste rukovodioce pravosudnih organa (predsednike sudova, javne tužioce, odnosno vršioce funkcije javnog tužioca).

Ovo zbog toga što se okupljanje vrši u zatvorenim prostorijama, odnosno u pravosudnim organima, kao i zbog toga što je to naše pravo garantovano članom 54. Ustava Republike Srbije: "Mirno okupljanje građana je slobodno. Okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju, ni prijavljivanju."

Naglašavam i to da organizovanje i učestvovanje u štrajku upozorenja, kao ni generalnom štrajku, ne predstavlja povredu radne obaveze, ne može biti osnov za pokretanje disciplinskog postupka, niti može biti osnov za prestanak radnog odnosa.

I ZATO, BEZ STRAHA, ZASTANITE SAT VREMENA I UDRUŽENI, KOLEKTIVNO, IZRAZITE SVOJE NEZADOVOLJSTVO!

 

    PISMO PREMIJERU

6. januar 2016.

VLADA SRBIJE

Za Aleksandra Vučića, predsednika Vlade

i Nikolu Selakovića, ministra pravde

Poštovani,

Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije je zbog najavljenog otpuštanja zaposlenih na određeno vreme, a na zahtev članstva, doneo odluku o Štrajku upozorenja koji će se održati 11. januara 2016. godine, u vremenskom periodu od 12.05 do 13.05 časova.

Prema našem mišljenju, smatramo da odluka o otpuštanju zaposlenih na određeno vreme nije opravdana i nije doneta na osnovu detaljne analize potreba posla. Ona nije u skladu ni sa potrebama građana, brojem nosilaca pravosudnih funkcija, kao ni sa obimom posla, odnosno brojem predmeta u radu. Zato predlažemo da se odluka o otpuštanju zaposlenih na određeno vreme stavi van snage dok se ne preduzmu prethodno predložene mere a nakon toga donesu pravilnici o sistematizaciji radnih mesta.

PREUZMI PISMO PREMIJERU sa prilozima OVDE

«Opširnije»

    ORGANIZACIJA ŠTRAJKA

6. januar 2016.

Predsednici okružnih odbora i sindikalnih organizacija u obavezi su da upoznaju članove Sindikata i starešine organa o organizovanju Štrajka upozorenja , da vidno istaknu zahtev i Proglas Sindikata, kao i da izaberu štrajkački odbor koji čine članovi Odbora sindikalnih organizacija. Predsednik sindikalne organizacije je predsednik štrajkačkog odbora .

Predsednici okružnih odbora i sindikalnih organizacija dužni su da skup upoznaju sa zahtevom Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije.

Učesnici štrajka upozorenja imaju pravo da predlažu načine i dalje mere ukoliko se poslodavac ogluši o zahtev Sindikata .

Republički odbor Sindikata obaveštava Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije o održavanju štrajka upozorenja , a predsednici sindikalnih organizacija će obavestiti policijske stanice na teritoriji na kojoj se nalaze.

ODLUKU, POZIV I PROGLAS možete preuzeti OVDE

 

    POZIV NA NA ŠTRAJK UPOZORENjA

6. januar 2016.

ODLUKA O

ORGANIZOVANjU ŠTRAJKA UPOZORENjA

U PRAVOSUDNIM ORGANIMA SRBIJE

Štrajk upozorenja održaće se 11. januara 2016 . godine, u vremenskom intervalu od 12.05 do13.05 časova , u svim pravosudnim organima Srbije.

 

    RADNICI U PRAVOSUĐU PREOPTEREĆENI, NEMA PAPIRA I TONERA

5. januar 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je odluku da zaposleni stupe u štrajk upozorenja 11. januara zbog treće redukcije zaposlenih. Ukoliko se ništa ne promeni, kako najavljuju, 19. januara će stupiti u generalni štrajk. (Izvor: N1)

Gostovanje predsednice Milošević na televiziji "N1"moguće je pogledadi klikom na sliku ili OVDE

«Opširnije»

(video)

    OBAVEŠTENJE SA SEDNICE REPUBLIČKOG ODBORA

24. decembar 2015.

Na svojoj sednici održanoj 24. decembra 2015. godine, Sindikat pravosuđa Srbije, između ostalih, doneo je i odluku da zaposleni stupe u štrajk upozorenja 11. januara 2016. godine zbog treće redukcije zaposlenih. Ne pristajemo na ponovno uzaludno žrtvovanje zaposlenih u pravosuđu, kako onih na neodređeno tako i onih na određeno radno vreme. Naprotiv, zahtevamo da se svi zaposleni na određeno vreme prime u radni odnos na neodređeno radno vreme zato što potreba za njihovim radom postoji. Istovremeno, zahtevaćemo i objašnjenje kako je moguće da je JP EPS, pored zabrane zapošljavanja, u 2014. godini uspeo da zaposli 4.812 lica.

«Opširnije»

    SREĆNI BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

    NEUSPEH PRAVOSUĐA JEDINO ZAGARANTOVANTOVANTOVAN

18. decembar 2015.

Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, kaže da će u slučaju otpuštanja zaposlenih na određeno doći do blokade rada sudova i tužilaštva.

 

     

   MAJSTORI U VLADI – NE LAŽU NEGO ODLAŽU

17. decembar 2015.

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije se protivi smanjenju broja pravosudnih službenika jer je to nerazumna odluka. Razuman i opravdan zaključak jeste da bi u interesu građana broj zaposlenih u pravosuđu trebalo da se poveća, a koji zaključak se izvodi poređenjem broja nosilaca pravosudnih funkcija, službenika i predmeta u radu. Na primer, 2008. godine, pre prvog smanjenja, broj službenika bio je 16.500 a ukupan broj predmeta u radu bio je 2.396.000, a 2013. godine broj službenika je bio i sada je oko 11.500 ali se broj predmeta uvećao za duplo, pa je iznosio 4.956.000 predmeta. Iz ovoga bi svako normalan zaključio da bi trebalo promeniti pristup i preduzeti druge mere za poboljšanje pravosuđa.

«Opširnije»

   VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...

16. decembar 2015.

MEDIJIMA

Sindikat pravosuđa Srbije zakazuje konferenciju za medije, dana 17. decembra 2015. godine, sa početkom u 12.05 časova, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije, u Beogradu, Trg Nikole Pašića broj 5, Kamena sala na drugom spratu.

 

ISTINA JE DRUGAČIJA

DRŽAVNI UDAR, ALI STVARNI, NA PRAVOSUĐE

PRAVOSUĐE U NEFORMALNOM STEČAJU

Predsednica

Slađanka Milošević

   U PRAVOSUĐU NEMA VIŠKA ZAPOSLENIH

15. decembar 2015.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Nikola Selaković, ministar pravde

Gospodine ministre,

Nema viška zaposlenih u pravosuđu. Zbog odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru kojom se ukidaju sva sistematizovana a nepopunjena radna mesta, zahtevamo od vas kao najodgovornijeg za resor pravde da hitno zakažete zajednički sastanak u Ministarstvu pravde kojem će prisustvovati rukovodioci pravosudnih organa i predstavnici sindikata. Krajnje je vreme da se pogledamo u oči i proverimo vašu interpretaciju sadržaja navedene odluke.

«Opširnije»

   ČEKAJUĆI DEDA MRAZA

10. decembar 2015.

Kao što je prethodno i najavljeno, 10. decembra 2015. godine, održan je sastanak u Vladi Srbije sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Vlade Srbije i Nikolom Selakovićem, ministrom pravde i njegovim najbližim saradnicima.

Sastanak je bio korektan, s tim što nas posebno ohrabruje činjenica da smo uverili predsednika Vlade u dobre namere naših predloga i sugestija i da to ubuduće može da bude dobar osnov za izgradnju odnosa poverenja. Saglasili smo se da dobro funkcionisanje pravosuđa u velikoj meri zavisi od broja zaposlenih, finansijskih sredstava i opreme.

«Opširnije»

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

8. decembar 2015.

Sastanak kod premijera Vučića zakazan je za četvrtak 10. decembra 2015. godine, u 9.00 časova. Predložene teme za razgovor su:

- povećanje broja pravosudnih i zatvorskih službenika, odnosno njihovo izuzimanje iz najavljene racionalizacije,

- rešavanje statusa pravosudnih službenika posebnim zakonom i izjednačavanje sa statusom gradskih službenika,

- stopiranje prava iz zakona i kolektivnog ugovora predloženim budžetom za 2016. godinu bez konsultacija sa sindikatima,

- nameštenička nagrada na osnovu rezultata rada (u pravosuđu je zaposleno oko 2.100 nameštenika koji su diskriminisani i nemaju pravo na napredovanje u službi),

- godišnja nagrada i novogodišnji paketići za decu zaposlenih u pravosuđu,

- brzo rešenje plata pravosudnih službenika (onih 77% ispod 30.000 dinara) koje je premijer javno obećao kako se ne bismo osećali zanemarenima.

«Opširnije»

   SASTANAK S PREMIJEROM ZBOG ZANEMARIVANJA PRAVOSUĐA

26. novembar 2015.

Poštovani gospodine predsedniče,

Molimo Vas da zakažete hitan sastanak sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije kako bismo Vama, koji stoji visoko i daleko vidi, objasnili da srpsko pravosuđe ne predstavlja fiskalni rizik. Nadamo se da ćete zakazati sastanak pre nego što pravosuđe, kao i drugi, obustavi rad kako bi privuklo Vašu pažnju.

«Opširnije»

   OBAVEŠTENJE

19. novembar 2015.

Dana 18.11.2015. godine, na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, u Ministarstvu pravde je održan sastanak. Sastanku su prisustvovali ministar pravde Nikola Selaković i njegovi saradnici Dejan Carević, Slavica Jelača, Đorđe Cvetinčanin i Nikola Savić. U ime Sindikata pravosuđa Srbije, pored predsednice Slađanke Milošević, ovom sastanku prisustvovali su i Dragana Mitrović, Dejan Stojisavljević, Dragoljub Kuridža i Ivica Cvetković.

«Opširnije»

   PUTOVANJE KROZ VREME

19. novembar 2015.

Prošlost, sadašnjost, budućnost - za nas je svejedno

Ovo pismo je predsednica Slađanka Milošević uputila 18. januara 2001. godine tadašnjem kandidatu za ministra pravde, sada pokojnom Vladanu Batiću, a objavljeno je istog datuma u, opet tadašnjem, dnevnom listu  "Glas javnosti" .

Molba

ISPECITE, PA RECITE

Otvoreno pismo budućem ministru pravde gospodinu Batiću

Nisam sigurna da li je trebalo da Vam se obratim ili ne, ali, da budem iskrena, nervira me osuda nekoga ko nas ne poznaje, a pri tom treba da nas predstavlja. Niste još ni postavljeni na mesto ministra, a vi ste sebi dali za pravo da zaposlene u pravosuđu optužite i, naravno, osudite, bez utvrđivanja činjeničnog stanja i ispita okrivljenih.

«Opširnije»

   SUDOVI U BLOKADI JER DRŽAVA NE IZMIRUJE OBAVEZE

18. novembar 2015.

U Srbiji postoje sudovi čiji su računi u blokadi više od godinu dana, jer država ne izmiruje svoje obaveze prema pravosudju, izjavila je predsednica Sindikata pravosudja Srbije Sladjanka Milošević.

Izvor: BETA

«Opširnije»

(video)

   ZAKON PODSTIČE NESAVESNE POSLODAVCE

10. novembar 2015.

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Ustavnom sudu INICIJATIVU za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti člana 196. Zakona o radu koji propisuje da novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od tri godine od dana nastanka obaveze.

Smatramo da ovakvo zakonsko rešenje, pre svega, ide u prilog nesavesnim i neodgovornim poslodavcima i uskraćuju prava zaposlenog da uživa u svojoj imovini stečenoj radom. Nesavesnost i neodgovornost poslodavaca dodatno podstiče i sporost srpskih sudova, zbog čega smatramo da rok zastare ne bi trebalo da postoji. Ili, ukoliko već postoji, on bi trebalo da bude pomeren jer je i rad na određeno vreme produžen do 24 meseca.

Bilo kako bilo, čekamo odluku Ustavnog suda.

   NEPODNOŠLJIVO STANJE U PRAVOSUĐU

3. novembar 2015.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Nikola Selaković, ministar pravde

 

Poštovani,

Stanje u pravosuđu postalo je nepodnošljivo zbog: nedostatka ljudskih resursa za podršku u radu nosiocima pravosudnih funkcija, zarada koje su niže od zarada lokalnih i gradskih službenika, zbog rizika od stresa usled obima posla i neodgovarajućih uslova rada, milionskih dugovanja i blokade računa pravosudnih organa koje onemogućavaju isplatu plata, putnih troškova i dodatka zaposlenima.

«Opširnije»

   VLADI SRBIJE

31. oktobar 2015.

Poštovani, Sindikat pravosuđa Srbije pozdravlja vašu nameru da uredite sistem plata u javnom sektoru. Međutim, ne možemo da aplaudiramo samo nameri, jer sadržina radne verzije zakona o sistemu plata u javnom sektoru nije u skladu sa namerom. Zbog toga Sindikat pravosuđa Srbije ostaje pri svom stavu i zahteva od vas da povučete iz javne rasprave navedenu radnu verziju i sačinite novu, uz aktivnije učešće sindikata, koja će odgovarati stvarnom stanju i procesu promena.

«Opširnije»

   KATASTROFALNA SITUACIJA U OSNOVNOM I VIŠEM SUDU U NIŠU

29. oktobar 2015.

Nišavski okružni odbor Sindikata pravosuđa Srbije upozorava na katastrofalnu situaciju u Osnovnom i Višem sudu u Nišu. Oni ističu da je nezadovoljstvo zaposlenih veliko, i dodaju da pored stalnih pretnji reformama i otpuštanjem, više ne mogu da ćute o lošim i nebezbednim uslovima u kojima rade, nedostatku prostora i sredstava za rad, prekovremenom radu koji se ne plaća i drugim problemima.

Zbog blokade žiro računa sudova, njihova novčana primanja kasne mesecima pa su njihove porodice dovedene ispod granice materjalne egzistencije.

«Opširnije»

   ZAKON – PRODUŽENI ZAKLON ZA ZABUŠANTE

27. oktobar 2015.

VAŽNO, VAŽNO, VAŽNO !!!!

Sindikat pravosuđa Srbije zahteva od Vlade Srbije da povuče verziju zakona o sistemu plata u javnom sektoru iz javne rasprave i prestane da obmanjuje javnost, odnosno da otvoreno prizna da je taj zakon, u stvari, velika obmana i zaklon za zabušante. Ovo zbog toga što Vlada nije konsultovala sindikate i time poslala poruku da ih ne priznaje za socijalne partnere. Pored toga, trebalo je da Vlada krene obrnutim redom, odnosno od sebe, svojih javnih preduzeća i agencija jer oni, zajedno, predstavljaju rušilački faktor i destabilizuju javne finansije dok uvek isti trpe i ispaštaju. Tamo gde je trebalo vlast nije ni dirnula.

«Opširnije»

   SAMO ZADOVOLJAN RADNIK JE "PROFITABILAN"

26. oktobar 2015.

Lični stav

Malo nezaposlenih ljudi svoje beskonačno slobodno vreme koristi da stekne dodatno formalno ili neformalno znanje, koje bi ih učinilo konkurentnijim na tržištu rada

 Autor: Olga Vučković Kićanović

Tokom tranzicije i privatizacije postalo je skoro društveno prihvatljivo kršenje svih ljudskih prava, ali najčešće radnih i socijalnih. Radeći u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova, svakodnevno se susrećem sa pitanjima: kako naći ili zadržati posao u zemlji gde ga mnogi gube? Može li radnik da izađe na kraj sa poslodavcem u periodu prvobitne akumulacije kapitala?

«Opširnije»

   INFORMACIJA I ZAKLJUČCI SA SEDNICE REPUBLIČKOG ODBORA

21. oktobar 2015.

Dana 20. oktobra 2015. godine, održana je sednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije. Na poziv Sindikata a zbog aktuelne situacije u pravosuđu i mnogo otvorenih pitanja, ovoj sednici prisustovao je ministar pravde Nikola Selaković, sa svojih pet saradnika.

Otvorena pitanja bila su: racionalizacija, radna verzija zakona o sistemu plata u javnom sektoru, dnevnice, status pravosudnih radnika na Kosovu i Metohiji, status pravosudne straže, beneficiran radni staž u zatvorima, dodatak za poboljšanje materijalnog položaja jednom broju zaposlenih u zatvorima, odnosno onom broju bez beneficiranog radnog staža.

«Opširnije»

   ZATVORSKI ČUVARI LEČE PACIJENTE

16. oktobar 2015.

 

- Posledice neselektvine racionalizacije u Kazneno-popravnim zavodima

- Janković: Povećati broj zaposlenih u zatvorima

Zbog nedostatka zdravstvenog osoblja, u novom zatvoru u Padinskoj skeli će terapije koje propiše zavodski lekar ubuduće deliti čuvari zatvora, saznaje Danas. Prema rečima Zvonka Tomaševića, predsednika sindikata u ovom zatvoru, pripadnici službe obezbeđenja, koji nemaju nikakve veze sa medicinskom strukom, dobili su naređenje da oni, umesto zdravstvenih radnika, dele terapiju zatvorenicima.

«Opširnije»

   A GDE JE PROGRAM ZA REŠAVANJE VIŠKA "BUDŽOVANA"?

6. oktobar 2015.

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije se protivi smanjenju broja zaposlenih u pravosuđu jer je to nerazumna odluka, imajući u vidu činjenice koje proizilaze iz izveštaja o radu sudova Vrhovnog kasacionog suda za 2014. godinu – sudovi uspevaju da savladaju priliv ali gledano u odnosu na ukupan broj predmeta u radu, sudovi su rešili samo 38,63% predmeta. Dakle, zdravorazumski zaključak je da bi u interesu države, a pre svega građana, broj zaposlenih u pravosuđu trebalo da se poveća.

«Opširnije»

   VAŽENO OBAVEŠTENJE

30. septembar 2015.

Zaposleni u pravosudnim organima na određeno vreme kojima ugovori ističu 30. 9.2015. godine, nemaju razloga da brinu, za sada, jer će im ugovori o radu na određeno vreme, dakle, neizvesnost i agonija, biti produženi do 31.12.2015. godine, na osnovu zaključka Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, 51 broj 112-7375/2015 od 2.7.2015. godine.

«Opširnije»

   PROTIV PRINUDNOG PENZIONISANJA ŽENA

16. septembar 2015.

Zaposlenim ženama u pravosuđu koje imaju 60 godina i šest meseci života, na lično ime i prezime, stižu obaveštenja od rukovodilaca pravosudnih organa da im prestaje radni odnos po sili zakona, odnosno na osnovu člana 20. stav 1. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

«Opširnije»

   OTVORENO PISMO JAVNIM TUŽIOCIMA I PREDSEDNICIMA SUDOVA

8. septembar 2015.

Poštovani,

kao što i sami znate zbog nedovoljnog broja zaposlenih i velikog priliva predmeta, radna nedelja u pravosuđu sve je duža. Posebno i najčešće produženo radno vreme imaju zamenici javnog tužioca, sudije za prethodni postupak i zapisničari koji moraju da dežuraju jer izvršioci krivičnih dela svoja nedela vrše i van radnog vremena. Znate i to da dežurni zamenici javnog tužioca, sudije za prethodni postupak i zapisničari nemaju odmor između dva radna dana, odnosno iako su dežurali celu noć ujutro uredno dolaze na posao i obavljaju svoje radne zadatke.

«Opširnije»

   SAOPŠTENJE

4. septembar 2015.

PREDSEDNICA SUDA A KRŠI ZAKON

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Upravnom inspektoratu – Sektoru upravne inspekcije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zahtev da se izvrši inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o državnim službenicima u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Zaposleni u Prvom osnovnom sudu u Beogradu obavestili su Sindikat pravosuđa Srbije da je predsednica Prvog osnovnog suda u Beogradu – Tanja Šobat prekršila Zakon o državnim službenicima, tako što je netransparentno i bez raspisivanja javnog konkursa određenom broju nameštenika omogućila status državnih službenika u zvanju referenta bez položenog državnog ispita, odnosno dovela ih u povoljniji položaj u odnosu na druge zaposlene.

Sindikat pravosuđa Srbije zalaže se za poštovanje zakona i Ustava i smatra da je obaveza predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, kao i bilo kog drugog rukovodioca pravosudnog organa, da među prvima vodi računa o zakonitosti u radu. O uočenoj očiglednoj nezakonitosti u postupanju predsednice Prvog osnovnog suda u Beogradu, Sindikat pravosuđa Srbije informisao je i ministra pravde Nikolu Selakovića, pre svega kao člana Visokog saveta sudstva, kako bi on preduzeo odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti.

Predsednica

Slađanka Milošević

   PUCANJE PRAVNIM SREDSTVIMA – KORAK PO KORAK

20. avgust 2015.

Imajući u vidu činjenicu da su žalbene komisije (Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Vlade) odlučivale o žalbama državnih službenika zbog nemogućnosti da napreduju na osnovu ocene i da su neke usvojene a neke nisu, u prilogu je model tužbe Upravnom sudu za državne službenike čije žalbe nisu usvojene.

Tužbom se pokreće upravni spor pred Upravnim sudom koji donosi odluku o zakonitosti pobijanih rešenja ili donosi rešenje kojim zamenjuje prvostepeno, odnosno drugostepeno rešenje u pogledu napredovanja. Upravni sud svoje odluke donosi isključivo na osnovu zakona a ne zaključka kao nižeg pravnog akta kojim se menjaju odredbe zakona.

Prilog: Model tužbe Upravnom sudu

   DISKRIMINACIJA PO ZAKONU

20. avgust 2015.

INICIJATIVA USTAVNOM SUDU

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 4. stav 2. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama koji propisuje da koeficijent, osim složenosti, odgovornosti i stručne spreme, sadrži i dodatak na ime ishrane tokom rada i regresa za godišnji odmor. Ovo zbog toga što su zaposleni u pravosuđu diskriminisani u odnosu na druge korisnike javnih sredstava jer zaposleni u sudovima, tužilaštvima i zatvorima ove naknade ne primaju godinama. Izražavamo sumnju da se, možda, novac za to izdvaja i nenamenski troši.

Prilog: Inicijativa Ustavnom sudu Republike Srbije

   UPRAVNIKA ZATVORA TUŽILO 127 ZAPOSLENIH

14. avgust 2015.

Tri četvrtine radnika KPZ Beograd, poznatijeg kao „Nova skela”, tvrde da su zlostavljani i da im se dve i po godine ne plaća prevoz.

Čak 127 zaposlenih u zatvoru u Padinskoj skeli, poznatom kao „Nova skela”, podnelo je tužbe za mobing protiv upravnika Milana Pavlovića.

Izvor:POLITIKA

«Opširnije»

   SASTANAK – NEZVANIČNO, STVARNOST I ZVANIČNO

8. avgust 2015.

Na insistiranje Sindikata pravosudja Srbije, dana 7. avgusta 2015. godine održan je sastanak sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem povodom izjava anonimnih zvaničnika iz Vlade da u pravosuđu postoji višak sudija, zaposlenih i da su plate u sudstvu veće nego prosečna plata u sektoru države. Sindikat je ukazao na to da Vlada Srbije u svojim zakonima, i to u Zakonu o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru i Zakona o budžetskom sistemu javni sektor različito tretira, kao i da je neprihvatljivo to što utvrđivanje navodnih viškova sprovodi Vlada bez konsultacija sa sindikatom kao socijalnim partnerom.

«Opširnije»

   ZAJEDNIČKO OTVORENO PISMO

31. jul 2015.

OTVORENO PISMO JAVNOSTI

Društva sudija Srbije, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i

Sindikata pravosuđa Srbije

Polazeći od sadržine Predloga Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, a imajući vidu da je u proceduri po hitnom postupku, da je javnosti dostupan od 27.7.2015. godine i da realno nije bilo mogućnosti da se stave predlozi amandmana, prinuđeni smo da se javnosti obratimo na ovaj način upozoravajući na njegove štetne posledice po građane Srbije.

«Opširnije»

   ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE JAVNOG SEKTORA

31. jul 2015.

DRŽAVA NE UZIMA SINDIKAT ZA OZBILJNOG PARTNERA

Država ne uzima sindikat za ozbiljnog partnera koji predstavlja više stotina hiljada radnika, smatraju u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Oni to potkrepljuju činjenicom da sindikati nisu konsultovani prilikom donošenja zakona o maksimalnom broju državnih službenika.

Izvor: BETA / N1

«Opširnije»

   O PRITISCIMA NA PRAVOSUĐE

30. jul 2015.

LIČNI STAV:

Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije

Uvođenje nove mreže sudova i tužilačke istrage dovelo je do usporavanja rada pravosuđa

Tekst pišem zbog dva razloga. Prvi - nadam se da će ga pročitati donosioci odluka i razmisliti još jednom o značaju pravosuđa i dobrobiti građana, a drugi - želim da ukažem javnosti da se reformisanje pravosuđa pretvorilo u deformisanje, odnosno da objasnim prikriveni a direktan uticaj na pravosuđe otpuštanjem navodnog viška administracije, to jest pratećeg osoblja.

Izvor: DANAS

«Opširnije»

   DISKRIMINACIJA NAMEŠTENIKA

28. jul 2015.

INICIJATIVA USTAVNOM SUDU

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ispitivanje ustavnosti Zakona o državnim službenicima i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika kojima je onemogućeno napredovanje nameštenika. Smatramo da su nameštenici navedenim zakonima diskriminisani zbog nemogućnosti napredovanja na poslu, suprotno Ustavu Republike Srbije, Zakonu o radu, kao i Evropskoj socijalnoj povelji.

Prilog: Inicijativa Ustavnom sudu Republike Srbije

 

   PISMO MINISTRU - OTKUD SAD VIŠAK ?

21. jul 2015.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Nikola Selaković, ministar pravde

Beograd

Nemanjina 22-26

Gospodine ministre, povodom teksta objavljenog u dnevnom listu "Blic", dana 17.7.2015. godine, molim Vas da što pre zakažete sastanak sa predstavnicima Sindikata kako biste nam razjasnili nedoumice koje imamo u vezi sa navedenim tekstom.

Nedoumice su:

«Opširnije»

   SAOPŠTENJE - VAŽNO, VAŽNO, VAŽNO !!!

20. jul 2015.

VIŠAK SU FUNKCIONERI – POLITIČKI SUPERMENI

SA VIŠESTRUKIM FUNKCIJAMA I PRIMANJIMA

Sindikat pravosuđa Srbije izražava čuđenje i zabrinutost zbog najave da u pravosuđu postoji višak zaposlenih. Čuđenje jer ne postoji nešto što se zove evropski prosek, pošto broj sudija i tužilaca u svakoj državi zavisi od tradicije, pravnog sistema i slično. Još veće čuđenje jer je upravo u pravosuđu broj zaposlenih smanjivan već dva puta - krajem 2007. i 2009. godine za skoro 3.000 ljudi, što čini blizu 20% zaposlenih u pravosuđu, a zabrinutost jer je pravosuđe zbog toga, kao i zbog dve reformske mreže sudova i uvođenja tužilačke istrage, zatrpano i u zaostatku. Ovakva mera pogodila bi građane koje bi još više udaljila od pravde i sudske zaštite.

«Opširnije»

   OBAVEŠTENJE

6. jul 2015.

Na sednici, održanoj 2. jula 2015.godine, Vlada Srbije je donela uredbu (u prilogu) na osnovu koje je moguće produžavati ugovore o radu na određeno vreme kod korisnika javnih sredstava, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, sve do donošenja zakona o maksimalnom broju zaposlenih.Dakle, za sada, zaposleni na određeno vreme nastavljaju svoj rad a Vlada nastavlja da izbegava uključivanje Sindikata u sprovođenje reorganizacije kao ravnopravnog socijalnog partnera.

Prilog: UREDBA

   ČUVARIMA PRETE DISCIPLINSKI DA BI RADILI PREKOVREMENO

18. jun 2015.

 

Zaposleni u Okružnom zatvoru u Novom Sadu smatraju da im uprava krši prava, upravnik negira optužbe

Radnicima Okružnog zatvora u Novom Sadu rukovodstvo ove kazneno-popravne ustanove na više načina grubo krši zakonska prava, nezvanično saznaje Danas. Prema tvrdnjama izvora našeg lista, radnici u ovom zatvoru su sistematski podvrgnuti tretmanu kojim se direktno krše odredbe Zakona o radu, Zakona o platama državnih službenika i Posebni kolektivni ugovor. Jedan od načina na koji se to čini je primoravanje zaposlenih da potpisuju saglasnost kako bi mogli da rade prekovremeno.

«Opširnije»

   VAŽNO, VAŽNO, VAŽNO !!!

17. jun 2015.

 

Molimo sve zaposlene u sudovima, tužilaštvima i zatvorima da nas obaveste o tome da li im se plaća dežurstvo (pasivno i aktivno), kao i prekovremeni rad. Ovo zbog toga što imamo saznanja da se u unutrašnjosti ove naknade ne isplaćuju, posebno u tužilaštvima.

Naglašavamo da je to zakonska obaveza poslodavca, kao i to da smo ta prava ugovorili i Posebnim kolektivnim ugovorom. Ukoliko nas o tome ne budete informisali mi to ne možemo da znamo niti da reagujemo, jer nismo vidoviti. Prema tome, obaveštavajte nas o svim nepravilnostima u vašim organima.

Preporuka: mimo radnog vremena radite samo na osnovu naloga rukovodioca koji je uredno potpisan i overen pečatom.

   ODGOVOR MINISTRA NIKOLE SELAKOVIĆA

16. jun 2015.

 

Početkom juna, Sindikat pravosuđa Srbije zatražio je podršku od ministra pravde Nikole Selakovića, člana Vlade pred kolektivnim organom, to jest Vladom, kao i određena objašnjenja.

Sindikat pravosuđa Srbije veoma ceni to što je stigao odgovor Nikole Selakovića, ministra pravde, u kojem se, između ostalog, navodi:

 

«Opširnije»

   INICIJATIVA USTAVNOM SUDU

15. jun 2015.

NE BUDITE OPUŠTENI DA NE BUDETE OTPUŠTENI

Zbog zloupotrebe radnog odnosa na određeno vreme u sudovima, tužilaštvima i zatvorima, Sindikat pravosuđa Srbije podneo je inicijativu Ustavnom sudu da presudi Zakonu o državnim službenicima, tačnije da preispita ustavnost člana 63. tog zakona. Radni odnos na određeno vreme je oročen i prema “napadnutom članu” ne može da traje duže od šest meseci. U pravosuđu je kao pravilo uvedeno da radni odnos na određeno vreme traje i deset godina. Uz navedenu inicijativu a kao dokaz podnet je određen broj rešenja kojima se potvrđuju kršenje zakona, evropskih direktiva i prava radnika.

Zato pozivam sve radnike na određeno vreme iz sudova, tužilaštava i zatvora da Sindikatu dostave sva svoja rešenja o radu na određeno vreme u produženom trajanju kojima ćemo pojačati inicijativu.

Prilog: Inicijativa Ustavnom sudu Republike Srbije

   ZAHVALNOST

4. jun 2015.

Poštovani zaposleni u pravosuđu, zahvaljujem vam se u ime Jelene Živković, kao i u svoje lično ime, za učešće u humanitarnoj akciji – Pravosuđe za Jelenu i prikupljanju novčanih sredstava za pomoć našoj koleginici. Učinili smo nešto što bi trebalo da bude očekivana i uobičajena stvar - da čovek bude čovek i čoveku pomogne kada mu je to potrebno. Pokazali smo da Jelena nije sama u svojoj borbi.

Akcija je uspešno sprovedena i na račun Jelene Živković do sada je uplaćeno blizu 700.000 dinara, s tim što se očekuje još uplata.

Posebno se zahvaljujem rukovodiocima pravosudnih organa, predsednicima sindikalnih organizacija i koleginicama i kolegama iz službi računovodstva ne samo na finansijskoj pomoći već i na tehničkoj pomoći u sprovođenju ove akcije.

 

   NEOPHODNA PODRŠKA I OBJAŠNJENJA

4. jun 2015.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Nikoli Selakoviću, ministru pravde

Gospodine ministre,

S obzirom na to da ste zaduženi za resor pravde i da ste najpozvaniji za to da pravosuđe bude delotvorno u zadovoljavanju interesa građana, neophodna nam je vaša podrška u obrazlaganju "opravdanog interesa" pred Vladom Srbije, s tim što su nama neophodna neka objašnjenja od vas kao člana Vlade Srbije. Naime, imajući u vidu to da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu objavilo podatak da je ukupan broj zaposlenih u Ministarstvu pravde 17.225, od čega 15.455 na neodređeno i 1.770 na određeno radno vreme, molim vas da nam dostavite detaljan izveštaj, odnosno pojedinačne činioce ukupnog broja. Ovo zbog toga što ukupan broj od 17.225 obuhvata i:

«Opširnije»

   NACRT ZAKONA O OTPUŠTANJU

21. maj 2015.

Poštovani članovi, U prilogu možete da pročitate Nacrt zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i stav sindikata povodom tog nacrta.

Za početak da razjasnimo – ovo je nacrt zakona o otpuštanju koji bi trebalo da ozakoni nalog koji je prosleđen korisnicima budžeta početkom godine da linearno smanje broj zaposlenih za 6,5% do 30. juna 2015. godine. Dalje, javna preduzeća su izuzeta, dakle, zbrinjavanje partijskih drugova i drugarica biće nastavljeno.

«Opširnije»

   PUCANJE PRAVNIM SREDSTVIMA - IZNEVERENA PROFESIJA

21. maj 2015.

Postovani nenagrađeni državni službenici, vi kojima su rukovodioci organa doneli rešenje o odbijanju rešenja o napredovanju u viši platni razred, u prilogu je model žalbe koju bi trebalo da podnesete žalbenim komisijama Visokog saveta sudstva /zaposleni u sudovima/, Državnog veća tužilaca /zaposleni u tužilaštvima/ i Žalbenoj komisiji Vlade /zaposleni u zatvorima/.

Donosioci tih rešenja izneverili su svoju profesiju ali vi nemojte da izneverite sebe. Ne odustajte u ostvarivanju i odbrani vaših zakonskih prava.

MODEL ŽALBE ŽALBENOJ KOMISIJI

 

   OBAVEŠTENJE

19. maj 2015.

Dana 18.5.2015. godine, na inicijativu Sindikata, održana su dva istovremena sastanka u Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Sastanku su u ime Ministarstva pravde prisustvovali: Nikola Selaković, ministar pravde, Slavica Jelača, pomoćnik ministra pravde, Dejan Carević, direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i Nikola Savić, šef kabineta ministra pravde. U ime Sindikata, prisustvovali su: Slađanka Milošević, Dragana Mitrović i Ivica Cvetković.

«Opširnije»

   HUMANITARNA AKCIJA – PRAVOSUĐE ZA JELENU

12. maj 2015.

Dragi svi,

Naša mlada koleginica Jelena Živković, zaposlena u Prekršajnom apelacionom sudu u Nišu, ima jednu od retkih bolesti pluća, radi se o Histiocitozi X, i neophodno joj je lečenje u inostranstvu. Jelena ima 30 godina, nezaposlenog supruga i maloletno dete. Sa porodicom živi od skromne pravosudne plate koja nije dovoljna da finansira i njeno lečenje.

Zato vas pozivam da zajedno sprovedemo humanitarnu akciju sa ciljem prikupljanja pomoći za našu Jelenu. Molim vas da se odazovete i predlažem da od zarade izdvojite 100 (sto) dinara. Sigurna sam da toliko možete i želite.

Predlažem predsednicima sindikalnih organizacija da obaveste zaposlene o ovoj akciji, da od računovodstva preuzmu spisak zaposlenih i da se zaposleni pored svog imena na spisku potpišu da pristaju da im se od zarade odbije 100 dinara na ime pomoći. Nakon potpisivanja zaposlenih, spisak dostaviti službi računovodstva kako bi im se odbio navedeni iznos.

Ukupni navedeni iznos, prikupljen na ime pomoći, svaka sindikalna organizacija će uplaćivati na račun Jelene Živković, broj 340-0000032212506-20, otvoren kod Erste banke a.d.

Zbog dramatične zdravstvene situacije Jelene Živković, molim vas da akciju sprovedete što pre, odnosno do kraja ovog meseca.

Unapred vam se zahvaljujem na razumevanju za tuđe nevolje i srdačno vas pozdravljam.

Predsednica

Slađanka Milošević

   PUCANJE PRAVNIM SREDSTVIMA - KORAK PO KORAK

12. maj 2015.

Za sve pravosudne i ostale državne službenike koji imaju pravo na zakonsko napredovanje i koji žele da provere vladavinu zakona u Srbiji, u prilogu je model zahteva koji bi trebalo da se podnese rukovodiocima za dobijanje rešenja o napredovanju na osnovu ocenjivanja. Nemojte da brinete što ćete se zbog toga zameriti svojim starešinama. Sledite upravo primer starešina koji se olako zameraju baš vama koji doprinosite njihovim izveštajima o radu. Iza vas stoji rad i nema potrebe da im se dodvoravate. Ne zaboravite - i oni se ocenjuju.

 

MODEL ZAHTEVA RUKOVODIOCU

 

   1.MAJ - TRG NIKOLE PAŠIĆA

30. april 2015.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” i ove godine će zajedno, različitim aktivnostima, obeležiti 1. Maj – Međunarodni praznik rada.

Podršku reprezentativnim sindikatima daće i predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije, čiji članovi će učestvovati na Prvomajskom okupljanju u Beogradu.

Manifestacije traju već nekoliko dana i  organizovane su u Beogradu, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Novom Sadu i Subotici.

Na Prvi maj, na Trgu Nikole Pašića u 11 časova, biće organizovan skup, na kojem će govoriti predsednici SSSS, UGS i Udruženja sindikata penzionera Srbije i pročitan Prvomajski proglas. Nakon toga, učesnici skupa će otići do Slavije, gde će položiti cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću.

POZIVAMO ČLANSTVO DA UČESTVUJE NA SKUPU !!!

KOME JE DOBRO - ONDA NIŠTA

«Opširnije»

   PROVERA POSLUŠNOSTI

27. april 2015.

LIČNI STAV:

Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije

Vlada Srbije donela je zaključak kojim je zabranila napredovanje državnih službenika na osnovu ocenjivanja, prekoračivši tako granice svojih ovlašćenja jer se umešala u nadležnost zakonodavne vlasti. Osim što Vlada Srbije navedenim zaključkom krši najviši pravni akt zemlje, kao i zakone, istim zaključkom navodi predsednike sudova i javne tužioce da otkažu vernost Ustavu i zakonima a potvrde poslušnost izvršnoj vlasti.

Izvor: DANAS

«Opširnije»

   ZABRANJENO NAPREDOVANJE U SUDOVIMA I TUŽILAŠTVIMA

22. april 2015.

Ministar pravde Nikola Selaković poslao je dopis predsednicima sudova i čelnim ljudima tužilaštava kojim ih je obavestio da u budžetu Srbije nema novca za poštovanje Zakona o platama državnih službenika i nameštenika i upozorio da će za "eventualne probleme" oni snositi odgovornost. Iz toga proizilazi da će daktilografi, radnici u pisarnici, zapisničari i ostali državni službenici koji rade u pravosuđu, a koji su na osnovu ocene svog rada zaslužili unapređenje i povišicu, ove godine ostati uskraćeni za svoje zakonom ustanovljeno pravo.

DANAS ( 21. april )

«Opširnije»

   INFORMACIJA

17. april 2015.

 

Dana 16. aprila 2015. godine, održana je redovna Skupština kojom je završen izborni proces na svim nivoima u Sindikatu pravosuđa Srbije. Na istoj su verifikovani novi članovi Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije, kao i članovi Nadzornog i Statutarnog odbora. Za predsednika Sindikata pravosuđa Srbije ponovo je izabrana Slađanka Milošević.

   INTERVJU: DRAGANA BOLjEVIĆ, PREDSEDNICA DRUŠTVA SUDIJA SRBIJE

15. april 2015.

Od srpskih sudija na KiM tražiće da prihvate kosovsko državljanstvo

Integracija naših sudija u organe koji su van pravnog poretka Srbije povlači za sobom niz ozbiljnih pitanja

Položaj sudija na Kosovu i Metohiji izuzetno je težak. Našli smo se u situaciji da se očekuje da se sudije Republike Srbije prijave za rad u kosovskim sudovima koji su van sudskog sistema Srbije po konkursu institucija Kosova, koje mi ne priznajemo kao samostalnu državu. Ako ostavimo po strani očiglednu neustavnost gašenja sudske vlasti na Kosovu i Metohiji, integracija naših sudija u organe koji su van pravnog poretka Srbije povlači za sobom niz ozbiljnih pitanja. Dragana Boljević, predsednik Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda u Beogradu, u intervjuu za „Politiku” otvara ovo i govori o drugim pitanjima u vezi s funkcionisanjem pravosudnog sistema u Srbiji.

 «Opširnije»

   INICIJATIVA USTAVNOM SUDU

14. april 2015.

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu zakonitosti i ustavnosti Zaključka Vlade Srbije, 05 Broj 401-3106/2015 od 26. marta 2015. godine kojim se uskraćuju zakonska prava državnih službenika.

 

Prilog:   «Inicijativa»

   DIREKTORU UPRAVE ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

6. april 2015.

Uvaženi gospodine direktore, u prilogu i vama dostavljam dopis sa predlozima koji sam uputila poslaniku, gospodinu Mehi Omeroviću, bez obzira na to što će vas sigurno i on o tome obavestiti. U očekivanju da ćete pomoći u predloženim proverama iz dopisa, srdačno vas pozdravljam.

Slađanka Milošević

opširnije

   DALJI KORACI – „PUCANJE“ PRAVNIM SREDSTVIMA

6. april 2015.

Preporuka državnim službenicima jeste da iskoriste sva pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju.

Prva stvar je zajednička i to će za sve uraditi Sindikat pravosuđa Srbije. U ime svih vrednih državnih službenika, Sindikat će podneti inicijativu Ustavnom sudu za ispitivanje ustavnosti i zakonitosti Zaključka Vlade kojim je prekoračila svoja ovlašćenja mešajući se u rad zakonodavne i sudske vlasti.

opširnije

   OBAVEŠTENJE

4. april 2015.

Dana 3. aprila 2015. godine, na inicijativu Sindikata, a po pozivu iz Ministarstva pravde, održan je hitan sastanak sa Jelača Slavicom, pomoćnikom ministra pravde za materijalno-finansijsko poslovanje i Dejanom Carevićem.

Raspravljalo se o kašnjenju u isplati zarada zaposlenima u tužilaštvima i dodatku za poboljšanje materijalnog položaja, kao i zabrani napredovanja državnih službenika.

opširnije

   ZAHTEV MINISTRU ZA SASTANAK

1. april 2015.

MINISTARSTVO PRAVDE

Za Nikolu Selakovića, ministra pravde

Poštovani,

zahtevamo da hitno zakažete sastanak na kojem bi raspravili nekoliko važnih stvari zbog kojih u pravosuđu vri kao u košnici.

Goruća pitanja za zaposlene u pravosuđu su:

1. Poštovanje nedavno potpisanog Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe;

 2. Stavljanje van snage zaključka Vlade Srbije o protivzakonitoj zabrani napredovanja državnih službenika;

3. Zaustavljanje otpuštanja zatvorskih radnika;

4. Izrada akata o proceni rizika radnog mesta u sudovima i tužilaštvima.

 

Ukoliko do ponedeljka 6. aprila 2015. godine ne zakažete sastanak kako bismo rešili sporne stvari, obaveštavam vas da su zaposleni u pravosuđu spremni za kolektivnu akciju.

Predsednica

Slađanka Milošević

   SAOPŠTENJE

31. mart 2015.

VAŽNO... VAŽNO ... VAŽNO ...

ZAKLJUČAK VLADE IZNAD ZAKONA

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje Vladu Srbije koja je dana 26. marta 2015. godine donela zaključak broj 05 Broj: 401-3106/2015 kojim se direktno meša u zakonodavnu, pa i u sudsku vlast. Umesto da je predložila izmenu zakona, Vlada se drznula i svojim zaključkom se stavila iznad zakona. Navedeni zaključak ima značenje izmena člana 16. i 17. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, jer se zaključkom zabranjuje napredovanje državnih službenika u viši platni razred, a Vlada za to nema ovlašćenja. Ovaj zaključak nije donet kako bi se sprovodile odredbe zakona već da bi se one kršile.

opširnije

   INFORMACIJA ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE

30. mart 2015.

Podsećamo da ocenjivanje državnih službenika, osim što ima za cilj otkrivanje i otklanjanje nedostataka u radu državnih službenika, ima za cilj i napredovanje kao podsticaj za ostvarivanje boljih rezultata rada. Dobri rezultati rada stvaraju uslov za prelazak u viši platni razred.

opširnije

   ZATVORSKI ČUVARI TUŽILI UPRAVNIKA ZA MOBING

25. mart 2015.

 Predstavnici sindikata i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dogovorili posle pet sati većanja da se održi sastanak zaposlenih i rukovodstva zatvora i pokušaju da se reše nastali problemi Zaposleni u KPZ Beograd u Padinskoj Skeli u tužbi koju je 114 njih zbog mobinga podnelo protiv upravnika ove ustanove Milana Pavlovića, juče su pričali o ovoj vrućoj temi sa direktorom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milanom Stevovićem i predstavnicima sindikata.

 Posle gotovo pet sati razgovora dogovoreno je da sledeći sastanak bude održan za sedam do deset dana, kao i da se za to vreme „sprovedu određene aktivnosti koje bi doprinele rešavanju nastalih problema”.

Izvor: POLITIKA

opširnije

   POGLED SA STRANE

24. mart 2015.

 Pozivam zaposlene da u

 

četvrtak, 26. marta 2015. godine,

 

sa početkom u 20.00 časova, pogledaju predstavu "UPRAVNIKOVANJE" u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić".

To je komedija o sistemu u kojem smo mi glavni učesnici, ali i o tome kako nas drugi vide.

   MASOVNA TUŽBA ZA MOBING U ZATVORU

20. mart 2015.

  Zaposleni u novom zatvoru u Padinskoj Skeli podneli su jednu od najmasovnijih tužbi protiv državnih organa zbog mobinga.

Njih 114 tužilo je Ministarstvo pravde, Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i Kazneno-popravnog zavoda Beograd zbog zlostavljanja na radu, koje, prema njima, kako tvrde u tužbi, sprovodi direktor te ustanove.

 

 

 

opširnije

   INFORMACIJA

16. mart 2015.

  Poseban kolektivni ugovor za državne organe objavljen je u "Službenom glasniku RS", broj 25 od 13. marta 2015. godine.

 

PKU za državne organe

   INFORMACIJA

16. mart 2015.

  Zaposleni u Službi obezbeđenja Okružnog zatvora u Beogradu, Nova skela, njih 114, podneli su sudu tužbu protiv Milana Pavlovića, upravnika tog zatvora radi zaštite od zlostavljanja na radu (mobinga). U čemu se sastoji zlostavljanje, pročitajte u prilogu iz tužbe.

Istovremeno, ukoliko ovakvih slučajeva ima u drugim zatvorima koji su sindikalno povezani u Sindikat pravosuđa Srbije, pozivamo članove da skupe hrabrost i da nam se jave kako bismo pokušali da zaštitimo njihova prava i zajedno proverili "vladavinu zakona" u Srbiji.

 

TUŽBA

 

   SAOPŠTENJE KOLEGA SA KOSOVA I METOHIJE

12. mart 2015.

  SAOPŠTENJE PRAVOSUDNIH RADNIKA U AUTONOMNOJ POKRAJINI

KOSOVO I METOHIJA

Primenom Briselskog sporazuma Republika Srbija ustupa svoje nadležnosti kosovskim vlastima, pa su na red za ukidanje došli i srpski pravosudni organi, tzv. „paralelne institucije“ u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, inače sastavnom delu teritorije Srbije. S obzirom na to, zaposleni u pravosudnim organima oglasili su se saopštenjem koje objavljujemo, s tim što naglašavamo da pružamo punu podršku svojim kolegama i koleginicama za svaku odluku koju donesu.

Prilog:  Saopstenje kolega sa Kosova i Metohije

 

   DOPIS MEHI OMEROVIĆU

12. mart 2015.

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Komisiji za nadzor nad izvršenjem krivičnih sankcija

Za predsednika Komisije Mehu Omerovića

Poštovani,

s obzirom na to da sam vas ranije već obavestila o tome da se u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija ne produžavaju ugovori zaposlenima na određeno radno vreme, ovog puta vam se obraćam sa inicijativom da zakažete zajednički sastanak kojem bi prisustvovali predstavnici reprezentativnih sindikata, ministar pravde Nikola Selaković, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dr Milan Stevović i jedan broj zaposlenih iz većih zatvorskih ustanova kojima ugovori neće biti produženi.

opširnije

  OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE KOJI POSTAVLJAJU ČUDNA PITANJA

10. mart 2015.

Potpisan Poseban kolektivni ugovor za državne organe odnosi se na zaposlene koji su zasnovali radni odnos na određeno i neodređeno vreme.

Dakle, zaposleni koji je zasnovao radni odnos na određeno vreme ima ista prava kao i zaposleni u radnom odnosu na neodređeno vreme.

 

PISpan lang="sr">   POTPISAN PKU ZA PRAVOSUĐE I UPRAVU

9. mart 2015.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potpisala je danas Poseban kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije, Sindikata uprave Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije.

(za izjavu naše predsednice klikni sliku ili video,

za nastavak teksta klikni opširnije)

 

opširnije

VIDEO

  VAŽNO OBAVEŠTENJE

6. mart 2015.

Na svojoj sednici, održanoj 5. marta 2015. godine, Vlada Srbije dala je saglasnost za potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za državne organe. Potpisivanje kolektivnog ugovora zakazano je za ponedeljak, 9. mart 2015. godine, u 10.00 časova.

  POZIV OTPUŠTENIM ZATVORSKIM RADNICIMA

1. mart 2015.

Poštovane koleginice i kolege koji ste otpušteni iz ustanova za izvršenje krivičnih sankcija nakon višegodišnjeg rada na određeno vreme, namera nam je da zajedno sa vama proverimo vladavinu zakona u Srbiji i tužbom pokušamo da vaša prava zaštitimo sudskim putem.

I zato vas pozivam da Sindikatu dostavite, svako pojedinačno, sve vaše ugovore o radu na određeno vreme. Ukoliko vam je radni odnos prestao raskidom ugovora, potrebno je da nam dostavite akt kojim je taj raskid učinjen (rešenje o prestanku radnog odnosa). Istovremeno, u prilogu vam je punomoćje advokata koje je potrebno da odštampate, potpišete i dostavite uz navedene akte iz radnog odnosa kako bismo podneli tužbe. Jasno vam je da verbalna podrška neće promeniti brutalnost otpuštanja i zbog toga je potrebno da pokrenemo sudske postupke za “preobražaj” vašeg dosadašnjeg radnog statusa i zaustavimo izigravanje zakona.

PUNOMOĆJE

 

  OBAVEŠTENJE

27. februar 2015.

Danas je, nakon korekcija, stigao konačan tekst kolektivnog ugovora, kao što je i obećano. Tim ugovorom dosadašnja prava nisu smanjena ali nisu ni uvećana. Niti je za radovanje, niti je za tugovanje. Ne mogu da tvrdim da je rezultat partnerstva ili nesaradnje, ali ne mogu da tvrdim ni da to nije. Rezultat je od svega pomalo.

Ipak, ukratko, znam da sve zaposlene u pravosuđu najviše interesuje stimulacija. Dobro je to što je ona sada u članu 42, ali preobražena u dodatak za poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada.

- PKU ZA DRŽAVNE ORGANE sa unesenim primedbama (.pdf)

 

  INFORMACIJA ZA ČLANOVE

26. februar 2015.

Na današnjem sastanku u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a nakon dostavljanja mišljenja nadležnih ministarstava, tekst Predloga posebnog kolektivnog ugovora za državne organe usaglašen je u skladu sa tim mišljenjima. Sutra, dakle, 27.2.2015. godine, usaglašen tekst će biti dostavljen ovlašćenim reprezentativnim sindikatima koji učestvuju u pregovorima (nama, Sindikatu uprave i SOPOS-u) i Vladi Srbije.

opširnije

  OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE

25. februar 2015.

Danas je stigao poziv za nastavak sastanka i eventualnog dogovora oko posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koji je u međuvremenu bio na mišljenju u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo i nadležnim ministarstvima.

Sastanak je zakazan za 26.2.2015. godine, u 15.00 časova, u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Osim poziva, stigla su i mišljenja na poseban kolektivni ugovor koja su dostavili ministarstva pravde i rada, kao i Zakonodavni odbor. Mišljenje Ministarstva finansija još nije stiglo.

- PKU ZA DRŽAVNE ORGANE

- MIŠLJENJE MINISTARSTVA PRAVDE

- MIŠLJENJE REPUBLIČKOG SEKRETARIJATA ZA ZAKONODAVSTVO

- MIŠLJENJE MINISTARSTVA TA RAD

 

  OSUDA OTPUŠTANJA

23. februar 2015.

VAŽNO !!!

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje nameru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da se otpuste zaposleni na određeno vreme u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

Naime, zaposleni na određeno vreme radili su više godina jer su ta mesta neophodna i, pre svega, upražnjena.

opširnije

 

18. februar 2015.

Dana 13.2.2015. godine, tačnije u petak pre podne, održan je sastanak sa potpredsednicom Vlade i ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički. Predsednici sindikata Slađanka Milošević i Njegoš Potežica obrazložili su potpredsednici Vlade, inače zaduženoj za reformu javne uprave, sindikalne dopune uložene na predlog posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koji su prethodnog dana dostavili ovlašćeni pregovarači Poslodavca na zahtev sindikata.

- NAJNOVIJI PREDLOG KOLEKTIVNOG UGOVORA SA SINDIKALNIM DOPUNAMA

opširnije

  OBAVEŠTENJE O TOKU PREGOVORA

12. februar 2015.

Na današnjim pregovorima razmatran je predlog poslodavca koji je juče dostavljen sindikatima, a koji možete pogledati u prilogu.

Neke odredbe su danas usaglašene, međutim, znam da zaposlene najviše interesuje finansijski aspekt kolektivnog ugovora.

Što se tiče finansijskog aspekta postoje mimoilaženja, jer ono što jedan zakon ne predviđa, drugi dozvoljava a Zakon o Budžetu zabranjuje.

Dakle, pregovori su i dalje otvoreni. Imajući u vidu naše nezadovoljstvo ponuđenim finansijskim rešenjima, kao i to da predstavnici Poslodavca nemaju ovlašćenje da pregovaraju o proširenim finansijskim mogućnostima, prema rečima ovlašćenog pregovarača poslodavca, ubuduće će se pregovori voditi na višem nivou.

Uzimajući u obzir to da se očekuju pregovori na višem nivou, obaveštavam vas da se štrajk upozorenja nakratko odlaže, kao i to da će se u sredu 18.2.2015. godine održati sednica Republičkog odbora, najvišeg organa Sindikata pravosuđa Srbije, na kojoj će biti prezentovani dosadašnji rezultati pregovora, utvrđen novi datum za štrajk upozorenja, kao i druge mere sindikalne borbe, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni.

- PREDLOG PKU Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

- ZAPISNIK sa sastanka 6. februara 2015.

  TALASANJE - PUSTI PRIČU

11. februar 2015.

- Da li za sve zaposlene u državnim preduzećima važe iste mere štednje, uslovi i ista prava?

 Kako se sklapaju kolektivni ugovori i zbog čega su najveći gubitaši, po pravilu i najpovlašćeniji?

- Zašto sindikati zaposlenih u pravosudnim organima i državnoj upravi najavljuju štrajk i tvrde da je politika iznad zakona?

- Zoran Lazić - pomoćnik ministra za rad, Đorđe Cvetinčanin - sekretar ministarstva pravde i državne uprave, Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

Autorka: Dijana Ivanov Kadić.

Radio Beograd 1, 11.05

ODSLUŠAJ EMISIJU

  KOLEKTIVNO VARANJE

10. februar 2015.

Konferenciju za mediji održali su Sindikat uprave i Sindikat pravosuđa Srbije.

Radi objektivnog i tačnog informisanja a kako bismo raspršili iluzije namerno stvarane u javnosti, obaveštavamo sve da se plate pratećeg osoblja koje će stupiti u štrajk upozorenja kreću od 25.650 do 30.000 dinara za srednju stručnu spremu, tužilačkih i sudijskih pomoćnika sa visokom stručnom spremom od 39.000 do 54.000 dinara (u višim pravosudnim instancama), dok plata sudije i tužioca u osnovnim sudovima, odnosno javnim tužilaštvima iznosi 89.505 dinara. Najniža zarada u pravosuđu iznosi koliko i osnovica za obračun plate 17.100 dinara za higijeničarke koje su ostale u pravosudnom sistemu, suprotno Zakonu o radu i Odluci Socijalno-ekonomskog saveta. Posebno nezadovoljstvo kod zaposlenih izaziva to što im je zarada duplo niža od prosečne zarade koja se, iako su mere štednje na snazi, stalno uvećava. Kome se to plata tajno uvećava u Srbiji?

opširnije

  INFORMACIJA O NASTAVKU PREGOVORA

7. februar 2015.

U petak, 6. februara 2015. godine, nastavljeni su pregovori oko kolektivnog ugovora. Pregovori su otvoreni jer nikakav dogovor nije postignut. Informacije o visini primanja svih na Budžetu do danas nismo dobili, što sve ukazuje na to da se nešto krije. „Otkrivanje podataka“ jeste od suštinske važnosti za kolektivno pregovaranje „u dobroj veri“! S obzirom na to da je došlo do sukoba mišljenja u toku pregovora, predložili smo predstavnicima poslodavca da oni napišu šta je to „što bi poboljšalo“ položaj radnika u državnim organima pa ćemo se izjasniti. Istovremeno, ustanovljeno je da su dogovori između nekih ministara iznad zakona, odnosno da je politika zakon.

opširnije

 

  POSTOVANI ČLANOVI SINDIKATA I ZAPOSLENI

31. januar 2015.

Svesna da očekujete vesti sa sastanka održanog u vezi sa kolektivnim pregovaranjem, obaveštavam vas da se u petak, 30.1.2015. godine, ništa spektakularno nije dogodilo.

Pre svega, zbog rokova zauzet je stav da je dan početka pregovora 19.1.2015. godine. Nakon toga, usaglašavane su opšte odredbe o radnom vremenu, godišnjem odmoru, bezbednosti i zdravlju na radu. Posebno smo insistirali da se unese u zapisnik, u prisustvu predstavnika Ministarstva rada i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, da u sudovima i tužilaštvima nije izvršena procena rizika radnih mesta, odnosno da se Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ne sprovodi već deset godina. Zamislite, i to baš u pravosuđu. Eh, da nam je Jorgovanka Tabaković ministarka, a s obzirom na to da najveći broj zaposlenih radi sa ekranima, i mi bismo imali podmetače za odmaranje nogu.

opširnije

  PRAVOSUĐE MOŽDA OPET U ŠTRAJKU ?

30. januar 2015.

Od današnjih pregovora sa predstavnicima Vlade zavise dalji koraci koje će preduzeti predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije, Sindikata uprave i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije. Ukoliko na današnjem sastanku ne bude pomaka ka potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, sindikati ne isključuju mogućnost i obustave rada, kaže za Danas Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

PRAVO DANAS

opširnije

  KOLEKTIVNO NAGOVARANJE

28. januar 2015.

S obzirom na to da je Poseban kolektivni ugovor za državne organe a koji se odnosi na zaposlene u pravosuđu prestao da važi, podneta je inicijativa i pregovaranje za potpisivanje novog kolektivnog ugovora je otpočelo početkom decembra. Naš poslodavac je Vlada Srbije.

opširnije

  KONFERENCIJA ZA NOVINARE SINDIKATA PRAVOSUĐA I UPRAVE

27. januar 2015.

Zbog odugovlačenja vlasti da sa socijalnim partnerima usaglasi i potpiše poseban kolektivni ugovor za državne organe, Sindikat uprave Srbije, Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije i SOPOS održaće hitnu zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj će najaviti sindikalne akcije i proteste zaposlenih u državnim organima Srbije.

Konferencija će biti održana sutra, u sredu, 28. januara 2015. godine, sa početkom u 11 sati, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, salon na trećem spratu.

 Sagovornici: predsednik Sindikata uprave Srbije Nјegoš Potežica i predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, Slađanka Milošević.

  SINDIKAT ZATRAŽIO PODATKE NADLEŽNIH MINISTARSTAVA

15. januar 2015.

Nakon prvog sastanka održanog povodom pregovora oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora, Sindikat pravosuđa Srbije obratio se ministarstvima finansija i državne i lokalne samouprave sa zahtevom za dostavljanje određenih podataka kako bismo imali parametre kojima bismo se rukovodili prilikom pregovora.

opširnije

  VLADA BEZ MERE

11. januar 2015.

Autor: Slađanka Milošević

Skoro uvek sa pažnjom slušam ono što izjavi predsednik Vlade Aleksandar Vučić. U svojim izjavama izgleda iskreno i pretpostavljam da skupo plaćamo njegove treninge za verbalnu manipulaciju kako bi ostavio takav utisak. Premijer kaže - "Mi trošimo ono što nismo zaradili". Iskreno, nema šta. Sigurno misli na sebe i one oko sebe.

Naime, analizirajući usvojeni budžet na nedvosmislen način izvodi se zaključak da je on restriktivan, ali samo za one koji radom zarade svaki dinar. Plata bi trebalo da se prima za rad. Kod nas je praksa da se, zapravo, najviše novca izdvaja za nerad.

Izvor: Danas, 9. januar 2015.

opširnije

  INICIJATIVA USTAVNOM SUDU

26. decembar 2014.

Sindikat pravosuđa Srbije, u ime svih zaposlenih, podneo je Ustavnom sudu inicijativu za ispitivanje ustavnosti odredbe Zakona o radu koja se odnosi na priznavanje prava na minuli rad samo kod poslednjeg, odnosno aktuelnog poslodavca, jer smatramo da se navedenom odredbom suprotno Ustavu smanjuje nivo dostignutih prava.

Preuzmi Inicijativu

  PREDLOG PKU

22. decembar 2014.

Predlog posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, koji je sačinio pregovarački tim Sindikata, poslat je predstavnicima Vlade. U nareoga i članstvo će blagovremeno biti obavešteno o toku pregovora.

Preuzmi Predlog PKU

  APEL NARODNIM POSLANICIMA

18. decembar 2014.

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

POSLANIČKIM GRUPAMA KOJE ČINE SKUPŠTINSKU VEĆINU

Beograd

Poštovani,

imajući u vidu činjenicu da je Predlog Budžeta za 2015. godinu u skupštinskoj proceduri, kao i to da navedenim predlogom nisu planirana sredstva za isplatu dodataka za ostvarene rezultate rada nameštenika u državnim organima, suprotno članu 48. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, apelujemo na vas kao NARODNE IZASLANIKE da uložite amandman na član 9. navedenog predloga koji bi uskladili sa članom 48. pomenutog zakona i ispravili propust predlagača jer za ovu nagradu se mukotrpno radi.

opširnije

  INFORMACIJA SA SASTANKA

16. decembar 2014.

Dana 15.12.2014. godine, u Palati pravde, u prepunoj svečanoj sali, održan je sastanak sa zaposlenima kojem je, na poziv Beogradskog odbora Sindikata pravosuđa, prisustvovao i ministar pravde Nikola Selaković, sa svojim saradnicima Jelača Slavicom i Carević Dejanom. Glavne teme sastanka bile su materijalni položaj zaposlenih (umanjenje zarada, minuli rad, stimulacija, namešteničke nagrade, jubilarne nagrade, prekovremeni rad i dečji paketići) i uslovi rada (skučeni smeštajni kapaciteti i uvećan obim posla zbog nedostajućeg broja zaposlenih).

opširnije

  OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SINDIKATA I ZAPOSLENE

11. decembar 2014.

U organizaciji Beogradskog odbora Sindikata pravosuđa Srbije, u ponedeljak, 15.12.2014. godine, u 12.00 časova, u Palati pravde, u svečanoj sali, održaće se sastanak sa zaposlenima kojem će prisustvovati Nikola Selaković, ministar pravde.

Pozivamo sve zainteresovane da ovom sastanku prisustvuju, imajući u vidu to da će ministar pravde kao član Vlade Srbije izložiti namere u vezi sa državnim merama štednje, njihovom uticaju na materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu, kao i o eventualnim koracima za poboljšanje stanja u pravosuđu.

  POZIV MINISTRU

11. decembar 2014.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

ZA NIKOLU SELAKOVIĆA, ministra pravde

 Beograd

Nemanjina 22-26

Predmet: Pozivno pismo

Poštovani gospodine ministre,

Beogradski odbor Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije na sednici održanoj 4. decembra 2014. godine  izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog:

-  nezavidne finansijske situacije u kojoj se zaposleni u pravosuđu  u Beogradu nalaze u odnosu na primanja,  troškove i nametnute obaveze,  zarada koje su prosto uvredljive imajući u vidu da rade vrlo složen i odgovoran posao, loših uslova za rad izazvanih nedostatkom materijala,  tehnike,  brojnim selidbama,  nedovoljnog broja zaposlenih prema količini predmeta u beogradskim sudovima, pa samim tim i veliku opterećenost.

S tim u vezi, POZIVAMO VAS da u periodu od 8.12. do 12.12.2014. godine nađete slobodnog vremena koje ćete posvetiti zaposlenima u beogradskom pravosuđu - održavanjem sastanka u Palati pravde, u svečanoj sali, kako biste nam predočili svoje namere u vezi sa poboljšanjem nepodnošljivog materijalnog položaja zaposlenih.

U očekivanju Vašeg pozitivnog odgovora, srdačno Vas pozdravljam.

 

Predsednik

Gradskog odbora Beograd

Ivica Cvetković

  OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SINDIKATA

2. decembar 2014.

Poštovani članovi sindikata,

Zvanične odluke o ukidanju novogodišnjeg poklona za decu nema, osim što je vest o tome objavio dnevni list "Blic". Potvrdu ovakve odluke Ministarstvo pravde od Vlade još uvek nije dobilo ali ono što je sigurno jeste da je neizvesno da li će ili neće biti novogodišnjih poklona za decu.

opširnije

  JAVNE SLUŽBE TRAŽE PLATNE RAZREDE

20. novembar 2014.

Sindikati javnih službi žele da učestvuju u izradi platnih razreda, traže potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora u svim delatnostima i protive se smanjenju zarada ukoliko procenat bude veći od najavljenih deset odsto, poruka je predstavnika tih službi.

opširnije

  ZATIŠJE ILI ZAJEDNIČKA BURA

13. novembar 2014.

Dana 12. novembra 2014. godine održan je sastanak u Ministarstvu pravde Srbije. Razlozi sastanka bili su umanjenje zarada u pravosuđu, informacija o načinu ujednačavanja zarada, kršenje Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, odnosno nepostojanje akata o proceni rizika radnog mesta i ukidanje beneficija u zatvorima.

Zarade u sudovima, tužilaštvima i zatvorima smanjene su na dva načina. Prvi, smanjena je osnovica za obračun zarada sa 19.001 na 17.100 dinara i drugi zbog novog obračuna minulog rada.

U zatvorima se sprema novi pravilnik o beneficijama koji će, prema informacijama koje ima Sindikat, biti ukinute svima osim službi obezbeđenja. Nedopustivo je to što su pravilnik sačinjavali eksperti iz Vlade koji nemaju nikakvog dodira sa zatvorima.

Predstavnici Sindikata predložili su da se umesto stimulacije uvede dodatak na opterećenje i otežane uslove rada dok se ne izrade akti o proceni rizika radnog mesta, kao i da učestvuju u izradi propisa povodom uvođenja ravnoteže u zaradama.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će uložiti maksimalni napor da se stimulacija ne ukine, kao i da je ukidanje beneficija glasina.

Dogovoreno je da se u petak održi sastanak između predstavnika zatvora, sa jedne strane i ministra pravde i direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa druge strane. Nadamo se da će ministar pravde i direktor Uprave doneti izrađeni pravilnik o beneficijama bez učešća predstavnika sindikata kao socijalnih partnera na sastanak kako bi raspršio glasine.

Nezadovoljstvo zaposlenih u sudovima, tužilaštvima i zatvorima je opravdano i tinja svakodnevno. Sindikat ulaže maksimalne napore iz svoje nadležnosti da se do  odgovarajućeg rešenja dođe.

Međutim, nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu, Sindikat je održao sastanak sa zaposlenima u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. U prepunoj sali odjekivalo je da su oni spremni za štrajk jer iskustveno zbog događanja iz prethodnog perioda i stavljanja pred svršen čin, izražavaju sumnju u uveravanja i napore ministra pravde.

 

  ZAHTEV MINISTRU ZA HITAN SASTANAK

30. oktobar 2014.

Republika Srbija

Ministarstvo pravde

Za Nikolu Selakovića, ministra pravde

Beograd

Nemanjina 22-26

Gospodine ministre,

Neophodno je da u što kraćem roku zakažete sastanak sa Sindikatom zbog dva razloga.

Prvi su zaposleni na određeno vreme;

Drugi je informacija o izradi zakona o ujednačavanju zarada, kao i smanjenje zarada u pravosuđu.

S obzirom na to da je isplata stimulacije u iznosu od 4.000 dinara dogovorena do kraja godine, predlažemo da se umesto stimulacije uvede dodatak na uslove rada, imajući u vidu to da još uvek u pravosudnim organima ne postoje akti o proceni rizika na poslu.

 S poštovanjem, srdačno Vas pozdravljam.

Predsednica

Milošević Slađanka

 

  ODGOVOR MINISTARSTVA DRŽAVNE UPRAVE

30. oktobar 2014.

Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama povodom obračuna minulog rada.

TUMAČENJE MINISTARSTVA DRŽAVNE UPRAVE (.pdf)

 

  ODLUKA O IZBORIMA

28. oktobar 2014.

OBAVEŠTENJE

PREDSEDNICIMA SINDIKALNIH ORGANIZACIJA

 

Poštovani,

Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije, na svojoj sednici održanoj 24. oktobra 2014. godine, doneo je Odluku o održavanju izbora na svim nivoima u Sindikatu pravosuđa Srbije.

Odluku sa primerkom oglednog izvoda iz zapisnika sa izbornog sastanka, molimo da preuzmete sa sajta, s tim što je možete preuzeti i od predsednika okružnog odbora kojem teritorijalno pripada vaša sindikalna organizacija.

Napominjem da su sindikalne organizacije, koje su održale izbore u skladu sa članom 3. Odluke o održavanju izbora u Sindikatu pravosuđa Srbije, u obavezi da dostave izvode iz zapisnika sa izbornog sastanka.

Popunjene izvode iz zapisnika dostavite Sindikatu pravosuđa Srbije na adresu: Sindikat pravosuđa Srbije, 11000 Beograd, Dečanska 14/V, soba 11. Ili na e-mail adresu:

www.sind-prav.org.rs

- ODLUKA O IZBORIMA (.pdf)

- OGLEDNI PRIMERAK IZVODA IZ ZAPISNIKA (.doc)

Predsednica

Slađanka Milošević

  SAOPŠTENJE

24. oktobar 2014.

SVI SMO PREVARENI

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije se protivi načinu donošenja mera štednje, kao i samim merama štednje. Iako su mere štednje neizbežne, one su donete bez učešća i predloga sindikata koji su stavljeni pred svršen čin. Zaposleni u  pravosuđu žrtve su svih reformi i mera štednje.

Usvajanjem mera štednje država nas je sve prevarila.

Manjak u državnoj kasi, pre svega, izazivaju javna preduzeća gubitaši čiji se gubici pokrivaju iz državne kase, dakle, novcem svih građana. Država kao osnivač (gazda) tih preduzeća morala bi da kontroliše rashode tih preduzeća. Inače, najlakše je preuzeti tuđi dug i vraćati ga tuđim novcem.

Iz izveštaja Fiskalnog saveta proizlazi da je bez dovođenja u red javnih preduzeća nemoguće uspešno sprovesti fiskalnu konsolidaciju jer troškovi javnih preduzeća jedan su od glavnih razloga neodrživog povećanja fiskalnog deficita i javnog duga. Njihova analiza ukazuje na „uzaludnu žrtvu radnika i penzionera“ ukoliko mere štednje ne obuhvataju kontrolu troškova javnih preduzeća i kao primer navode dva javna preduzeća koja su samo u 2014. imala veće troškove od svih prihoda koje je država imala od povećanja stope PDV-a i uvođenja solidarnog poreza.

Zaposleni u pravosuđu ne pristaju da im se smanji zarada kako bi se pokrivali dugovi javnih preduzeća. Za propast i gubitke javnih preduzeća krive su sve vlasti. Nedopustivo je da službenik u sudu, medicinska sestra, ili profesor, ili sudijski pomoćnik sa položenim pravosudnim ispitom ima platu kao nekvalifikovani radnik u javnom preduzeću. Ne prigovaramo tom radniku nego državi koja je najodgovornija za takvo stanje.

Pre smanjenja zarada i penzija, Vlada je morala da uvede kontrolu troškova u javnim preduzećima, a preko „svojih ljudi“ u upravnim i nadzornim odborima, i uskladi ih sa /ne/uspehom poslovanja, kao i da ukine naknade na ime članstva u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća zbog gubitaka u poslovanju. Pored toga, ukoliko političari, bilo iz pozicije ili opozicije, vole svoju zemlju - morali su među prvima da se odreknu raznih dodataka i drugih primanja, a posebno da smanje iznose za „specijalizovane usluge” i “usluge po ugovoru”.

Predsednica

Slađanka Milošević

  VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA JAVNOG SEKTORA

17. oktobar 2014.

Dana 17. oktobra 2014. godine, u Vladi Srbije održan je sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije, odnosno pripadajućih granskih sindikata prosvete, zdravstva, pravosuđa, kulture, nauke i državne uprave, na čelu sa Ljubisavom Orbovićem, predstavnika Udruženih granskih sindikata na čelu sa Čanak Branislavom – sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, u prisustvu resornih ministara pravde, državne uprave, rada, zdravstva, kulture i prosvete i nauke, kao i predstavnika Ministarstva finansija.

Cilj ovog sastanka, prema rečima premijera u uvodnoj reči, jeste obostrano informisanje i razmena mišljenja oko najavljenog smanjenja zarada i penzija, a posebno oko najavljenog uvođenje platnih razreda.

opširnije

 DOSTA ŠTEDNJE NA PRAVOSUĐU

29. septembar 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Kori Udovički, potpredsednica Vlade, objasnila je "da zakon treba da doprinese pojednostavljenju, transparentnosti kao i uporedivosti i "upravljivosti" platama. Ona je istakla da se mora napraviti razlika između donošenja Zakona o platama i predloga u okviru mera štednje Vlade Srbije, dodajući da će ovom reformom konačno moći da se vrednuje posao po svojoj složenosti, odnosno po uslovima rada".

Uzimajući u obzir izjavu potpredsednice, zaposleni u pravosuđu nemaju razloga za brigu. U pravosuđu prekobrojnih nema pošto su sve reforme, bez opravdanog razloga, jedino smanjivale broj zaposlenih u pravosuđu.

Izvor: Danas, 25. septembar 2014.

opširnije

 SINDIKAT ZATRAŽIO HITAN SASTANAK

18. septembar 2014.

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Komisiji za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija

Beograd

Trg Nikole Pašića 13

Poštovani,

obraćam vam se u ime zaposlenih u srpskim zatvorima koji su članovi Sindikata pravosuđa Srbije, sa zahtevom da zakažete sastanak sa delegacijom Sindikata pravosuđa Srbije.

Naime, iako je glavni zadatak vaše komisije kontrola izvršenja krivičnih sankcija, smatram da bi bilo dobro da se upoznate sa eventualnim smetnjama u izvršenju krivičnih sankcija koje su u vezi sa uslovima rada zaposlenih u zatvorima. Posebno ističem novi zatvor u Padinskoj skeli gde se krše zakonska prava zaposlenih, počev od uskraćivanja troškova prevoza (19 meseci im nisu plaćeni putni troškovi) do nedostatka radnika, sredstava za vezivanje, higijenskih rukavica za pregled, nedostatka radio-uređaja...

Bez obzira na to što je Srbija dala niz obećanja Evropskom komitetu za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka prilikom njihove posete, između ostalih, i da će popuniti sistematizovana radna mesta, i to za 1.000 izvršilaca, to se do danas nije dogodilo. Naprotiv, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uputio je dopis svim upravnicima zatvora da "razmotre mogućnost smanjenja broja izvršilaca i predlože ukidanje radnih mesta koja su nepopunjena".

Zbog svega navedenog, molim vas da u što kraćem roku zakažete termin za sastanak sa sindikalnom delegacijom kako bismo vas upoznali sa problemima u srpskim zatvorima jer, osim zatvorenika i pritvorenika, probleme imaju i radnici zaduženi za njihovo čuvanje i prevaspitanje.

 Srdačan pozdrav.

Predsednica

Milošević Slađanka

 NASTAVLJENO STRANAČKO ZAPOŠLJAVANJE

18. septembar 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Proces reforme državne uprave je dugotrajan, a u Srbiji je počeo da se sprovodi 2001. godine. Tada je usvojena Strategija za reformu državne uprave i osnovan Savet za reformu državne (sada javne) uprave. Kako su se menjale vlade tako se menjao i sastav tog saveta čiji su članovi ministri, uz određenu nadoknadu. Doduše, menjala se i državna uprava jer je postajala sve brojnija i skuplja. Zbog toga su i nameti građanima sve veći, a sprema se i smanjenje penzija i plata, jer treba nahraniti enorman birokratski i neefikasni (nesposobni) državni aparat.

Izvor: Danas, 18. septembar 2014.

opširnije

 SAOPŠTENJE

15. septembar 2014.

DISKRIMINACIJA ZBOG DUPLIH PLATA

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je inicijativu Ustavnom sudu Republike Srbije zbog direktne diskriminacije zaposlenih u pravosuđu.

Naime, zaposleni u posebnim sudskim, tužilačkim, pritvorskim, zatvorskim i policijskim odeljenjima za borbu protiv organizovanog kriminala i ratnih zločina stavljeni su u povlašćeniji položaj u odnosu na ostale zaposlene u navedenim organima. Povoljniji položaj ogleda se u duplim platama koje primaju u tim organizacionim jedinicama, bez obzira na to što imaju i bolje uslove rada, i manji broj predmeta u radu. Prema našem mišljenju, žrtve diskriminacije su ostali zaposleni u pravosuđu koji bi trebalo da imaju iste plate jer suštinski rade isti ali obimniji posao.

Ovakav nejednak tretman i različito postupanje, svakako su nezakoniti. Ustav, zakoni i međunarodne konvencije zabranjuju diskriminaciju. U uporednom zakonodavstvu, kao i zemljama u regionu, ne postoji odredba o „duplim platama“ koja krši načelo jednakosti.

Predsednica

Milošević Slađanka

 OBAVEŠTENJE ZDRAVSTVENIM RADNICIMA U ZATVORIMA

15. septembar 2014.

U prethodnih godinu dana kao jedan od problema u Specijalnoj zatvorskoj bolnici bio je i taj što su zdravstveni radnici sa činovničkim zvanjima, iako imaju položen stručni ispit pred Ministrstvom zdravlja, pozivani da polažu ponovo državni ispit.

Suprotstavljajući se „dupliranom ispitu“, održano je više sindikalnih sastanaka u Specijalnoj zatvorskoj bolnici i upućeno više dopisa Ministarstvu pravde, direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Vladinom sekretarijatu za zakonodavstvo i Upravnoj inspekciji.

Socijalni dijalog i dobra saradnja zaposlenih i sindikata sa direktorom Uprave urodili su plodom. Svako iz okvira svoje nadležnosti uložio je malo napora što je dovelo do rezultata. Zdravstveni radnici u zatvorima koji su polagali stručni ispit u oblasti zdravstvene zaštite ne moraju da polažu i državni ispit!

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je izmene Zakona o državnim službenicima kojima je propisano da „državni stručni ispit nisu dužni da polažu ... državni službenici koji su zdravstveni radnici ili zdravstveni saradnici u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, koji su u obavezi da polažu ili su položili stručni ispit u oblasti zdravstvene zaštite“.

 

 PREPORUKA JAČA OD ZAKONA

27. avgust 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Jedna od mera za smanjenje javne potrošnje jeste i preporuka Aleksandra Vučića, predsednika Vlade, koju je uputio funkcionerima da se odreknu viška funkcija, odnosno više plata. Ova inicijativa naišla je na odobravanje javnosti.

Istovremeno, ova preporuka nam govori da je Srbija zaista u velikoj moralnoj krizi. S obzirom na to da je premijer, istovremeno, i glavni koordinator za borbu protiv korupcije, trebalo bi da insistira na primeni Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojim je broj funkcija ograničen. Umesto preporuke uputnije bi bilo da se zalaže za striktnu primenu tog zakona, jer zakon bi trebalo da ima jaču snagu od bilo čije preporuke.

Izvor: Danas, 21. avgust 2014.

opširnije

 IMAMO PRAVO NA ISTINU

14. avgust 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Evropska unija je nakon skeniranja stanja u poglavljima 23 i 24 - pravda, sloboda, pravosuđe, bezbednost i osnovna ljudska prava, dostavila rezultate. Korupcija je "uzrok zabrinutosti i najproblematičniji faktor za poslovanje u Srbiji", a nas su ubeđivali da je problem Zakon o radu i da ćemo sve probleme rešiti njegovom izmenom, kao i da će nakon toga pohrliti strani investitori da ulažu u Srbiju.

Naime, pre nekoliko dana predsednik Vlade, gospodin Aleksandar Vučić, izjavio je: "Što se tiče Fijata, nažalost, taj ugovor neće biti pokazan. To je ugovor na koji je država Srbija potrošila najviše novca i da smo ga kojim slučajem mi potpisali, bili bismo optuženi za najveći kriminal." Ova izjava nam govori da su Srbiju, pre elementarnih nepogoda, prirodnih i natprirodnih sila, uništile neke "ljudske sile" koje, nažalost, nama građanima još uvek nisu poznate.

Izvor: Danas, 7. avgust 2014.

opširnije

 ZAHTEV ZA ODLAGANJE POLAGANJA DRŽAVNOG STRUČNOG ISPITA

6. avgust 2014.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

UPRAVNI INSPEKTORAT

SEKTOR UPRAVNE INSPEKCIJE

Predmet: Zahtev za odlaganje polaganja državnog stručnog ispita

Poštovani,

Obraćam vam se u ime članova Sindikalne organizacije Specijalne zatvorske bolnice, sa sedištem u Beogradu, ul. Bačvanskoj br. 14a, koja se nalazi u sastavu Sindikata pravosuđa Srbije.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je rešenja o polaganju državnog stručnog ispita za zaposlene radnike zdravstvene struke sa srednjim obrazovanjem, koji su zaposleni u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Termini polaganja državnog stručnog ispita određeni su za početak septembra 2014. godine.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu obavezuje upravnika Specijalne zatvorske bolnice još od aprila 2010. godine da postupi u skladu sa preporukama datim na osnovu Akta o proceni rizika radnih mesta u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. I umesto da primenjuje zakon i stvara uslove za primenu navedenog akta ili odgovara za kršenje zakona – on, zajedno sa direktorom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, skreće pažnju radnika zahtevajući od njih da polažu državni stručni ispit, drugi put, jer isti imaju položene stručne ispite pred Ministarstvom zdravlja. Otkud državi novac da plaća ove ispite dok ovi zdravstveni radnici dobijaju radnu uniformu iz humaniarne pomoći?

Zbog svega prethodno navedenog, zahtevamo od vas da odložite polaganje državnog ispita za zdravstvene radnike, s tim što vas obaveštavamo da ćemo pokrenuti inicijativu kod ovlašćenog predlagača (Ministarstvo pravde, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija) za usklađivanje zvanja radnih mesta sa opisom poslova i zahtevima stručnosti za obavljanje poslova u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Oni moraju da zadrže svoja izvorna zvanja jer rade sa pacijentima a ne administrativna i činovnička, što nema smisla.

U očekivanju pozitivnog odgovora, srdačno vas pozdravljam.

PREUZMI PISMO

Predsednica

Milošević Slađanka

 PISMO DR MILANU STEVOVIĆU

6. avgust 2014.

Ministarstvo pravde

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Dr Milanu Stevoviću, direktoru Uprave

Gospodine direktore,

U prilogu ovog akta, dostavljam vam zahtev za odlaganje polaganja državnog stučnog ispita zaposlenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici koji je upućen Upravnoj inspekciji.

Umesto da ste za vreme svog mandata podneli inicijativu za izmenu zakona i usaglašavanje njihovih zvanja kao ovlašćeni predlagač, vi nalažete polaganje dodatnog ispita.

S tim u vezi, obaveštavam vas da je zahtev za polaganje državnog stručnog ispita zamena teza za ono što ste bili dužni po zakonu da uradite a niste, a to je da stvorite uslove kako bi se primenile preporuke dobijene od nadležne stručne organizacije i date u Aktu za otklanjanje rizika na radnim mestima. Podsećam vas da su zaposleni organizovani u Sindikat pravosuđa Srbije pokazali dobru volju i ostavili dovoljno vremena za primenu Akta o proceni rizika. Da li ste svesni da je to krivično delo?

Zbog svega prethodno navedenog, zahtevamo od vas kao ovlašćenog predlagača da pokrenete inicijativu za usklađivanje zvanja radnih mesta sa opisom poslova i zahtevima stručnosti za obavljanje poslova u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Oni moraju da zadrže svoja izvorna zvanja jer rade sa pacijentima a ne administrativna i činovnička, što nema smisla.

U očekivanju pozitivnog odgovora, srdačno vas pozdravljam.

Prilog: dopis Upravnoj inspekciji

PREUZMI PISMO

Predsednica

Milošević Slađanka

 

 ŠALJIVI SNOVI

5. avgust 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Prošla su četiri meseca od poslednjih izbora, a bilo je toliko obećanja zbog kojih još uvek sanjam šaljive snove. Sanjam da je usvojen zakon o ispitivanju porekla imovine i kako su Šarići, Miškovići, Mitrovići, Avalci, Kosmajci i ostali "neimenovani likovi" otkrili imena korumpiranih političkih veličina iz svih vlasti koji su sebi i njima pravili "zakonske prilike za namensko bogaćenje".

Sanjam kako im je oduzeto to bogatstvo stečeno decenijskim pljačkanjem kroz privatizacije, legalizacije, javne nabavke, neplaćanje radnika i poreza, i kako je namiren deficit koji su napravili neodgovorni političari u budžetu ...

 

Izvor: Danas, 31. jul 2014.

opširnije

 UDAR NA SINDIKATE

25. jul 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Usvojene su izmene i dopune Zakona o radu i sada, prema rečima predlagača i usvajača, očekujemo smanjenje stope nezaposlenosti, odnosno veću zaposlenost. Strani investitori stoje u redu, čekali su samo usvajanje izmena i dopuna Zakona o radu, pa zapošljavanje može da počne. Da li će smanjenje radničkih prava i troškova radne snage zaista privući strane investicije? Ja u to ne verujem. Ipak, dok nisu usvojili izmene zakona, vlastodršci su pucali iz svih oružja u sindikate. Zašto?

 

Izvor: Danas, 25. jul 2014.

opširnije

Stare vesti se nalaze na stranicama ARHIVA

 

Novosti || O Nama || Program || Pristupnica || RO