Novosti 2007.

DOKUMENTI

  SARADNJA

GALERIJA
SUSRETI

    ARHIVA

 

 Sadržaj

epilog

gde su pare

kontrapredlog

konfederacija

kzš

podrška

novo

uz poziv

starešinama

skupa država

radni dan

svim članovima

ispod proseka

zahtevi ministru

deformisano

zakon

seminar

zarade

podrška

osuda

otrcano

hitno

saopštenje

poslanici

udruzenja

da podsetimo

inicijative

uvažen predlog

primenite zakon

i sve po...

saopštenje

dezinformacije

zaboravio

ima nas još

zbrka

jači uz veru u ...

statistika

odgovor

pitanje

press release

 

EUROFERDOP

 

 Informišite se o najnovijim aktivnostima EUROFEDOP

 

6. Susreti Pravosuđa

Ohrid
2007.


Poštovane kolege, vi ste neposredni organizatori ekipe vašeg okruga - Grada, za učešće članstva ovog Sindikata na  susretima pravosuđa koji se održavaju u Ohridu 

 

OBRASCI

PRIJAVA (jpg)

 .opširnije

Susreti ARHIVA

 

 WebMaster


ATRIUM GROUP

   SAOPŠTENJE ČLANSTVU SINDIKATA

Nakon 16 dana uspešno, hrabro i vrlo jedinstveno sprovedene blokade pravosudnih organa, obustavom rada (prvi put od postojanja pravosudja), mukotrpno se došlo do sledećih

 

R e z u l t a t a

 

  1. dobijen je povljan i prihvatljiv socijalni program kakav je pimenjen u

a)       obrazovanju

b)       zdravstvu i (kakav je tražen u naučno-istraživačkoj delatnosti, a nije dobijen).

-          mnogo bolji od onog koji je ponudjen upravi (državnoj i lokalnoj)

-          zasnovan na principu dobrovoljnosti i ličnom izboru najpovoljnije ponudjene mogućnosti.

 

  1. Umesto povećanja plata, za koje je potrebna izmena Zakona o platama državnih službenika i nameštenika u dugotrajnom procesu dobijen je dodatak na platu (kao što već dobijaju sudije i tužioci).

a)       uz novembarsku i decembarsku zaradu, po 5.000 dinara linearno svima

b)      uz januarsku zaradu, pa u kontinuitetu do kraja 2008. godine, uz svaku zaradu dodatak u visini koja će zavisiti od opterećenja svakog pravosudnog organa brojem predmeta u radu i iznosiće od 5.000 do 8.000 dinara u organu (svima u organu linearno isti iznos).

 

Dakle, ne opterećenje po radnom mestu i po oceni šefova, već samo po ukupnom broju predmeta koje dati organ radi.

 

Do kraja 2008. godine, u kojoj smo ostvarili dodatak, očekujemo promenu zakonske regulative za obračun visine naših zarada, te ćemo taj period čekanja lakše preživeti uz dodatak, nego bez istoga.

 

Poštovane kolege, ne treba da vam posebno potenciramo da je to maksimum koji se u ovom momentu mogao dobiti, s obzirom da se obustava rada nije u svim organima sprovodila u potpunosti i na isti način kako je to regulisano odlukama Republičkog odbora, a i da je zapaženo da je obustava negde i prestala bez odluke i pre ostvarenih rezultata.

 

Jednodušna i realna je ocena da je Beograd pokazao najveće jedinstvo i doslednost, upornost, istrajnost i bilo bi lepo da se za ispoljenu solidarnost sa kolegama iz unutrašnjosti (koji nisu mogli da daju isti doprinos) dobiju bar našu ocenu.

 

Naročito su se istakli u borbenosti za sve nas.

 

Nema razloga za nezadovoljstvo, jer smo pokazali da možemo, znamo i hoćemo da se uspešno borimo za sve nas i ponovićemo uvek kada ocenimo da je nezadovoljstvo kulminiralo do tačke:

                Pravi čas je za opet i ponovo (zajednička muka  i jad nas najjače udružuju i povezuju)!

 

Srdačan pozdrav i zahvalnost svima koji su berezervno učestvovali i borili se i za one koji to nisu hteli ili nisu smeli.

 

                                                                                                                                PREDSEDNICA SINDIKATA

 Slavica Živanović

  GDE IDE NOVAC ?

Predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije obišli su danas Trgovinski sud u Beogradu, koji je prošle nedelje dao podršku Sindikatu pravosuđa Srbije. Ovom posetom Sindikat pravosuđa Srbije došao je do saznanja da je beogradski Trgovinski sud, u kojem radi 417 zaposlenih, u jednom danu Budžetu Republike Srbije preneo iznos od 791.721.346,75 dinara. Takođe, došli smo do saznanja da je samo ovaj sud prošle godine ulio u srpski budžet više od osam milijardi dinara. Saznali smo i to da, i pored prethodno navedene činjenice, beogradski Trgovinski sud u ovom momentu ima dugovanja prema trećim licima koja učestvuju u postupcima pred tim sudom, kao i za troškove poslovanja, u iznosu od 12.804.629,00 dinara.

Sve ovo govori da se Vlada Republike Srbije, po ko zna koji put, služi neistinom jer im nije u interesu da zaposleni u pravosuđu, kao i građani, postavljaju pitanja gde ide novac od sudskih taksi, paušala i novčanih kazni, s obzirom na to da do sada nije izgrađena nijedna nova sudska zgrada ili sudnica, nije ulagano u modernizaciju srpskih pravosudnih organa, kao i to pravosuđe trenutno duguje blizu 900 miliona dinara.

S obzirom na to da predstavnici Vlade Srbije imaju obavezu prema građanima koji su ih birali i kojima su obećavali više pravde, očekivali smo da će biti odgovorniji i pozvati predstavnike Sindikata pravosuđa Srbije na pregovore kako bismo pronašli zajedničko prihvatljivo rešenje za sve, koje sigurno postoji. U ovom momentu, jedini pomak je to što se predsednica Slavica Živanović danas od 14,00 časova nalazi u Ministarstvu pravde Srbije i učestvuje u radu Radne grupe za izradu analize rada sudova opšte nadležnosti u Republici Srbije, a radi utvrđivanja radne verzije nove mreže sudova.

Sindikat pravosuđa Srbije i dalje insistira na pregovorima i apeluje na predstavnike Vlade Srbije da ne krši svoje zakone i da stvori uslove za stvarni socijalni dijalog. Pretnje bajatim zakonima nepostojećih država, čiju ustavnost nismo u mogućnosti da proverimo, jer Ustavni sud Srbije ne funkcioniše voljom političara a ne zaposlenih u pravosuđu, neće sigurno dovesti do adekvatnog razrešenja novonastale situacije.

Sekretar

Slađanka Milošević

  KONTRAPREDLOG

Sindikat pravosuđa Srbije zakazao je vanrednu sednicu Republičkog odbora Sindikata za četvrtak 15.11.2007. godine, u 12,00 časova sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda a to je donošenje odluke o totalnoj obustavi rada u pravosudnim organima Srbije. 

Imajući u vidu činjenicu da smo u Vladu Republike Srbije otišli sa zahtevom za povećanje a dobili obećanje da ako, uz socijalni program, iz pravosuđa ode 2.000 zaposlenih postoji mogućnost povišice zarada u visini od 0 do 30%. Naš kontrapredlog Vladi Republike Srbije jeste da socijalni program ponude kategoriji zaposlenih koje su, smenjujući se na vlasti, dovodili sa sobom i to da po logici stvari prvo odu oni koji su došli među poslednjima. Naglašavamo da se prema informacijama iz Zavoda za statistiku broj zaposlenih u državnoj upravi uvećao sa 8.099 u 2001. godini do danas na 54.000 zaposlenih. 

Efikasno pravosuđe košta i zaposleni u pravosuđu moraju da imaju adekvatne zarade, jer se do sada uvek štedelo na pravosuđu. Oni koje smo birali do sada su ulagali samo u sebe i moraju da smisle način kako će da objasne građanima zbog čega oni blokiraju rad pravosuđa godinama dok licemerno isto kritikuju. Trebalo bi da priznaju da u prethodnim godinama nisu ulagali u pravosuđe i da su oni kočničari za efikasnije i jače pravosuđe.

  PODRŠKA

O T V O R E N O    P I S M O

 VLADI  REPUBLIKE  SRBIJE

            Gospodo - državni službenici,

            Vaša zadnja “ponuda” koju ste dali predstavnicima Sindikata pravosuđa je sramna i ponižavajuća i za Vas i za zaposlene u pravosuđu Srbije. Očigledno da ste izgubili “demokratski kompas” i skrenuli na put militantnih desničara u vojnim režimima latinske amerike, koji se pretnjama, ucenama i silom održavaju na vlasti. Da li Vam je možda ponestalo drugih argumenata, ili ponovo  pokazujete svoje pravo lice prema sindikatima, sa kojima ne znate da vodite socijalni dijalog, kao što je to bilo i  za vreme Vlade Zorana Živkovića? Sa ovakvim pristupom teško ćete sprovesti sve što ste zamislili da uradite u javnom sektoru i ubediti naše zaposlene da ubuduće glasaju za vašu politiku. Narod Vas nije birao da se ovako ponašate prema njemu.

            Ako ste mislili da ćete zastrašivanjem i pretnjom jednom sindikatu iz javnih službi, čiji su članovi uglavnom žene, pokazati i drugim sindikatima šta ih ubuduće čeka, onda ste se debelo prevarili.

Konfederacija  slobodnih sindikata poziva sve sindikate iz javnog sektora da podrže Sindikat pravosuđa i da im se pridruže, jer nesmemo dozvoliti da nas Vlada potcenjuje kao radnike, a naš rad čini bezvrednim.

Konfederacija slobodnih sindikata

  SA DANAŠNJE KONFERENCIJE ZA NOVINARE

 TANJUG

 UPR:PRAVOSUĐE-PROTEST-ŽIVANOVIĆ

 

 Živanović: od ponedeljka totalna obustava rada

BEOGRAD, 9. novembra (Tanjug) - Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Slavica Živanović najavila je danas da će od ponedeljka 12. novembra najverovatnije biti obustavljen i minimum procesa rada, ako do tada ne budu ispunjeni zahtevi tog sindikata vezani za povrećanje zarade.

"Peti je dan obustave rada u pravosdunim organima, a ressenje nasseg zahteva - povećanje zarade za 100 odsto administrativnom osoblju, nije ni na pomolu", rekla je Živanović na konferenciji za novinare.

Ona je ponovila da od zahteva neće odustati i da će učesnici protesta kolektivno podneti ostavke ukoliko "neko pokussa da im uvede radnu obavezu".

"Naravno u tom slučaju tražićemo ostavke onih koji odlučuju o nassim zahtevima", rekla je ona, dodajući i da će se sindikat, kao članica evropskog Sindikata javnih službi, žaliti Savetu Evrope.

Ona je podsetila da je u obustavi rada 92 odsto zaposlenih u sudovima, tuzilasstvima, prekrssajnim organima i da pojedini rukovodioci tih pravosudnih organa "vrsse pritisak na članove sindikata kako bi se dodvorili ministru pravde".

"U Braničevskom okrugu čak je i policija ispitivala nasse članove", dodala je.

Inače, članovi Sindikata pravosuđa Srbije nastavili su protest u holovima pravosudnih institucija trazeći, osim povećanja plata i potpisivanje kolektivnog ugovora kao i izuzimanje pravosudne administracije iz Zakona o platama državnih službenika i namesstenika.

Ministarstvo pravde saopsstilo je, posle razgovora resornog ministra sa delegacijom sindikata, da nije u mogućnosti da ispuni njihove zahteve.

(Kraj) ljt/vp

 

Sindikat: Nije bilo pretnji u Prijepolju i Braničevu

 

BEOGRAD, 9. novembra 2007. (Beta) - Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosuđu Slavica Živanović demantovala je danas da su članovi tog sindikata iz Prijepolja i Braničevskog okruga bili izloženi pretnjama zbog protesta u koji su uključeni. U izjavi agenciji Beta, Živanovićka je rekla da je prvobitno imala informacije da se sindikalcima preti ali je dodala da je u direktnom kontaktu sa predsednikom suda u Prijepolju Zoranom Pantovićem i načelnikom policije Braničevskog okruga Radovanom Živkovićem utvrdila da ti navodi nisu tačni. Članovi Sindikata pravosuđa, koji pet dana protestuju zbog niskih zarada, najavili su ranije da će u ponedeljak razmotriti mogućnost potpune obustave rada u ukoliko se do tada ne postigne dogovor sa Vladom Srbije.

Ponovili su da zaposleni u pravosuđu imaju plate od 9.200 do 17.000 dinara i da traže da im zarade budu povećane 100 odsto.

Beta

  I DALJE OBUSTAVA RADA

5. novembar 2007.

NEPRISTOJNE IZJAVe I DUPLO NIŠTA

Sindikat pravosuđa Srbije, nezadovoljan pregovorima u Vladi Srbije sa ministrima pravde, finansija i državne uprave i lokalne samouprave, predstavnikom Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i predstavnicima Ministarstva rada i socijalne politike, gde se više od pola sastanka utrošilo na raspravljanje o tome koji zakonski propisi se odnose na zaposlene u pravosuđu, doneo je odluku da će i dalje sprovoditi protest obustavom rada i neće odustati od svojih zahteva. Ovaj Sindikat će sve zakonske propise i podzakonske akte koji se odnose na zaposlene u pravosuđu uputiti Evropskoj komisiji i parlamentu Saveta Evrope na tumačenje. U normalnim zemljama zakoni su obavezujući za sve i donose se kako bi se odnosi uredili a kod nas izazivaju haos.

Predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije dodatno su ogorčeni što je ministar finansija  „oprostio“ 63 miliona dinara političkim strankama i što je u prisustvu ministra pravde izjavio da ne zna pravni osnov da se taj novac vrati, s tim što računa na njihovu moralnost. Od ministra pravde, koji navodno vodi računa o građanima, najmanje što se očekuje jeste da u „razumnom roku“ odluči o zahtevima zaposlenih i obezbedi uslove da pravosuđe bude takvo da građani mogu da ostvare svoja prava pred pravosudnim organima Srbije.

Ministar pravde Dušan Petrović, uz ponavljanje priče oko radne grupe, predložio je da se, s obzirom na to da nema para u Budžetu, nosiocima pravosudnih funkcija smanji zarada za 30%.

Njihove izjave su više nego nepristojne i nisu u skladu sa funkcijama koje obavljaju, jer su se prosto utrkivali ko će više da ponizi zaposlene u pravosuđu.

Istovremeno, zahvaljujemo se Društvu sudija Srbije i Advokatskoj komori Srbije i Beograda na podršci koju su pružili.

Predsednica

Slavica Živanović

  ODLUKA

Dostavljeno:

- centrali Veća Saveza samostalnih sindikata, predsedniku

- pravosudnim organima Srbije,

- Vladi Republike Srbije, predsedniku i potpredsedniku

- ministrima pravde i finansija

Izvod iz zapisnika

sa Vanredne sednice Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije

održane 30.10.2007. godine

 

S obzirom na to da je na javnom protestu zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, održanog danas ispred Vlade Republike Srbije, nezadovoljstvo zaposlenih kulminiralo i da je javnom aklamacijom na licu mesta predloženo da se ne sme odustati do ispunjenja zahteva, Sindikat pravosuđa Srbije, donosi

ODLUKU

da se od 5. novembra 2007. godine TOTALNO OBUSTAVI RAD u svim pravosudnim organima Srbije, sa početkom u 08,00 časova, tako što će zaposleni doći na posao i okupiti se u holu zgrade na ulaznim vratima pravosudnih organa.

Zahtevi su sledeći:

-          povećanje zarada za najniže kategorije zaposlenih 100%

-          potpisivanje kolektivnog ugovora,

-          izuzimanje pravosudne administracije iz Zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

 Štrajkački odbor, koji zastupa interese zaposlenih i u njihovo ime vodi najavljenu obustavu, čine svi članovi Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije.

Ispunjenjem zahteva automatski dolazi do obustave ove odluke.

Predsednica

Slavica Živanović

  NAJAVA PROTESTA

Ministarstvo pravde Republike Srbije

Lično ministru pravde Dušanu Petroviću

B e o g r a d

                Gospodine ministre,

s obzirom na to da i pored opravdanog nezadovoljstva zaposlenih u pravosuđu, izraženog kroz protest 5. septembra 2007. godine, niste pokazali razumevanje i udovoljili zahtevima, sada Vas obaveštavamo da će zaposleni u pravosuđu održati generalni protest 30. oktobra 2007. godine ispred Vlade Republike Srbije.

Naime, bili smo uvereni da ste iskreni kada kažete da je prioritet Ministarstva pravde poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih. Bilo bi lepo da položaj pravosudne administracije sagledate realno u smislu težine poslova, odgovornosti, složenosti, poverljivosti, a posebno podsećamo da je administracija svetliji deo pravosuđa jer zbog nje ništa ne zastareva. Njihova gola egzistencija je ugrožena zbog niskih zarada, nemogućnosti da se bave drugim poslom ili dodatnim radom baš zbog opterećenja na ovim poslovima, kao i stalnim povećanjem troškova života. Isto tako, svi su izdržavaoci svojih porodica, često i jedini, jer je drugi član ostao bez posla. Napominjemo da protest ne shvatite kao bojkot ili izbegavanje radnih zadataka, već kao iznuđeni sindikalni korak zbog izuzetno teškog materijalnog položaja zaposlenih.

Ponavljamo zahteve i molimo Vas da nas, ukoliko postoji volja da se istima udovolji, o tome obavestite do 22.10.2007. godine. Zahtevi su:

1. uvećanje zarade za 100% (kuriri ili izvršitelji na terenu sa posebno otežanim načinom obavljanja svoje dužnosti imaju zaradu 16.000 dinara – sa uvećanjem od 100% bila bi 32.000 dinara, to jest prosečna u Srbiji),

2. suspenzija ili izmena Zakona o državnim službenicima i nameštenicima, kao i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, odnosno izuzimanje pravosudne administracije iz ovih zakona,

3. potpisivanje kolektivnog ugovora.

Isto tako, molimo Vas kao ministra pravde, jer se to od Vas i očekuje, da u potpunosti primenjujete Zakon o sudskim taksama i na pravosudnu administraciju. Trenutno se za zarade nosilaca pravosudnih funkcija iz sudskih taksi izdvaja deo novca u skladu sa čl. 51. pomenutog Zakona, a administracija, koja naplaćuje i prati rokove za naplatu sudskih taksi, nezakonito je i nepravedno izostavljena iz raspodele. I predlog i rešenje?!

U očekivanju da ćete razmotriti zahteve i rešenje, srdačno Vas pozdravljamo.

Predsednica

Slavica Živanović

  PODRŠKA SUDIJI BOŽILOVIĆ-PETROVIĆ

 

Sindikat pravosuđa Srbije daje punu podršku sudiji Gordani Božilović Petrović u nastojanju da joj se na jednostavno pitanje - zbog čega više nije sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, odnosno zbog čega joj nije produžen mandat u Veću za ratne zločine, da i jednostavan odgovor sa obrazloženim razlozima koji su doveli do takve odluke.

Po našem mišljenju, pravosudni sistem Srbije namerno je satanizovan i ugrožen već duže vremena, tako da nije svejedno da li je smena u bilo kom sudskom veću, koja sigurno dovodi do odugovlačenja postupka pred sudom, usledila zbog nesavesnog i nestručnog rada sudije ili nekih drugih razloga. Javnost mora da sazna koji su razlozi smene, da li su opravdani ili ne, kao i to ko je osoba koja će biti postavljena na mesto prethodne sudije i da li ona zadovoljava kriterijume, a sve kako bi se vratio a ne urušavao ugled pravosuđa. Ni u jednom slučaju smene ili razrešenja pravosudnih funkcionera ne sme se ostaviti prostor za nagađanja i pretpostavke. I na kraju, sudije moraju da nauče da se bore za svoj integritet!

Predsednik

Slavica Živanović

  NOVO PRAVOSUĐE

Nosiocima pravosudnih funkcija, advokatima, naučnim radnicima, veštacima, kao i penzionisanim pravnim stručnjacima

 

Poštovane kolege,

 

na sastanku održanom dana 4. oktobra 2007. godine, u Beogradu - u prostorijama Sindikata pravosuđa Srbije, osnovan je Stručni tim Sindikata pravosuđa Srbije za izradu strategije reforme pravosuđa, pod nazivom “Novo pravosuđe”.

Namera našeg Sindikata je da okupimo multidisciplinarni tim koji bi u roku od 90 dana izradio materijal i ponudio ga na raspravu stručnoj javnosti, a nakon toga Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije na usvajanje.

U dosadašnjem procesu tranzicije u Srbiji, nažalost, nije uopšte došlo do reforme pravosudnog sistema i usaglašavanja naših zakona sa zakonima Evropske unije i uspostavljanja efikasnog pravosudnog sistema, nego su izvršene samo personalne promene a zadržan je stari sistem rada. 

Sindikat pravosuđa Srbije je odlučio da izađe sa stručnim materijalom koji bi trebalo da odgovori na sva ključna pitanja reforme pravosuđa: kakvo je stvarno stanje u pravosuđu – broj zaposlenih i predmeta u radu, kvalifikaciona struktura zaposlenih, dužina trajanja procesa, elementi odugovlačenja procesa, kao i problem sve prisutnije korupcije koja nanosi štetu pravosuđu i društvu uopšte.

Po našem mišljenju, nema uspešne tranzicije, niti ulaska u Evropsku uniju bez uspostavljanja temeljnih građanskih institucija sistema, a osnovicu svega predstavlja dobar i efikasan pravosudni sistem.

Poštovani kolega, ukoliko ste nezadovoljni postojećim stanjem u pravosuđu i ukoliko imate ideje, kao i želju da zajedno sa nama dobrovoljno učestvujete u izradi projekta “Novo pravosuđe”, najljubaznije vas molimo da nam se javite i sami odredite način na koji ćete sarađivati sa našim Stručnim timom. Postoji mogućnost da naša saradnja bude direktna ličnim učešćem ili putem Interneta.

Takođe, ukoliko poznajete stručnjaka koji bi mogao da se uključi u naš Stručni tim, molimo vas da ga preporučite i dostavite kontakte.

I na kraju, obaveštavamo vas da je koordinator Stručnog tima Slavica Živanović, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, kao i da sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona koji se nalazi u vrhu ovog dopisa u našem memorandumu, zajedno sa adresom web-sajta ovog Sindikata.

U očekivanju da ćete svojim angažovanjem doprineti sveukupnom ozdavljenju pravosudnog sistema i društva, srdačno vas pozdravljamo.

Predsednica

Slavica Živanović

PLAN RADA

 

1.   ANALIZA STANJA

2.   DIJAGNOZA STANJA

3.   PREDLOZI I REŠENJA

4.   ZAKONSKA REGULATIVA

5.   KAKO POČETI – PRVIH PET POTEZA ???

 

UZ POZIV MINISTRU

Ministarstvo pravde Republike Srbije

Lično ministru pravde Dušanu Petroviću

Beograd

Nemanjina 22-26

Gospodine ministre,

s obzirom na to da je stanje u pravosuđu katastrofalno, imajući u vidu neadekvatne uslove rada, nedostatak prostora, finansijskih sredstava za funkcionisanje i mizerne zarade zaposlenih, kao i to da je zakonom određeno da se 60% od ukupno naplaćenih sudskih taksi vraća Ministarstvu pravde Srbije za poboljšanje materijalnog položaja svih zaposlenih i uslova rada, na osnovu čl. 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zahtevamo od Vas da nam dostavite izveštaj o tome koliki je iznos koji predstavlja 60% od ukupno naplaćenih sudskih taksi vraćen Ministarstvu pravde Srbije za period od marta 2004. do 30. juna 2007. godine, kao i da taksativno navedete na šta je taj novac utrošen, pojedinačno po stavkama za svaku godinu.

Istovremeno, predlažemo da zajedničku radnu grupu formirate sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu kako biste snimili stanje u državnoj upravi, imajući u vidu činjenicu da se broj zaposlenih od 2001. godine sa 8.099 uvećao na blizu 70.000, kao i to da je trenutno raspisan konkurs i da se u državnu upravu prima 110 Ijudi, pa tako je Ministarstvo za sport i omiadinu oglasilo 30 radnih mesta, Ministarstvo za životnu sredinu 46, Ministarstvo za rad 30 i tako dalje. U vezi sa prethodno navedenim, postavlja se pitanje kako je moguće da zarade treba zamrznuti dok se, istovremeno, svakodnevno primaju novi Ijudi, kao i to šta je do sada radila Agencija za reformu državne uprave, odnosno Agencija za unapređenje državne uprave i kako opravdava svoje osnivanje? Uvereni smo da ćete zajedno lakše doći do saznanja na osnovu čega se u državnoj upravi uvećao obim posla za osam puta i o tome nas obavestiti?!

S poštovanjem.

STAREŠINAMA PRAVOSUDNIH ORGANA U BEOGRADU

17. septembar 2007.

Poštovani rukovodioci,

POZIVAMO vas da u sredu, 19. septembra 2007. godine u 13,00 časova, dođete u Savez samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića br. 5, sala na trećem spratu, kako bismo održali zajednički sastanak sa temom materijalni položaj administracije kojom rukovodite.

Uvereni smo da možemo da računamo na vašu spremnost da nam pomognete da se sami izborimo za svoj bolji položaj, imajući u vidu da vaše dosadašnje zalaganje baš i nije urodilo plodom. U tom smislu, a s obzirom na to da ste odgovorni za naš rad i da nam je važno da imamo vaše razumevanje, podrška bi nam dobrodošla, posebno ako se ima u vidu da nezadovoljstvo zaposlenih iz dana u dan raste.

Sigurni smo da ste svesni činjenice da zadovoljan radnik ostvaruje i bolje rezulatate rada, tako da iskreno očekujemo da ćete se ljubazno odazvati ovom pozivu i počastvovati nas svojim prisustvom. Ukoliko niste u mogućnosti da lično prisustvujete sastanku, molimo vas da ovlastite svog zamenika.

Predsednica

Slavica Živanović

DRŽAVA JE SKUPA, ALI NE ZBOG NAS !

Posle obavljenih razgovora sa ministrom pravde Dušanom Petrovićem u ponedeljak, 10. septembra 2007. godine, Sindikat pravosuđa Srbije nije zadovoljan ponuđenim rešenjem da se u naredna dva meseca paralelno sa radom na projekciji Budžeta za 2008. godinu, formira radna grupa sastavljena od predstavnika Ministarstva pravde i Sindikata pravosuđa Srbije, sa ciljem da se odredi tačan broj zaposlenih potreban za obavljanje administrativnih poslova u pravosuđu. Obaveza Sindikata pravosuđa Srbije jeste da svojim članovima obezbedi poštovanje prava na rad i dostojnu zaradu na osnovu tog prava, kao i što bolji socijalni program ako se utvrdi da viška zaposlenih u pravosuđu ima. Međutim, Sindikat pravosuđa Srbije odgovorno tvrdi da se iz godine u godinu obim posla u srpskom pravosuđu uvećava a nedovoljan broj zaposlenih sa neadekvatnim uslovima rada, uz hroničan nedostatak finansijskih sredstava, sprovodi „nemoguću misiju“ da pravosuđe bude efikasnije i ažurnije.

Slažemo se sa ministrom pravde da zaposleni u državnoj upravi imaju niže zarade, ali napominjemo da se iz godine u godinu broj zaposlenih u državnoj upravi uvećavao, pa se tako broj zaposlenih u 2001. sa 8.099 lica samo do sredine 2004. popeo na 30.000 zaposlenih, tako da zaključujemo da je država skupa, jer prethodno pomenuti broj zaposlenih jede 20% budžetskog kolača. Bilo bi dobro da nas Vlada Srbije argumentima uveri da se, pored broja ministarstava, fondova, agencija, saveta, komisija, uprava i radnih grupa, uvećao i obim posla u državnoj upravi, bar jednako činjenično snažno koliko i mi da je raspodela loša. S obzirom na jasne pokazatelje da pravosuđe nije trošadžija, kao i to da je Zakonom o sudskim taksama određeno da se 60% od ukupno naplaćenih sudskih taksi vraća za poboljšanje položaja zaposlenih u pravosuđu i samog pravosuđa kao grane vlasti, koristićemo te podatke da probudimo svest i savest ministara pravde i finansija kako bi im ukazali na elemente lošeg budžetiranja i raspodele. U skladu sa prethodno navedenim, jasno proizilazi da državna administracija guta pravosudnu koju čini manje od 10.000 zaposlenih.

Imajući u vidu podatke i saznanja do kojih je Sindikat pravosuđa Srbije došao i koji ukazuju na neodgovorno trošenje novca prikupljenog na ime sudskih taksi, odnosno da se Vlada Srbije ne ponaša domaćinski, iste ćemo predočiti potpredsedniku Vlade Srbije zaduženom za evropske integracije, Svetskoj banci, MMF, Savetu Evrope, kao i Komitetu ministara Evropske unije, sa nadom da će se brže i lakše prevazići problemi i ispuniti opravdani zahtevi zaposlenih u pravosuđu.

Istovremeno, Sindikat pravosuđa Srbije vršiće pritisak na Narodnu skupštinu Republike Srbije za suspenziju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika a koji zahtev im je predat tokom protestne šetnje dana 5. septembra 2007. godine.

Predsednica

Slavica Živanović

2.000 ZAPOSLENIH ISPRED VLADE SRBIJE

5. septembar 2007.

13.00

Ispred zdanja Vlade Srbije u beogradskoj Nemanjinoj ulici u ovom trnutku po kišnom vremenu i dalje je okupljeno oko 2.000 zaposlenih u pravosudnih organima, koji predvođeni Sindikatom pravosuđa Srbije čekaju da njihovu delegaciju primi neko od zvaničnika.

Protest je počeo jutros u 8.00 okupljanjem zaposlenih na Trgu Nikole Pašića, odakle su predvođeni Sindikatom pravosuđa Srbije i uz izuzetno jako ozvučenje oko 9.00 krenuli ka Vladi Srbije. Na tom putu, kolona duga nekoliko stotina metara zaustavila se ispre Narodne Skupštine, gde je predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović predala već dobro poznate zahteve za povećanje zarada za 100 odsto i potpisivanje Kolektivng ugovora. Nezadovoljni što zahteve niko od nadležnih nije primio, zaposleni u pravosuđu su na pola sata blokirali Ulicu Srpskih vladara isred Skupštine, gde su im se pridružili predstavnici Novog sindikata zdravstva i Robnih kuća "Beograd". Među državnim činovnicima, članovima Sindikata pravosuđa,  viorile su se zastave i predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije  i Nezavisnog sindikata policije.

Prema rečima predsednice Slavice Živanović, zaposleni u pravosuđu, za razliku od poslodavca, poštuju zakone. Ona je nadležnima dala sat vremena da prime delegaciju Sindikata, a potom zapretila da će pozvati članstvo da blokira Nemanjinu ulicu.   

SVIM ČLANOVIMA SINDIKATA PRAVOSUĐA SRBIJE

 

                Poštovani,

imajući u vidu da je nezadovoljstvo zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih u pravosuđu veliko, u prilogu akta dostavljam vam zahteve koje smo uputili ministru pravde, Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i potpredsedniku Vlade Srbije Božidau Đeliću. Rok za ispunjenje je 1. septembar 2007. godine.

Složićete se sa nama da je krajnje vreme da oštrije i ozbiljnije delujemo! U tom smislu, zahtevamo od vas da održite sastanke na svom regionu i pribavite mišljenje zaposlenih da li su za dolazak na posao ispred zgrade svog poslodavca, to jest ispred Vlade Srbije, kao i da o tome sačinite zapisnik koji ćete doneti na sednicu Republičkog odbora, koja će biti održana do kraja avgusta 2007. godine. Izvršenje radne obaveze ispred Vlade Srbije organizovaćemo 5. septembra 2007. godine.

Obrazložite svojim članovima da ćemo dolaskom na posao ispred Vlade Srbije postupati u skladu sa čl. 108. st. 1. tač. 3) Zakona o državnim službenicima i nameštenicima, to jest učinićemo lakšu povredu dužnosti ali protestovaćemo ipak u skladu sa zakonom. Podsećamo vas da smo jednom prilikom iskoristili ovu mogućnost neopravdanog izostanka sa posla jedan dan.

Naglašavamo da  procenat povećanja zavisi od broja učesnika i vas samih, to jest od masovnosti.  Priznaćete, često kažete kako ste nezadovoljni radom Sindikata ali ni sebi ne priznajete da ništa sami za sebe ne činite. I mi kao Sindikat ne možemo baš da se pohvalimo svojim članovima koji se pasivno ponašaju prema svom položaju i ćutke prihvataju sve što im se nametne.  Aktivni ste samo kada ukazujete na druge kako su „nešto dobili“ ali zaboravljate da se oni na prvi poziv svog Sindikata masovno odazivaju i sindikalni uspeh obezbeđuju. Biti član Sindikata znači boriti se i učestvovati! Koliko će nas ozbiljno poslodavac shvatiti ne zavisi samo od Sindikata nego od članova koji čine taj Sindikat i njihove svesti da imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo. Tražite podršku od svojih starešina organa koji bi prvi po hijerarhiji trebalo da se bore za vaša prava, iako je praksa pokazala da su oni tu da stvaraju privid da sve funkcioniše, odnosno tu su do profesionalnog napredovanja ili razrešenja. Krajnje je vreme da i starešine organa prihvate odgovornost, pre svega za svoj doprinos tome što  je pravosuđe izgubilo značaj u društvu a zatim i za loš materijalni položaj zaposlenih.

                Bilo kako bilo, očekujemo vas u što većem broju, jer ako ste nezadovoljni onda dođite i to pokažite! Svoje nezadovoljstvo ne ispoljavajte uzalud po hodnicima, nego dođite podignute glave i to dostojanstveno pokažite moćnicima koji odlučuju o nama i koji su nam odredili zarade ispod svakog dostojanstva!

                Napomena: ovo pismo obavezno prosledite svim sindikalnim organizacijama na vašem okrugu, kao i starešenima organa.

Predsednica

Slavica Živanović

ZARADE ISPOD PROSEKA

Vlada Republike Srbije

Za potpredsednika BOŽIDARA ĐELIĆA

 

B e o g r a d

                Uvaženi potpredsedniče,

 

                u prilogu akta dostavljamo Vam dopis upućen Dušanu Petroviću, ministru pravde Republike Srbije.

                S obzirom na to da ste zaduženi za evropske integracije, kao i to da stabilno pravosuđe predstavlja ulaznicu u Evropsku uniju, obaveštavamo Vas da su po našem skromnom mišljenju, političari kočničari na putu ka jakom pravosuđu. Upravo je pravosuđe ogledalo političke neiskrenosti, jer reformi u pravosuđu nema, Ustavni sud ne funkcioniše, finansijsko je ograničeno, smeštajni kapaciteti su neadekvatni i, u stvari, sve se radi da pravosuđe normalno ne radi. Dozvolićete nam, ali sumnjiva je pojava da se uvek štedi baš na pravosuđu???

                U vezi sa prethodno navedenim, obaveštavamo Vas i to da su zarade u pravosuđu ispod proseka iako nedovoljan broj zaposlenih radi poslove iznad proseka. Osnovica za obračun zarada je mizerna i iznosi 14.102 dinara, i ista je dovela do narušavanja međuljudskih odnosa. Množenje ove osnovice sa koeficijentima dovodi do više nego ponižavajućih zarada administracije, koje su ispod svakog dostojanstva. Kao primer navodimo zarade referenta, mlađeg referenta, daktilografa i kurira, tako da one iznose:

                - referent 14.102 dinara x 1,13 = 15.935,26 dinara,

                - mlađi referent 14.102 x 1,00 = 14.102 dinara,

                - daktilograf 14.102 x 1,06 = 14.948,12 dinara,

                - kurir 14.102 x 0,75 = 10.576,50 dinara. Zarade sudija i tužilaca kreću se od hiljadu do 1.500 evra ili od 80 do preko sto hiljada dinara.

                Molimo Vas kao potpredsednika Vlade Srbije da utičete na ministre pravde i finansija da učine korak više za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih koji obavljaju odgovorne i poverljive poslove (imaju niže zarade od ostalih delatnosti) ili da zajedno objave priručnik za preživljavanje sa prethodno navedenim iznosima plate koju primaju zaposleni u pravosuđu. U suprotnom, zaposleni u pravosuđu će svoja prava zajedno sa zaposlenima u policiji zatražiti ispred zgrade Vlade Srbije, a sigurni smo da Vam nije u interesu da policija i pravosuđe budu na ulici u vreme dok Evropi predstavljate kako pravna država funkcioniše.

                U očekivanju da ćete učinite sve kako bi se položaj pravosuđa, kao i zaposlenih u pravosuđu poboljšao, srdačno Vas pozdravljamo.

Predsednica

Slavica Živanović

ZAHTEVI

Republika Srbija

Ministarstvo pravde

Za ministra pravde DUŠANA PETROVIĆA

B e o g r a d

Nemanjina 22-26

Gospodine ministre,

S obzirom na to da prava reforma u pravosuđu nije počela, jasno je da treba promeniti položaj i kastastrofalno stanje u pravosuđu, a mi smo postali nestrpljivi. Reforma podrazumeva jasan plan sa preciziranim prioritetima. U tom smislu, po našem skromnom mišljenju, potrebno je obrazovati interventni tim za sprovođenje promena u pravosuđu. Pored toga, a zbog raznih načina koje primenjuje izvršna vlast u otežavanju normalnog funkcionisanja pravosuđa i o kojima se ćuti, bilo bi dobro da kritike koje se upućuju na račun pravosuđa budu zaista umerene i realne.

Trenutno je odnos između nosilaca pravosudnih funkcija i tzv. "osoblja" poremećen do te mere da može da dovede do narušavanja redovnog procesa rada, baš zbog toga što je samo prošle godine uvećan obim posla za preko 20% a samo "osoblje" nije dobilo adekvatno povećanje zarada, iako je i ono učestvovalo u obradi tričavih 2.305.000 predmeta.

Opravdano se postavlja pitanje da li je realno očekivati da zaposleni u pravosuđu savesno i odgovorno obavljaju poverljive poslove, pod nemogućim uslovima rada sa ponižavajućom zaradom od 10.800 do 17.000 dinara? Priznaćete, veoma je indikativno da se uvek štedi na pravosuđu dok, sa druge strane, svi pričaju o vladavini prava i značaju pravosuđa u jednoj demokratskoj državi.

Zbog dobrih rezultata rada i funkcionisanja Ministarstva na čijem ste čelu, uvereni smo da je i Vama stalo da svi zaposleni budu zadovoljni. U vezi sa tim, zahtevamo da se:

1. osnovica za obračun zarada u pravosuđu utvrdi u visini prosečne zarade u Republici, kao i da se povećaju koeficijenti platnih grupa od X do XIII i za nameštenike, imajući u vidu činjenicu da minimalna potrošačka korpa iznosi 35.500 dinara i

2. pristupi potpisivanju kolektivnog ugovora.

Očekujemo da ćete u saradnji sa ministrom finansija do 1. septembra 2007. godine udovoljiti našim zahtevima. U suprotnom, primenićemo sve vidove sindikalnih pritisaka.

Predsednica

Slavica Živanović

OŠTRA OSUDA SENZACIONALNOSTI

U Beogradu, 23. jula 2007. godine

DEFORMISANO PRAVOSUĐE

                Sindikat pravosuđa Srbije oštro osuđuje senzacionalni način hapšenja bivšeg okružnog javnog tužioca Radeta Terzića, kao i priloge u kojima je prećutkivana istina. Bivši okružni javni tužilac, kao i svaki drugi tužilac, u skladu sa zakonom, može da predloži da se nekom odredi ili ukine pritvor. U ovom i svakom drugom slučaju, a radi istinitog obaveštavanja javnosti, naglašavamo da je sud taj koji donosi odluku da li se predlog tužioca usvaja ili odbija, odnosno sud donosi rešenje o ukidanju ili produženju pritvora. U vezi sa tim, sud nije vezan predlogom tužioca i donosi konačnu odluku. Naime, činjenica je da su pristisci na tužilaštvo uvek bili izraženiji nego pritisci na sud, ali ipak zahtevamo da se slučaj istraži do kraja, odnosno da se ispita ko su i da li neko štiti sudije Krivičnog veća koje je odlučivalo o spornom pritvoru. Čemu selektivna pravda???

                Naglašavamo i to da je praksa pokazala da u političkim obračunima obično lete glave bivših i sadašnjih pravosudnih funkcionera a kasnije građani plaćaju odštetu za njihov narušen ugled i čast. Kao primer navodimo spektakularno hapšenje sudije Đoinčevića u Sablji kome je država kasnije isplatila veliku sumu novca na ime odštete zbog neosnovanog hapšenja. Istovremeno, opravdano se postavlja pitanje zbog čega već duže vreme funkcije republičkog i okružnog javnog tužioca obavljaju ljudi koji su ispunili uslov za penziju, i da li baš zbog toga što niko nije dorastao da ove funkcije obavlja pod ovakvim uslovima gde se uvek napada tužilaštvo. Posebno se postavlja pitanje zbog čega se još uvek na platnom spisku države nalazi blizu 5% nosilaca pravosudne funkcije koji su, takođe, ispunili uslov za penziju.

Po našem dubokom uverenju, a voljom političara, imamo deformisano a ne reformisano pravosuđe!

                Molimo predstavnike medija da u hajci koja se sprovodi nad predstavnicima pravosuđa ne učestvuju izborom fotografija koje unapred osuđuju lica o kojima pišu. Hvala.

Predsednik

Slavica Živanović

ZAKON KAO ZAKLON

Sindikat pravosuđa Srbije, u ime članova i svih zaposlenih u srpskom pravosuđu, izražava veliko zadovoljstvo i zahvalnost Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije zbog toga što su uvažili sugestiju Sindikata i u Nacrt zakona o javnom tužilaštvu ugradili odredbe o administraciji koja pomaže javnim tužiocima i zamenicima javnog tužioca u obavljanju njihove odgovorne funkcije. Ovo posebno zbog toga što je ovo najbrži način da se zaposleni u javnotužilačkim organizacijama izuzmu iz Zakona o državnim službenicima i nameštenicima koji je, osim što je narušio međuljudske odnose, izjednačio zaposlene u pravosuđu sa zaposlenima u drugim državnim organima, iako je pravosuđe samo po sebi veoma specifično i različito.

Naglašavamo da je pomenutim Zakonom o državnim službenicima i nameštenicima, koji je usvojen bez javne rasprave i učešća Sindikata, uloga Sindikata namerno marginalizovana. Pored ovoga, a imajući u vidu činjenicu da je predlagač pomenutog Zakona bilo Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu, kao i to da je pravosuđu Ustavom zagarantovano pravo na samoorganizovanje, po našem mišljenju, to je pokušaj izvršne vlasti da se odabirom kadrova umeša u rad pravosuđa.

Predsednica

Slavica Živanović

SOCIJALNI DIJALOG ZAJEDNIČKI PROBLEM

IZVEŠTAJ

sa seminara održanog u Prolom Banji od 04. do 06. juna 2007. godine

 

 

            Seminar je organizovao Sindikat pravosuđa Srbije u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert i predstavlja prvi od skupova predstavnika sindikata pravosuđa iz zemalja u regionu. Pored predstavnika Sindikata pravosuđa Srbije - kao domaćina, istom su prisustvovali predstavnici sindikata pravosuđa iz Federacije BiH, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i predstavnici Sindikata državne uprave Republike Srpske. Pozvani su bili i predstavnici iz Hrvatske, ali zbog ranije preuzetih obaveza nisu bili u mogućnosti da se odazovu, uz obećanje da će sledeći put sigurno prisustvovati..

            Ovaj skup doveo je do međusobnog upoznavanja, razmene informacija o prilagođavanju evropskim standardima zaposlenih u pravosuđu, kao i upoznavanja sa zakonskom regulativom u regionu. Cilj ovog skupa je uspostavljanje regionalne saradnje između sindikata pravosuđa, definisanje zajedničkih interesa u toj oblasti, redovno informisanje o mogućnostima kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga.

            Svi učesnici ovog seminara izneli su kratak usmeni prikaz stanja u pravosuđu za svoju zemlju i tako dali svoj doprinos, na osnovu čega smo zaključili da su nam problemi veoma slični. 

            Teme su bile kolektivno pregovaranje, socijalni dijalog i odnos sa medijima. Obezbeđeni su kompetentni predavači, i to prof. Darko Marinković i Jasna Janković, novinarka i asistent portparola Veća za ratne zločine.

            Kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog predstavljaju mehanizam za uređivanje odnosa između radnika i poslodavca i najbolji su put da se izgradi međusobno poverenje između socijalnih partnera, obezbede adekvatna rešenja za zaposlene i dobra komunikacija a sve u cilju izgradnje partnerskog odnosa sa poslodavcem.  To je oblik zaštite prava na rad i po osnovu rada.

            Suočeni sa sličnim problemima, zaključili smo da uslovi za socijalni dijalog još uvek nisu dovoljno razvijeni, ekonomsko-socijalni saveti služe kao savetodavna tela bez uloge odlučivanja, kao i da teška ekonomska situacija najčešće dovodi do toga da ugovori ili sporazumi budu samo dogovor na papiru. Neophodno je unaprediti rad sindikata.

            Zaključeno je da je za sindikate veoma važna saradnja kroz razmenu iskustava, pružanju podrške, kao i traženju zajedničkih rešenja. Pored ovoga, bitan faktor za organizovanje i rad bilo kog sindikata predstavlja svest o pravima i obavezama, solidarnost, finansijska moć sindikata, izgrađen odnos sa jasnim principima među sindikatima, tolerancija, kao i odnos javnog mnjenja prema sindikatu.

            Predavanje je bilo sa postavljanjem pitanja u toku i nakon predavanja, čiji je cilj bio da se otkloni eventualno nerazumevanje, kao i polemisanje prisutnih. Obrazovane su radionice, nakon kojih su predstavnici svih grupa (bilo ih je tri)  izložili svoje predloge na zadate teme, kao i svoja iskustva i saznanja u vezi sa zadatim temama.

Sekretar

Sindikata pravosuđa Srbije

Slađanka Milošević

ZARADE ISPOD PROSEKA

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Predsedniku Oliveru Duliću i svim poslaničkim grupama

 

 

 

                Poštovani,

 

                imajući u vidu najavu da će se Budžet Srbije usvojiti do kraja juna, obaveza nam je da vas obavestimo da je osnovica za obračun zarada u pravosuđu 13.800 dinara, koja je dovela do toga da se zarade u pravosuđu kreću od 13 do 19 hiljada dinara. Drugim rečima, hoćemo da vam ukažemo da su zarade u pravosuđu ispod republičkog proseka, što nije korektno, imajući u vidu činjenicu da se upravo stalno štedi na pravosuđu, odnosno da se logično nameće pitanje kako je moguće da pravosuđe odgovori postavljenim zadacima uz neprekidno finansijsko ograničavanje i loše neadekvatne uslove rada.

                Napominjemo da u pravosuđu radi manje od 14.000 zaposlenih i da je prošle godine srpsko pravosuđe u radu imalo 2.305.000 predmeta, od čega 700 hiljada starih (podatak za 2006. godinu), nerešenih iz prethodnih godina, sa tendencijom rasta u ovoj godini. Posebno napominjemo da je obim posla u prethodnoj godini uvećan za 21,12%.

                Pored ovoga, skrećemo vam pažnju da bi bilo dobro da, u trenutku kada budete usvajali predložene Izmene i dopune Zakona o državnim službenicima, istovremeno, dopunite čl. 32. st. 2. tako što ćete istim pored carinskih i ostalih službenika, izdvojiti i zaposlene u pravosuđu.

                Zaključak: zahtevamo hitno utvrđivanje osnovice za obračun zarada zaposlenih u pravosuđu koja će dovesti do iznosa prosečne zarade u Republici Srbiji, a ona je u aprilu iznosila 26.600 dinara.

 Predsednica

 Slavica Živanović

PODRŠKA SINDIKALNIM KOLEGAMA

POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE

Predsedniku Veljku Mijailović

 

Poštovane kolege,

Pružamo vam punu podršku u neumornoj ali i neravnopravnoj sindikalnoj borbi, imajući u vidu da sindikalna borba jedino u Srbiji ne podrazumeva izražavanje kritičkog stava prema ministru koji bi trebalo da bude spona između zaposlenih i Vlade čiji je član.  Nažalost, sindikati koji bi trebalo da budu važni činioci jednog demokratskog društva, za sada, predstavljaju samo prepreku samovolji i sujeti političara u liku pojedinih ministara.

U ovom trenutku kada pokušavaju da vas zastraše toliko da zaboravite na svoje prekovremene a neplaćene sate, niske zarade, loše uslove rada i tehničku /ne/opremljenost, kao i nesiguran život, logično se postavlja pitanje da li u takvoj situaciji možete da garantujete bezbedan život građanima.

S obzirom na sve prethodno, napominjemo da dobro organizovani sindikat prosto ima obavezu da ukazuje na neodgovornost ministra, njegovu isključivost, samovolju i bahatost, kao i to da mora da informiše javnost o tome.

Sindikat pravosuđa Srbije pruža vam punu podršku i preporuku da tužite ministra Jočića zbog zabrane sindikalnog delovanja, kršenja Ustavom zagarantovanog prava i tražite njegovu ostavku zbog zloupotrebe moći u gušenju sindikalnog pokreta u Srbiji.

Ministar Jočić je reliktni, protivprirodni nastavak retrogradne politike prethodne Vlade, poznate po izrazito antiradničkoj i antisindikalnoj politici. Pozivamo u to ime svoje članstvo da bezrezervnom podrškom kolegi Veljku Mijailoviću na javnom suđenju, istovremeno osudimo ministra Jočića, kada isti bude vodio disciplinski postupak protiv njega i ostalih kolega.

Predsednica

Slavica Živanović

OSUDA

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje ubistvo sudije i advokata, kao i ranjavanje zapisničarke, s tim što posebno napominjemo da je vrlo indikativno to što za pravosuđe godinama nema sredstava za normalno funkcionisanje, samim tim i za fizičku zaštitu svih zaposlenih u pravosuđu, kao i pravosudnih zgrada. Posebno želimo da naglasimo da je visok stepen rizika i svaki predmet izvršenja gde često na sudske izvršitelje nasrću bombama, prete ubistvom, i to sve bez asistencije policije koja je obavezna.

U vezi sa tim, opravdano se postavlja pitanje zbog čega političari tendenciozno svakodnevno kritikuju rad pravosuđa, pri tom navlačeći bes građana, a o svom nečinjenju, odnosno o lošoj zakonskoj regulativi koja, takođe, doprinosi odugovlačenju sudskih postupaka, gromoglasno ćute. U skladu sa prethodno navedenim, zahtevamo od  svih političara koji odlučuju o životima građana Srbije, da prestanu da štede na pravosuđu, jer pravosuđe nije propala investicija i upravo je ono ogledalo iskrenosti političara u nameri da se uspostavi vladavina prava.

Predsednica

Slavica Živanović

OTRCANO DO GAĐENJA

MINISTARSTVU PRAVDE REPUBLIKE SRBIJE

n/r g-dinu Dušanu Petroviću

 

 

 

Predmet:    Molba za sastanak – h i t n o

 

Poštovani,

 

Najveće posledice zakasnelog formiranja Vlade trpi pravosudje Srbije, tim pre što Vladi u prethodnom sazivu nije ni bio stvarni interes dobro funkcionisanje pravosuđa, već su sve učinili da frazu „reformisano pravosuđe“ otrcaju do gađenja i tako su uspešno zacementiraliloše – da gore biti ne može stanje“. 

 

S obzirom da je zaposlenima najteže, molim Vas da nadjete vremena za hitan sastanak sa predstavnicima prvog i najvećeg Sindikata pravosuđa Srbije, kako bismo zajedno trasirali put i mogućnosti rešenja nagomilanih problema i krenuli u težak zadatak prave (a ne deklarativne) reforme sistema pravde u Srbiji.

 

Mišljenja smo da ste energičan čovek, te verujemo da ćete shvatiti da nemamo vremena za gubljenje: ni Vi, ni mi koji očekujemo promene.

 

U očekivanju Vašeg poziva, srdačno Vas pozdravljamo. 

 

 

PREDSEDNICA SINDIKATA

Slavica Živanović

 SISTEMSKI ZAKONI I DALJE NEUSTAVNI

Beograd,

11. maj 2007. godine                                                                                      HITNO!

 

NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE

Predsedniku i poslanicima

 

B e o g r a d

 

S obzirom na to da su dva zakona Zakon o državnim službenicima i nameštenicima i Zakon o platama državnih službenika i nameštenika, po našem mišljenju sistemska, doneta na neustavan način, odnosno bez prethodne stručne i javne rasprave, kao i bez učešća Sindikata, bilo bi dobro da po hitnom postupku usvojite izmene pomenuta dva zakona.

Međutim, bez obzira na prethodno navedeno, verujemo da je i vama važno da treća grana vlasti, odnosno pravosuđe kvalitetno radi. U tom smislu, obaveštavamo vas da se pomenutim zakonima krši načelo ravnopravnosti i jednakosti, jer su zaposleni podeljeni na službenike i nameštenike, gde nameštenici ostvaruju manje prava od službenika, iako zajedno obavljaju podjednako odgovorne i poverljive poslove. Na primer, nameštenici nemaju pravo na drugostepeni postupak u slučaju neslaganja sa starešinom organa, već moraju direktno da vode radni spor. Po našem mišljenju, neopravdano su uvedene platne grupe i razredi, gde je veliki raspon između platnih grupa. Sistem napredovanja je nestimulativan, restriktivan i neobjektivan. U stvari, uvedeni sistem je takav da razara međuljudske odnose, što sigurno neće dovesti do kvalitetnijeg rada. Pored ovoga, raspon između koeficijenata u platnim grupama je, takođe, preveliki i dovodi do toga da se stvara sloj imućnih i izuzetno osiromašenih zaposlenih. Isto tako, neopravdano se prekida radni odnos od 30 radnih dana posle isteka rada na određeno vreme, od šest do 12 meseci, itd. I ono najvažnije, članom 52. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, iste su zamrznute najmanje plaćenim kategorijama, dok ostale kategorije sva povećanja plate primaju uredno. Nije suvišno obavestiti vas da je smanjen procenat minulog radnog staža, ukinut topli obrok i regres.

Bilo kako bilo, uvođenje platnih grupa i razreda pokušano je 50-tih godina XX veka, ali bez ikakvog uspeha. Uostalom, po našem mišljenju, brz i efikasan način da se trenutno ublaže posledice prethodno pomenutih zakona jeste određivanje osnovice za obračun zarada zaposlenih u pravosuđu u visini prosečne zarade u Republici. Napominjemo da smo kompromisni, jer smatramo da bi zaposleni u beogradskom pravosuđu morali da imaju i prosečnu beogradsku zaradu, imajući u vidu broj zaposlenih i predmeta u radu, skučene uslove rada, kao i strukturu krivičnih dela. Pokažite i dokažite da ne mislite samo na sebe i svoje zarade, jer i mi kao građani izvršavajući svoje poreske obaveze, doprinosimo vašoj prosečnoj osnovici puta pet.

I na kraju, Sindikat pravosuđa Srbije će kada se vi odobrovoljite i izaberete dovoljan broj sudija, odnosno kada profunkcioniše Ustavni sud Srbije, istom uputiti inicijativu za ocenu ustavnosti pomenutih zakona. Inače, samo pristojnost nas sprečava da napišemo šta zaista mislimo o tome što Ustavni sud Srbije ne funkcioniše.

U očekivanju da će udovoljiti našem zahtevu, srdačno vas pozdravljamo.

Predsednica

Slavica Živanović

SAOPŠTENJE

Beograd,

10. maj 2007. godine

 

Slavica Živanović, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, uputila je zahtev Narodnoj skupštini Srbije, odnosno poslanicima, da prilikom usvajanja Budžeta obrate pažnju na prethodno predloženu nisku osnovicu za obračun zarada državnih službenika i nameštenika. Naime, predložena osnovica u iznosu od 13.800 dinara dovela je do toga da se zarade u pravosuđu kreću od 16 do 19 hiljada dinara i znatno su ispod republičkog proseka, što nije korektno, imajući u vidu činjenicu da je pravosuđe prošle godine uz stalno finansijsko ograničavanje, nedostatak smeštajnog prostora, kao i ljudskih resursa, imalo u radu 2.305.000 predmeta, od čega 700.000 starih - nerešenih iz prethodnih godina, odnosno više za 21,12% u odnosu na 2005. godinu.

U vezi sa tim, izražavamo sumnju da nam se izvršna i zakonodavna vlast sa ovako utvrđenim niskim zaradama podsmevaju na otvoren način dok, istovremeno, masno plaćamo ministre tehničke vlade, bivše, kao i sadašnje poslanike čiji „cirkuski rad“ gledamo svakodnevno. Drugim rečima, otvoreno postavljamo pitanje odakle im pravo da misle da zavređuju da primaju zarade od 170.000 dinara za nerad dok 117.433 zaposlena lica u Srbiji uopšte nije primilo platu a 25.091 lice je primilo zarade ispod zakonskog minimuma. Ali, bez obzira na to oni su državi morali da plate porez iz kojeg se izdvajaju sredstva za plaćanje /ne/odgovornih političara??? Da li je to sistem vrednosti u kome oni koji rade postaju siromašniji a neradnici sve bogatiji?

Pored ovoga, koristimo ovu priliku i osuđujemo pretnje upućene sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu za borbu protiv organizovanog kriminala Nati Mesarović i izražavamo nadu da će i dalje svoju funkciju obavljati hrabro i savesno, odnosno da neće podleći pritiscima bilo koje vrste.

Predsednica

Slavica Živanović

ZAHTEV ZA SEDNICU ODBORA ZA PRAVOSUĐE

NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE

 

B e o g r a d

Kralja Milana

                Uvaženi narodni poslanici,

                imajući u vidu činjenicu da su izbori završeni, kao i to da Odbor za pravosuđe nije zasedao od novembra 2005. godine, opravdano zahtevamo od vas da što pre zakažete sednicu na kojoj ćete, pre svega razrešiti određeni broj nosilaca pravosudnih funkcija koji su ispunili uslove za penziju.

                Naime, situacija u pravosuđu je očajna, kako zbog loših uslova rada i obima posla, tako i zbog nedovoljnog broja izvršilaca i niskih zarada. Naglašavamo da je u 2006. godini bilo 2.305.000 predmeta u radu. Vlada u odlasku odredila je u Predlogu budžeta za ovu godinu, osnovicu u iznosu od 13.800 dinara za obračun zarada zaposlenih u državnim organima, koju je ozakonila uredbama o privremenom finansiranju. Zakon o platama državnih organa i nameštenika, koji je stupio na snagu 1.01.2007. godine  sa osnovicom od 13.800 dinara narušio je međuljudske odnose u pravosuđu, tako da zaposleni imaju zaradu od 16 do 19 hiljada dinara a određeni broj zaposlenih koji je dobio ugovore o radu 1. januara, kada je ovaj zakon stupio na snagu, imaju zarade niže od 15.000 dinara. Drugim rečima, to je dovelo do toga da zaposleni u pravosuđu, bez obzira na svakodnevne kritike, rade natprosečno a zarada im je nedopustivo niska, odnosno ispod republičkog proseka. Podsećamo da su kritike, bar što se tiče pravosudne administracije neopravdane, imajući u vidu činjenicu da ona radi po nalogu nosilaca pravosudnih funkcija, pa tako ne može da se dogodi da nešto "čuči neodrađeno" zbog administracije.

                Postavlja se pitanje da li je realno očekivati da zaposleni u pravosuđu sa ovako niskim zaradama savesno i odgovorno obavljaju poverljive poslove, uz stalni nedostatak smeštajnog prostora i finansijskih sredstava (dugovanje iz prethodne godine iznosi blizu 300 miliona dinara veštacima i advokatima).

                I na kraju, od vas očekujemo da što pre zakažete sednicu, izaberete predstavnike vlade i usvojite novi budžet sa uvećanom osnovicom za obračun zarada zaposlenih u državnim organima. Ovo posebno zbog toga što se osnovica odnosi samo na administraciju u državnim organima, pa tako i pravosuđu, dok ste sami sebe, kao i predstavnike izvršne i sudske vlasti izuzeli. Ako je zarada dobijena na osnovu ovako niske osnovice dovoljna za normalan život, logično je pitanje zbog čega je niste primenili za obračun svoje plate?

Predsednica

Slavica Živanović

MALO MESTA I ZA PRATEĆE SLUŽBE

Društvo sudija Srbije

B e o g r a d

Alekse Nenadovića 24

 

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca

B e o g r a d

Gračanička br. 8

                Poštovani ,

                polazeći od činjenice da su zaposleni u svim javnim tužilaštvima Srbije opravdano nezadovoljni svojim statusom, koji im je određen Zakonom o državnim službenicima i nameštenicima, kao i Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, obraćamo vam se sa molbom da u Predlog zakona o javnom tužilaštvu koji pripremate i usklađujete sa novim Ustavom, dodate nekoliko članova koji će se odnositi na ostale zaposlene koji vas prate u radu (stručne saradnike, pripravnike, referente, upisničare, daktilografe, kurire, vozače itd).

Složićete se da vašem uspehu doprinose svi prethodno navedeni zaposleni, pa bi bilo lepo da ih obuhvatite zakonom. Kod nas postoji razumevanje za stepen rizika kojem se izlažu svi koji počnu da vode brigu o zaposlenima, ali krajnje je vreme da se okrenemo jedni drugima i zajedno, kao što i obavljamo radne zadatke, počnemo rešavanje našeg položaja.

                Po našem mišljenju, značaj javnog tužilaštva, kao i specifičnost odgovornih i složenih poslova koji se tamo obavljaju vi najbolje znate, tako da opravdano očekujemo da tu različitost u odnosu na ostale državne organe, iskažete kroz pomenuti Predlog. Budite ljubazni i prekinite dosadašnju praksu zaboravnosti i ignorisanja administracije koja vas prati u radu, tako što ćete je uneti u zakon i kao predmet brige prebaciti u dvorište Vlade Srbije i Narodne skupštine Srbije.

                Uvereni da ćete nam izaći u susret, srdačno vas pozdravljamo.

Predsednica

Slavica Živanović

DA PODSETIMO

SINDIKALNA ORGANIZACIJA ČETVRTOG OPŠTINSKOG SUDA

 DANA 09.03.2007 GODINE

PREDSEDNICI ČETVRTOG SUDA

POŠTOVANA,

MOLIM VAS U IME SINDIKATA ČETVRTOG SUDA DA ISKORISTITE ZAKONOM DATU MOGUĆNOSTI DA SE IZVRŠI ANALITIČKA , STRUČNA OCENA STEPENA OPASNOSTI POSLA KOJI OBAVLJAJU SUDSKI IZVRŠITELJI. ZAKON O BEZBEDNOSTI NA RADU PREDVIĐA DA SE OCENA VRŠI JEDNOM GODIŠNJE , A NAD AM SE DA SE SLAŽETE DA NIJE ISTI STEPEN OPASNOSTI ZDRUŽIVANJE DOSTAVNICA I SPROVOĐENJE IZVRŠENJA.

STRUČNO MIŠLJENJE MOŽE NAM DATI INSTITUT ZA MEDICINU RADA BEOGRAD, DELIGRADSKA BR. 29 , GDE JE ZAPOSLEN DR BOGOLJUB PERUNIČIĆ SUDSKI VEŠTAK A KOJI U OKVIRU SVOG

RADNOG DELOVANJA OBAVLJA TRAŽENE PROCENE , PREMA ZAHTEVU USTANOVE.

STOGA VAS MOLIM DA U ŠTO KRAĆEM ROKU UPUTITE ZAHTEV DA ZA NAŠ SUD TU PROCENU OBAVE PRVI PUT , A VEOMA JE BITNO RADI REGULISANJA BOLJEG RADNOPRAVNOG POLOŽAJA SUDSKIH IZVRŠITELJA.

UNAPRED ZAHVALJUJEM I SRDACNO VAS POZDRAVLJAM

PREDSEDNICA SINDIKATA

 SLAVICA ŽIVANOVIĆ

UDRUŽENJE SUDSKIH IZVRŠITELJA, DA ILI NE?

POŠTOVANE KOLEGE SUDSKI IZVRŠITELJI

Inicijativu za dopis ove sadržine dali su sudski izvršitelji Četvrtog opštinskog suda u Beogradu (kao jedino izvršnog suda za grad Beograd, gde 25 izvršitelja u izvršnom postupku sprovode sve pravnosnažne i izvršne presude pet opštinskih sudova), a svi su članovi Sindikata pravosuđa Srbije.

S obzirom na to da je njihov radni položaj dodatno otežan ukidanjem paušala za izlazak na lice mesta, molimo vas da razmotrite i podržite njihovu ideju o osnivanju udruženja sudskih izvršitelja - kako bi se strukovno okupljeni i jedinstveni izborili za sve ono što je ovaj Sindikat već pokrenuo

1. beneficirani radni staž,

2. povraćaj paušala.

U prilogu ovog dopisa, dostavljamo vam i dopis za utvrđivanje opasnosti i opterećenja radnog mesta, pa vas molimo da nas, nakon vaše odluke o podršci ili ignorisanju ovog dopisa, povratno izvestite jeste li za osnivanje udruženja ili ne.

Predsednica

Slavica Živanović

MINISTAR UVAŽIO PREDLOG SINDIKATA

Utorak, 17. april 2007.

Sastanak ministra Stojkovića sa predstavnicima Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije 

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Zoran Stojković razgovarao je danas sa predstavnicima Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, koje je predvodila predsednica ovog Sindikata Slavica Živanović.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je u proteklom periodu učinjeno dosta na poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih, naročito nosilaca pravosudnih funkcija.

Ministarstvo pravde uvažilo je predlog Sindikata da se zbog povećanog obima posla u pravosudnim organima, ostalim zaposlenima isplaćuje dodatak za dodatno opterećenje, u skladu sa Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, ali da je neophodno da i starešine pravosudnih organa, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preuzmu odgovornost za rešavanje ovog problema i dosledno primene zakonske propise.

Ministarstvo pravde će, takođe, nastojati da se u budžetu za ovu godinu iz sopstvenih prihoda - sudskih taksi, pronađu mogućnosti za izdvajanje sredstava za rešavanje  stambenih potreba zaposlenih putem kredita.

DOVOLJNA SAMO PRIMENA ZAKONA

STAREŠINAMA PRAVOSUDNIH ORGANA REPUBLIKE SRBIJE

 

                Poštovani predsednici i tužioci,

 

                imajući u vidu činjenicu da je pravosudna administracija opravdano nezadovoljna svojim niskim zaradama,  koje su neadekvatne prirodi, odgovornosti, složenosti i obimu posla, mišljenja smo da je u vašem interesu, a zbog dobrih rezultata rada i funkcionisanja organizacije na čijem ste čelu, da vam zaposleni budu zadovoljni. U cilju građenja odnosa poverenja, a u skladu sa funkcijom, vaše je samo da primenjujete zakone.

                Znamo da problem svih zaposlenih kojima je Vlada Srbije poslodavac predstavlja nemogućnost uticaja na kreiranje budžeta i to što su rešenja uglavnom nametnuta, ipak ovaj izostanak uticaja više ne može da se koristi kao opravdanje.

                U vezi sa tim, a sagledavajući mogućnosti koje pruža Zakon o platama državnih službenika i nameštenika, u saradnji sa nadležnima, zaključili smo da vam je "na tacni dato rešenje" da svojoj administraciji, a sve u skladu sa zakonom, uvećate zarade od 8 do 10%, i to bez dobijanja saglasnosti (direktive) od ministra pravde. Citiramo član 26. Zakona:

"Додатак за додатно оптерећење на раду

Члан 26.

Ако по писменом налогу претпостављеног државни службеник ради и послове који нису у опису његовог радног места због тога што је привремено повећан обим послова или ради и послове одсутног државног службеника, има право на додатак за додатно оптерећење.

Додатак за додатно оптерећење од најмање 10 радних дана месечно износи 4% основне плате, односно 5% основне плате ако државни службеник замењује руководиоца унутрашње јединице.

Додатак за додатно оптерећење од најмање 20 радних дана месечно износи 8% основне плате, односно 10% основне плате ако државни службеник замењује руководиоца унутрашње јединице."

            Imajući u vidu uvećanje obima posla, nedovoljan broj zaposlenih, loše uslove rada i niske zarade, kao i to da se često opravdavate time da od vas ništa ne zavisi, obaveštavamo vas da u ovom teškom trenutku kada imamo samo "tehničku vladu" - dodatak za dodatno opterećenje na radu zavisi isključivo od vas i zakona, jer pre svih, baš se od vas očekuje da dosledno primenjujete zakon. Mi kao Sindikat ne tražimo više, ali ne pristajemo ni na manje. Istovremeno, podsećamo vas da nosioci pravosudnih funkcija nisu državni službenici i da se pomenuti Zakon ne odnosi na njih, pa tako ni dodatak za pripravnost, ali bez obzira na to, iako ste prethodno opravdano posle dužeg vremena dobili povišicu od 32,7%, niste tražili saglasnost (direktivu) od ministra pravde kako bi ovaj, za sada, nepripadajući dodatak isplaćivali. Prema tome, neka vaša briga o svim zaposlenima bude iskrena i stvarna. Srdačan pozdrav, s tim što rešenje o dodatku očekujemo od 1. januara, kada je pomenuti Zakon i stupio na snagu.

 

Predsednica

Slavica Živanović

... I SVE PO ZAKONU ...

26.mart 2007.

 

Republika Srbija

GENERALNI SEKRETARIJAT

PREDSEDNIKA REPUBLIKE

O3 broj: 120-533/07-12

Beograd, 27. 02. 2007.

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

SINDIKAT ZAPOSLENIH U PRAVOSUDNIMA ORGANIMA SRBIJE

- Gospođa SLAVICA ŽIVANOVIĆ, predsednica

 BEOGRAD

 Dečanska 14/4

V e z a : Vaš broj 52, od

21. 02. 2007.godine

Poštovana gospođo Živanović,

Povodom dopisa pod gornjim brojem, koji ste, u ime Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, uputili predsedniku Republike, gospodinu Borisu Tadiću, a u kojem tražite da predsednik Republike hitno predloži mandatara za formiranje nove Vlade, kao i da dostavi Naradnoj skupštini Srbije imena kandidata za sudije Ustavnog suda Srbije, obaveštavamo Vas o sledećem:

Predsednik Republike će, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, predložiti Narodnoj skupštini Republike Srbije kandidata za predsediika Vlade. Takođe, predsednik Republike će predložiti Narodnoj skupštini nosioce funkcija (imena kandidata za sudije Ustavnog suda), u skladu sa Ustavom i zakonom,

S poštovanjem,

GENERALNI SEKRETAR

Branko Radujko

SAOPŠTENJE

6.mart2007

Slavica Živanović, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, uputila je dopis predsednicima Srbije i Vlade Srbije - Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici, sa zahtevom da što pre formiraju Vladu Srbije. Naime, primena Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kao i osnovica koja je ozakonjena Uredbom o privremenom finansiranju, izazvala je nezadovoljstvo zaposlenih jer su im zarade zamrznute a opravdano se izražava i bojazan kako će se iste isplaćivati, s obzirom na to da Uredba o privremenom finansiranju važi do кгаја marta. Drugim rečima, čekamo formiranje Vlade Srbije i novi predlog budžeta, jer se osnovica za obračun zarada na osnovu Zakona o platama državnih službenika i nameštenika određuje isključivo budžetom, zbog čega je ovaj Sindikat još 1. decembra 2006. godine zahtevao da osnovica bude prosečna zarada u Republici.

Pored toga, a imajući u vidu činjenicu da je posle održanih izbora konstituisana samo Narodna skupština Srbije, zatražila je od predsednika Srbije Borisa Tadića da što pre predloži kandidate za sudije Ustavnog suda Srbije kako bi zaposleni u pravosuđu, kao i građani Srbije, mogli da zaštite svoja prava, odnosno ispitaju zakonitost propisa koji se primenjuju.

I nа kraju, a radi otklanjanja nedoumica, posebno naglašavamo da Sindikat pravosuđa Srbije, koji je većinski i reprezentativan na teritoriji Republike, nije u protestu iz prostog razloga što ne želi da iscrpljuje članstvo i "glumi" socijalni dijalog sa tehničkom Vladom Srbije. Sindikalni rad zasniva se na istinitim činjenicama a ne na obmanjivanju javnosti i članstva. S tim u vezi, svi su dužni da blagovremeno i tačno informišu, a posebno se to odnosi na zaposlene u pravosuđu, imajući u vidu svrhu postojanja pravosuđa i njegov zadatak u društvu, јег oni koji su u stanju da ih dovode u zabludu, ne zaslužuju da rade u pravosuđu.

Prema tome, najava zatvaranja sudova u Srbiji ne stoji, jer manjinski sindikat koji je istu najavio, nema razvijenu sindikalnu mrežu u Srbiji i nije reprezentativan. U prilog neozbiljnosti ovakvog rada, govori i činjenica da je taj "manjinski sindikat" zatražio povećanje zarade u visini od 32,7 % (zbog toga što je tolika povišica sudija i tužilaca), što kada se doda na privremeno ozakonjenu osnovicu od 13.800 dinara, ne dovodi do nivoa plata koje se sada isplaćuju u pravosuđu. Da se ne lažemo, a radi objektivnog obaveštavanja, ova mizerna osnovica primenjena je na broj novozaposlenih kojima radni odnos teče od 1. januara ove godine kada je Zakon o platama državnih službenika i nemeštenika stupio na snagu. Svi koji su se prethodno nalazili u stalnom radnom odnosu primaju zarade koje su primali pre stupanja na snagu pomenutog zakona, jer im je to zagarantovano čl. 52. tog Zakona.

Predsednica

Slavica Živanović

SOPOS DEZINFORMISAO JAVNOST I ČLANSTVO

6.mart.2007.

Zarade u pravosuđu neće biti smanjene - Ponedeljak, 05. Mart 2007.

Sindikat organizacija pravosudnih organa, koji je odnedavno dobio status reprezentativnog sindikata, inicirao je početak obustave rada tako što je pogrešno informisao deo zaposlenih, pre svega u beogradskom pravosuđu, nezvaničnim obaveštenjem da će im od 1. januara biti smanjena plata. Naravno da su zaposleni bili uznemireni informacijom da će im plata biti smanjena, jer su u ovom trenutku plate državnih službenika i nameštenika u pravosuđu u proseku za 25 % više od plate u svim ostalim državnim organima.

Ovakav beneficirani položaj je postignut zahvaljujući tome što je na inicijativu Ministarstva pravde izmenjen Zakon o taksama, koji je omogućio poboljšavanje materijalnog položaja zaposlenih u pravosuđu.

Javnost treba da bude upoznata sa činjenicom da nikome nije, niti će biti smanjena plata, zahvaljujući zaštitnoj klauzuli sadržanoj u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika.

S obzirom na to da je ova činjenica dobro poznata predstavnicima sindikata, ona nije ni sadržana u njihovim zahtevima, koji su bili tema razgovora održanih u tri navrata u Ministarstvu pravde.

Na kraju treba istaći da niko nije pretio predstavnicima sindikata, već ih u skladu sa zakonskim obavezama upozorio na odgovornost koju preuzimaju na sebe netačnim informisanjem zaposlenih.

ZABORAVNI MINISTAR

28.2.2007.

Ministarstvo pravde Srbije

Za ministra pravde ZORANA STOJKOVIĆA

 

B e o g r a d

Gospodine ministre,

Lepo je što ste primetili i objavili da je pravosuđe bilo efikasnije u radu za 20%, a trgovinski sudovi za 50%. Međutim, zaboravili ste da kažete da je i obim posla uvećan za blizu 25%, tako da je procenat efikasnosti veći od objavljenog.

Pozdravljamo odluku o povišici zarada nosiocima pravosudnih funkcija, ali isto tako, podsećamo Vas da "tehnički" rad Vlade Srbije ne podrazumeva selektivnu primenu člana 51. Zakona o sudskim taksama koji, na jasan način, propisuje da se 60% sredstava od ukupno naplaćenih sudskih taksi koristi, između ostalog, i za poboljšanje materijalnog položaja osoblja koje nosioce pravosudnih funkcija prate u obavljanju tih odgovornih i složenih poslova. Nismo zaboravili da je pomenuti Zakon izmenjen kada ste Vi postavljeni za ministra pravde, tako da je nejasno kako je uopšte došlo do ovakve zabune i propusta u primeni,  zbog čega zahtevamo od Vas da kao ministar pravde budete dosledni i insistirate na punoj primeni člana 51. istog.

Selektivna primena zakona, kao i povećanje zarade samo nosiocima pravosudnih funkcija, doveli su do narušavanja međuljudskih odnosa, demotivacije i velikog nezadovoljstva ostalih zaposlenih. Jednostavno, ne želimo da verujemo da je to i bila namera u smislu "zavadi pa vladaj". Zbog toga, osim nezadovoljstva i protivljenja, izražavamo i nadu da ćete se založiti kako bi se propust ispravio. Naime, propust je učinila Vlada Srbije zamrzavanjem zarada, odnosno utvrđivanjem osnovice od 13.800 dinara u Predlogu budžeta, a što je kasnije ozakonila Uredbom o privremenom finansiranju, kao i time što je na kraju svojim "tehničkim radom" selektivno primenila čl. 51. Zakona o sudskim taksama. Drugim rečima, to znači da pravni osnov za povećanje zarada ostalim zaposlenima u pravosuđu postoji, ali je potrebno više dobre volje i ljubaznosti Vas koji o tome odlučujete.

Zaključak: zarade pravosudnog osoblja u sudovima, tužilaštvima, organima za prekršaje i ustanovama za izvršenje zavodskih sankcija ne bi smele biti ispod prosečne zarade u Republici koja je u januaru iznosila oko 25.000 dinara.

I na kraju, imajući u vidu sve prethodno, kao i činjenicu da veći broj zaposlenih u pravosuđu čini nežniji pol, to jest žene, podsećamo Vas da se bliži 8. Mart - Dan žena, kako zbog zahteva za povećanje zarade to ne biste zaboravili.

U nadi da postoji dobra volja za postizanje dogovora o prethodno navedenom, srdačno Vas pozdravljamo i očekujemo poziv za sastanak.

Predsednica

Slavica Živanović

SRBIJA NE ŽIVI OD POLITIKE

Beograd, 21.2.2007

Republika Srbija

ZA BORISA TADIĆA, predsednika Republike

 

B e o g r a d

            Gospodine predsedniče,

            obaveštavamo Vas da su zarade u pravosuđu Predlogom budžeta Vlade Srbije zamrznute, kao i to da su znatno ispod republičkog proseka. Istovremeno, pozdravljamo povišicu nosiocima pravosudnih funkcija, ali napominjemo da je ista dovela do pogoršanja međuljudskih odnosa.

S tim u vezi, tražimo od Vas da, bez oklevanja i što pre, predložite mandatara za formiranje nove vlade koja će predložiti novi budžet, pa tako i novu osnovicu za obračun zarada u pravosuđu, imajući u vidu činjenicu da zarade državnih službenika i nameštenika u sudovima, tužilaštvima, organima za prekršaje i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija sada iznose od 12 do 19.000 dinara.

Pored ovoga, tražimo od Vas da, isto tako hitno, dostavite Narodnoj skupštini Srbije imena kandidata za sudije Ustavnog suda Srbije, kako bi zaposleni u pravosuđu, kao i ostali građani ove zemlje, mogli da ispitaju ustavnost i zakonitost propisa koji se primenjuju.

Uz srdačan pozdrav, u prilogu Vam dostavljamo i dopis upućen Vojislavu Koštunici.


                 Predsednica

Slavica Živanović

7PRAVOSUĐE NE ČINE SAMO NOSIOCI FUNKCIJA

Beograd, 21.2.2007.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Vojislavu Koštunici

 

B e o g r a d

            Gospodine Koštunice,

                Pozdravljamo povišicu nosiocima pravosudnih funkcija, ali i izražavamo protivljenje zbog zamrznutih zarada državnim službenicima i nameštenicima koji ih prate u radu.

Efikasnom pravosuđu doprinose svi u lancu i, opravdano postavljamo pitanje, da li je zamrzavanje zarada ostalim zaposlenima pravedno, kao i da li je bilo neophodno? Ovako nepravedna preraspodela sredstava neće dovesti do efikasnosti u radu, jer je već dovela do nezadovoljstva i demotivacije ostalih zaposlenih. Niske zarade u pravosuđu, jednostavno rečeno, prizivaju mišljenje da smo podložni korupciji i neće poboljšati ažurnost.

Istovremeno, plate zaposlenih u pravosuđu koje su znatno ispod republičkog proseka, dovode do odlaska iz pravosuđa dobro obučenih kadrova kao gotovog intelektualnog proizvoda.

Podsećamo Vas da su zaposleni u pravosuđu zabrinuti zbog odugovlačenja u formiranju nove vlade, imajući u vidu da Uredba o privremenom finansiranju važi samo do 31. marta 2007. godine, kao i zbog toga kako će se nakon toga isplaćivati i ovako mizerne zarade.

Napominjemo i to da ćemo na Savetovanju o pravosuđu u zemljama tranzicije, koje se održava u Luksemburgu 2. i 3. marta ove godine, direktno, bez uvijanja, izneti tvrdnje da je Vlada Srbije, sa Vama na čelu, u prethodne tri godine gušila reforme u pravosuđu i direktno, finansijskim ograničavanjem, opstruisala rad pravosuđa.

Obaveštavamo Vas da je jako i stabilno pravosuđe, osposobljeno za borbu protiv kriminala i korupcije, kao i sama borba protiv korupcije skupo, ali samo takvo predstavlja temelj pravne države i ulaznicu u Evropsku uniju.

I na kraju, da zaključimo: imajući u vidu činjenicu da je srpsko pravosuđe u ozbiljnoj krizi, kao i svakodnevne političke pritiske i kritike, mišljenja smo da je to rezultat Vašeg /ne/rada i tražimo od Vas ili da se povučete sa mesta premijera i ustupite funkciju nekome ko se neće samo deklarativno, a sada i "tehnički" zalagati za vladavinu prava i jačanje pravosudnog sistema ili budete energični u formiranju nove vlade koja će predložiti novi budžet i novu osnovicu za obračun zarada u pravosuđu.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Predsednica

Slavica Živanović

6NOVI ZAKONI I UREDBE UNAZADILI MEĐULJUDSKE ODNOSE

16.februar 2007.

Poštovani članovi

Sindikata pravosuđa Srbije

 

 

Obaveštavamo vas da je Sindikat pravosuđa Srbije više puta od januara prošle godine ukazivao na činjenicu da će usvojeni Zakon o državnim službenicima i nameštenicima, a potom i Zakon o platama državnih službenika i nameštenika, kao i doneta Uredba o visini koeficijenata i obračunu zarada zaposlenih u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija, dodatno narušiti i poremetiti međuljudske odnose, kao i to da će isti lustrirati, odnosno lustrirao je prvo administraciju. Nameštenici su najbolji primer lošeg rešenja, jer su radnici drugog reda i dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na državne službenike, iako svi zajedno rade veoma odgovorne, složene i poverljive poslove.

Posebno naglašavamo da je Sindikat pravosuđa Srbije više puta PRE, ZA VREME i POSLE donošenja pomenutih propisa izrazio protivljenje i ukazivao na negativne posledice do kojih će usvojeni zakoni dovesti. Zbog toga je Sindikat pravosuđa Srbije nezadovoljstvo izražavao u neposrednim kontaktima sa predstavnicima Ministarstva pravde Srbije, upućivanjem dopisa Vrhovnom sudu Srbije i Republičkom javnom tužilaštvu, poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini Srbije, kao i predsedniku Vlade Srbije lično. Zahtevali smo izmenu zakona i negodovali zbog toga što su isti predlagani i usvajani bez učešća i saglasnosti Sindikata pravosuđa Srbije. S tim u vezi, prošle godine prikupljali smo i potpise za smenu ministra pravde, republičkog javnog tužioca i predsednice Vrhovnog suda Srbije.

Od predsednika Vlade Srbije lično 1. decembra 2006. godine zahtevali smo da nas zaštiti od nebrige svog naslednika i donese odluku da osnovica za obračun zarada u pravosuđu (sudovima, tužilaštvima, organima za prekršaje, ustanovama za izvršenje zavodskih sankcija) ne sme biti niža od prosečne zarade u Republici (tada je iznosila oko 23.000 dinara). Arogantno, naš zahtev je ignorisan, tako da je osnovica za obračun ostala 13.800 dinara, odnosno zarade su nam ostale zamrznute.

I na kraju, posebno naglašavamo da su pomenuta akta donošena JEDNOSTRANO i bez pristanka Sindikata pravosuđa Srbije, pa vas molimo za strpljenje do formiranja nove vlade kada će Sindikat pravosuđa Srbije, zajedno sa vama, učiniti sve kako bi se sadašnje stanje promenilo.

Predsednica

Slavica Živanović

5JAČI UZ VERU U ZAJEDNIČKI CILJ

12.februar 2007.

SINDIKALNIM ORGANIZACIJAMA

PRAVOSUDNIH ORGANA SRBIJE

 dopis 328

Poštovani članovi Sindikata pravosuđa Srbije

 

                U prilogu ovog akta, dostavljamo vam podsetnik šta je Sindikat pravosuđa Srbije svojim upornim inicijativama i zalaganjem uradio i postigao prošle godine. Opravdano postavljamo pitanje da li smo mogli više bez vas? Ipak, priznaćete, vaš sindikalni doprinos ogledao se samo u tome da okrenete broj telefona Sindikata i pitate kada će isplata.

                Prošle, 2006. godine, na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, isplaćeni su novogodišnji paketići, jubilarne nagrade, novac za sportske igre, povećanje zarada, razna socijalna davanja, opet novogodišnji paketići i jednokratna nagrada u iznosu od 4.000 dinara.

                Prošle, 2006. godine, pre stupanja na snagu Zakona o državnim službenicima i nameštenicima, pozivali smo vas da obustavimo rad, ali zajedno, jer pomenuti zakon lustrira pravosudnu administraciju. Prikupljali smo i potpise za smenu ministra pravde, republičkog javnog tužioca i predsednice Vrhovnog suda Srbije jer su najodgovorniji za opis radnih mesta u pravosuđu. Uvek ste ostajali nemi i pasivni, očekujući da će neko drugi za vas da se izbori. Tada se činilo da zakon pogađa samo daktilografe. Solidarnost, kao i lična briga za sebe i svoje radno mesto, izostali su svaki put.

Sada je stupio na snagu i Zakon o platama državnih službenika i nameštenika sa osnovicom u iznosu od 13.800 dinara. Osnovica je utvrđena još u novembru 2006. godine. I tada smo predlagali da je bolje trošiti energiju za «tuču» oko predložene osnovice nego za 4.000 dinara. Nismo naišli na razumevanje a januar je brzo došao. Bez obzira na tadašnje nerazumevanje članstva, Sindikat pravosuđa Srbije je u vaše ime još 1. decembra 2006. godine, znači čim je određena ova nedopustivo niska osnovica i kada članstvo još nije bilo svesno šta ovaj zakon donosi, odreagovao tako što je uputio zahtev predsedniku Vlade Srbije - Vojislavu Koštunici da osnovica za obračun plata u pravosuđu ne sme biti niža od prosečne, kao i da je to jedini način da se pravosuđe zaštiti od nebrige njihovih naslednika. Oglašavali smo se i javno putem medija.

Morate da znate da je predložena osnovica samo privremena i ona se primenjuje samo na novozaposlene. Naše zarade, ukoliko se nešto ne promeni, trenutno su zamrznute. Ovakva osnovica je predlog odlazeće vlade, a nova vlada će predlagati novi budžet, pa tako ostaje prostora za borbu oko nove osnovice. Ali, naglašavamo, samo zajedno možemo da izdejstvujemo procenat više. Što više članova učestvuje više i procenata.

Poštovani članovi, Sindikat pravosuđa Srbije ima plan i gotove zahteve ali trenutno nema kome da ih uputi, imajući u vidu činjenicu da se naši političari trenutno bave dogovorom oko raspodele funkcija i rešenjem za Kosovo.

Zbog toga čuvajte snagu i energiju za vreme kada se bude formirala nova vlada, i tada ako vas pozovemo, očekujemo da svi kao jedan budete ispred vlade, bez izgovora i očekivanja da će neko drugi umesto vas. Svako za sebe i svoju platu mora da bude tamo. Krajnje je vreme da počnete da verujete u ono što radi Sindikat pravosuđa Srbije na čelu sa predsednicom Slavicom Živanović i da shvatite da smo uvek korak ispred svih.

I na kraju, dodajemo i to da su starešine beogradskih pravosudnih organa održale sastanak zbog neslaganja sa Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, koji je već narušio međuljudske odnose u pravosuđu, zbog čega će zaključke u pismenoj formi uputiti svim relevantnim nadležnim organima, ali nakon sastavljanja nove vlade, tako da vas molimo da vi animirate svoje starešine organa kako bi i oni uputili pismo slične sadržine nadležnima.

Takođe, u prilogu vam dostavljamo dopis upućen premijeru Srbije Vojislavu Koštunici 1. decembra 2006. godine, kako bi vas uverili da ovaj Sindikat reaguje na vreme, odnosno pre vas samih i nekih «sindikata» koji se tek sada bude! Nadamo se da ćete dopis dobro pročitati i prepoznati stil i način delovanja ovog Sindikata. Sigurni smo da se iz istog vidi zajednički cilj koji je Sindikat pravosuđa Srbije, kao i uvek, argumentima dobro obrazložio.

Predsednica

Slavica Živanović

4STATISTIKA

STATISTIKA

 

Srpsko pravosuđe broji ukupno 14.375 zaposlenih, od toga pripravnika 581,  državnih službenika 8.056 i nameštenika 5.736. Pored ovog broja zaposlenih, dodajemo i 4.255 zaposlenih u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija (u 28 ustanova). Ovom broju ne pripadaju nosioci pravosudnih funkcija.

Inače, srpsko pravosuđe čine Ustavni i Vrhovni sud Srbije, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo za ratne zločine, okružni i opštinski sudovi, okružna i opštinska javna tužilaštva, trgovinski sudovi, Viši trgovinski sud, Veća za prekršaje, opštinski organi za prekršaje, pravosudna straža i zaposleni u ustanovama za izvršenje zavodskih sankcija.

Napominjemo da smo podatke preuzeli iz Predloga budžeta koji je sastavila Vlada Srbije, na čelu sa Vojislavom Koštunicom.

Naglašavamo da su pomenutim Predlogom budžeta obuhvaćeni i sudovi koji ne postoje, osim na papiru, odnosno apelacioni sa 387 zaposlenih i Upravni sud sa brojem od 61, čije se osnivanje čeka više od pet godina, tako da je za nas potpuno nejasno i nepoznato gde je sedište ovih sudova i ko su ti koji čine brojku od 449 ukupno zaposlenih u njima.

Bilo kako bilo, naglašavamo da se jedino broj zaposlenih u pravosuđu nije menjao u vreme tranzicije ali je zato stopa kriminaliteta u porastu. Šteta je jedino što se bruto društveni proizvod ne meri stopom kriminaliteta, kao ni zarade u pravosuđu, koje su još uvek ispod proseka u Republici Srbiji.

 

Predsednica

Slavica Živanović

3ODGOVOR

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

- Управа за трезор -

Београд

Имајући у виду да су расходи за 2006. годину у оквиру разреда 5 - Правосидни органи извршени у целости у складу са Законом о буџету није постојала могућност за исплату награда сагласно члану 11. Закона.

Обзиром да су код појединих правосудних органа остала неутрошена средства на дан 31.12.2006. године, молимо вас да размотрите могућност да се ова средства искористе за исплату награда запосленима у правосуђу.

                    

4912007.012/13

 2PITANJE

Београд, 13. јануар 2007. године

Министарство правде Републике Србије

Министру правде Зорану Стојковићу

Б е о г р а д

Имајући у виду чињеницу да избегавате сусрет са представницима Синдиката правосуђа Србије и да сте својим арогантним игнорисањем нарушили однос поверења тако што увек потурате своје заменике и помоћнике без овлашћења да доносе одлуке, овим путем Вас обавештавамо да и даље стоје наши захтеви упућени Вама почетком децембра, а то су:

-исплата «награде за шиканирање» у износу од 4.000 динара,

-основица за обрачун зарада запослених у правосуђу и затворима у висини

 просечне републичке зараде,

-правосудни дактилограф - државни службеник, као што је то у европском

 законодавству, а не намештеник.

Порсд овога, обавештавамо Вас да ће, уколико не удовољитe ншиим захтсвима, Синдикат правосуђa Србијe изразити незадовољство протестујући испред Владе Србије 17. јануара 2007. године, са почетком у 13,00 часова, заједно са Полицијским синдикатом Србије.

Председница

Славица Живановић

1PRESS RELEASE

U Beogradu, 8. januar 2007.

Poštovani,

imajući u vidu činjenicu da je stupio na snagu Zakon o platama državnih službenika, dužnost nam je da obavestimo javnost da su zarade u pravosuđu zamrznute. Ovaj Sindikat uputio je na vreme zahtev Vladi Srbije da osnovica za obračun zarada zaposlenih u pravosuđu ne bi smela da bude niža od prosečne u Republici. Ipak, Vlada Srbije ignorisala je zahtev i odredila osnovicu u iznosu od 13.800 dinara. Pored ovoga, Sindikat je zahtevao da se isplati i nagrada zaposlenima u pravosuđu za uvećan obim posla u iznosu od 4.000 dinara, ali iako su obećali, nisu je isplatili.

Izgovor za ovakvo ponašanje jeste, po rečima nadležnih iz Ministarstva pravde, da su novac «pojeli veštaci i advokati».

Naglašavamo da smo prostim poređenjem dve vlade, utvrdili da je prethodna vlada imala više sluha za pravosuđe. Ova vlada uvela je strahovladu u pravosuđe, nagoveštajima o ukidanju nekih sudova, opštim reizborom nosilaca pravosudnih funkcija, kao i načinom izbora u novousvojenom Ustavu RS.  Stanje u pravosuđu promenilo se utoliko što je gore. Usvojeno je više strategija za koje ne postoji finansijska podrška. Otvoreno možemo da kažemo da pravosuđe nije imalo goreg ministra od Zorana Stojkovića, koji se pohvalio uspešnim radom Ministarstva pravde pored lošeg pravosuđa. Kako je moguće da je on uspešno obavio svoju privremenu funkciju pored nas tako neefikasnih.

Dodajemo i to da Baza pravnih propisa na koju je spiskano preko milion evra donacija nije u funkciji a pravosuđu se ne prebacuje novac za kupovinu neophodnih zakona i propisa potrebnih za rad.

Jedini način da pokažemo otpor i neslaganje sa vladavinom moćnika jeste da pozovemo svoje članstvo i simpatizere da ne glasaju za tzv. «lAgaliste»

Predsednica

Slavica Živanović

 

 


Novosti || O Nama || Program || Pristupnica || RO || Nazad