DOKUMENTI

SARADNJA

GALERIJA

SUSRETI

LINKOVI

ARHIVA

 

 Okruzi

PREDSEDNIK

SEKRETAR

SREMSKI

JUŽNOBANATSKI

KOLUBARSKI

PODUNAVSKI

ZAJEČARSKI

JABLANIČKI

ZAPADNOBAČKI

KOSOVSKOMETOH

PČINJSKI

MAČVANSKI

POMORAVSKI

BOR-NEGOTIN

ZLATIBORSKI

Preds.POS KiM

SEVERNOBAČKI

JUŽNOBAČKI

RAŠKI

BRANIČEVSKI

SEVERNOBANATSKI

SREDNJEBANATSKI

ŠUMADIJSKI

NIŠAVSKI

JSO

BEOGRAD

BEOGRAD-Predsed.

VOJVODINA-Pred.

 

 

 

 KOLEKTIVNI UGOVOR

DEKLARACIJA

 

 

15. Susreti Pravosuđa

Ohrid 2016.

Rezultati

Fotografije


 opširnije

Susreti ARHIVA

 

 

JSOUIKS

 

 

 

PRIGOVOR

.

 

 WebMaster


ATRIUM
PLUS

 

    NIJE SPORAN SPORAZUM NEGO PRIMENA

6. april 2017.

 

Preuzmi dopis Vrhovnom Kasacionom sudu  (.pdf)

U vezi sa velikim brojem sudskih postupaka koje su pokrenuli zaposleni u pravosudnim organima radi zaštite prava koja bi ostvarila primenom Posebnog sporazuma, zaključenog između Sindikata pravosuđa Srbije i Ministarstva pravde, a zbog različitih odluka u tim postupcima, Gradjansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda donelo je odluku o pokretanju postupka za rešavanje spornog pravnog pitanja. Povodom ove odluke, Sindikat pravosuđa Srbije uputio je dopis predsedniku Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću.

 

    SPORAN ZAKLJUČAK VLADE O NAKNADAMA U UPRAVNIM ODBORIMA

4. april 2017.

Veza: Zaključak 05 broj 121-1654/2017 od 3. marta 2017. godine  (.pdf)

U vezi sa zaključkom, pod prethodno navedenim brojem i datumom, kojim ste odredili da se članovima upravnih i nadzornih odbora isplaćuje neto naknada u visini prosečne zarade po zaposlenom koja je isplaćena u Republici a predsednicima tih odbora ista naknada uvećana za 20%, predlažemo da sporni zaključak stavite van snage ili preinačite tako da članovi upravnih i nadzornih odbora volontiraju ili da im se isplaćuje naknada samo za održane sednice u visini dnevnice od 150 dinara.

«Opširnije»

    SAOPŠTENJE DRUŠTVA SUDIJA

7. mart 2017.

Povodom nedavne iznenadne i začuđujuće promene sastava ispitnih odbora za polaganje pravosudnog ispita, izvršene tokom trajanja ispitnog roka, bez bilo kakvog obrazloženja i formalne odluke, što je u javnosti izazvalo snažan utisak političkog uticaja u oblasti u kojoj ga ne sme biti, Društvo sudija Srbije izdaje sledeće

SAOPŠTENJE

«Opširnije»

    PODRŠKA ZAPOSLENIH NATALIJI BOBOT

4. mart 2017.

Zaposleni u Prvom osnovnom sudu u Beogradu izražavaju kolektivno nezadovoljstvo iznenadnom odlukom predsednika Višeg suda u Beogradu kojom je razrešio Nataliju Bobot sa mesta vršioca funkcije predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Konkurs za izbor predsednika suda raspisan je još u julu 2016. godine i Natalija Bobot jedini je kandidat, ali odluka o njenom izboru na tu funkciju nije doneta zbog zastoja u skupštinskoj proceduri.

«Opširnije»

    OBAVEŠTENJE ZA ZATVORSKO OSOBLJE

28. februar 2017.

Poštovani, došlo je do zastoja u realizaciji dogovora u vezi sa ostvarivanjem prava koje su ostvarili zaposleni u sudovima i tužilaštvima. Molim vas za još malo strpljenja.

Prema našim saznanjima, pomoćnica Slavica Jelača pružiće neophodnu pomoć Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kako bi pravno zaokružili odluku i realizovali dogovor da zatvorsko osoblje, koje nema beneficirani radni staž, ostvari isto pravo kao i pravosudno osoblje. Ovo pravo neće vam biti uskraćeno jer, barem do sada, ministarka pravde Nela Kuburović nikada nije pogazila svoju reč.

 

    OBAVEŠTENJE

23. februar 2017.

Odrzan je drugi sasanak Radne grupe za izradu posebnog zakona o pravosudnom osoblju. Sindikat pravosuđa Srbije sačinio je idejnu skicu posebnog zakona kao polaznu osnovu. Naravno, idejna skica nije konačna i podeljenaje clanovima Radne gupe koji ce, nadam se, dati svoj doprinos tako što će nadograditi nasu idejnu skicu za sledeci sastanak koji je zakazan za 29. mart 2017. godine. Kod svih članova Radne grupe primetna je dobra volja da se isprave ili otklone postojeće nepravilnosti. Međutim, kod ministarke ne postoji dobra volja da poštuje Zakon o radu jer u Radnoj grupi i dalje nema predstavnika reprezentativnog sindikata „Nezavisnost“.

Što se tiče zatvorskog osoblja stav Radne grupe jeste da se njihov položaj uredi Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija koji bi preuzeo neke zajedničke odredbe iz ovog posebnog zakona o pravosudnom osoblju.

 

Prilog Idejna skica posebnog zakona o pravosudnom osoblju

 

    INFORMACIJA

1. februar 2017.

Održan je prvi sastanak Radne grupe za izradu posebnog zakona o pravosudnoj administraciji. Nastavak rada zakazan je na istom mestu za 22. februar 2017. godine, u 10.00 časova.

Na prvom sastanku pojedinim članovima bilo je nejasno zbog čega je potreban poseban zakon, kao i šta se istim dobija.

Stav Sindikata pravosuđa Srbije jeste da je Zakon o državnim službenicima pogrešnim tumačenjem doveo u nepravedan položaj nameštenike čiji status je isključivo vezan za poslove koje obavljaju a ne stručnu spremu.

«Opširnije»

    TREĆA SREĆA

24. januar 2017.

Zakazan je novi sastanak (prethodna dva su bila u pokušaju) radne grupe za izradu Nacrta zakona koji uređuje položaj zaposlenih u pravosudnim organima.

Sastanak bi trebalo da se održi u Ministarstvu pravde, u utorak, 31.01.2017.godine, sa početkom u 10.00 časova, u sali broj 37, na IV spratu.

    DOPIS MINISTARKI PRAVDE

19. januar 2017.

MINISTARSTVO PRAVDE

Nela Kuburović, ministarka pravde

Beograd

Nemanjina 22-26

Poštovana,

Kako radna grupa za izradu nacrta zakona o pravosudnoj administraciji nije u mogućnosti da se sastane i počne sa radom jer je njen predsednik narušenog zdravstvenog stanja u produženom trajanju, molim Vas da imenujete zamenika predsednika radne grupe. U suprotnom, probudićete sumnju u nama da se sa radom namerno okleva.

Pored toga, molim vas da odredite termin za sastanak sa Sindikatom pravosuđa Srbije zbog velikog broja sudskih postupaka koje su pokrenuli zaposleni usled kršenja njihovih zakonskih prava. Istovremeno, bilo bi dobro da tom sastanku prisustvuju državni pravobranilac i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija zbog naše namere da podneseme inicijativu za njihovu smenu.

Srdačan pozdrav.

Predsednica

Slađanka Milošević  

    RAZBACIVANJE U IME DRŽAVE

19. januar 2017.

S obzirom na to da se svake godine u Budžetu Srbije velike novčane sume izdvajaju za sudske troškove, penale, kazne, kamate, kao i to da se određena zakonska prava zaposlenih krše zbog nedostatka novca, Sindikat pravosuđa Srbije obratio se Državom pravobranilaštvu sa zahtevom za dostavljanje određenih informacija. Primera radi, do danas nemamo saznanja koliko je nezakonito razrešenih nosilaca pravosudnih funkcija tužilo Srbiju za naknadu materijalne i nematerijalne štete, kao i koliko novca im je za to isplaćeno. Drugim rečima, želimo da utvrdimo sa koliko novca smo kažnjeni svi mi ostali dok plaćamo nečiju nekažnjenu neodgovornost.

Pored toga, zatražili smo i objašnjenje zbog čega Državno pravobranilaštvo uopšte ulazi u spor i pravi dodatne troškove kada je očigledno da će spor izgubiti.

Preuzmi : DOPIS DRŽAVNOM PRAVOBRANILAŠTVU

    SREĆNI PRAZNICI

30. decembar 2016.

    OBAVEŠTENJE

16. decembar 2016.

Prethodno zakazani prvi sastanak radne grupe za izradu nacrta posebnog zakona o pravosudnoj administraciji nije održan zbog bolesti predsednika radne grupe. Novi sastanak radne grupe zakazan je u Ministarstvu pravde za četvrtak, 22.12.2016. godine, sa početkom u 10.00 časova, u sali broj 37 na IV spratu.

U međuvremenu, Sindikat je uputio dopis ministarki pravde sa zahtevom da se u radnu grupu umesto člana imenovanog u ime nereprezentativnog sindikata ASNS imenuje član reprezentativnog sindikata Nezavisnost, a sve u skladu sa Zakonom o radu.

Prilog : DOPIS MINISTARKI PRAVDE

    MOJE PRAVO

5. decembar 2016.

Pre izvesnog vremena prihvatio sam sa velikim zadovoljstvom poziv Bojane Maljević da učestvujem u snimanju serijala “Moje pravo”. Ideja upoznavanja građana sa onim što im pripada a čega uglavnom nisu svesni me je momentalno osvojila.

Dodatno me je, kada sam video pilot emisiju, okuražio kvalitet serijala. Shvatio sam da je reč o materijalu koji je snimljen i predstavljen na način kojeg se ne bi postidele ni mnogo bogatije i poznatije svetske produkcije. Zato bi, u regularnim uslovima bilo prirodno da se “Moje pravo” sa ponosom prikazuje u udarnom terminu na nacionalnoj frekvenciji. Da ga gledaju mladi, koji tek zakoračuju u svet nenaklonjen građanskim pravima, ali i stariji čije obrazovanje je bilo lišeno ovih “nepotrebnih” sadržaja.

( Preuzeto sa bloga sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića )

«Opširnije»

video

    OBAVEŠTENJE

1. decembar 2016.

- Kao što smo već objavili, Nela Kuburović, ministarka pravde, donela je rešenje o formiranju radne grupe za izradu zakona o pravosudnoj administraciji (u prilogu je rešenje).

- Zakazan je i prvi sastanak radne grupe za izradu Nacrta zakona koji uređuje položaj zaposlenih u pravosudnim organima, koji će se održati u Ministarstvu pravde, u sredu, 7. decembra 2016. godine, sa početkom u 10.00 časova, u sali broj 37, na IV spratu.

PREUZMI REŠENJE O RADNOJ GRUPI

    OBAVEŠTENJE

30. novembar 2016.

 

Dana 29.11.2016. godine, u Vladi Srbije, održan je sastanak kojem su prisustvovali Aleksandar Vučić, predsednik Vlade, ministri finansija i pravde Dušan Vujović i Nela Kuburović sa svojim saradnicima, predstavnici Sindikata, kao i šef kabineta predsednika Vlade.

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade, izrazio je razumevanje za materijalni položaj zaposlenih u pravosudnim organima i zahvalnost na strpljenju. Rekao je da su sada stvoreni uslovi za realizaciju dogovora, ali uz određenu korekciju zbog budžetskih ograničenja. Svojom reči potvrdio je dogovor između Sindikata i Ministarstva pravde, postignut 31. oktobra 2016. godine. Umesto potpisivanja, dogovor smo overili rukovanjem.

Zaključak o tome, istog dana, usvojila je Vlada Srbije na svojoj sednici.

Istovremeno, obaveštavam sve zaposlene da je ministarka pravde Nela Kuburović donela rešenje kojim je formirala Radnu grupu za izradu posebnog zakona o pravosudnoj administraciji.

 

    VAŽNO OBAVEŠTENJE – SASTANAK SA PREMIJEROM

22. novembar 2016.

 

U Vladi Srbije zakazan je sastanak Sindikatu pravosuđa Srbije za 29. novembar 2016. godine, u 8.30 časova. Zašto? Možemo samo da nagađamo.

Kao što znate, nakon sastanka u Ministarstvu pravde, održanom 31.10.2016. godine, štrajk je odložen, između ostalog, i zbog toga što je ministarka pravde sa svojim timom garantovala da će premijer održati datu reč. Zajedno smo odredili rok od najduže 15 dana.

Pošto je rok prošao, a Sindikatu upućen poziv za sastanak sa premijerom, možemo samo da nagađamo o tome šta će biti tema sastanka sa premijerom. Na primer:

- možda hoće da se dogovorimo o dogovoru;

- možda je odlučio da nam lično uruči zaključak o sprovođenju dogovora;

- možda hoće da nam predoči način i dinamiku realizacije dogovora;

- možda hoće da nas svojom verbalnom zavodljivošću obmane kako je samo štednja (a u našem slučaju samo na sirotinji) nužan način za konsolidaciju budžeta i razlog za "pogaženu reč"...

Mnogo je možda, i zato za nas dato obećanje predstavlja stvar principa i poverenja, jer se čovek vezuje za reč. Pošten čovek kaže ono što misli i uradi ono što kaže.

 

    PODRŠKA VOJNOM SINDIKATU

22. novembar 2016.

NISU NAM POKLONILI SINDIKALNA PRAVA

Sindikat pravosuđa Srbije pruža punu podršku Vojnom sindikatu Srbije u preduzimanju svih sindikalnih aktivnosti u neravnopravnoj borbi koju su započeli.
Pravo na protest, kao i štrajk, spada u red osnovnih ekonomskih prava i priznato je na međunarodnom nivou. Opšta deklaracija o ljudskim pravima garantuje svakom pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja. Ukoliko nije garantovana sloboda udruživanja zagarantovana je propast razvoja sindikata.Sloboda udruživanja i sindikalnog organizovanja podrazumeva i pravo na kolektivno pregovaranje, kao i pravo na buntovna sindikalna sredstva.

«Opširnije»

    VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE

17. novembar 2016.

 

Iako smo učestvovali u dogovoru, neke stvari ne zavise od nas. Nemamo čarobni štapić da materijalizujemo dogovor bez odluke premijera koji je, prema rečima Ministarstva pravde, bio zauzet, odnosno odsutan. Pošto je sada tu, nadamo se da će premijer u što kraćem roku dati "zeleno svetlo" našem ministarstvu kako bi se ispunio deo dogovora.

S obzirom na to da vam je i informacija o tome veoma bitna, nemojte se ustručavati nego slobodno za informacije pozovite predstavnike poslodavca koji su učestvovali u dogovoru i preuzeli obavezu za realizaciju, na sledeće brojeve telefona.

 

Kabinet ministra pravde..................dr Milan Stevović..............Slavica Jelača

         011/3616-548................................. 011/363-1026..................011/3622-345

         011/3616-549

 

    OBAVEŠTENJE

15. novembar 2016.

 

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova predlog za pokretanje postupka mirnog rešavanja radnog spora koji se odnosi na utvrđivanje minimuma procesa rada u vreme trajanja štrajka u sudovima, tužilaštvima i zatvorima.

Na ovaj korak podstakla nas je Odluka o minimumu procesa rada za vreme štrajka koju je doneo direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dr Milan Stevović. Kako u budućnosti ne bismo imali nedoumica oko toga šta i koliko bi trebalo da se radi u vreme kolektivne obustave rada, podneli smo Agenciji predlog za pokretanje postupka kako bismo utvrdili minimum procesa rada tokom trajanja štrajka u pravosudnim organima Republike Srbije.

PREUZMI PREDLOG

    ČLAN REPUBLIČKOG ODBORA NA TV K9

14. novembar 2016.

 

Član Republičkog odbora našeg sindikata Svetlana Vojnović iz Novog Sada gostovala je  u emisiji OTVOREN EKRAN na novosadskoj televiziji KANAL 9.

Klikom na fotografiju mguće je odgledati gostovanje naše koleginice.

 

video

    ČLAN REPUBLIČKOG ODBORA NA KCN

4. novembar 2016.

 

Član Republičkog odbora našeg sindikata Andrijana Petrović iz Niša gostovala je juče u emisiji SRBIJA ONLINE na niškoj televiziji KCN.

Klikom na fotografiju mguće je odgledati ovo gostovanje i odličan nastup naše koleginice.

 

 

video

    SEKRETAR JSO NA N1

4. novembar 2016.

Zatvorski čuvari nezadovoljni odnosom države prema njima.

Sekretar Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija Zvonko Tomašević izjavio je da je stanje u zatvorima, iz ugla zatvorskih čuvara, izuzetno loše.

"Jako je teško raditi u zatvorima, naročito u današnjim uslovima - veliki je obim posla, a mali broj zaposlenih. Poslednja sistematizacija nas je bukvalno prepolovila", rekao je Tomašević gostujući u Novom danu.

Kako objašnjava, jedan pripadnik službe za obezbeđenje mora da pokriva tri do četiri radna mesta.

 

«Opširnije»

video

    VAŽNO, VAŽNO , VAŽNO !!!

1. novembar 2016. Kako objašnjava, jedan pripadnik službe za obezbeđenje mora da pokriva tri do četiri radna mesta.

Dana 31. oktobra.2016. godine, nismo odustali nego zastali sa štrajkom.

Smatramo da smo postigli dogovor jedino moguć u datim okolnostima, s tim što je izrada budžeta u toku i pregovori se nastavljaju.

Osnovicu za obračun zarada nije bilo moguće pomeriti u većem procentu, jer u skladu sa njom platu prima i državna uprava (njih oko 40.000) što bi znatno uvećalo masu sredstava za plate? Zato i jeste rešenje poseban zakon za pravosudne službenike.

«Opširnije»

    PREDSEDNICA MILOŠEVIĆ DANAS U "KAŽIPRSTU" B92

31. oktobar 2016.

Predsednica našeg sindikata Slađanka Milošević biće danas gošća novinarke Suzane Trninić u emisiji "Kažiprst" na RTV B92 u 16 sati.

    HOĆEMO DA NAM SE PLATE PRIBLIŽE DRUGIM

31. oktobar 2016.

 

Piše: N1

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević kaže da ne razume zašto je premijer pravosuđu ostavio mogućnost izbora - povišice od pet odsto ili isplatu jednokratne pomoći.

Ona kaže da pravosuđe očekuje i jedno i drugo jer njihove plate nisu povećane već šest godina a jednokratnu pomoć obećao je sam premijer pre 11 meseci.

 

«Opširnije»

video

    VAŽNO OBAVEŠTENJE - POČEO PRITISAK NA ZAPOSLENE

28. oktobar 2016.

Prema informacijama koje dobijamo sa terena pritisak na zaposlene je već počeo. Poslodavac u skladu sa Zakonom o štrajku ima pravo da odbije dnevnicu za dane štrajka i u tom smislu može da traži izjašnjenje zaposlenog da li je ili nije u štrajku. Sa druge strane, svojim potpisom potvrđujete da stojite iza sebe i svog rada koji je bedno plaćen. Pored toga, to je i test za sve nas, odnosno koliko smo iskreni u svojoj borbi, to jest da li smo spremni da zastanemo za sebe ili očekujemo da to neko drugi uradi za nas.

«Opširnije»

     VAZNO OBAVESTENJE PREDSEDNICIMA SINDIKALNIH ORGANIZACIJA NA TERENU

28. oktobar 2016.

Molim sve predsednike sindikalnih organizacija koje pripadaju Sindikatu pravosudja Srbije da obaveste policijske stanice u svom mestu o odrzavanju strajka.

U prilogu vam je dopis koji treba da im uputite.

 

PREUZMI DOPIS ZA POLICIJU

    TALASANJE - RADIO BEOGRAD 1

27. oktobar 2016.

Ponovo je u Beograd stigao Međunarodni monetarni fond. Da li pravila igre MMF-a predviđaju korekciju plata i penzija koje je premijer najavljivao? Da li su pretnje pojedinih sindikata da će stupiti u generalni štrajk, ukoliko zarade ne budu povećane – još jedan njihov “pucanj u prazno“?

Gosti Talasanja: profesor Zoran Stojiljković - potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, profesorka Jasna Janković - predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Slađanka Milošević - predsednica Sindikata pravosuđa.

Autorka Dijana Ivanov Kadić.

EMISIJA (26.oktobar 2016.)

    VAŽNO OBAVEŠTENJE

25. oktobar 2016.

 

Dana 25.10.2016. godine, održan je sastanak u Ministarstvu pravde u cilju iznalaženja rešenja za novonastalu ozbiljnu situaciju. Dve delegacije razmenile su mišljenja o željama i mogućnostima. Obe strane ostale su pri svojim čvrstim stavovima. Drugim rečima, i današnji socijalni dijalog ostao je u pokušaju.

Naime, ministarka pravde izjavila je da je zahtev Sindikata pretenciozan, uz navođenje određenih mogućnosti ali bez konkretnih rešenja, s obzirom na to da su pregovori sa Misijom MMF-a u toku.

«Opširnije»

    VOJNI SINDIKAT PODRŽAO ŠTRAJK PRAVOSUĐA

25. oktobar 2016.

 

Piše: N1

Vojni sindikat Srbije daje punu podršku štrajku koji je najavio Sindikat pravosuđa Srbije za 1. novembar i pridružuje se njihovom zahtevu za povećanje plata.

Vojni sindikat Srbije je u avgustu od ministra odbrane zatražio povećanje plata za zaposlene u Vojsci Srbije, ali do današnjeg dana nije bilo konkretnog dogovora niti rešenja, navode.

«Opširnije»

    PREDSEDNICA O ŠTRAJKU JUTROS NA N1

25. oktobar 2016.

Štrajk pravosuđa će trajati do ispunjenja zahteva

Piše: N1

Zaposleni u pravosuđu od 1. novembra stupaju u generalni štrajk koji će, kako kaže predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević, trajati sve dok ne budu zadovoljni pregovorima.

Slađanka Milošević kaže da će se 1. novembra stupiti u štrajk, ali da će intenzivno da pregovaraju do tada. Navodi da građani tog 1. novembra sigurno neće moći da završe posao u sudu i da će poštovati minimum procesa rada, što znači da će se raditi samo hitne stvari.

«Opširnije»

video

    O ŠTRAJKU PRAVOSUĐA U MEDIJIMA 2

23. oktobar 2016.

Štrajk u pravosuđu ne zavisi od MMF-a

Piše: Fonet / Danas

Do štrajka u pravosuđu će sigurno doći i on ne zavisi od trenutnih pregovora srpskih zvaničnika sa predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) oko povećanja zarada, izjavio je danas FoNetu član Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije za Podunavski okrug Predrag Jocić.

«Opširnije»

    O ŠTRAJKU PRAVOSUĐA U MEDIJIMA 1

22. oktobar 2016.

Pravosuđe stupa u štrajk, a za Vladu imaju samo jedan zahtev

Izvor: N1

Zaposleni u pravosuđu od 1. novembra stupaju u generalni štrajk. Od Vlade traže samo jedno - da poveća plate i da se krene sa isplatom odmah.

Sindikat pravosuđa Srbije ne odustaje od najavljenog generalnog štrajka pravosudnog osoblja, koji je najavljen za 1. novembar. Gordana Nenadić iz tog sindikata za N1 kaže da ne veruju svom poslodavcu, jer ih je više puta izigrao i zbog toga inistiraju na povećanju plata osoblju, kao jedinom uslovu za povratak na posao.

«Opširnije»

    MEDIJIMA

20. oktobar 2016.

 

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je Odluku o stupanju u štrajk 1. novembra 2016. godine.

Jedini i opravdani zahtev jeste povećanje zarada sudskog, tužilačkog i zatvorskog osoblja. Posebno naglašavamo da će štrajkovati službenici čije plate se kreću od 25.000 do 30.000 dinara.

Plate u pravosuđu nisu povećavane punih šest godina, tačnije od poslednjeg štrajka 2010. godine. Godinama smo razgovarali i naš poslodavac je uvek varao, odnosno nikada nije bio iskreno zainteresovan za poboljšanje materijalnog položaja pravosudnih službenika.

Svojim postupcima u vidu zamajavanja, obmanjivanja i neispunjenih obećanja, poslodavac je izazvao bunt i nezadovoljstvo kod pravosudnih službenika. Mi u daljoj obmani ne >

- PREUZMI ODLUKU

- PREUZMI PROPRATNI AKT

Predsednica

Milošević Slađanka

    VAŽNO, VAŽNO !!!

19. oktobar 2016.

POZIV MEDIJIMA

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u četvrtak, 20. oktobra 2016. godine, u 12.05 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

ŠTRAJK DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA

U SUDOVIMA, TUŽILAŠTVIMA I ZATVORIMA

ZAŠTO? KADA? KAKO?

 

Dođite, ne propustite, javnost treba i ima pravo da zna!

Predsednica

Slađanka Milošević

 

    VAŽNO OBAVEŠTENJE

13. oktobar 2016.

Dana 12.10.2016. godine, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije, održana je sednica Republičkog odbora kojoj je prisustvovala Nela Kuburović, ministarka pravde, sa svojim saradnicima Jelača Slavicom i Carević Dejanom.

Jedina tema sednice bila je materijalni položaj pravosudne administracije i zahtev za povećanje zarada primenom potpisanog sporazuma, jer se u pravosuđu primenjuju tri različite osnovice za obračun zarada, pa je cena sata za svakog zaposlenog različita i promenljiva.

«Opširnije»

    VAŽNO OBAVEŠTENJE

6. oktobar 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije zakazao je sednicu Republičkog odbora koja će se održati u sredu, 12. oktobra 2016. godine, sa početkom u 13.00 časova. Sednici će prisustvovati i Nela Kuburović, ministarka pravde, sa svojom delegacijom.

Smatramo da je svojim obećanjem da će prisustvovati sednici, ministarka pravde dala nagoveštaj da je zainteresovana za nastavak socijalnog dijaloga.

Sindikat pravosuđa Srbije svoje aktivnosti uskladiće sa rezultatima i zaljučcima sa sednice. Da li će nakon toga socijalni mir ojačati ili biti ugrožen, ne zavisi od nas.

 

    ŽALBA USTAVNOM SUDU

29. septembar 2016.

Viši sud u Beogradu svojim rešenjem utvrdio je povredu prava na suđenje u razumnom roku a povodom izvršnog postupka koji se vodi zbog neprimenjivanja Posebnog sporazuma. S tim u vezi, a zbog nedelotvornosti i neefikasnosti navedenog rešenja i upornog nepostupanja Prvog osnovnog suda u Beogradu, Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Ustavnom sudu ustavnu žalbu zbog povrede prava na pravično suđenje.

PREUZMI ŽALBU

 

    SELIDBE UMESTO REFORME

26. septembar 2016.

 

Reforma se svela na prosto premeštanje predmeta i zaposlenih, smanjenje broja zaposlenih, ponavljanje postupaka zbog promene obrađivača, prekidanje razumnih rokova, planirano zatrpavanje koje smanjuje dostupnost pravdi... Koristi od ovakve reforme imaju okrivljeni i tuženi kojima je u interesu da postupci traju beskonačno, ili da zastare.

(Slađanka Milošević,nedeljnik VREME, 15. septembar 2016.)

«Opširnije»

    NOVA MINISTARKA - STARI PROBLEMI

13. septembar 2016.

VAŽNO OBAVEŠTENJE

 

Na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije 13.9.2016. godine održan je sastanak u Ministarstvu pravde. Sastanku su prisustvovali ministarka pravde Nela Kuburović sa saradnicima i predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije.

Nakon upoznavanja sa problemima koji godinama tište zaposlene u pravosuđu, kao i sa činjenicom da su zaposleni u pravosudnim organima u neravnopravnom položaju u odnosu na druge budžetske korisnike, ministarka pravde rekla je da će se usvojiti poseban zakon o zaposlenima u pravosudnim organima (sudovima, tužilaštvima i zatvorima) koji će poboljšati status zaposlenih, ali da je to planirano tek za sledeću godinu.

«Opširnije»

    HUMANITARNA REAKCIJA

6. septembar 2016.

Tokom sprovođenja prethodne akcije kada smo prikupljali novac za kolegu iz Sombora, apel za pomoć stigao nam je iz Prekršajnog suda u Zrenjaninu. Čekajući da prođe godišnji odmor i početak nove školske godine, nažalost, zakasnila sam. Kolega Dušan Stančić iz Zrenjanina preminuo je u 37. godini. Iza sebe je ostavio nezaposlenu suprugu i troje maloletne dece.

PREUZMI TEKST SA POTPISOM I OVEROM

«Opširnije»

    O ZLOUPOTREBAMA RADNOG ODNOSA NA ODREĐENO VREME

31. avgust 2016.

Zoran Ivošević,

Sudija Vrhovnog suda Srbije i univerzitetski profesor u penziji

Prema članu 37. st. 1 - 5. Zakona o radu, ugovor o radu na određeno vreme može se zaključiti radi zasnivanja radnog odnosa čije je trajanje unapred određeno objektivnim razlozima koji se opravdavaju – rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja, ali za period od najduže 24 meseca. Duže od toga ovakav ugovor može biti zaključen samo radi zamene odsutnog radnika – do njegovog povratka; za rad na određenom projektu – do njegovog završetka; sa stranim državljaninom – dok važi dozvola za njegov rad; u prvoj godini rada poslodavca – za vreme od najduže 36 meseci; sa nezaposlenim licem kome nedostaje najviše pet godina do ispunjenja jednog od uslova za ostvarivanje starosne penzije. Samo prva tri od ovih razloga mogu biti osnov za zaključenje novog ugovora o radu na određeno vreme sa istim zaposlenim.

"Politika", 31. avgust 2016.

«Opširnije»

    DOPIS JSO NOVOJ MIINISTARKI

31. avgust 2016.

Nela Kuburović, ministar pravde

Poštovana,

obraćam Vam se kao najvišem autoritetu Ministarstva pravde, a u svojstvu sekretara JSO UIKS, sindikalne organizacije koja je u sastavu Sindikata pravosuđa Srbije.

Moje obraćanje shvatite kao nameru da se nađu rešenja koja će biti najbolja za sve zaposlene, kao i za državu kao poslodavca. U poslednje vreme sve su češća istupanja premijera oko povećanja plata u javnom sektoru gde nas u Pravosuđu - zatvorima nigde nema, jer nas očito neko zlonamerno svrstava u državnu administraciju, a premijera pogrešno izveštava.

«Opširnije»

    VAŽNO OBAVEŠTENJE

22. avgust 2016.

ZA ZAPOSLENE U RADNOM ODNOSU NA ODREĐENO RADNO VREME

Imajući u vidu činjenicu da veliki broj zaposlenih u pravosudnim organima Srbije imaju zasnovan radni odnos na određeno vreme u dužem vremenskom periodu, kao i to da kod većine postoji strah da tuže poslodavca zbog povrede prava jer se plaše otkaza, Sindikat pravosuđa Srbije u ime svojih članova pokrenuće spor pred nadležnim sudom kako bi se zaštitila njihova zakonska prava.

Prilog:

MODEL SAGLASNOSTI

«Opširnije»

    ČESTITKA NOVOJ MINISTARKI

18. avgust 2016.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

NELA KUBUROVIĆ, ministarka pravde

Poštovana, čestitam Vam izbor za ministra pravde. Istovremeno, a s obzirom na to da smo svedoci toga da se svi samo deklarativno zalažu za vladavinu prava, kao i to da ste odgovornu i privremenu dužnost ministra pravde prihvatili, očekujemo da ćete se zaista iskreno zalagati da pravosuđe bude temelj jedne jake i nove Srbije i da zakon ne bude zaklon za povlašćene.

Imajući u vidu to da ste bili zaduženi za sektor pravosuđa, odnosno to da Vam je poznato kako je materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu najlošiji u odnosu na druge delatnosti, da se rad na određeno vreme zloupotrebljava, da su sredstva za isplatu zakonskih dodataka ograničena ili ukinuta..., bilo bi dobro da što pre zakažete sastanak kako biste nas upoznali sa svojim namerama (rešenjima) u vezi sa prethodno nabrojanim problemima.

S tim u vezi, možda bismo i zajedno, udruženim naporima, mogli da razmotrimo određene predloge, kao i rešenja za poboljšanje.

Čekamo Vaš poziv i šaljemo srdačne pozdrave.

Predsednica

Slađanka Milošević

    PODRŠKA TURSKIM KOLEGAMA

2. avgust 2016.

SAOPŠTENJE

U vezi sa dešavanjima u turskom pravosuđu prenosimo Saopštenje mreže predsednika vrhovnih sudova Evropske unije. Prevod Saopštenja:

SAOPŠTENJE

Italijanski Visoki savet za pravosudje je, s tim u vezi, usvojio Rezoluciju:

REZOLUCIJA

Predsedništvo Svetskog udruženja sudija i njegove evropske podsekcije (IAJ/EAJ) odlučilo je da podrži peticiju kojom se zahteva od Komiteta ministara Saveta Evrope da preduzme mere u cilju puštanja na slobodu 2.745 nepravedno pritvorenih sudija i javnih tužilaca u Turskoj.

Od izuzetnog značaja jeste da potpišete peticiju, odnosno da broj prikupljenih potpisa bude što veći.

Iz tog razloga, evo linka putem koga možete potpisati peticiju i podržati turske kolege koje se nalaze u veoma nezavidnoj poziciji.

https://secure.avaaz.org/en/petition/The_Committee_of_Ministers_of_The_Council_of_Europe_cmcoeint_ Take_action_to_set_free_the_wrongfully_detained_JudgesProse/

Napominjemo da peticiju može potpisati svako.

 

    POSLUŠNOST IZNAD ZAKONA

28. jul 2016.

SAOPŠTENJE

Sindikat pravosuđa Srbije poziva Vladu Srbije da smeni generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog povodom istupanja u emisiji "Aktuelno", emitovanoj 19. jula 2016. godine na TV Bor, u kojoj je direktno napao sudiju Jasminu Isakov kako nezakonitim odlukama nanosi štetu i ruši ugled RTB Bor. Ovakvim istupanjem generalni direktor RTB Bor obmanjuje javnost pokušavajući da odgovornost za svoje nezakonito postupanje prebaci na sudiju Jasminu Isakov .

«Opširnije»

    SAOPŠTENJE DRUŠTVA SUDIJA 2

27. jul 2016.

Saopštenje Društva sudija Srbije povodom javnog istupanja generalnog direktora RTB Bor

Povodom javnog istupanja Blagoja Spasovskog, generalnog direktora RTB Bor, u vezi sa poništajem odluka o otpuštanju radnika u emisiji „Aktuelno“, emitovanoj 19. jula 2016. godine na TV Bor, Društvo sudija Srbije izdaje sledeće:

SAOPŠTENJE

«Opširnije»

    SAOPŠTENJE DRUŠTVA SUDIJA

26. jul 2016.

Povodom ponovnog preseljenja beogradskih sudova, Društvo sudija Srbije izdaje sledeće:

SAOPŠTENJE

Društvo sudija Srbije saznaje da će ovih dana otpočeti radovi na rekonstrukciji Palate pravde, zgrade u Savskoj ulici br. 17. To znači da će se iz Palate pravde prethodno iseliti krivična odeljenja sva tri osnovna suda u Beogradu, Višeg suda u Beogradu i njima odgovarajuća javna tužilaštva. Radovi, koji će se izvoditi najmanje dve godine, pretpostavljaju da se sudovi izmeste u druge zgrade u kojima će se, do okončanja rekonstrukcije Palate pravde, odvijati suđenja, rešavati parnični, radni, porodični i brakorazvodni sporovi, ostavinske i druge vanparnične stvari, sprovoditi sudska izvršenja, izdavati uverenja.

«Opširnije»

    ZATVORSKI ČUVARI NAJAVLJUJU BLOKADU PRAVOSUĐA

8. jul 2016.

Sindikat zaposlenih u kazneno-popravnim zavodima

najavio obustavu rada po formiranju nove vlade

Ko god se po formiranju nove vlade bude našao u fotelji ministra pravde suočiće se sa velikim problemima.

Piše: V. Jeremić

Kako je rečeno Danasu, čeka se samo početak rada nove vlade kako bi počeo štrajk zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija. Iako su zaposleni u zatvorima dužni da tokom štrajka poštuju minimum procesa rada, njihova obustava rada bi lako mogla da blokira rad celokupnog pravosuđa.

«Opširnije»

    VAŽNO OBAVEŠTENJE  !

1. jul 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije sa advokatom Milošem Vlahovićem ima zaključen ugovor o pružanju advokatskih usluga Sindikatu i njegovim članovima. Saglasno ovom ugovoru, usluge za angažovanje advokata obračunavaju se i isplaćuju prema važećoj advokatskoj tarifi, nakon okončanja postupka za koji će advokat biti angažovan i u zavisnosti od uspeha u sporu. Drugim rečima, ukoliko dobije spor, advokat svoje usluge naplaćuje od tužene strane.

ADVOKATSKO PUNOMOĆJE

«Opširnije»

    (NE)POŠTOVANJE EVROPSKE SOCIJALNE POVELJE

28. jun 2016.

ODELJENJE EVROPSKE SOCIJALNE POVELJE

INFORMACIJA

Sindikat pravosuđa Srbije upoznat je sa činjenicom da Srbija prilikom potpisivanja i ratifikacije Evropske socijalne povelje nije prihvatila sve njene odredbe, odnosno da nije prihvatila sistem kolektivnih žalbi. Međutim, smatramo da je naša obaveza i dužnost da ukazujemo na to da postoje određene prepreke na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Mi imamo prava ali samo na papiru. U pravno uređenim zemljama, sindikati se bore da uvedu neko pravo u zakon jer je zakon garancija da će im pravo biti priznato i poštovano. U Srbiji je naopako, mi moramo da se borimo za priznanje prava u zakonu, odnosno za primenu zakona.

«Opširnije»

    SPORAZUM SA POLICIJSKIM I VOJNIM SINDIKATOM

16. jun 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije potpisao je Sporazum o zajedničkom delovanju sa Vojnim sindikatom i Policijskim sindikatom Srbije.

S obzirom na to da imamo istog poslodavca, a to je Vlada Srbije koja je nekom majka a nekom maćeha, cilj ovog sporazuma jeste udruženo delovanje kako bismo uspostavili ravnotežu i ispravili nepravilnosti u pravima između budžetskih korisnika.

Vlada Srbije, iako sastavljena od više stranaka, jedinstveno i udruženo deluje protiv radnika. To je i za nas bio putokaz - jer UJEDINJENI I MI MOŽEMO SVE!

    I MI SMO POČASTVOVANI POZIVOM ŠVEDSKOG AMBASADORA

7. jun 2016.

U Klubu poslanika obeležen je Nacionalni dan Švedske. Pored diplomatskog kora, predstavnika kulturnog i javnog života, ovom skupu prisustvovali su i predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije.
Ambasada Švedske organizovala je konferenciju-mini seminar i prijem u čast obeležavanja Nacionalnog dana Švedske. Konferencija je bila posvećena obeležavanju 250. godišnjice od usvajanja prvog akta o slobodi izražavanja u svetu, koji je donet u Švedskoj. Tim aktom zabranjuje se cenzura u štampanim medijima i javnosti obezbeđuje uvid u zvanična dokumenta, kao i njihovo pravo da učestvuju u političkoj debati.
Obeležavanjem ove godišnjice ukazuje se i na važnost poglavlja 23 i 24, kako za Srbiju, tako i za Evropsku uniju, kao i na važnost da pomenuta poglavlja budu otvorena u bliskoj budućnosti.

«Opširnije»

    ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

2. jun 2016.

Na početku, a imajući u vidu to da sastanak sa premijerom za nas predstavlja nezaboravne trenutke, želimo da podsetimo premijera da nije ispunio obećanje, odnosno da zaposlenima u pravosuđu nije isplaćena pomoć.

Umesto toga, tehnička Vlada (a to nema pravo ni Vlada u punom kapacitetu) uputila je ponovo zaključak pravosudnim organima da državni službenici mogu da napreduju samo u skladu sa "budžetskim apropijacijama". Drugim rečima, navedenim zaključkom Vlada se opet stavila iznad zakona...

Prilog:

- Pismo međunarodnim organizacijama

«Opširnije»

    SUTRA KONFERENCJA ZA NOVINARE

1. jun 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u četvrtak, 2. juna 2016. godine, u 11.00 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

ZAKLJUČKOM NA ZAKON O /NE/SPORAZUMU SA POSLODAVCEM INFORMISANI SU EVROPSKI I MEĐUNARODNI PARTNERI PREDSEDNICI SUDOVA I JAVNI TUŽIOCI (za sada bez izuzetaka) “SVOJE MIŠLJENJE” O PRIMENI ZAKONA ČEKAJU OD MINISTARSTVA PRAVDE

Konferencija za medije posvećena je zaključku tehničke Vlade kojim se sugeriše predsednicima sudova i javnim tužiocima da ne primenjuju zakon, kao i Sporazumu o kojem su obaveštene evropske i međunarodne institucije.

Predsednica

Milošević Slađanka

    ODGOVOR ZAPOSLENIH RUKOVODIOCU ORGANA

31. maj 2016.

Predsednik Prekršajnog apelelacionog suda, iako je po zakonu dužan da o pravima zaposlenih donosi rešenja, dao je sebi za pravo pa je zaposlenima poslao obaveštenje. Međutim, i zaposleni su preko svoje predstavnice njemu poslali odgovor. Nadam se da će ovaj odgovor pročitati i drugi rukovodioci pravosudnih organa koji "svoje mišljenje" uvek, kada su u pitanju prava zaposlenih, traže od Ministarstva pravde.

Prilog:

- Odgovor na cirkularno pismo

 

    ZA ONE SA OTVORENIM PRELOMOM MOZGA…

24. maj 2016.

Rukovodiocima pravosudnih organa i kazneno popravnih ustanova stigao je dopis iz Ministarstva pravde, bez zavodnog broja, datuma i pečata a povodom potpisanog Sporazuma sa Sindikatom iz 2013. godine.

Malo je reći da odgovor druge potpisnice Sporazuma vređa zdrav razum.

Prilog:

- Dopis Ministarstva pravde

«Opširnije»

    PRITUŽBA I ZAHTEV ZA POKRETANJE DISCIPLINSKOG POSTUPKA

24. maj 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije, preko svog advokata, podneo je pritužbu predsednici Prvog osnovnog suda u Beogradu zbog odugovlačenja izvršnog postupka, sa zahtevom da predsednica suda, u skladu sa zakonom, inicira disciplinski postupak protiv postupajućeg sudije. Ukoliko to ne uradi predsednica suda, Sindikat pravosuđa Srbije svakako će inicirati disciplinski postupak. Istovremeno, ovo je i test za novoizabranu predsednicu Prvog osnovnog suda u Beogradu.

- PRITUŽBA

«Opširnije»

    DAN OPOMENE ZA NEZAVISNOST PRAVOSUĐA

24. maj 2016.

Pravo pristupa nezavisnom pravosuđu nije privilegija – već je osnovno pravo svih građana. Ekonomske i političke snage ne mogu preći krajnje granice podele vlasti, jedini princip koji garantuje poštovanje osnovnih prava i sloboda i osigurava da su svi, pojedinci i ustanove, bez obzira na njihovo poreklo i ekonomski status, jednaki pred zakonom.

- MEDEL - Saopštenje

- MEDEL - Stav

    ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

20. maj 2016.

Sindikat pravosudja Srbije doneo je odluku o štrajku zato što su zaposleni obespravljeni i zato što država vrši mobing nad pravosudnom administracijom, iako Ustav garantuje pravo na rad i slobodan izbor rada, dostojanstvo, bezbedne i zdrave uslove rada, ograničeno radno vreme, odmor, pravičnu naknadu i pravnu zaštitu.

«Opširnije»

    KONFERENCIJA ZA NOVINARE - OBESPRAVLJENOST, NAPETOST I PRITISCI

19. maj 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije zakazuje Konferenciju za medije,

 u petak 20. maja 2016. godine, sa početkom u 11.00 časova.

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u petak, 20. maja 2016. godine, u 11.00 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

Teme: Obespravljenost, napetost, pritisci, najava štrajka.

Predsednica

Slađanka Milošević

    OBAVEŠTENJE

17. maj 2016.

Ukoliko je rukovodilac organa doneo odbijajuće rešenje, u prilogu je model žalbe koju bi trebalo uložiti na to rešenje. Podsećam vas sve da sa paznjom čitate pravnu pouku i poštujete rokove za ulaganje žalbe.

 Takođe, podsećam vas da nema potrebe da se plašite da pozovete i da nam šaljete akte koje dobijate od svojih rukovodilaca. Sindikat pravosuđa Srbije nije ilegalna organizacija već interesna, formirana na osnovu zakona.

 

- MODEL ŽALBE NA ODBIJAJUĆE REŠENJE   (.doc)

 

    OBAVEŠTENJE - DALJE SMERNICE

17. maj 2016.

Po podnetim zahtevima u vezi sa sporazumom rukovodioci organa bili su dužni da odgovore u roku od 30 dana. S tim u vezi, ukoliko rukovodioci organa nisu odlučili o podnetom zahtevu, potrebno je uputiti im pisanu urgenciju i ostaviti im dodatni rok od sedam dana da o podnetom zahtevu odluče.

 

- MODEL URGENCIJE RUKOVODIOCU   (.doc)

- MODEL ŽALBE ZBOG NEDONOŠENJA REŠENJA   (.doc)

«Opširnije»

    SPORAZUM - VAŽNA OBAVEŠTENJA – KORAK DALJE

13. maj 2016.

Po podnetim zahtevima rukovodilac organa (predsednik suda) dužan je u skladu sa zakonom da odluku kojom odlučuje o pravima i dužnostima donosi u formi rešenja. To rešenje mora da sadrži naziv organa, zavodni broj i datum, uvod sa zakonskim odredbama na koje se poziva, izreku (zahtev osnovan, neosnovan, prihvata se, odbija se), obrazloženje za takvu odluku i uputstvo o pravnom sredstvu. Mi možemo sebi da dozvolimo pravno neznanje ali rukovodioci pravosudnih organa to sebi ne mogu da dozvole. Ukoliko ne znaju ili, još gore, ukoliko se prave da ne znaju, oni ne zaslužuju da budu nosioci pravosudne funkcije.

 

Modeli u prilogu su samo za slučaj da je umesto rešenja dobijeno obaveštenje.

- ŽALBA   (.doc)

- PRITUŽBA   (.doc)

«Opširnije»

    HVALA NA HUMANOSTI !

10. maj 2016.

Humanitarnom reakcijom prikupljen je i na račun kolege uplaćen iznos od 300.000 dinara. Zahvaljujem se svima koji su tome doprineli. Zahvalnicu za nesebičnost uputio je i naš kolega.

Za predsednicu SLAĐANKU MILOŠEVIĆ

Poštovana gospođo Milošević,

izuzetno sam zahvalan na upornosti i iskazanoj želji da mi omogućite nastavak lečenja i oporavak. Zahvalan sam članovima Sindikata pravosuđa Republike Srbije na razumevanju, solidarnosti i nesebičnosti, te pruženoj nadi u eventualni oporavak. Poštovana gospođo Milošević, verujte mi, saznanje da pripadam armiji nesebičnih, solidarnih i humanih, čini moj hod kroz još uvek gustu maglu i mrak, neuporedivo lakšim a mogućnost u oporavak izvesnijim.

Prikupljenim sredstvima, omogućili ste mi operativni zahvat i nadu u oporavak. I to će nekako proći, jedino što sigurno nikada neće jeste bezgranična zahvalnost na podršci i razumevanju.

Član Sindikata pravosuđa Republike Srbije

Borislav Kurjakov

    IZBORI ZATURILI OBEĆANI NOVAC

9. maj 2016.

Zaposleni u pravosuđu i policiji još nisu dobili novčanu pomoć koju im je garantovao premijer

Sindikatu pravosuđa Vučić obećao pare u martu, policijskim sindikatima u aprilu i junu * Slađanka Milošević: Premijer da zaposli nekoga ko će da zapisuje njegova obećanja

 

DANAS/9.maj2106./Autor: V.Jeremić

Suočen sa pretnjom obustave rada i potencijalnim socijalnim nemirima, premijer Srbije Aleksandar Vučić je krajem prošle godine obećao zaposlenima u pravosuđu i policiji isplaćivanje jednokratne novčane pomoći. Pet meseci kasnije, ta obećanja su i dalje neispunjena. Zaposleni u pravosuđu i policiji još uvek čekaju na obećani novac.

«Opširnije»

    VAŽNO SAOPŠTENJE

27. april 2016.

S obzirom na to da je manjinski sindikat SOPOS na svom sajtu objavio dezinformacije u vezi sa potpisanim sporazumom, a što je normalno jer su neupućeni i nisu potpisnici. Nenormalno je što se bave sporazumom koji nisu potpisali i zato vas obaveštavam sledeće:

Potpisan sporazum je na snazi jer do sada nikada Ministarstvo pravde ni Vlada Srbije nisu obavestili Sindikat pravosuđa Srbije o tome da je navedeni sporazum poništen, o tome kojim aktom je poništen, kao ni razloge za poništavanje; ...

«Opširnije»

    ISTA META, ISTO ODSTOJANJE

26. april 2016.

VLADA SRBIJE

Za Ivicu Kojića, šefa kabineta

Poštovani gospodine,

primili smo vaš dopis, broj 07-00-03028/2016-1 od 1. aprila 2016. godine kojim ste nam, između ostalog, preporučili da vam se ponovo obratimo ukoliko ne dobijemo odgovor u skorije vreme.

Ne znam šta je za vas "skorije vreme", ali za nas je to vreme odavno prošlo. Naime, naš zahtev upućen Vladi Srbije odnosi se na pomoć koju je premijer obećao da će isplatiti zaposlenima na sastanku u Vladi sredinom decembra prošle godine.

«Opširnije»

    SPORAZUM ILI NESPORAZUM

19. april 2016.

Radi pojašnjenja u vezi sa Posebnim sporazumom, u prilogu vam je i nalog Ministarstva pravde upućen tokom jula 2013. godine rukovodiocima pravosudnih organa da se plata obračunava na način kako su se dve strane sporazumele, kao i uputstvo o novom načinu obračuna plata sa cenom sata za najjednostavniji rad iz 2013. godine.

Prilog:

- uputstvo za obračun zarada

- Sporazum iz jula 2013. i dopis

 

    A TU JE I PEČAT!

14. april 2016.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE

Sindikat pravosuđa Srbije, uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, zaključio je Poseban sporazum o mirnom rešavanju kolektivnog radnog spora sa Ministarstvom pravde 24. maja 2013. godine. Potpisanim sporazumom Ministarstvo pravde obavezalo se da obračunava plate na drugačiji način koji bi bio usklađen sa visinom cene sata za najjednostavniji rad utvrđene Odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, za sve zaposlene u sudovima, tužilaštvima i zatvorima, zaključno sa IV stepenom stručnosti, izuzev zaposlenih u posebnim odeljenjima koji primaju duple plate.

Prilog:

- model zahteva

- Sporazum

«Opširnije»

    SAOPŠTENJE

7. april 2016.

VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...

TUŽILAŠTVA SU NAJPROFITABILNIJA PREDUZEĆA U SRBIJI

Sindikat pravosuđa Srbije zatražio je od Ministarstva pravde izveštaj o trošenju novca prikupljenog na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja zbog nepodnošljivih uslova rada u tužilaštvima, zbog povećane stope kriminaliteta, odnosno povećanog broja predmeta u poslednje dve godine za 32%, uvredljivo niskih zarada koje se isplaćuju sa zakašnjenjem, ograničenja i kršenja zakonskih prava, nedovoljnog broja zaposlenih, višemilionskih dugovanja spoljnim saradnicima, nedostatka osnovnog kancelarijskog materijala i novca za popravku dotrajale opreme...

«Opširnije»

    IZVEŠTAJ O TROŠENJU NOVČANIH SREDSTAVA

7. april 2016.

Poštovani,

U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zahtevam da mi dostavite izveštaj o trošenju novčanih sredstava prikupljenih na osnovu primene načela oportuniteta, odnosno odlaganja krivičnog gonjenja za 2014. i 2015. godinu.

Ovo zbog toga što ste raspisali konkurs za dodelu 2,86 miliona evra bez obrazloženja šta se dogodilo sa ostatkom od skoro osam miliona evra, kao i zbog nepodnošljivih uslova rada...

«Opširnije»

    ZA NAS STRANAČKE BOJE U VLADI NE POSTOJE

5. april 2016.

Gospodine ministre,

Iako ste u tehničkom mandatu, obaveštavamo vas da je pravosudna administracija veoma nezadovoljna svojim uvredljivo niskim zaradama. Zbog nerešavanja nagomilanih problema, a posebno zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora, potpisanog Sporazuma iz 2013. godine zbog kojeg već tri godine vodimo izvršni postupak i kršenja zakonskih prava, Sindikatu svakodnevno stižu inicijative da se organizuje generalni štrajk.

«Opširnije»

    IZVEŠTAJ SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

4. april 2016.

"Svaka država je dužna da organizuje svoj pravni sistem tako da omogući da svako ima pravo pristupa nezavisnim i nepristrasnim pravosudnim institucijama organizovanim na osnovu zakona. Vladavina prava i demokratija zahteva uređenje pravosudnih institucija tako da se učini ravnopravna dostupnost pravde svim građanima, osnivanjem nezavisnih i samostalnih pravosudnih institucija, koje su obezbeđene materijalno i sa dovoljnim brojem nosilaca pravosudnih funkcija, sposobnih da u razumnom roku donose kvalitetne odluke kao osnov izvršenja, odnosno osnov za ostvarivanje pojedinačnih prava građana."

«Opširnije»

    TRANSPLANTACIJA ILI AMPUTACIJA SRCA SRBIJE

30. mart 2016.

Dana 29. marta 2016. godine, Sudski savet Kosova, na osnovu Zakona o ratifikaciji Prvog dogovora o načelima koji regulišu normalizaciju odnosa između Republike Kosova i Republike Srbije, na osnovu Ustava Republike Kosova i Zakona o radu Kosova, raspisao je Konkurs za integrisanje sudske administracije. Konkurs je otvoren do 29. aprila 2016. godine, s tim što je u posebnoj napomeni naglašeno da su predviđene pozicije rezervisane za manjine.

KONKURS

SUDSKI SAVET KOSOVA (link)

«Opširnije»

    PISMO PREMIJERU VUČIĆU

15. mart 2016.

Gospodine predsedniče,

Početkom novembra 2015. godine, na otvaranju adaptirane zgrade u Ustaničkoj ulici, rekli ste "da 77,6 odsto zaposlenih u pravosuđu imaju plate ispod 30.000 dinara i da ćete u nekom kratkom vremenu pronaći rešenje da se ne osete zapostavljenima". I dalje se osećamo zapostavljenima, s tim što se pitamo da li vi pamtite šta sve obećavate. Imate li nekog ko zapisuje vaša obećanja? Ako nemate, bilo bi dobro da zadužite nakoga da to radi.

«Opširnije»

    HUMANITARNA REAKCIJA

10. mart 2016.

Poštovani svi,

Sindikatu pravosuđa Srbije obratio se za pomoć kolega iz Višeg javnog tužilaštva u Somboru kome su neophodna sredstva za transplantaciju rožnjače. Do sada je obavio više operativnih zahvata i nije u mogućnosti da finansira novu operaciju i lečenje jer je kreditno prezadužen zbog prethodno obavljenih operativnih poduhvata.

«Opširnije»

    OBAVEŠTENJE

8. mart 2016.

U skladu sa odlukom zaposlenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, donetoj na sastanku održanom 29.2.2016. godine, Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova predlog za pokretanje postupka mirnog rešavanja radnog spora.

Predmet spora je odredba člana 10. Posebnog kolektivnog ugovora kojim je ugovoreno skraćeno radno vreme za zaposlene u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u skladu sa postojećim aktima o proceni rizika radnog mesta.

«Opširnije»

    TOGE

2. mart 2016.

Autor: Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda

Iako su nesumnjivo poodavno upoznati sa specifičnom težinom, gabaritima i tolerancijom na pritisak većine srpskih sudija, službenici ministarstva pravde ovih dana pravosudnim zvaničnicima ponovo uzimaju meru. Međutim, ovoga puta ne guraju ih u hiperbarične komore proveravajući podobnost za rad pod povećanom brojem Paskala… Zvaničan povod za najnovije “baždarenje” sudaca su, već odavno zaboravljene toge! I čini se da se ministarstvo pravde, ovoga puta ne šali… Sa oznakom “hitno” zahtevaju pol, širinu, visinu i konfekcijski broj pripadnika posmatranog uzorka.

Izvor: BLOG SUDIJE MAJIĆA

«Opširnije»

    VAŽNO...VAŽNO !!!

1. mart 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje izostanak plate zaposlenima u pravosuđu. Naime, najveći problem srpskog pravosuđa jeste taj što nema svoj budžet.

Od 1. januara 2016. godine, uveden je jedinstven račun, pa tako nijedan pravosudni organ nema svoj žiro račun već se finansira centralizovano preko Uprave za trezor u kojoj svi organi imaju otvorene samo evidencione račune, navidljive za javnost, s tim što ti računi ne učestvuju u platnom prometu.

«Opširnije»

    INFORMACIJA ZA ZAPOSLENE

24. februar 2016.

Na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, dana 23.2.2016. godine, održan je sastanak u Ministarstvu pravde sa Nikolom Selakovićem, ministrom, kao i njegovim najbližim saradnicima iz kabineta i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Žučna rasprava vodila se oko nepoštovanja Posebnog kolektivnog ugovora u vezi sa skraćenim radnim vremenom u Specijalnoj zatvorskoj bolnici a u skladu sa aktima o proceni rizika radnog mesta koji akti nisu, prema rečima jednog od prisutnih, „naručeni“ nego su zakonska obaveza poslodavca.

«Opširnije»

    URGENCIJA !!!

12. februar 2016.

MINISTARSTVO PRAVDE

Nikola Selaković, ministar

Gospodine ministre,

Dana 18. januara 2016. godine, uputili smo vam dopis sa obaveštenjem da prihvatamo vaš predlog da se zaposlenima na određeno vreme produže ugovori do kraja juna 2016. godine, ali privremeno i uslovno. Istovremeno, zatražili smo od vas da se što pre otpočne sa izradom novih merila za određivanje broja sudskog i javnotužilačkog osoblja u čemu bi učestovao i Sindikat.
Vreme "curi", jer je Državno veće tužilaca na svojoj sednici od 8.2.2016. godine donelo odluku kojom se oglašava izbor 20 zamenika javnih tužilaca.

«Opširnije»

    PONEŠTO O NACRTU...

9. februar 2016.

PONEŠTO O NACRTU ZAKONA

O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU

Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru od početka nije dobio podršku Sindikata pravosuđa Srbije jer smatramo da ograničava pravosuđe, i da se podela vlasti morala prepoznati i kod ovog zakona. Zaposleni u pravosuđu bi morali da imaju poseban tretman baš zahvaljujući podeli vlasti.

PREUZMI NACRT ZAKONA

«Opširnije»

    VAŽNO, VAŽNO....

4. februar 2016.

Prema informacijama koje smo dobili sa terena, Ministarstvo pravde dostavilo je dopis pravosudnim organima u kojem zahteva da rukovodioci dostave zahteve za odobravanje sredstava za isplatu novčane naknade, odnosno otpremnine za radnike za čijim radom je prestala potreba i koji su zaključili sporazum o prestanku radnog odnosa uz isplatu novčane naknade na osnovu člana 24. stav 3. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

«Opširnije»

    SUTRA ŠTRAJK UPOZORENJA JAVNOG SEKTORA

2. februar 2016.

Sindikati javnog sektora, u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije I Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, održaće sutra, 3. Februara, štrajk upozorenja, nezadovoljni načinom na koji se donosi zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i predloženim rešenjima kojima se dodatno umanjuju prava radnika.

Dalje sindikalne aktivnosti će zavisiti od sastanka u subotu sa predsednikom Vlade Srbije, na koji su pozvani predstavnici tih sindikata, članovi Socijalno-ekonomskog saveta i lideri dve sindikalne centrale.

To je na konferenciji za novinare, u sedištu SSSS, rekao Zoran Savić, član Radne grupe za izradu tog zakona I predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu I socijalnoj zaštiti Srbije.

«Opširnije»

    SINDIKATI JAVNOG SEKTORA ZATRAŽILI HITAN SASTANAK SA PREMIJEROM

27. januar 2016.

Reprezentativni sindikati javnog sektora, u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, zatražili su od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića hitan sastanak na kojem bi se razgovaralo o zakonu o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. Ukoliko Vlada Srbije usvoji tekst zakona koji umanjuje dostignuti nivo prava zaposlenih koja su garantovana Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima, sindikati javnog sektora će biti primorani da preduzmu radikalniji vid sindikalnih aktivnosti, navodi se u dopisu premijeru.

PREUZMI ZAHTEV

 

    MIŠLJENJE ZAŠTITNIKA GRAĐANA O NACRTU ZAKONA

26. januar 2016.

"Nacrt zakona ne prepoznaje ni Ustavom i zakonom utvrđen položaj drugih organa u sistemu, u odnosu na koje izvršna vlast nema nadzorna ovlašćenja, a koji su takođe obuhvaćeni članom 44. Zakona o državnim službenicima - Narodne skupštine, predsednika Republike, sudova, Ustavnog suda i dr. Prepoznata je jedino Narodna banka Srbije. Predlagač mora biti svestan da su navedene odredbe Nacrta zakona nesaglasne sa Ustavom."

PREUZMI MIŠLJENJE

«Opširnije»

    PONEŠTO O NACRTU ZAKONA O PLATAMA U JAVNOM SEKTORU

25. januar 2016.

NACRT ZAKONA – PODVALA I DISKRIMINACIJA

Ministarstvo selektivne uprave ne prihvata činjenicu da pravosuđe nije javni sektor dok ministar finansija sugeriše nezadovoljnima da nađu bolju državu. Ova verzija Nacrta zakona o sistemu plata u javnom sektoru “opravljena” je i bolja u odnosu na prvu, ali i dalje pravi razlike između obuhvaćenih i neobuhvaćenih iz javnog sektora, kao i obuhvaćenih ovim zakonom i onih iz realnog sektora na koje se primenjuje Zakon o radu. Dakle, Nacrt zakona o sistemu plata u javnom sektoru sadrži diskriminatorske odredbe što je suprotno Ustavu Srbije. On, istovremeno, suštinski ne menja ništa ali ima za cilj da obmane Svetsku banku i domaću javnost koja uzaludno štedi pa zato i očekuje oštre mere prema budžetskim rasipnicima. Jasno se vidi nezainteresovanost države da na pravičan način odmeri svima plate, jer se Nacrt odnosi na oblasti koje su već uređene a ne dira ono što je uneređeno...

PREUZMI NACRT ZAKONA

«Opširnije»

    ODGOVOR MINISTRU PRAVDE

18. januar 2016.

Gospodine ministre, Obaveštavam vas da Sindikat pravosuđa Srbije prihvata vaš predlog da se zaposlenima na određeno vreme ugovori produže do kraja juna 2016. godine. Međutim, predlog prihvatamo privremeno i uslovno jer je i on privremenog karaktera. Vaše procene o neophodnom broju državnih službenika i nameštenika nisu rezultat analize potreba i obima posla već su isključivo usklađene sa merama štednje bez ikakvog plana. Pošto nema jasnog plana vi, u stvari, planirate neuspeh.

«Opširnije»

    OGRANIČAVANJEM I ZASTRAŠIVANJEM DO POSLUŠNIŠTVA

18. januar 2016.

Intervju – Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije

Potpuno je svejedno ko je ministar pravde. Bez obzira na to što je pravosuđe neuspešno, premijer je zadovoljan radom ministra pravde. A kad je premijer zadovoljan, moraju i svi ostali da budu. Ova Vlada nastavila je utabanim putem prethodne u urušavanju pravosuđa

VREME (BR 1306)

Autor: Tatjana Tagirov

«Opširnije»

    INFORMACIJA SA SASTANKA KOD MINISTRA PRAVDE

14. januar 2016.

Dana 13.1.2016. godine, održan je sastanak sa ministrom pravde i njegovim saradnicima. Sindikat nije zadovoljan odgovorima ministra pravde, iako je predložio da se zaposlenima na određeno vreme produže ugovori do 30. juna 2016. godine. O predloženom privremenom rešenju ministra izjasniće se organi Sindikata.

«Opširnije»

    ŠTRAJK UPOZORENJA PRAVOSUDNIH RADNIKA SRBIJE

12. januar 2016.

Zaposleni u pravosuđu Srbije održali su u ponedjeljak jednosatni štrajk upozorenja zbog odluke Vlade o otpuštanju radnika. Zakon o maksimalnom broju zaposlenih predviđa prestanak radnog odnosa za 1.300 radnika pravosudne administracije, a koji su zaposleni po osnovu ugovora na određeno vrijeme. Sindikat pravosuđa ističe kako u pravosudnim institucijama ni sada nema dovoljno službenika, a više od milion i po predmeta je neriješeno.

«Opširnije»

    UHVATI DAN - RTS O ŠTRAJKU UPOZORENJA

11. januar 2016.

 

RADIO BEOGRAD PRVI PROGRAM (klikom na link preslušaj emisiju u kojoj je gošća jutros bila predsednica našeg sindikata Slađanka Milošević).

U podne i pet minuta, jednosatni štrajk upozorenja održaće Sindikat pravosuđa Srbije zbog najavljenog otpuštanja zaposlenih na određeno vreme; naša gošća je predsednica sindikata, Slađanka Milošević.

    ŠTRAJK UPOZORENJA !

11. . januar 2016.

DANAS OD 12.05 DO 13.05

BEZ STRAHA!

ZASTANITE SAT VREMENA

I UDRUŽENI, KOLEKTIVNO, IZRAZITE SVOJE NEZADOVOLJSTVO!

 

    VAŽNO OBAVEŠTENJE

8. januar 2016.

 

PREDSEDNICI SINDIKALNIH ORGANIZACIJA KOJI ĆE SA SVOJIM DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMEŠTENICIMA 11. 1. 2016. godine, u periodu od 12.05 do 13.05 časova organizovati štrajk upozorenja, NISU U OBAVEZI DA TO PRIJAVLJUJU policijskim stanicama na svojoj teritoriji. Neophodno je da ponovo o tome, iako su već obavešteni, obaveste rukovodioce pravosudnih organa (predsednike sudova, javne tužioce, odnosno vršioce funkcije javnog tužioca).

Ovo zbog toga što se okupljanje vrši u zatvorenim prostorijama, odnosno u pravosudnim organima, kao i zbog toga što je to naše pravo garantovano članom 54. Ustava Republike Srbije: "Mirno okupljanje građana je slobodno. Okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju, ni prijavljivanju."

Naglašavam i to da organizovanje i učestvovanje u štrajku upozorenja, kao ni generalnom štrajku, ne predstavlja povredu radne obaveze, ne može biti osnov za pokretanje disciplinskog postupka, niti može biti osnov za prestanak radnog odnosa.

I ZATO, BEZ STRAHA, ZASTANITE SAT VREMENA I UDRUŽENI, KOLEKTIVNO, IZRAZITE SVOJE NEZADOVOLJSTVO!

 

    PISMO PREMIJERU

6. januar 2016.

VLADA SRBIJE

Za Aleksandra Vučića, predsednika Vlade

i Nikolu Selakovića, ministra pravde

Poštovani,

Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije je zbog najavljenog otpuštanja zaposlenih na određeno vreme, a na zahtev članstva, doneo odluku o Štrajku upozorenja koji će se održati 11. januara 2016. godine, u vremenskom periodu od 12.05 do 13.05 časova.

Prema našem mišljenju, smatramo da odluka o otpuštanju zaposlenih na određeno vreme nije opravdana i nije doneta na osnovu detaljne analize potreba posla. Ona nije u skladu ni sa potrebama građana, brojem nosilaca pravosudnih funkcija, kao ni sa obimom posla, odnosno brojem predmeta u radu. Zato predlažemo da se odluka o otpuštanju zaposlenih na određeno vreme stavi van snage dok se ne preduzmu prethodno predložene mere a nakon toga donesu pravilnici o sistematizaciji radnih mesta.

PREUZMI PISMO PREMIJERU sa prilozima OVDE

«Opširnije»

    ORGANIZACIJA ŠTRAJKA

6. januar 2016.

Predsednici okružnih odbora i sindikalnih organizacija u obavezi su da upoznaju članove Sindikata i starešine organa o organizovanju Štrajka upozorenja , da vidno istaknu zahtev i Proglas Sindikata, kao i da izaberu štrajkački odbor koji čine članovi Odbora sindikalnih organizacija. Predsednik sindikalne organizacije je predsednik štrajkačkog odbora .

Predsednici okružnih odbora i sindikalnih organizacija dužni su da skup upoznaju sa zahtevom Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije.

Učesnici štrajka upozorenja imaju pravo da predlažu načine i dalje mere ukoliko se poslodavac ogluši o zahtev Sindikata .

Republički odbor Sindikata obaveštava Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije o održavanju štrajka upozorenja , a predsednici sindikalnih organizacija će obavestiti policijske stanice na teritoriji na kojoj se nalaze.

ODLUKU, POZIV I PROGLAS možete preuzeti OVDE

 

    POZIV NA NA ŠTRAJK UPOZORENjA

6. januar 2016.

ODLUKA O

ORGANIZOVANjU ŠTRAJKA UPOZORENjA

U PRAVOSUDNIM ORGANIMA SRBIJE

Štrajk upozorenja održaće se 11. januara 2016 . godine, u vremenskom intervalu od 12.05 do13.05 časova , u svim pravosudnim organima Srbije.

 

    RADNICI U PRAVOSUĐU PREOPTEREĆENI, NEMA PAPIRA I TONERA

5. januar 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je odluku da zaposleni stupe u štrajk upozorenja 11. januara zbog treće redukcije zaposlenih. Ukoliko se ništa ne promeni, kako najavljuju, 19. januara će stupiti u generalni štrajk. (Izvor: N1)

Gostovanje predsednice Milošević na televiziji "N1"moguće je pogledadi klikom na sliku ili OVDE

«Opširnije»

(video)

    OBAVEŠTENJE SA SEDNICE REPUBLIČKOG ODBORA

24. decembar 2015.

Na svojoj sednici održanoj 24. decembra 2015. godine, Sindikat pravosuđa Srbije, između ostalih, doneo je i odluku da zaposleni stupe u štrajk upozorenja 11. januara 2016. godine zbog treće redukcije zaposlenih. Ne pristajemo na ponovno uzaludno žrtvovanje zaposlenih u pravosuđu, kako onih na neodređeno tako i onih na određeno radno vreme. Naprotiv, zahtevamo da se svi zaposleni na određeno vreme prime u radni odnos na neodređeno radno vreme zato što potreba za njihovim radom postoji. Istovremeno, zahtevaćemo i objašnjenje kako je moguće da je JP EPS, pored zabrane zapošljavanja, u 2014. godini uspeo da zaposli 4.812 lica.

«Opširnije»

    SREĆNI BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

    NEUSPEH PRAVOSUĐA JEDINO ZAGARANTOVANTOVANTOVANTOVAN

18. decembar 2015.

Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, kaže da će u slučaju otpuštanja zaposlenih na određeno doći do blokade rada sudova i tužilaštva.

 

     

   MAJSTORI U VLADI – NE LAŽU NEGO ODLAŽU

17. decembar 2015.

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije se protivi smanjenju broja pravosudnih službenika jer je to nerazumna odluka. Razuman i opravdan zaključak jeste da bi u interesu građana broj zaposlenih u pravosuđu trebalo da se poveća, a koji zaključak se izvodi poređenjem broja nosilaca pravosudnih funkcija, službenika i predmeta u radu. Na primer, 2008. godine, pre prvog smanjenja, broj službenika bio je 16.500 a ukupan broj predmeta u radu bio je 2.396.000, a 2013. godine broj službenika je bio i sada je oko 11.500 ali se broj predmeta uvećao za duplo, pa je iznosio 4.956.000 predmeta. Iz ovoga bi svako normalan zaključio da bi trebalo promeniti pristup i preduzeti druge mere za poboljšanje pravosuđa.

«Opširnije»

   VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...

16. decembar 2015.

MEDIJIMA

Sindikat pravosuđa Srbije zakazuje konferenciju za medije, dana 17. decembra 2015. godine, sa početkom u 12.05 časova, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije, u Beogradu, Trg Nikole Pašića broj 5, Kamena sala na drugom spratu.

 

ISTINA JE DRUGAČIJA

DRŽAVNI UDAR, ALI STVARNI, NA PRAVOSUĐE

PRAVOSUĐE U NEFORMALNOM STEČAJU

Predsednica

Slađanka Milošević

   U PRAVOSUĐU NEMA VIŠKA ZAPOSLENIH

15. decembar 2015.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Nikola Selaković, ministar pravde

Gospodine ministre,

Nema viška zaposlenih u pravosuđu. Zbog odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru kojom se ukidaju sva sistematizovana a nepopunjena radna mesta, zahtevamo od vas kao najodgovornijeg za resor pravde da hitno zakažete zajednički sastanak u Ministarstvu pravde kojem će prisustvovati rukovodioci pravosudnih organa i predstavnici sindikata. Krajnje je vreme da se pogledamo u oči i proverimo vašu interpretaciju sadržaja navedene odluke.

«Opširnije»

   ČEKAJUĆI DEDA MRAZA

10. decembar 2015.

Kao što je prethodno i najavljeno, 10. decembra 2015. godine, održan je sastanak u Vladi Srbije sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Vlade Srbije i Nikolom Selakovićem, ministrom pravde i njegovim najbližim saradnicima.

Sastanak je bio korektan, s tim što nas posebno ohrabruje činjenica da smo uverili predsednika Vlade u dobre namere naših predloga i sugestija i da to ubuduće može da bude dobar osnov za izgradnju odnosa poverenja. Saglasili smo se da dobro funkcionisanje pravosuđa u velikoj meri zavisi od broja zaposlenih, finansijskih sredstava i opreme.

«Opširnije»

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

8. decembar 2015.

Sastanak kod premijera Vučića zakazan je za četvrtak 10. decembra 2015. godine, u 9.00 časova. Predložene teme za razgovor su:

- povećanje broja pravosudnih i zatvorskih službenika, odnosno njihovo izuzimanje iz najavljene racionalizacije,

- rešavanje statusa pravosudnih službenika posebnim zakonom i izjednačavanje sa statusom gradskih službenika,

- stopiranje prava iz zakona i kolektivnog ugovora predloženim budžetom za 2016. godinu bez konsultacija sa sindikatima,

- nameštenička nagrada na osnovu rezultata rada (u pravosuđu je zaposleno oko 2.100 nameštenika koji su diskriminisani i nemaju pravo na napredovanje u službi),

- godišnja nagrada i novogodišnji paketići za decu zaposlenih u pravosuđu,

- brzo rešenje plata pravosudnih službenika (onih 77% ispod 30.000 dinara) koje je premijer javno obećao kako se ne bismo osećali zanemarenima.

«Opširnije»

Stare vesti se nalaze na stranicama ARHIVA

 

Novosti || O Nama || Program || Pristupnica || RO