DOKUMENTI

SARADNJA

GALERIJA

SUSRETI

LINKOVI

ARHIVA

 

 Odbori

PREDSEDNIK

SEKRETAR

SREMSKI

JUŽNOBANATSKI

KOLUBARSKI

PODUNAVSKI

ZAJEČARSKI

JABLANIČKI

ZAPADNOBAČKI

KOSOVSKOMETOH

PČINJSKI

MAČVANSKI

POMORAVSKI

BOR-ZAJEČAR

ZLATIBORSKI

Preds.POS KiM

SEVERNOBAČKI

JUŽNOBAČKI

RAŠKI

BRANIČEVSKI

SEVERNOBANATSKI

SREDNJEBANATSKI

JSO

BEOGRAD

BEOGRAD-Predsed.

VOJVODINA-Pred.

 

 

 

 KOLEKTIVNI UGOVOR

PRIMENA OKU

DEKLARACIJA

 

Google

      

 

13. Susreti Pravosuđa

Ohrid 2015.

Rezultati


 opširnije

Susreti ARHIVA

 

 

JSOUIKS

 

 

 

PRIGOVOR

.

 

 WebMaster


ATRIUM
PLUS

 

   ZATVORSKI ČUVARI TUŽILI UPRAVNIKA ZA MOBING

25. mart 2015.

 Predstavnici sindikata i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dogovorili posle pet sati većanja da se održi sastanak zaposlenih i rukovodstva zatvora i pokušaju da se reše nastali problemi Zaposleni u KPZ Beograd u Padinskoj Skeli u tužbi koju je 114 njih zbog mobinga podnelo protiv upravnika ove ustanove Milana Pavlovića, juče su pričali o ovoj vrućoj temi sa direktorom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milanom Stevovićem i predstavnicima sindikata.

 Posle gotovo pet sati razgovora dogovoreno je da sledeći sastanak bude održan za sedam do deset dana, kao i da se za to vreme „sprovedu određene aktivnosti koje bi doprinele rešavanju nastalih problema”.

Izvor: POLITIKA

opširnije

   POGLED SA STRANE

24. mart 2015.

 Pozivam zaposlene da u

 

četvrtak, 26. marta 2015. godine,

 

sa početkom u 20.00 časova, pogledaju predstavu "UPRAVNIKOVANJE" u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić".

To je komedija o sistemu u kojem smo mi glavni učesnici, ali i o tome kako nas drugi vide.

   MASOVNA TUŽBA ZA MOBING U ZATVORU

20. mart 2015.

  Zaposleni u novom zatvoru u Padinskoj Skeli podneli su jednu od najmasovnijih tužbi protiv državnih organa zbog mobinga.

Njih 114 tužilo je Ministarstvo pravde, Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i Kazneno-popravnog zavoda Beograd zbog zlostavljanja na radu, koje, prema njima, kako tvrde u tužbi, sprovodi direktor te ustanove.

 

 

 

opširnije

   INFORMACIJA

16. mart 2015.

  Poseban kolektivni ugovor za državne organe objavljen je u "Službenom glasniku RS", broj 25 od 13. marta 2015. godine.

 

PKU za državne organe

   INFORMACIJA

16. mart 2015.

  Zaposleni u Službi obezbeđenja Okružnog zatvora u Beogradu, Nova skela, njih 114, podneli su sudu tužbu protiv Milana Pavlovića, upravnika tog zatvora radi zaštite od zlostavljanja na radu (mobinga). U čemu se sastoji zlostavljanje, pročitajte u prilogu iz tužbe.

Istovremeno, ukoliko ovakvih slučajeva ima u drugim zatvorima koji su sindikalno povezani u Sindikat pravosuđa Srbije, pozivamo članove da skupe hrabrost i da nam se jave kako bismo pokušali da zaštitimo njihova prava i zajedno proverili "vladavinu zakona" u Srbiji.

 

TUŽBA

 

   SAOPŠTENJE KOLEGA SA KOSOVA I METOHIJE

12. mart 2015.

  SAOPŠTENJE PRAVOSUDNIH RADNIKA U AUTONOMNOJ POKRAJINI

KOSOVO I METOHIJA

Primenom Briselskog sporazuma Republika Srbija ustupa svoje nadležnosti kosovskim vlastima, pa su na red za ukidanje došli i srpski pravosudni organi, tzv. „paralelne institucije“ u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, inače sastavnom delu teritorije Srbije. S obzirom na to, zaposleni u pravosudnim organima oglasili su se saopštenjem koje objavljujemo, s tim što naglašavamo da pružamo punu podršku svojim kolegama i koleginicama za svaku odluku koju donesu.

Prilog:  Saopstenje kolega sa Kosova i Metohije

 

   DOPIS MEHI OMEROVIĆU

12. mart 2015.

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Komisiji za nadzor nad izvršenjem krivičnih sankcija

Za predsednika Komisije Mehu Omerovića

Poštovani,

s obzirom na to da sam vas ranije već obavestila o tome da se u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija ne produžavaju ugovori zaposlenima na određeno radno vreme, ovog puta vam se obraćam sa inicijativom da zakažete zajednički sastanak kojem bi prisustvovali predstavnici reprezentativnih sindikata, ministar pravde Nikola Selaković, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dr Milan Stevović i jedan broj zaposlenih iz većih zatvorskih ustanova kojima ugovori neće biti produženi.

opširnije

  OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE KOJI POSTAVLJAJU ČUDNA PITANJA

10. mart 2015.

Potpisan Poseban kolektivni ugovor za državne organe odnosi se na zaposlene koji su zasnovali radni odnos na određeno i neodređeno vreme.

Dakle, zaposleni koji je zasnovao radni odnos na određeno vreme ima ista prava kao i zaposleni u radnom odnosu na neodređeno vreme.

 

PISpan lang="sr">   POTPISAN PKU ZA PRAVOSUĐE I UPRAVU

9. mart 2015.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potpisala je danas Poseban kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije, Sindikata uprave Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije.

(za izjavu naše predsednice klikni sliku ili video,

za nastavak teksta klikni opširnije)

 

opširnije

VIDEO

  VAŽNO OBAVEŠTENJE

6. mart 2015.

Na svojoj sednici, održanoj 5. marta 2015. godine, Vlada Srbije dala je saglasnost za potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za državne organe. Potpisivanje kolektivnog ugovora zakazano je za ponedeljak, 9. mart 2015. godine, u 10.00 časova.

  POZIV OTPUŠTENIM ZATVORSKIM RADNICIMA

1. mart 2015.

Poštovane koleginice i kolege koji ste otpušteni iz ustanova za izvršenje krivičnih sankcija nakon višegodišnjeg rada na određeno vreme, namera nam je da zajedno sa vama proverimo vladavinu zakona u Srbiji i tužbom pokušamo da vaša prava zaštitimo sudskim putem.

I zato vas pozivam da Sindikatu dostavite, svako pojedinačno, sve vaše ugovore o radu na određeno vreme. Ukoliko vam je radni odnos prestao raskidom ugovora, potrebno je da nam dostavite akt kojim je taj raskid učinjen (rešenje o prestanku radnog odnosa). Istovremeno, u prilogu vam je punomoćje advokata koje je potrebno da odštampate, potpišete i dostavite uz navedene akte iz radnog odnosa kako bismo podneli tužbe. Jasno vam je da verbalna podrška neće promeniti brutalnost otpuštanja i zbog toga je potrebno da pokrenemo sudske postupke za “preobražaj” vašeg dosadašnjeg radnog statusa i zaustavimo izigravanje zakona.

PUNOMOĆJE

 

  OBAVEŠTENJE

27. februar 2015.

Danas je, nakon korekcija, stigao konačan tekst kolektivnog ugovora, kao što je i obećano. Tim ugovorom dosadašnja prava nisu smanjena ali nisu ni uvećana. Niti je za radovanje, niti je za tugovanje. Ne mogu da tvrdim da je rezultat partnerstva ili nesaradnje, ali ne mogu da tvrdim ni da to nije. Rezultat je od svega pomalo.

Ipak, ukratko, znam da sve zaposlene u pravosuđu najviše interesuje stimulacija. Dobro je to što je ona sada u članu 42, ali preobražena u dodatak za poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada.

- PKU ZA DRŽAVNE ORGANE sa unesenim primedbama (.pdf)

 

  INFORMACIJA ZA ČLANOVE

26. februar 2015.

Na današnjem sastanku u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a nakon dostavljanja mišljenja nadležnih ministarstava, tekst Predloga posebnog kolektivnog ugovora za državne organe usaglašen je u skladu sa tim mišljenjima. Sutra, dakle, 27.2.2015. godine, usaglašen tekst će biti dostavljen ovlašćenim reprezentativnim sindikatima koji učestvuju u pregovorima (nama, Sindikatu uprave i SOPOS-u) i Vladi Srbije.

opširnije

  OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE

25. februar 2015.

Danas je stigao poziv za nastavak sastanka i eventualnog dogovora oko posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koji je u međuvremenu bio na mišljenju u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo i nadležnim ministarstvima.

Sastanak je zakazan za 26.2.2015. godine, u 15.00 časova, u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Osim poziva, stigla su i mišljenja na poseban kolektivni ugovor koja su dostavili ministarstva pravde i rada, kao i Zakonodavni odbor. Mišljenje Ministarstva finansija još nije stiglo.

- PKU ZA DRŽAVNE ORGANE

- MIŠLJENJE MINISTARSTVA PRAVDE

- MIŠLJENJE REPUBLIČKOG SEKRETARIJATA ZA ZAKONODAVSTVO

- MIŠLJENJE MINISTARSTVA TA RAD

 

  OSUDA OTPUŠTANJA

23. februar 2015.

VAŽNO !!!

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje nameru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da se otpuste zaposleni na određeno vreme u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

Naime, zaposleni na određeno vreme radili su više godina jer su ta mesta neophodna i, pre svega, upražnjena.

opširnije

 

18. februar 2015.

Dana 13.2.2015. godine, tačnije u petak pre podne, održan je sastanak sa potpredsednicom Vlade i ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički. Predsednici sindikata Slađanka Milošević i Njegoš Potežica obrazložili su potpredsednici Vlade, inače zaduženoj za reformu javne uprave, sindikalne dopune uložene na predlog posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koji su prethodnog dana dostavili ovlašćeni pregovarači Poslodavca na zahtev sindikata.

- NAJNOVIJI PREDLOG KOLEKTIVNOG UGOVORA SA SINDIKALNIM DOPUNAMA

opširnije

  OBAVEŠTENJE O TOKU PREGOVORA

12. februar 2015.

Na današnjim pregovorima razmatran je predlog poslodavca koji je juče dostavljen sindikatima, a koji možete pogledati u prilogu.

Neke odredbe su danas usaglašene, međutim, znam da zaposlene najviše interesuje finansijski aspekt kolektivnog ugovora.

Što se tiče finansijskog aspekta postoje mimoilaženja, jer ono što jedan zakon ne predviđa, drugi dozvoljava a Zakon o Budžetu zabranjuje.

Dakle, pregovori su i dalje otvoreni. Imajući u vidu naše nezadovoljstvo ponuđenim finansijskim rešenjima, kao i to da predstavnici Poslodavca nemaju ovlašćenje da pregovaraju o proširenim finansijskim mogućnostima, prema rečima ovlašćenog pregovarača poslodavca, ubuduće će se pregovori voditi na višem nivou.

Uzimajući u obzir to da se očekuju pregovori na višem nivou, obaveštavam vas da se štrajk upozorenja nakratko odlaže, kao i to da će se u sredu 18.2.2015. godine održati sednica Republičkog odbora, najvišeg organa Sindikata pravosuđa Srbije, na kojoj će biti prezentovani dosadašnji rezultati pregovora, utvrđen novi datum za štrajk upozorenja, kao i druge mere sindikalne borbe, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni.

- PREDLOG PKU Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

- ZAPISNIK sa sastanka 6. februara 2015.

  TALASANJE - PUSTI PRIČU

11. februar 2015.

- Da li za sve zaposlene u državnim preduzećima važe iste mere štednje, uslovi i ista prava?

 Kako se sklapaju kolektivni ugovori i zbog čega su najveći gubitaši, po pravilu i najpovlašćeniji?

- Zašto sindikati zaposlenih u pravosudnim organima i državnoj upravi najavljuju štrajk i tvrde da je politika iznad zakona?

- Zoran Lazić - pomoćnik ministra za rad, Đorđe Cvetinčanin - sekretar ministarstva pravde i državne uprave, Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

Autorka: Dijana Ivanov Kadić.

Radio Beograd 1, 11.05

ODSLUŠAJ EMISIJU

  KOLEKTIVNO VARANJE

10. februar 2015.

Konferenciju za mediji održali su Sindikat uprave i Sindikat pravosuđa Srbije.

Radi objektivnog i tačnog informisanja a kako bismo raspršili iluzije namerno stvarane u javnosti, obaveštavamo sve da se plate pratećeg osoblja koje će stupiti u štrajk upozorenja kreću od 25.650 do 30.000 dinara za srednju stručnu spremu, tužilačkih i sudijskih pomoćnika sa visokom stručnom spremom od 39.000 do 54.000 dinara (u višim pravosudnim instancama), dok plata sudije i tužioca u osnovnim sudovima, odnosno javnim tužilaštvima iznosi 89.505 dinara. Najniža zarada u pravosuđu iznosi koliko i osnovica za obračun plate 17.100 dinara za higijeničarke koje su ostale u pravosudnom sistemu, suprotno Zakonu o radu i Odluci Socijalno-ekonomskog saveta. Posebno nezadovoljstvo kod zaposlenih izaziva to što im je zarada duplo niža od prosečne zarade koja se, iako su mere štednje na snazi, stalno uvećava. Kome se to plata tajno uvećava u Srbiji?

opširnije

  INFORMACIJA O NASTAVKU PREGOVORA

7. februar 2015.

U petak, 6. februara 2015. godine, nastavljeni su pregovori oko kolektivnog ugovora. Pregovori su otvoreni jer nikakav dogovor nije postignut. Informacije o visini primanja svih na Budžetu do danas nismo dobili, što sve ukazuje na to da se nešto krije. „Otkrivanje podataka“ jeste od suštinske važnosti za kolektivno pregovaranje „u dobroj veri“! S obzirom na to da je došlo do sukoba mišljenja u toku pregovora, predložili smo predstavnicima poslodavca da oni napišu šta je to „što bi poboljšalo“ položaj radnika u državnim organima pa ćemo se izjasniti. Istovremeno, ustanovljeno je da su dogovori između nekih ministara iznad zakona, odnosno da je politika zakon.

opširnije

 

  POSTOVANI ČLANOVI SINDIKATA I ZAPOSLENI

31. januar 2015.

Svesna da očekujete vesti sa sastanka održanog u vezi sa kolektivnim pregovaranjem, obaveštavam vas da se u petak, 30.1.2015. godine, ništa spektakularno nije dogodilo.

Pre svega, zbog rokova zauzet je stav da je dan početka pregovora 19.1.2015. godine. Nakon toga, usaglašavane su opšte odredbe o radnom vremenu, godišnjem odmoru, bezbednosti i zdravlju na radu. Posebno smo insistirali da se unese u zapisnik, u prisustvu predstavnika Ministarstva rada i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, da u sudovima i tužilaštvima nije izvršena procena rizika radnih mesta, odnosno da se Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ne sprovodi već deset godina. Zamislite, i to baš u pravosuđu. Eh, da nam je Jorgovanka Tabaković ministarka, a s obzirom na to da najveći broj zaposlenih radi sa ekranima, i mi bismo imali podmetače za odmaranje nogu.

opširnije

  PRAVOSUĐE MOŽDA OPET U ŠTRAJKU ?

30. januar 2015.

Od današnjih pregovora sa predstavnicima Vlade zavise dalji koraci koje će preduzeti predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije, Sindikata uprave i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije. Ukoliko na današnjem sastanku ne bude pomaka ka potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, sindikati ne isključuju mogućnost i obustave rada, kaže za Danas Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

PRAVO DANAS

opširnije

  KOLEKTIVNO NAGOVARANJE

28. januar 2015.

S obzirom na to da je Poseban kolektivni ugovor za državne organe a koji se odnosi na zaposlene u pravosuđu prestao da važi, podneta je inicijativa i pregovaranje za potpisivanje novog kolektivnog ugovora je otpočelo početkom decembra. Naš poslodavac je Vlada Srbije.

opširnije

  KONFERENCIJA ZA NOVINARE SINDIKATA PRAVOSUĐA I UPRAVE

27. januar 2015.

Zbog odugovlačenja vlasti da sa socijalnim partnerima usaglasi i potpiše poseban kolektivni ugovor za državne organe, Sindikat uprave Srbije, Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije i SOPOS održaće hitnu zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj će najaviti sindikalne akcije i proteste zaposlenih u državnim organima Srbije.

Konferencija će biti održana sutra, u sredu, 28. januara 2015. godine, sa početkom u 11 sati, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, salon na trećem spratu.

 Sagovornici: predsednik Sindikata uprave Srbije Nјegoš Potežica i predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, Slađanka Milošević.

  SINDIKAT ZATRAŽIO PODATKE NADLEŽNIH MINISTARSTAVA

15. januar 2015.

Nakon prvog sastanka održanog povodom pregovora oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora, Sindikat pravosuđa Srbije obratio se ministarstvima finansija i državne i lokalne samouprave sa zahtevom za dostavljanje određenih podataka kako bismo imali parametre kojima bismo se rukovodili prilikom pregovora.

opširnije

  VLADA BEZ MERE

11. januar 2015.

Autor: Slađanka Milošević

Skoro uvek sa pažnjom slušam ono što izjavi predsednik Vlade Aleksandar Vučić. U svojim izjavama izgleda iskreno i pretpostavljam da skupo plaćamo njegove treninge za verbalnu manipulaciju kako bi ostavio takav utisak. Premijer kaže - "Mi trošimo ono što nismo zaradili". Iskreno, nema šta. Sigurno misli na sebe i one oko sebe.

Naime, analizirajući usvojeni budžet na nedvosmislen način izvodi se zaključak da je on restriktivan, ali samo za one koji radom zarade svaki dinar. Plata bi trebalo da se prima za rad. Kod nas je praksa da se, zapravo, najviše novca izdvaja za nerad.

Izvor: Danas, 9. januar 2015.

opširnije

  INICIJATIVA USTAVNOM SUDU

26. decembar 2014.

Sindikat pravosuđa Srbije, u ime svih zaposlenih, podneo je Ustavnom sudu inicijativu za ispitivanje ustavnosti odredbe Zakona o radu koja se odnosi na priznavanje prava na minuli rad samo kod poslednjeg, odnosno aktuelnog poslodavca, jer smatramo da se navedenom odredbom suprotno Ustavu smanjuje nivo dostignutih prava.

Preuzmi Inicijativu

  PREDLOG PKU

22. decembar 2014.

Predlog posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, koji je sačinio pregovarački tim Sindikata, poslat je predstavnicima Vlade. U nareoga i članstvo će blagovremeno biti obavešteno o toku pregovora.

Preuzmi Predlog PKU

  APEL NARODNIM POSLANICIMA

18. decembar 2014.

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

POSLANIČKIM GRUPAMA KOJE ČINE SKUPŠTINSKU VEĆINU

Beograd

Poštovani,

imajući u vidu činjenicu da je Predlog Budžeta za 2015. godinu u skupštinskoj proceduri, kao i to da navedenim predlogom nisu planirana sredstva za isplatu dodataka za ostvarene rezultate rada nameštenika u državnim organima, suprotno članu 48. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, apelujemo na vas kao NARODNE IZASLANIKE da uložite amandman na član 9. navedenog predloga koji bi uskladili sa članom 48. pomenutog zakona i ispravili propust predlagača jer za ovu nagradu se mukotrpno radi.

opširnije

  INFORMACIJA SA SASTANKA

16. decembar 2014.

Dana 15.12.2014. godine, u Palati pravde, u prepunoj svečanoj sali, održan je sastanak sa zaposlenima kojem je, na poziv Beogradskog odbora Sindikata pravosuđa, prisustvovao i ministar pravde Nikola Selaković, sa svojim saradnicima Jelača Slavicom i Carević Dejanom. Glavne teme sastanka bile su materijalni položaj zaposlenih (umanjenje zarada, minuli rad, stimulacija, namešteničke nagrade, jubilarne nagrade, prekovremeni rad i dečji paketići) i uslovi rada (skučeni smeštajni kapaciteti i uvećan obim posla zbog nedostajućeg broja zaposlenih).

opširnije

  OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SINDIKATA I ZAPOSLENE

11. decembar 2014.

U organizaciji Beogradskog odbora Sindikata pravosuđa Srbije, u ponedeljak, 15.12.2014. godine, u 12.00 časova, u Palati pravde, u svečanoj sali, održaće se sastanak sa zaposlenima kojem će prisustvovati Nikola Selaković, ministar pravde.

Pozivamo sve zainteresovane da ovom sastanku prisustvuju, imajući u vidu to da će ministar pravde kao član Vlade Srbije izložiti namere u vezi sa državnim merama štednje, njihovom uticaju na materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu, kao i o eventualnim koracima za poboljšanje stanja u pravosuđu.

  POZIV MINISTRU

11. decembar 2014.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

ZA NIKOLU SELAKOVIĆA, ministra pravde

 Beograd

Nemanjina 22-26

Predmet: Pozivno pismo

Poštovani gospodine ministre,

Beogradski odbor Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije na sednici održanoj 4. decembra 2014. godine  izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog:

-  nezavidne finansijske situacije u kojoj se zaposleni u pravosuđu  u Beogradu nalaze u odnosu na primanja,  troškove i nametnute obaveze,  zarada koje su prosto uvredljive imajući u vidu da rade vrlo složen i odgovoran posao, loših uslova za rad izazvanih nedostatkom materijala,  tehnike,  brojnim selidbama,  nedovoljnog broja zaposlenih prema količini predmeta u beogradskim sudovima, pa samim tim i veliku opterećenost.

S tim u vezi, POZIVAMO VAS da u periodu od 8.12. do 12.12.2014. godine nađete slobodnog vremena koje ćete posvetiti zaposlenima u beogradskom pravosuđu - održavanjem sastanka u Palati pravde, u svečanoj sali, kako biste nam predočili svoje namere u vezi sa poboljšanjem nepodnošljivog materijalnog položaja zaposlenih.

U očekivanju Vašeg pozitivnog odgovora, srdačno Vas pozdravljam.

 

Predsednik

Gradskog odbora Beograd

Ivica Cvetković

  OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SINDIKATA

2. decembar 2014.

Poštovani članovi sindikata,

Zvanične odluke o ukidanju novogodišnjeg poklona za decu nema, osim što je vest o tome objavio dnevni list "Blic". Potvrdu ovakve odluke Ministarstvo pravde od Vlade još uvek nije dobilo ali ono što je sigurno jeste da je neizvesno da li će ili neće biti novogodišnjih poklona za decu.

opširnije

  JAVNE SLUŽBE TRAŽE PLATNE RAZREDE

20. novembar 2014.

Sindikati javnih službi žele da učestvuju u izradi platnih razreda, traže potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora u svim delatnostima i protive se smanjenju zarada ukoliko procenat bude veći od najavljenih deset odsto, poruka je predstavnika tih službi.

opširnije

  ZATIŠJE ILI ZAJEDNIČKA BURA

13. novembar 2014.

Dana 12. novembra 2014. godine održan je sastanak u Ministarstvu pravde Srbije. Razlozi sastanka bili su umanjenje zarada u pravosuđu, informacija o načinu ujednačavanja zarada, kršenje Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, odnosno nepostojanje akata o proceni rizika radnog mesta i ukidanje beneficija u zatvorima.

Zarade u sudovima, tužilaštvima i zatvorima smanjene su na dva načina. Prvi, smanjena je osnovica za obračun zarada sa 19.001 na 17.100 dinara i drugi zbog novog obračuna minulog rada.

U zatvorima se sprema novi pravilnik o beneficijama koji će, prema informacijama koje ima Sindikat, biti ukinute svima osim službi obezbeđenja. Nedopustivo je to što su pravilnik sačinjavali eksperti iz Vlade koji nemaju nikakvog dodira sa zatvorima.

Predstavnici Sindikata predložili su da se umesto stimulacije uvede dodatak na opterećenje i otežane uslove rada dok se ne izrade akti o proceni rizika radnog mesta, kao i da učestvuju u izradi propisa povodom uvođenja ravnoteže u zaradama.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će uložiti maksimalni napor da se stimulacija ne ukine, kao i da je ukidanje beneficija glasina.

Dogovoreno je da se u petak održi sastanak između predstavnika zatvora, sa jedne strane i ministra pravde i direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa druge strane. Nadamo se da će ministar pravde i direktor Uprave doneti izrađeni pravilnik o beneficijama bez učešća predstavnika sindikata kao socijalnih partnera na sastanak kako bi raspršio glasine.

Nezadovoljstvo zaposlenih u sudovima, tužilaštvima i zatvorima je opravdano i tinja svakodnevno. Sindikat ulaže maksimalne napore iz svoje nadležnosti da se do  odgovarajućeg rešenja dođe.

Međutim, nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu, Sindikat je održao sastanak sa zaposlenima u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. U prepunoj sali odjekivalo je da su oni spremni za štrajk jer iskustveno zbog događanja iz prethodnog perioda i stavljanja pred svršen čin, izražavaju sumnju u uveravanja i napore ministra pravde.

 

  ZAHTEV MINISTRU ZA HITAN SASTANAK

30. oktobar 2014.

Republika Srbija

Ministarstvo pravde

Za Nikolu Selakovića, ministra pravde

Beograd

Nemanjina 22-26

Gospodine ministre,

Neophodno je da u što kraćem roku zakažete sastanak sa Sindikatom zbog dva razloga.

Prvi su zaposleni na određeno vreme;

Drugi je informacija o izradi zakona o ujednačavanju zarada, kao i smanjenje zarada u pravosuđu.

S obzirom na to da je isplata stimulacije u iznosu od 4.000 dinara dogovorena do kraja godine, predlažemo da se umesto stimulacije uvede dodatak na uslove rada, imajući u vidu to da još uvek u pravosudnim organima ne postoje akti o proceni rizika na poslu.

 S poštovanjem, srdačno Vas pozdravljam.

Predsednica

Milošević Slađanka

 

  ODGOVOR MINISTARSTVA DRŽAVNE UPRAVE

30. oktobar 2014.

Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama povodom obračuna minulog rada.

TUMAČENJE MINISTARSTVA DRŽAVNE UPRAVE (.pdf)

 

  ODLUKA O IZBORIMA

28. oktobar 2014.

OBAVEŠTENJE

PREDSEDNICIMA SINDIKALNIH ORGANIZACIJA

 

Poštovani,

Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije, na svojoj sednici održanoj 24. oktobra 2014. godine, doneo je Odluku o održavanju izbora na svim nivoima u Sindikatu pravosuđa Srbije.

Odluku sa primerkom oglednog izvoda iz zapisnika sa izbornog sastanka, molimo da preuzmete sa sajta, s tim što je možete preuzeti i od predsednika okružnog odbora kojem teritorijalno pripada vaša sindikalna organizacija.

Napominjem da su sindikalne organizacije, koje su održale izbore u skladu sa članom 3. Odluke o održavanju izbora u Sindikatu pravosuđa Srbije, u obavezi da dostave izvode iz zapisnika sa izbornog sastanka.

Popunjene izvode iz zapisnika dostavite Sindikatu pravosuđa Srbije na adresu: Sindikat pravosuđa Srbije, 11000 Beograd, Dečanska 14/V, soba 11. Ili na e-mail adresu:

www.sind-prav.org.rs

- ODLUKA O IZBORIMA (.pdf)

- OGLEDNI PRIMERAK IZVODA IZ ZAPISNIKA (.doc)

Predsednica

Slađanka Milošević

  SAOPŠTENJE

24. oktobar 2014.

SVI SMO PREVARENI

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije se protivi načinu donošenja mera štednje, kao i samim merama štednje. Iako su mere štednje neizbežne, one su donete bez učešća i predloga sindikata koji su stavljeni pred svršen čin. Zaposleni u  pravosuđu žrtve su svih reformi i mera štednje.

Usvajanjem mera štednje država nas je sve prevarila.

Manjak u državnoj kasi, pre svega, izazivaju javna preduzeća gubitaši čiji se gubici pokrivaju iz državne kase, dakle, novcem svih građana. Država kao osnivač (gazda) tih preduzeća morala bi da kontroliše rashode tih preduzeća. Inače, najlakše je preuzeti tuđi dug i vraćati ga tuđim novcem.

Iz izveštaja Fiskalnog saveta proizlazi da je bez dovođenja u red javnih preduzeća nemoguće uspešno sprovesti fiskalnu konsolidaciju jer troškovi javnih preduzeća jedan su od glavnih razloga neodrživog povećanja fiskalnog deficita i javnog duga. Njihova analiza ukazuje na „uzaludnu žrtvu radnika i penzionera“ ukoliko mere štednje ne obuhvataju kontrolu troškova javnih preduzeća i kao primer navode dva javna preduzeća koja su samo u 2014. imala veće troškove od svih prihoda koje je država imala od povećanja stope PDV-a i uvođenja solidarnog poreza.

Zaposleni u pravosuđu ne pristaju da im se smanji zarada kako bi se pokrivali dugovi javnih preduzeća. Za propast i gubitke javnih preduzeća krive su sve vlasti. Nedopustivo je da službenik u sudu, medicinska sestra, ili profesor, ili sudijski pomoćnik sa položenim pravosudnim ispitom ima platu kao nekvalifikovani radnik u javnom preduzeću. Ne prigovaramo tom radniku nego državi koja je najodgovornija za takvo stanje.

Pre smanjenja zarada i penzija, Vlada je morala da uvede kontrolu troškova u javnim preduzećima, a preko „svojih ljudi“ u upravnim i nadzornim odborima, i uskladi ih sa /ne/uspehom poslovanja, kao i da ukine naknade na ime članstva u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća zbog gubitaka u poslovanju. Pored toga, ukoliko političari, bilo iz pozicije ili opozicije, vole svoju zemlju - morali su među prvima da se odreknu raznih dodataka i drugih primanja, a posebno da smanje iznose za „specijalizovane usluge” i “usluge po ugovoru”.

Predsednica

Slađanka Milošević

  VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA JAVNOG SEKTORA

17. oktobar 2014.

Dana 17. oktobra 2014. godine, u Vladi Srbije održan je sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije, odnosno pripadajućih granskih sindikata prosvete, zdravstva, pravosuđa, kulture, nauke i državne uprave, na čelu sa Ljubisavom Orbovićem, predstavnika Udruženih granskih sindikata na čelu sa Čanak Branislavom – sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, u prisustvu resornih ministara pravde, državne uprave, rada, zdravstva, kulture i prosvete i nauke, kao i predstavnika Ministarstva finansija.

Cilj ovog sastanka, prema rečima premijera u uvodnoj reči, jeste obostrano informisanje i razmena mišljenja oko najavljenog smanjenja zarada i penzija, a posebno oko najavljenog uvođenje platnih razreda.

opširnije

 DOSTA ŠTEDNJE NA PRAVOSUĐU

29. septembar 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Kori Udovički, potpredsednica Vlade, objasnila je "da zakon treba da doprinese pojednostavljenju, transparentnosti kao i uporedivosti i "upravljivosti" platama. Ona je istakla da se mora napraviti razlika između donošenja Zakona o platama i predloga u okviru mera štednje Vlade Srbije, dodajući da će ovom reformom konačno moći da se vrednuje posao po svojoj složenosti, odnosno po uslovima rada".

Uzimajući u obzir izjavu potpredsednice, zaposleni u pravosuđu nemaju razloga za brigu. U pravosuđu prekobrojnih nema pošto su sve reforme, bez opravdanog razloga, jedino smanjivale broj zaposlenih u pravosuđu.

Izvor: Danas, 25. septembar 2014.

opširnije

 SINDIKAT ZATRAŽIO HITAN SASTANAK

18. septembar 2014.

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Komisiji za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija

Beograd

Trg Nikole Pašića 13

Poštovani,

obraćam vam se u ime zaposlenih u srpskim zatvorima koji su članovi Sindikata pravosuđa Srbije, sa zahtevom da zakažete sastanak sa delegacijom Sindikata pravosuđa Srbije.

Naime, iako je glavni zadatak vaše komisije kontrola izvršenja krivičnih sankcija, smatram da bi bilo dobro da se upoznate sa eventualnim smetnjama u izvršenju krivičnih sankcija koje su u vezi sa uslovima rada zaposlenih u zatvorima. Posebno ističem novi zatvor u Padinskoj skeli gde se krše zakonska prava zaposlenih, počev od uskraćivanja troškova prevoza (19 meseci im nisu plaćeni putni troškovi) do nedostatka radnika, sredstava za vezivanje, higijenskih rukavica za pregled, nedostatka radio-uređaja...

Bez obzira na to što je Srbija dala niz obećanja Evropskom komitetu za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka prilikom njihove posete, između ostalih, i da će popuniti sistematizovana radna mesta, i to za 1.000 izvršilaca, to se do danas nije dogodilo. Naprotiv, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uputio je dopis svim upravnicima zatvora da "razmotre mogućnost smanjenja broja izvršilaca i predlože ukidanje radnih mesta koja su nepopunjena".

Zbog svega navedenog, molim vas da u što kraćem roku zakažete termin za sastanak sa sindikalnom delegacijom kako bismo vas upoznali sa problemima u srpskim zatvorima jer, osim zatvorenika i pritvorenika, probleme imaju i radnici zaduženi za njihovo čuvanje i prevaspitanje.

 Srdačan pozdrav.

Predsednica

Milošević Slađanka

 NASTAVLJENO STRANAČKO ZAPOŠLJAVANJE

18. septembar 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Proces reforme državne uprave je dugotrajan, a u Srbiji je počeo da se sprovodi 2001. godine. Tada je usvojena Strategija za reformu državne uprave i osnovan Savet za reformu državne (sada javne) uprave. Kako su se menjale vlade tako se menjao i sastav tog saveta čiji su članovi ministri, uz određenu nadoknadu. Doduše, menjala se i državna uprava jer je postajala sve brojnija i skuplja. Zbog toga su i nameti građanima sve veći, a sprema se i smanjenje penzija i plata, jer treba nahraniti enorman birokratski i neefikasni (nesposobni) državni aparat.

Izvor: Danas, 18. septembar 2014.

opširnije

 SAOPŠTENJE

15. septembar 2014.

DISKRIMINACIJA ZBOG DUPLIH PLATA

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je inicijativu Ustavnom sudu Republike Srbije zbog direktne diskriminacije zaposlenih u pravosuđu.

Naime, zaposleni u posebnim sudskim, tužilačkim, pritvorskim, zatvorskim i policijskim odeljenjima za borbu protiv organizovanog kriminala i ratnih zločina stavljeni su u povlašćeniji položaj u odnosu na ostale zaposlene u navedenim organima. Povoljniji položaj ogleda se u duplim platama koje primaju u tim organizacionim jedinicama, bez obzira na to što imaju i bolje uslove rada, i manji broj predmeta u radu. Prema našem mišljenju, žrtve diskriminacije su ostali zaposleni u pravosuđu koji bi trebalo da imaju iste plate jer suštinski rade isti ali obimniji posao.

Ovakav nejednak tretman i različito postupanje, svakako su nezakoniti. Ustav, zakoni i međunarodne konvencije zabranjuju diskriminaciju. U uporednom zakonodavstvu, kao i zemljama u regionu, ne postoji odredba o „duplim platama“ koja krši načelo jednakosti.

Predsednica

Milošević Slađanka

 OBAVEŠTENJE ZDRAVSTVENIM RADNICIMA U ZATVORIMA

15. septembar 2014.

U prethodnih godinu dana kao jedan od problema u Specijalnoj zatvorskoj bolnici bio je i taj što su zdravstveni radnici sa činovničkim zvanjima, iako imaju položen stručni ispit pred Ministrstvom zdravlja, pozivani da polažu ponovo državni ispit.

Suprotstavljajući se „dupliranom ispitu“, održano je više sindikalnih sastanaka u Specijalnoj zatvorskoj bolnici i upućeno više dopisa Ministarstvu pravde, direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Vladinom sekretarijatu za zakonodavstvo i Upravnoj inspekciji.

Socijalni dijalog i dobra saradnja zaposlenih i sindikata sa direktorom Uprave urodili su plodom. Svako iz okvira svoje nadležnosti uložio je malo napora što je dovelo do rezultata. Zdravstveni radnici u zatvorima koji su polagali stručni ispit u oblasti zdravstvene zaštite ne moraju da polažu i državni ispit!

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je izmene Zakona o državnim službenicima kojima je propisano da „državni stručni ispit nisu dužni da polažu ... državni službenici koji su zdravstveni radnici ili zdravstveni saradnici u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, koji su u obavezi da polažu ili su položili stručni ispit u oblasti zdravstvene zaštite“.

 

 PREPORUKA JAČA OD ZAKONA

27. avgust 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Jedna od mera za smanjenje javne potrošnje jeste i preporuka Aleksandra Vučića, predsednika Vlade, koju je uputio funkcionerima da se odreknu viška funkcija, odnosno više plata. Ova inicijativa naišla je na odobravanje javnosti.

Istovremeno, ova preporuka nam govori da je Srbija zaista u velikoj moralnoj krizi. S obzirom na to da je premijer, istovremeno, i glavni koordinator za borbu protiv korupcije, trebalo bi da insistira na primeni Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojim je broj funkcija ograničen. Umesto preporuke uputnije bi bilo da se zalaže za striktnu primenu tog zakona, jer zakon bi trebalo da ima jaču snagu od bilo čije preporuke.

Izvor: Danas, 21. avgust 2014.

opširnije

 IMAMO PRAVO NA ISTINU

14. avgust 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Evropska unija je nakon skeniranja stanja u poglavljima 23 i 24 - pravda, sloboda, pravosuđe, bezbednost i osnovna ljudska prava, dostavila rezultate. Korupcija je "uzrok zabrinutosti i najproblematičniji faktor za poslovanje u Srbiji", a nas su ubeđivali da je problem Zakon o radu i da ćemo sve probleme rešiti njegovom izmenom, kao i da će nakon toga pohrliti strani investitori da ulažu u Srbiju.

Naime, pre nekoliko dana predsednik Vlade, gospodin Aleksandar Vučić, izjavio je: "Što se tiče Fijata, nažalost, taj ugovor neće biti pokazan. To je ugovor na koji je država Srbija potrošila najviše novca i da smo ga kojim slučajem mi potpisali, bili bismo optuženi za najveći kriminal." Ova izjava nam govori da su Srbiju, pre elementarnih nepogoda, prirodnih i natprirodnih sila, uništile neke "ljudske sile" koje, nažalost, nama građanima još uvek nisu poznate.

Izvor: Danas, 7. avgust 2014.

opširnije

 ZAHTEV ZA ODLAGANJE POLAGANJA DRŽAVNOG STRUČNOG ISPITA

6. avgust 2014.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

UPRAVNI INSPEKTORAT

SEKTOR UPRAVNE INSPEKCIJE

Predmet: Zahtev za odlaganje polaganja državnog stručnog ispita

Poštovani,

Obraćam vam se u ime članova Sindikalne organizacije Specijalne zatvorske bolnice, sa sedištem u Beogradu, ul. Bačvanskoj br. 14a, koja se nalazi u sastavu Sindikata pravosuđa Srbije.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je rešenja o polaganju državnog stručnog ispita za zaposlene radnike zdravstvene struke sa srednjim obrazovanjem, koji su zaposleni u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Termini polaganja državnog stručnog ispita određeni su za početak septembra 2014. godine.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu obavezuje upravnika Specijalne zatvorske bolnice još od aprila 2010. godine da postupi u skladu sa preporukama datim na osnovu Akta o proceni rizika radnih mesta u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. I umesto da primenjuje zakon i stvara uslove za primenu navedenog akta ili odgovara za kršenje zakona – on, zajedno sa direktorom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, skreće pažnju radnika zahtevajući od njih da polažu državni stručni ispit, drugi put, jer isti imaju položene stručne ispite pred Ministarstvom zdravlja. Otkud državi novac da plaća ove ispite dok ovi zdravstveni radnici dobijaju radnu uniformu iz humaniarne pomoći?

Zbog svega prethodno navedenog, zahtevamo od vas da odložite polaganje državnog ispita za zdravstvene radnike, s tim što vas obaveštavamo da ćemo pokrenuti inicijativu kod ovlašćenog predlagača (Ministarstvo pravde, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija) za usklađivanje zvanja radnih mesta sa opisom poslova i zahtevima stručnosti za obavljanje poslova u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Oni moraju da zadrže svoja izvorna zvanja jer rade sa pacijentima a ne administrativna i činovnička, što nema smisla.

U očekivanju pozitivnog odgovora, srdačno vas pozdravljam.

PREUZMI PISMO

Predsednica

Milošević Slađanka

 PISMO DR MILANU STEVOVIĆU

6. avgust 2014.

Ministarstvo pravde

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Dr Milanu Stevoviću, direktoru Uprave

Gospodine direktore,

U prilogu ovog akta, dostavljam vam zahtev za odlaganje polaganja državnog stučnog ispita zaposlenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici koji je upućen Upravnoj inspekciji.

Umesto da ste za vreme svog mandata podneli inicijativu za izmenu zakona i usaglašavanje njihovih zvanja kao ovlašćeni predlagač, vi nalažete polaganje dodatnog ispita.

S tim u vezi, obaveštavam vas da je zahtev za polaganje državnog stručnog ispita zamena teza za ono što ste bili dužni po zakonu da uradite a niste, a to je da stvorite uslove kako bi se primenile preporuke dobijene od nadležne stručne organizacije i date u Aktu za otklanjanje rizika na radnim mestima. Podsećam vas da su zaposleni organizovani u Sindikat pravosuđa Srbije pokazali dobru volju i ostavili dovoljno vremena za primenu Akta o proceni rizika. Da li ste svesni da je to krivično delo?

Zbog svega prethodno navedenog, zahtevamo od vas kao ovlašćenog predlagača da pokrenete inicijativu za usklađivanje zvanja radnih mesta sa opisom poslova i zahtevima stručnosti za obavljanje poslova u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Oni moraju da zadrže svoja izvorna zvanja jer rade sa pacijentima a ne administrativna i činovnička, što nema smisla.

U očekivanju pozitivnog odgovora, srdačno vas pozdravljam.

Prilog: dopis Upravnoj inspekciji

PREUZMI PISMO

Predsednica

Milošević Slađanka

 

 ŠALJIVI SNOVI

5. avgust 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Prošla su četiri meseca od poslednjih izbora, a bilo je toliko obećanja zbog kojih još uvek sanjam šaljive snove. Sanjam da je usvojen zakon o ispitivanju porekla imovine i kako su Šarići, Miškovići, Mitrovići, Avalci, Kosmajci i ostali "neimenovani likovi" otkrili imena korumpiranih političkih veličina iz svih vlasti koji su sebi i njima pravili "zakonske prilike za namensko bogaćenje".

Sanjam kako im je oduzeto to bogatstvo stečeno decenijskim pljačkanjem kroz privatizacije, legalizacije, javne nabavke, neplaćanje radnika i poreza, i kako je namiren deficit koji su napravili neodgovorni političari u budžetu ...

 

Izvor: Danas, 31. jul 2014.

opširnije

 UDAR NA SINDIKATE

25. jul 2014.

Autor: Slađanka Milošević

Usvojene su izmene i dopune Zakona o radu i sada, prema rečima predlagača i usvajača, očekujemo smanjenje stope nezaposlenosti, odnosno veću zaposlenost. Strani investitori stoje u redu, čekali su samo usvajanje izmena i dopuna Zakona o radu, pa zapošljavanje može da počne. Da li će smanjenje radničkih prava i troškova radne snage zaista privući strane investicije? Ja u to ne verujem. Ipak, dok nisu usvojili izmene zakona, vlastodršci su pucali iz svih oružja u sindikate. Zašto?

 

Izvor: Danas, 25. jul 2014.

opširnije

Stare vesti se nalaze na stranicama ARHIVA

 

Novosti || O Nama || Program || Pristupnica || RO