DOKUMENTI

SARADNJA

GALERIJA

SUSRETI

LINKOVI

ARHIVA

 

 Odbori

PREDSEDNIK

SEKRETAR

SREMSKI

JUŽNOBANATSKI

KOLUBARSKI

PODUNAVSKI

Preds.POS VOJV.

JABLANIČKI

ZAPADNOBAČKI

KOSOVSKOMETOH

PČINJSKI

MAČVANSKI

POMORAVSKI

BOR-ZAJEČAR

ZLATIBORSKI

Preds.POS KiM

SEVERNOBAČKI

JUŽNOBAČKI

RAŠKI

BRANIČEVSKI

SEVERNOBANATSKI

BEOGRAD

BEOGRAD-Predsed.

VOJVODINA-Pred.

 

 

 

 KOLEKTIVNI UGOVOR

PRIMENA OKU

DEKLARACIJA

Google

      

 

 
 

PRIGOVOR

U zelenom polju možete preuzeti obrasce za upis u Registar, za promenu naziva sindikalne organizacije, promenu lica ovlašćenog za zastupanje i predstavljanje, promenu sedišta sindikalne organizacije, Žalbe Žalbenoj komisiji pravosuđa; Prigovora na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta; Tužbe za isplatu toplog obroka i regresa isključivo članova Sindikata; Oslobađanje od plaćanja sudske takse.

Susreti Crna Gora

 

9. Susreti Pravosuđa

Kladovo 2010.

Prijava učesnika

(pdf) (doc)

Prijava učešća

(pdf) (doc)

Rezultati


 opširnije

Susreti ARHIVA

Poseta broj:

Free Counter

 WebMaster


ATRIUM
PLUS

 

ARHIVA 2010

  ZA 2011. BEZ FINANSIJSKIH PROBLEMA

30.decembar 2010.

U NASTUPAJUĆOJ 2011. GODINI,

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE ŽELI VAM,

PRE SVEGA, USPEH U RADU OD KOJEG ĆETE MOĆI DA ŽIVITE SREĆNO

I U MIRU − BEZ FINANSIJSKIH PROBLEMA I DILEMA!

  PREDLOG

14.decembar 2010.

Predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o platama državnih službenika i nameštenika, moguće je preuzeti klikom na aktivno polje opširnije.

opširnije

  ČOVEK SE DRŽI ZA REČ

7.decembar 2010.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Slobodanu Homenu, državnom sekretaru

Gospodine Homen,

U toku izražavanja kolektivnog nezadovoljstva zaposlenih u pravosuđu, osim ponuđenog predloga za povećanje zarade, obećali ste da ćemo tokom decembra razgovarati o visini stimulacije za sledeću godinu.

Podsećam da je stimulacija koja je zaposlenima u pravosuđu do sada isplaćivana rezultat prvog smanjenja broja zaposlenih krajem 2007. godine i da ista nikada nije ukalkulisana kao povećanje zarade. Imajući u vidu sprovedenu reformu koja je rezultirala još jednim smanjenjem broja zaposlenih, preostali broj zaposlenih je preopterećen uvećanim obimom posla, tako da će neznatno povećanje zarada i stimulacija sigurno pozitivno uticati na njihovu motivaciju.

Stimulacija nije privilegija i ona bi trebalo da zavisi od postignutih rezultata i da ima za cilj nagrađivanje timskog i pojedinačnog zalaganja u obradi predmeta. Kako je stimulacija u tesnoj vezi sa postizanjem određenih rezultata rada, ona može biti izražena procentualno u odnosu na osnovnu platu, može da se utvrđuje na osnovu broja predmeta a može da bude i linearna za sve zaposlene.

Imajući u vidu da ste veoma zauzeti popravkom reforme pravosuđa izražavamo razumevanje i obaveštavamo vas da nema potrebe da o stimulaciji razgovaramo i trošimo vaše dragoceno vreme, kao i to da je iznos od 8.000 dinara koji se isplaćuje zaposlenima ne ime stimulacije zadovoljavajući.

S obzirom na to da je decembar, Vaše je samo da održite reč.

Ukoliko smatrate da je naše učešće u donošenju odluke o visini i načinu raspodele stimulacije neophodno, mi smo vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav.

Sekretar

Milošević Slađanka

  POSEBAN ZAKON NAJBOLJE REŠENJE

2.decembar 2010.

Narodnoj skupštini Srbije prosleđen je Predlog Zakona o izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, koji predstavlja ponuđeni Predlog Ministarstva pravde Sindikatu pravosuđa Srbije tokom štrajka zaposlenih u pravosudnim organima Srbije. Ovo jeste rezultat našeg štrajka, ali mi nismo u potpunosti zadovoljni. Naše mišljenje nije se promenilo. Predlog zakona je selektivan jer su neke kategorije zaposlenih žrtvovane. On odgovara državnoj upravi ali ne i zaposlenima u pravosuđu. Najbolje rešenje za pravosuđe bio bi poseban zakon o pravosudnoj administraciji.

opširnije

  VEĆU TUŽILACA TRI DANA ZA INFORMACIJE

30.novembar 2010.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio je Državnom veću tužilaca da u roku od tri dana, od dana prijema Rešenja, obavesti SSSS i Sindikat pravosuđa Srbije da li poseduje informacije zatražene još 14. jula ove godine.

opširnije

  PRESS RELEASE

15.novembar 2010.

ZAHTEV ZA SMENU MINISTARKE

Beogradski odbor sindikata pravosuđa zahteva smenu ministarke pravde zbog potpisivanja sporazuma sa manjinskim sindikatom koji nije bio u štrajku, kao i zbog grešaka u sprovedenoj reformi. Greške plaćaju poreski obveznici i one se mere stotinama miliona dinara. Osim njene smene, zahtevamo i smenu članova VSS i DVT kao važnih “činilaca” za sprovođenje reforme pravosuđa. Očekujemo od Zaštitnika građana da će iskoristiti svoja zakonska ovlašćenja i zatražiti razrešenje članova VSS i DVT i tako sprečiti njihovo prekoredno napredovanje kao nagradu za učinjeno. Piromanima koji su namerno podmetnuli požar ne sme se dozvoliti da isti gase.

Reforma se ne može završiti u skladu sa evropskim standardima jer po istima nije ni započeta. Iz izveštaja Evropske komisije na nesumnjiv način proizilazi da je reforma pravosuđa sprovedena suprotno evropskim standardima. Bez obzira na to što su prigovori na sproveden reizbor stizali iz Evrope od marta, reformisti su ih ignorisali i u prethodnih deset meseci uporno govorili o uspešnosti reforme, iznoseći nedokazive tvrdnje da su iz pravosuđa odstranjene vračare, prostitutke i kriminalci. Prema tome, osim preispitivanja reforme pravosuđa i postupka reizbora, prijateljski zahtevamo preispitivanje odgovornosti grešnika.

Zbog njihovih grešaka uvećani su troškovi za funkcionisanje pravosuđa, dostupnost pravdi je smanjena, razumni rokovi namerno su prekinuti, svi su različito preopterećeni, efikasnosti nema, s tim što je narušen ugled izabranih i neizabranih nosilaca pravosudnih funkcija, kao i ugled Srbije. Malo li je?

Predsednik GO

Ivica Cvetković

  KONFERENCIJA ZA NOVINARE

14.novembar 2010.

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije

ZAKAZUJE KONFERENCIJU ZA MEDIJE

u ponedeljak 15. novembra 2010. godine, sa početkom u 12,05 časova, u Beogradu, Dečanska 14/V, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije

NEŠTO JE TRULO U REFORMI PRAVOSUĐA!

GREŠKE SU TROŠAK A SMENE INVESTICIJA!

DOĐITE! NE PROPUSTITE!

Predsednik  Beogradskog odbora

Ivica Cvetković

  USTAVNA ŽALBA

11.novembar 2010.

Ustavnu žalbu podnosimo iz sledećih razloga:

Republika Srbija, Ministarstvo pravde je dana 14.10.2010. godine i dana 15.10.2010. godine preduzimala nedozvoljene radnje prema zaposlenima u pravosuđu koji su dana 06.10.2010. godine, odlukom Republičkog sindikata pravosuđa, stupili u generalni štrajk.

opširnije

  SAOPŠTENJE

1.novembar 2010.

Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije, na svojoj sednici održanoj 29. oktobra 2010. godine, doneo je odluku o privremenom zamrzavanju štrajka na teritoriji Srbije, s tim što smo i dalje otvoreni za pregovore sa nadležnima.

Posle uzaludnih dopisivanja sa ministarkom pravde, štrajk je organizovan u skladu sa zakonom i jasnim, opravdanim i skromnim zahtevom – ista cena rada za sve u pravosuđu od 28.000 dinara. Imajući u vidu činjenicu da su zarade pravosudne administracije zamrznute od 2006. godine, kao i to da se njihov materijalni položaj nije poboljšao posle sprovedene reforme i obećanja ministarke pravde, razlozi za štrajk bili su niska zarada i lažno obećanje.

opširnije

  ZAŠTITNIKU GRAĐANA

27.oktobar 2010.

Republika Srbija

Zaštitniku građana, Saši Jankoviću

Obraćamo vam se u ime zaposlenih u pravosuđu koji smatraju da bi trebalo da uživaju barem minimum dostojanstva kao članovi ovog društva.

Upoznati ste sa činjenicom da smo dana 11.10.2010. godine stupili u generalni štrajk, uz poštovanje minimuma procesa rada, nezadovoljni svojim materijalnim položajem, a kako se kasnije ispostavilo, i tretmanom od strane resornog ministarstva, odnosno Ministarstva pravde.

Koristeći svoje pravo iz člana 56. Ustava, a nemajući drugi način ni drugo sredstvo zaštite naših prava, želimo da vas obavestimo o našim problemima i njihovom gušenju od strane Ministarstva pravde, nadajući se da će te barem vi imati sluha za iste i naći načina da apelujete na svest ove naše države o tretmanu zaposlenih i uopšte njenih građana.

Naši problemi su, pre svega, počeli završetkom reforme pravosuđa, čiji je cilj, pored poboljšanja efikasnosti pravosuđa, bio i poboljšanje položaja zaposlenih u pravosuđu, u šta su svi zaposleni, od početka verovali.

opširnije

  VAŽNO OBAVEŠTENJE

24.oktobar 2010.

                Beogradski odbor Sindikata pravosuđa doneo je odluku o zamrzavanju štrajka u Beogradu, isključivo poštujući interes zaposlenih, kao i građana.

                Štrajk prestaje sporazumom strana u sporu ili odlukom sindikata. Sindikat nije potpisao nikakav sposrazum sa Ministarstvom pravde. Naprotiv, Ministarstvo pravde svojom najavom da je drugi Sindikat, koji nije štrajkovao, prihvatio potpisivanje sporazuma, još jednom je pokazalo da je neiskreni socijalni partner. Uloga sindikata jeste da štiti interese zaposlenih. Socijalni dijalog otpočeo je tek nakon štrajka pravosudne administracije i Ministarstvo pravde nije pokazalo dobru volju da tim dijalogom postigne rešenje. Nažalost, samo se Sindikat zalagao za istinski dijalog, kao i legitimitet partnera.

Odluka o štrajku doneta je na osnovu zahteva zaposlenih. U toku štrajka, po nalogu Ministarstva pravde, predsednici sudova i javni tužioci sprovodili su anketu među zaposlenima koja je nezakonita. Sa žaljenjem konstatujemo da predsednici sudova i javni tužioci nikada pre nisu sprovodili ankete sa pitanjima da li su zaposleni zadovoljni uslovima rada, obimom posla, kao i visinom zarade.

Odluku o zamrzavanju štrajka doneli smo kako bismo sprečili negativne posledice za sve koji zavise od rada pravosudnog sistema, kao i kako bismo imali čistu situaciju a posebno zbog toga što se podaci razlikuju. Beogradski odbor Sindikata pravosuđa, kao legalan i legitiman organ, u narednom periodu sprovešće anketu među zaposlenima. Pitanja su veoma važna a to su: da li je štrajk ispunio vaša očekivanja (čak 4.400 dinara stimulacija) ili ste za nastavak štrajka i da li ste anketu po nalogu Ministarstva pravde potpisivali pod prinudom. Ovo je posebno važno za Sindikat i za zaposlene, jer na dve stolice ne može da se sedi, uvek se padne.

Sindikat

  SAOPŠTENJE

22.oktobar 2010.

ISTINA JE NAJBOLJE OPRAVDANJE

Pravosudna administracija i dalje je u štrajku. Odluku o štrajku doneli su članovi koji čine Gradski odbor Beograda i Republički odbor Sindikata a na zahtev zaposlenih koje predstavljaju u tim organima. Drugim rečima, ne samoinicijativno. Takođe, odluku o obustavi štrajka mogu da donesu samo prethodno navedena dva organa Sindikata pravosuđa Srbije, opet na zahtev većine zaposlenih. Jednostavnije rečeno, odluku o stupanju u štrajk ili odluku o obustavi štrajka, ne donosi poslodovac, u ovom slučaju Ministarstvo pravde, kao ni predsednici sudova i javni tužioci. Sindikat pravosuđa Srbije je demokratski sindikat, osnovan nakon demokratskih promena u Srbiji, koji poštuje mišljenje većine, kao i drugačije mišljenje.

Sindikat pravosuđa Srbije nikada nije ucenjivao svoje zaposlene, niti im pretio, niti ih na bilo koji način primoravao da štrajkuju za svoja zakonska i ustavna prava. Svako ko štrajkuje to radi zbog sebe i svoje zarade isključivo. Predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije, odnosno pregovarački tim, predstavlja samo sponu između zahteva zaposlenih i nadležnih za odlučivanje.

U više navrata, raspoloživi podaci Sindikata nisu se slagali sa podacima Ministarstva pravde. Slična situacija je i danas. Većina zaposlenih u Beogradu danas je održala sindikalne sastanke na kojima se izjasnila da je predlog Ministarstva pravde neprihvatljiv. Koverte sa anketnim listićima zaposlenima su podeljene od uprava pravosudnih organa po nalogu predsednika sudova i javnih tužilaca kojima je to naloženo od Ministarstva pravde. Od zaposlenih se tražilo da potpisuju anketne listiće imenom i prezimenom, što su oni odbili i koverte nisu vraćali upravama. Predsednici sudova i javni tužioci, ne prihvatajući mišljenje svojih zaposlenih, nisu im dozvoljavali da odu kući na kraju radnog vremena, nego su ih pojedinačno pozivali da dođu, donesu svoje koverte i potpisuju ih pred njima. Predsednici sudova i javni tužioci koji bi morali prvi da poštuju zakon prekršili su zakon tako što su zaposlenima pretili otkazom i podsećali ih na to kako su ih oni primili i ostavili da rade u reformisanom pravosuđu za tu platu od 16 i 20 hiljada dinara. Ovo predstavlja zlostavljanje ali, nažalost, to niko ne želi da čuje i vidi, valjda zbog toga što se sve dešava baš u pravosuđu.

Sindikat će zakazati zajedničku sednicu Gradskog i Republičkog odbora na kojoj će utvrditi pravo stanje stvari i doneti odluku – ili o prestanku ili o nastavku štrajka. Do tada svi su obavezni da poštuju donete odluke.

I na kraju, Sindikat će u svakom slučaju podneti ustavnu žalbu Ustavnom sudu Republike Srbije, prekršajnu prijavu protiv Ministarstva pravde, kao i krivične prijave protiv predsednika sudova i javnih tužilaca, bez obzira na to što smo sada već svesni da po tome niko neće postupati, odnosno da institucije u Srbiji ne funkcionišu.

Sindikat

  NEZAKONITI PRITISCI SE NASTAVLJAJU

22.oktobar 2010.

NEZAKONITI PRITISCI SE NASTAVLJAJU

Štrajk zaposlenih u beogradskom pravosuđu počeo je 6.10. a u Srbiji 11.10.2010. godine zbog izrazito niskih zarada, i samo zbog toga. Dana 14.10. i 15.10.2010. godine Ministarstvo pravde preduzima nedozvoljene radnje prema zaposlenima u pravosuđu. Prvo 14.10. obaveštavaju da su pokrenuli niz inicijativa za izmene raznih zakona koji se tiču položaja zaposlenih i na kraju da očekuju pozitivan odgovor do 17 sati.

Istog dana, 14.10.2010. na sajtu Ministarstva pravde objavljeno je “važno saopštenje” da sa žaljenjem obaveštavaju sve zaposlene u pravosuđu da se Sindikat nije izjasnio o predlogu do 17 sati i da sa sutrašnjim danom, znači 15.10.2010. godine Ministarstvo neće biti u mogućnosti da onima koji štrajkuju isplate stimulaciju, uz napomenu da će onima koji štrajk prekinu ista biti isplaćena.

Dana 15.10.2010. godine u sudove i tužilaštva Ministarstvo pravde dostavilo je dopis sa naznakom “hitno”, kojim poziva predsednike sudova i javne tužioce da tog dana, najkasnije do 13 sati dostave obaveštenje o tome da li su zaposleni u njihovim organima otpočeli sa radom.

Danas, 22.10.2010. godine, nastavljeni su pritisci na pravosudnu administraciju. Ovoga puta, predsednici sudova i javni tužioci, inače godinama bezbrižni zbog lošeg materijalnog položaja administracije koja doprinosi njihovim dobrim izveštajima, uručili su svojim zaposlenima koverte sa imenima i prezimenima, u kojima su anketni listići i ponuda Ministarstva pravde, bez potpisa tih predsednika i javnih tužilaca.          

Odredbom člana 61. stav 1. Ustava Srbije propisano je da zaposleni imaju pravo na štrajk u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Pravo na štrajk zaposlenih može se ograničiti samo zakonom, tako da svi prethodno navedeni pritisci Republike Srbije, Ministarstva pravde, kao i predsednika sudova i javnih tužilaca predstavljaju nezakonite pokušaje ograničavanja prava zaposlenih na štrajk.

Imajući u vidu pomenute koverte sa anonimnim anketnim listićima, odnosno dopisima koji nisu potpisani od strane odgovornog lica tužilaštva ili suda, obaveštavamo sve zaposlene kojima nije prihvatljiva ponuda da nisu dužni da potpišu ANKETU.

PONOVO NAGLAŠAVAMO TRAŽITE OD SVOJIH PREDSEDNIKA SUDOVA i JAVNIH TUŽILACA DA VAM NAPIŠU AKT U KOJEM ĆE OBRAZLOŽITI ZAŠTO INSISTIRAJU DA VI POTPIŠETE ANONIMNU ANKETU, i ZBOG ČEGA TRI PUTA DANAS PRIMORAVAJU ZAPOSLENE DA TO UČINE. TAJ AKT ONI MORAJU DA POTPIŠU i OVERE PEČATOM KAO ODGOVORNA LICA U IME SUDA ILI TUŽILAŠTVA NA ČIJEM SU ČELU. PREDSEDNICI SUDOVA i JAVNI TUŽIOCI PRETE ZAPOSLENIMA!!! Ovo što se danas radi predstavlja krivično delo.

Istovremeno, molimo sve zaposlene da održe sindikalne sastanke i izjasne se o predlogu Ministarstva, a predsednike sindikalnih organizacija molimo da Sindikatu pravosuđa dostave obaveštenje o tome da li je većina prihvatila ili odbila predlog. Ovo je neophodno kako bismo imali uvid u pravo stanje stvari a sve radi preduzimanja daljih sindikalnih koraka.

Sindikat

  EUROFEDOP SNEŽANI MALOVIĆ

22.oktobar 2010.

G-đa Snežana Malović

Ministarka pravde

Nemanjina, 22 – 26

Beograd

Poštovana g-đo ministarka,

Tema:  Socijalni konflikt u Ministarstvu pravde

Kao evropski sindikat koji predstavlja zaposlene u javnim službama, smatramo da su dobri odnosi među zaposlenima koji su u nadležnosti  Ministarstva pravde jako važni.

Pregovori o ''komunitarnom pravu’’ su jedno, a konverzija ovog komunitarnog prava u stvarnosti obično izgleda mnogo teže.

Od avgusta 2004, mada izdaleka, pratio sam aktivnosti vašeg Ministarstva pravde jer je Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije naš član.

Zbog promene ministara redovno sam slao pisma nadležnim organima, a u Beogradu sam čak imao sastanak sa jednim od vaših prethodnika.

Ovo pitanje se nije u međuvremenu pojednostavilo. Stavovi postaju sve čvršći i jedva da postoji ikakav dogovor.

Poštovana Ministarko, u državi koja se zasniva na vladavini prava, pravda zauzima krucijalan položaj. Mnogo puta ovo su potvrdili nadležni zvaničnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Kao sindikat, koji predstavlja zaposlene u javnim službama i pridaje  veliku važnost dogovoru kao modelu za rešavanje konflikata i nastojeći da se na taj način uključi u razvoj sistema utemeljenog socijalnog dijaloga, želimo da Vam damo sledeći predlog i zatražimo da nas obavestite o svom mišljenju.

''Predlažemo stvaranje radne grupe koja će se sastojati od dve delegacije, a svaka od njih od 4 osobe. Jednu delegaciju sastavite vi a drugu će sastaviti Eurofedop''.

U prvoj fazi, radna grupa treba da analizira probleme i formuliše predloge za drugu fazu dogovora o uočenim problemima.

Spreman sam da lično predvodim delegaciju Eurofedop-a i da na taj način osiguram miran i konstruktivan doprinos naše delegacije.

Ako možemo da se dogovorimo o potrebi za konstruktivnim dijalogom imajući u vidu položaj obe strane, čini mi se da je ovaj predlog korak u pravcu ostvarivanja takvog dijaloga.

Sa poštovanjem,

Bert Van Kalenberg

Generalni sekretar Eurofedop-a

  OBJEKTIVNO INFORMISANJE

22.oktobar 2010.

U PRAVOSUĐU IPAK NASTAVAK ŠTRAJKA

Izvor: B92 Beograd

 Sindikat pravosuđa ne prihvata poslednju ponudu državnog sekretara Slobodana Homena. MMF ostavio Vladi da rešava taj problem.

Štrajk zaposlenih u pravosuđu se nastavlja. Sindikat ne prihvata poslednju ponudu koju ima je izneo državni sekretar za pravosuđe Slobodan Homen.

opširnije

  VAŽNO, VAŽNO, VAŽNO !!!

21.oktobar 2010.

ZALUĐIVANJE I ZAGLUPLJIVANJE...

Pravosudna administracija nije bezobrazna i ne bavi se politikom ali odlično zna matematiku. Plata od 16 hiljada sa povećanjem od 40%, za one koji znaju dobro matematiku iznosi 16.000 plus 6.400, to jest 22.400 dinara a nikako 27 ili 28 hiljada dinara. Istina jeste da je samo ponuđen iznos stimulacije. Prethodno je njihov predlog bio 3.000 dinara a sada 4.400 dinara.

Imajući u vidu činjenicu da je gospodin Homen rekao da je loše stanje nasleđeno, pa da podsetimo šta je to što nije nasleđeno od 2007. godine a što izaziva nepoverenje:

1. Krajem 2007. godine pravosudna administracija je štrajkovala i rezultat toga bila je povišica u vidu stimulacije od 1.000, 1.500 i 2.400 dinara ali na osnovu smanjenog broja zaposlenih (u stvari, na račun otpuštenih), nikada ovaj iznos nije ušao u platu, svake godine vodimo iscrpljujuće pregovore oko toga.

2. Krajem 2008. godine trebalo je početi sa smanjivanjem raspona u platama, pa bi tako novozaposleni koji imaju platu 16.049 (15% zaposlene administracije) stigli plate zaposlenih iz 2006. godine 19.311 dinara. Nisu to uradili, ali sada kažu da hoće...

3. Nakon reforme ponovo smanjen broj zaposlenih, ali je izjednačena stimulacija jer je cilj reforme jednako opterećenje (promašen cilj), odnosno 1.800 dinara svima. Nije isplaćivana od početka godine nego su počeli sa isplatom od jula pa duplo iznosi 3.600 dinara.

4. Od reformskih ušteda kojima je trebalo platiti ljude koji su ostali da rade veći obim posla ništa (otišle na drugu stranu...).

5. Pravosuđe je dva puta smanjivalo broj zaposlenih i samo na osnovu toga dobija ovu stimulaciju. Dok su smanjivali broj zaposlenih u pravosuđu, primali su nove u državnu upravu.

6. Od januara do septembra Ministarstvo pravde radilo je pravilnike o sistematizaciji. Za to vreme, radnici koji su bili neraspoređeni, pred otkazom na poček, radili su jer su im obećavali da će ostati na poslu. Primali su zaradu 12.000 dinara, odnosno 65%. Ministarstvo pravde pravno je čisto ali su zaposleni izigrani, dovođeni u zabludu. Gde je 35% a obećali su da će taj novac isplatiti tim jadnim ljudima.

7. Zbog reforme svi su radili prekovremeno na preseljenju predmeta, presignaciji, obećali su da će platiti, nisu.

Sindikat

  NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

20.oktobar 2010.

Slavici Đukić Dejanović, predsednici

Poslaničkim grupama

Poštovani,

Pravosudna administracija štrajkuje 13 dana zbog niskih zarada koje se nisu menjale od 2006. godine, sa jednim jedinim zahtevom da cena rada u pravosuđu bude ista za sve, odnosno 28.000 dinara i postojećim koeficijentima, tako da bi spremačica sa sadašnjih 12.036 (ispod zakonskog minimuma) imala zaradu 21.000. Mlađi referent koji ima zaradu 18.135 imao bi zaradu 28.000 dinara. Prema našem mišljenju, zahtev je više nego skroman. Pravosudna administracija bila je i više nego tolerantna godinama, imajući razumevanja za krizu, budžet, MMF, pa čak i druge korisnike koji su ipak dobijali povišice, bez obzira na krizu, MMF i stanje u budžetu. Iako je sprovedena reforma pravosuđa i nova mreža sudova dovela do mesečnih ušteda od 176 miliona dinara, prema rečima ministarke pravde, samo jedan deo pravosudnog sistema adekvatno je plaćen dok je pravosudna administracija više nego ponižena.

Resorno ministarstvo naš zahtev odbilo je u roku od pet minuta. Sindikat pravosuđa Srbije predlog Ministarstva pravde razmatrao je pažljivo nekoliko dana i odbio kao neprihvatljiv. Naš drugi predlog resorno ministarstvo, takođe, odbilo je u roku od pet minuta. Ministarstvo finansija, kao i Vlada, ne razgovaraju sa Sindikatom pravosuđa Srbije, a mi pretpostavljamo da nas ignorišu zbog toga što je Sindikat pravosuđa Srbije javno objavio da Vlada Srbije nema jednak tretman prema svim korisnicima budžeta, jer su nekima povećavali zarade, bez obzira na dogovor sa MMF, ekonomsku krizu, kao i bez obzira na to što su prekršili Zakon o budžetu.

I umesto da se pravdaju članovi Vlade Srbije koji bi trebalo da budu dosledni i primer drugima u poštovanju zakona, pravosudna administracija se 13 dana pravda zbog čega ne može da živi od svoje plate. Žalosno je što se mi pravdamo onima koji imaju zarade od 150 i više hiljada dinara. Još žalosnije je to što oni ne poštuju naloge Poverenika za informacije od javnog značaja, pa zbog toga plaćaju novčane kazne u visini 180 hiljada dinara, odnosno devet činovničkih plata. Ne pitaju koliko košta kako bi prikrili svoje greške, iako time krše zakon i troše novac poreskih obveznika.

U interesu građana koji su vas birali obraćamo vam se sa molbom da primite pregovarački tim Sindikata pravosuđa Srbije koji će poslanicima argumentovano obrazložiti probleme sa kojima se susreće pravosudna administracija. Imajući u vidu činjenicu da vam je u opisu poslaničkog mandata da kontrolišete Vladu Srbije, očekujemo vaš poziv.

Sekretar

Slađanka Milošević

ZAKLJUČAK POVERENIKA

za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

o izricanju novčane kazne

  SARADNJA SA OLAF

19.oktobar 2010.

EVROPSKA KOMISIJA

OLAF

Poštovani,

Zaposleni u srpskom pravosudju štrajkuju od 6. oktobra 2010. godine. Nalazimo se u štrajku zbog toga što primamo zarade ispod minimuma egzistencijalnih potreba. Dosadašnji pregovori i kontakti sa nadležnima nisu urodili plodom, jer Ministarstvo pravde, finansija, kao i Vlada Srbije ne žele da udovolje našem zahtevu za povećanje plata, pravdajući se da nema sredstava. Naglašavamo da se zarade zaposlenih u srpskom pravosudju veoma razlikuju od zarada u nekim drugim državnim organima koji se finansiraju iz istog budžeta. Osim toga, broj zaposlenih u srpskom pravosudju smanjivan je dva puta, tako da se ne zna kome je teže da li nedužnima koji su ostali bez posla što su prekobrojni ili zaposlenima koji su ostali da rade sa višestruko uvećanim obimom posla.

opširnije

  ZA ZAPOSLENE KOJI ŠTRAJKUJU

18.oktobar 2010.

VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...

Poštovane kolege i koleginice,

Sigurni smo da više verujete svom sindikatu nego Ministarstvu pravde. Ovo naglašavamo zbog toga što Ministarstvo pravde neprestano manipuliše i provocira nekim spiskovima koje, navodno, ažurira o pravosudnim organima koji nisu u štrajku ili su obustavili štrajk.

Podsećamo Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije, a prethodno Gradski odbor Beograda doneo je odluku o stupanju u štrajk osluškujući vaše nezadovoljstvo.

Prema tome ne potpisujte ništa pojedinačno, niko nema pravo da vam ukine pravo garantovano Ustavom u članu 55. koji reguliše slobodu udruživanja, članu 60. koji reguliše pravo na rad, kao i članu 61. pravo na štrajk.

Pored toga, član 22. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima reguliše slobodu udruživanja: „1) svako lice ima pravo da se slobodno udruži sa drugim licima, uključujući i pravo na osnivanje sindikata i učlanjenje u iste radi zaštite svojih interesa.“

U vezi sa prethodno navedenim, ne potpisujte ništa pojedinačno, a starešine koje podržavaju zaposlene, barem tako govore nama, neka odgovaraju Ministarstvu pravde umesto vas da svi štrajkuju.

Sekretar

Milošević Slađanka

  VAŽNO, VAŽNO !!!

18.oktobar 2010.

Danas, 18.10.2010. godine, na inicijativu Ministarstva pravde, održan je sastanak predstavnika Ministarstva pravde, na čelu sa Slobodanom Homenom i zaposlenih štrajkača u Beogradu.

U prepunoj velikoj sudnici Palate pravde, Slobodan Homen obrazlagao je predlog o kojem su zaposleni raspravljali nekoliko prethodnih dana i isti odbili kao neprihvatljiv.

Danas su zaposleni obrazložili državnom sekretaru Slobodanu Homenu razloge zbog kojih su odbili predlog.

Shvatajući ozbiljnost situacije, Slobodan Homen, pored toga što je objasnio zaposlenima da je ponuđeni predlog iz delokruga Ministarstva pravde, on je i obećao da će učiniti sve kako bi otvorio put prema Ministarstvu finansija za nastavak pregovora, i to što pre.

Zaposleni nastavljaju štrajk, bez obzira na to što iz Ministarstva pravde, suprotno zakonu i Ustavu, šalju dopise pritiska na teren, posebno unutrašnjosti, sa zahtevom da se zaposleni pojedinačno izjašnjavaju da li su za štrajk ili ne. Ovo govori o Ministarstvu pravde više nego o nama. Mi samo tražimo da plate naš pošten rad od kojeg ćemo dostojanstveno da živimo.

Sekretar

Milošević Slađanka

  IZ MINUTA U MINUT

18.oktobar 2010.

Evropska konfederacija nezavisnih sindikata CESI i EUROFEDOP

ZA GOSPODINA BERTA VAN KALEMBERGA

Poštovani,

Neophodna nam je vaša pomoć. Sindikat pravosuđa Srbije godinama unazad pokušava da resornom ministarstvu, kao i Vladi Srbije, ukaže na težak materijalni položaj pravosudne administracije. Pre reforme, kao i posle, jedan broj nedužnih ljudi ostao je bez posla samo zbog toga što je prekobrojan. Oni izabrani koji su ostali primaju platu u istom iznosu kao i 2006. godine. Plata sudskog referenta 2006. iznosila je 19.300 dinara ili 240 evra a sada sa uvećanim obimom posla, nakon reforme, prima istu platu koja zbog rasta evra iznosi 182 evra. Pravosudna administracija štrajkovala je krajem 2007. godine.

opširnije

  IZ MINUTA U MINUT

17.oktobar 2010.

Savez samostalnih sindikata Srbije

Za predsednika Ljubu Orbovića

Beograd

Dečanska br. 14

Poštovani,

Sindikat pravosuđa Srbije nalazi se u generalnom štrajku od 11.10.2010. godine a Beogradski odbor od 6. oktobra 2010. godine.

Sindikat pravosuđa Srbije je ponuđeni predlog Ministarstva pravde razmatrao više dana i u dogovoru sa zaposlenima odbio isti kao neprihvatljiv. Sindikat je dostavio Ministarstvu pravde zahtev o kojem nisu ni želeli da raspravljaju. Nakon odbijanja predloga Ministarstva, Sindikat je dostavio svoj drugi predlog koji je Ministarstvo pravde odbilo u roku od pola sata i uz ucenu se isključilo iz daljih pregovora. Za nas ovo ne predstavlja socijalni dijalog već isključivo monolog.

Sindikat pravosuđa Srbije održao je dana 15.10.2010. godine vanrednu sednicu Republičkog odbora na kojoj je jednoglasno odbijen predlog Ministarstva pravde i doneta odluka da se štrajk nastavi. Istog dana, održali smo i konferenciju za štampu a sve radi objektivnog i istinitog obaveštavanja javnosti na koju smo pozvali Ministarstvo pravde, finansija i Ministarstvo za rad. Nažalost, niko se nije odazvao.

S obzirom na to da se Ministarstvo pravde jednostrano isključilo iz pregovora, kao i to da koristi nedopustive metode ucene, podmetanja i dezinformacija, Sindikat je zatražio pomoć predsednika Borisa Tadića, koji se do sada nije oglasio.

Sada se obraćamo Vama za pomoć da posredujete između Sindikata pravosuđa Srbije i Vlade Srbije, s tim što vas obaveštavamo da smo se za pomoć obratili i Eurofedopu.

Sekretar

Slađanka Milošević

  IZ MINUTA U MINUT

15.oktobar 2010.

VAŽNO... VAŽNO...

Sindikat pravosuđa Srbije na svojoj današnjoj proširenoj sednici doneo je jednoglasno odluke da se:

- odbija velikodušan predlog Ministarstva pravde Srbije,

- da se nastavlja štrajk u pravosudnim organima Srbije

- da se protiv Ministarstva pravde podnese prijava zbog nezakonitih radnji koje preduzimaju

 

O daljim koracima bićete obavešteni na vreme. Pratite sajt, ne verujte u sve što čujete, nije uvek sve onako kako oni žele da izgleda, čujte se međusobno, ne nasedajte na dezinformacije koje vam se namerno plasiraju.

Sindikat

  VAŽNO SAOPŠTENJE

15.oktobar 2010.

ZA SVE ZAPOSLENE KOJI SU U ŠTRAJKU

 

OVO RADE NEZAKONITO

 

Na pritisak Ministarstva pravde Srbije, javni tužioci i predsednici dobili su dopise kojima primoravaju zaposlene da se izjašnjavaju da li su u štrajku ili nisu.

Zaposleni su u štrajku na osnovu odluke Sindikata pravosuđa kojem pripadaju. Dragi zaposleni, štrajkači, odgovorite svojim starešinama ovako.

 

„Zaposleni ___________ organa i dalje se nalaze u štrajku po odluci Sindikata pravosuđa Srbije a za informaciju o daljem toku štrajka, potrebno je da se obratite našim predstavnicima u Sindikatu pravosuđa Srbije“.

SINDIKAT

  SEDNICA ROS PA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

15.oktobar 2010.

Ministarstvo pravde Srbije

Ministarstvo finansija

Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku

Beograd

 

Sindikat pravosudja Srbije zakazao je konferenciju za štampu za danas u 13,30 časova u sedištu našeg Sindikata, u Beogradu, Dečanska br. 14, sala na petom spratu.

Imajući u vidu štrajk koji je u toku, pozivamo vas da prisustvujete sazvanoj konferenciji za štampu.

S poštovanjem.

Sekretar

Milošević Slađanka

  SEDNICA ROS PA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

15.oktobar 2010.

VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...

Sindikat pravosudja Srbije zakazao je sednicu Republičkog odbora za 15. oktobar 2010. godine zbog štrajka, odnosno adekvatnog odgovora na neviđene pritiske.

Zaposleni se, po dogovoru u Ministarstvu pravde od jutros, pismeno izjašnjavaju da li su za predlog Ministarstva pravde ili ne. Ima nas preko 10 hiljada zaposlenih a samo Ministarstvo je kasnilo sa svojim novim predlogom obećanja i nismo bili u mogućnosti da za kratko vreme sprovedemo izjašnjavanje i zbrajanje!

Zbog objektivnog i blagovremeno informisanja zakazujemo konferenciju za medije u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije, u Beogradu, Dečanska 14/V, 15. oktobra 2010. godine, sa početkom u 13,30 časova.

U očekivanju da ćete se odazvati pozivu, unapred zahvalni.

Sekretar

Slađanka Milošević

  SAOPŠTENJE

14.oktobar 2010.

VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...

Radi objektivnog i blagovremeno informisanja javnosti pravosudna administracija u Beogradu, kao i celoj Srbiji, nije obustavila štrajk. S obzirom na to da su Gradski odbor Beograda, kao i Republički odbor organi Sindikata pravosuđa Srbije koji donose odluku o štrajku ili obustavi štrajka, dezinformacija je da je Privredni sud, kao sindikalna organizacija i član Gradskog odbora mogao samostalno da donese odluku o prekidu štrajka.

U tom smislu, dok se ne zbroje svi glasovi za i protiv sramnog predloga Ministarstva pravde, koje na sve moguće načine vrši nedopustive pritiske i pokušava da dezinformisanjem razbije jedinstvo zaposlenih, štrajk u pravosuđu SE NASTAVLJA. 

Sindikat

  OBAVŠTENJE

14.oktobar 2010.

1. Ministarstvo pravde obaveštava zaposlene državne službenike i nameštenike o PREDLOGU većih koeficijenata i iznosima plata koji bi se isplaćivali od januarske plate 2011. godine.

VIDI PREDLOG (.pdf)

2. Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen je Sindikatu uputio odgovor na postavljene zahteve za povećanjem plata.

VIDI ODGOVOR (.pdf)

  SAOPŠTENJE

13.oktobar 2010.

VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...

Sindikat pravosuđa ozbiljno je dva dana razmatrao predlog Ministarstva pravde. Predlog samo na prvi pogled, izgleda velikodušan. Nažalost, predlog nije odgovarajući a velikodušnost koju pompezno objavljuju preko svih medija namenjena je isključivo javnosti sa kojom žele da posvađaju pravosudnu administraciju i onima za koje misle da im veruju. (Molimo medije da barem deo prostora posvete i sindikalcima)

Posebno naglašavamo da mi ne želimo da naškodimo gradjanima. Nezadovoljstvo se skupljalo godinama dok smo ćutali i bili i više nego tolerantni. Ćutanje i tolerancija nisu opcija kojom možemo da vratimo dostojanstvo. Štrajk koji se događa predstavlja samoodbranu zaposlenih od selektivnog i diskriminatorskog tretmana zaposlenih u pravosuđu u odnosu na ostale korisnike budžeta. Ne želimo da budemo posmatrači sopstvenih života i da hodamo pognute glave jer mi pošteno i časno obavljamo svoj deo posla u pravosudnom procesu. Takođe, posebno napominjemo da predmet nikada nije zastareo ili bio zaključan u posebnim gvozdenim kasama mesecima ili godinama zbog administracije.

Imajući u vidu činjenicu da do sada Vlada nikada nije dala objektivno i razumno opravdanje zbog različitog tretmana, odnosno diskriminacije zaposlenih u pravosuđu, obratili smo se za pomoć predsedniku Tadiću i verujemo da će on odvojiti barem 15 minuta od svog dragocenog vremena kako bi saslušao argumente zaposlenih u pravosuđu. Verujemo u to zbog toga što je predsednik Tadić prisustvovao potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora, doduše koji se ne primenjuje, ali verujemo da je to bio prvi korak ka uspostavljanju socijalnog dijaloga, pa makar i na papiru.

Sindikat

  VAŽNO OBAVEŠTENJE

13.oktobar 2010.

PRAVOSUDNOJ ADMINISTRACIJI

                Poštovane kolege

                Nagomilano nezadovoljstvo zbog finansijskog razaranja pravosudne administracije, selektivnog i diskriminatorskog tretmana u odnosu na ostale korisnike budžeta, za posledicu ima štrajk.

Mi ne želimo da naškodimo građanima. Ovaj štrajk predstavlja samoodbranu, jer se pokazalo da ćutanje i tolerancija nisu opcija koja vraća naše dostojanstvo. Nemojte da budete samo posmatrači svojih života, jer repriza života ne postoji.

                PREMA TOME, UKOLIKO VAS SUDIJE I TUŽIOCI PRIMORAVAJU DA RADITE, TRAŽITE OD NJIH DA VAM NAREDBU DAJU U PISMENOJ FORMI, POTPISANU I OVERENU.

UKOLIKO VAM KAŽU DA JE PREDMET PRED ZASTAREVANJEM NEKA VAM NAPIŠU VREME KADA JE PREDMET ZAVEDEN, KADA SU ZAKAZIVALI ROČIŠTA, ŠTA SU RADILI DO SADA U TOM PREDMETU, KAO I TO DA PREDMET NE ZASTAREVA ZBOG ŠTRAJKA!!! KADA VAM DAJU TAKVU NAREDBU ONDA IM POTPIŠITE DA NEĆETE DA RADITE JER STE U ŠTRAJKU.

SVE ŠTO VAM KAŽU, TRAŽITE PISMENO.

ŠTRAJK JE PRAVO GARANTOVANO USTAVOM! ZBOG ŠTRAJKA NE MOŽETE DA DOBIJETE OTKAZ!

Sindikat

  OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU REPUBLIKE

12.oktobar 2010.

Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije

Borisu Tadiću

Gospodine predsedniče,

S obzirom na to da ste izjavili da su sindikati važan segment društva, kao i to da  veoma cenimo Vašu brigu i zalaganje za reformu pravosuđa, želja nam je da Vas detaljno informišemo, kako vas nepotpunim i namerno doziranim informacijama ne bi držali u zabludi. Ipak ste Vi predsednik Republike i prosto nam je obaveza da Vas uputimo u rad pravosudne administracije.

Gospodine predsedniče, da li znate koliki je naš doprinos u radu pravosuđa? Koji put pređe pismeni akt od podnošenja prijave ili tužbe, do suda i presude? Svaki takav akt mora da se otkuca, zavede u upisnik, prenese do onoga kome je namenjen. Takav sistem je neostvariv bez stručnih saradnika, pripravnika, referenata, daktilografa, dostavljača, ekspeditora itd. Vaša saznanja o našem radu potiču iz pismenih i usmenih izveštaja ministra pravde. Smatramo da Vaša saznanja nisu potpuna. Da biste razumeli koliki je to posao, trebalo bi da lično dođete i vidite, na primer, kako izgleda daktilograf posle pet sati rada na zapisniku, tj. suđenju, ili pak daktilograf koji radi sa slušalicama i papučicom osam sati dnevno, a kako izgleda referent u pisarnici posle čitavog dana rada sa strankama i spisima predmeta koji se po nekoliko puta iznose i vraćaju u arhivu, isti predmet zavode ručno i kompjuterski. Posle takvog rada svi oni treba da uđu u gradski prevoz, obavljaju kućne poslove, gaje decu i prehrane porodicu sa platom koja, u stvari, nije ni socijalna pomoć.

Pravosuđe jeste monopolista u podeli pravde, ali u toj podeli zajedno i ekipno učestvuju nosioci pravosudnih funkcija i zaposlena administracija koja ih prati u radu. Niske zarade godinama urušavaju dostojanstvo zaposlenih. Međutim, one jesu odlično sredstvo vlasti da namerno stvara utisak da su zaposleni u pravosuđu podložni korupciji. Potkupljivost sudskog službenika jednako je opasno koliko i korumpiranost sudije ili tužioca. Država je dužna da, u "ime naroda" koji je čini, kao i na osnovu novca koji prikuplja od naroda na ime sudskih taksi i drugih poreza, stvori odgovarajuće materijalne i finansijske uslove za nesmetano funkcionisanje pravosuđa. Zaposleni u pravosudnoj administraciji su gubitnici u reformi. Reforma se svela na obično smanjivanje broja zaposlenih. Do obećanog poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih koji su ostali posle reforme nije došlo iako su isti učestvovali u efikasnosti i dobrim izveštajima o radu pravosuđa koje su objavili ministarka pravde i Visoki savet sudstva.

Posle svega, shvatili smo da se za pravosudnu administraciju ništa nije promenilo, iako je krilatica vaših predizbornih obećanja bila nezavisno i dobro plaćeno pravosuđe, dobri zakoni i vladavina prava. To je pesmica koju su svi politički faktori u našoj zemlji naučili napamet a recituju je pojedinačno kada im to odgovara.  Zar mi nismo deo tog pravosuđa?

Zbog svega prethodno navedenog, molimo Vas da dokažete da javna reč ima težinu, da ono što govorite stvarno i mislite i da ste, pre svega, građanin koji želi pravnu državu, kao i to da se razlikujete od drugih i da niste samo politički lider koji obećava.

I na kraju, molimo Vas da iskoristite svoj autoritet i učinite sve da zaposleni u pravosuđu imaju tretman kakav zaslužuju obavljanjem svojih odgovornih i poverljivih poslova, odnosno da nas tretiraju kao druge zaposlene u državnim organima, kao na primer, u Fondu PIO, Nacionalnoj službi za zapošljavanje itd, a koji se finansiraju iz istog budžeta.

Sindikat

  NEPRISTOJNA PONUDA

12.oktobar 2010.

Uporedni pregled postojećih zarada sa ponuđenim povećanjem od 30% Ministarstva pravde Srbije, koje se očekuje od januara 2011. godine, ukoliko se usvoji izmena Zakona o platama državnih službenika i nameštenika

 

Postojeći

koeficijenti

za pravosudnu administraciju od stručnog saradnika do spremačice

Predloženi

koeficijenti

Ministarstva

pravde

Postojeće plate

zamrznute od

2006. godine sa stimulacijom od 1.800 dinara

Iznos plate

Po predlogu Ministarstva sa uvećanim koeficijentima

Razlika

između postojeće i predložene

plate

3,16

3,16

52.515

50.715

Minus 1.800

2,53

2,53

42.404

40.604

Minus 1.800

2,03

2,03

34.379

32.579

Minus 1.800

1,62

1,90

27.799

30.419

Plus 2.620

1,35

1,59

23.466

25.566

Plus 2.100

1,13

1,45

21.111

23.213

Plus 2.102

1,00

1,30

21.111

20.864

Minus 247

1,06

1,40

19.463

22.469

Plus 3.006

0,75

1,00

15.934

16.049

Plus 115 dinara

 

Sindikat

  KAKO VEROVATI VLADI ?

11.oktobar 2010.

SAOPŠTENjE 

VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...

                Sindikat pravosuđa Srbije više godina pokušavao je da skrene pažnju nadležnih na težak materijalni položaj zaposlenih. Njihova pasivnost za posledicu ima štrajk. Pregovori su počeli pre tri dana i u njima je Sindikat tražio povećanje plate, bilo kroz koeficijente, bilo kroz povećanje osnovice za obračun zarada.

                Ministarstvo pravde sve vreme insistiralo je na tajnosti pregovora i, za razliku od Sindikata koji je svoj zahtev napisao, potpisao i overio, Ministarstvo je tek posle tri dana pregovora na svoj sajt stavilo zvaničnu ponudu. Što se tiče pravosuđa ponuda se odnosi samo na stimulaciju, i to 3.000 dinara do kraja godine. Drugi deo ponude odnosi se ne samo na povećanje zarada u pravosuđu već i na druge delatnosti (lokalnu samoupravu i državnu upravu) koje nemaju veze sa ovim štrajkom. S obzirom na to da je za prethodno navedeno potrebna izmena zakona, izražavamo sumnju da će se ponuda realizovati od januara naredne godine, kako to Ministarstvo pravde tvrdi, a posebno zbog toga što je ministar Marković smanjenje raspona u koeficijentima obećao još u oktobru 2008. godine.

                Opravdano se postavlja pitanje kako verovati Vladi i Ministarstvu pravde da će ovoga puta ispuniti obećanje, s obzirom na to da je tokom pregovora rečeno da nema sredstava za zahteve 11.800 zaposlenih u pravosuđu, tako da je nejasno kako će od januara obezbediti sredstva za više od 50 hiljada zaposlenih.

                I na kraju, Sindikat pravosuđa Srbije se ne slaže sa predlogom Ministarstva pravde da se smanji zarada sudijama i tužiocima kako bi se pravosudnoj administraciji povećala. U cilju rešavanja problema, a kako bismo pokazali da je naš zahtev opravdan i korektan, predložićemo Vladi da, u uslovima ekonomske krize, uporedimo zarade kompletnog pravosuđa sa zaradama u Fondu PIO, Nacionalnoj službi za zapošljavanje, upravnim okruzima, Agenciji za privredne registre i drugim mnogobrojnim agencijama, koje se finansiraju iz istog budžeta.

Sindikat

  ŠTRAJK - DAN TREĆI

8.oktobar 2010.

SUĐENJA SE ODLAŽU ZBOG ŠTRAJKA ZAPOSLENIH

Zaposleni u sudskoj administraciji u beogradskim sudovima nastavili su treći dan za redom da štrajkuju nezadovoljni visinom zarada.

Sva suđenja se odlažu izuzev u hitnim predmetima pošto su predsednici sudova postigli dogovor sa predstvnicima Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije da se obavlja minimu procesa rada.

U sudovima se održavaju suđenja za koja je predviđen hitni postupak - u krivičnim odeljenjima su to pritvorski predmeti, dok su u građanskom odeljenju to predmeti porodičnih odnosa, privremene mere, radni i stambeni sporovi, postupci za ometanje državine.

Takođe, uz minimum procesa rada, u dovoljnoj meri funkcionišu i sve službe suda - pisarnica, daktilo-biro, prijemna kancelarija i pravosudna straža.

Štrajkači zahtevaju ujednačavanje osnovica za obračun zarada pravosudne administracije i nosilaca pravosudnih funkcija u iznosu od 28.000 dinara.

Zaposleni u pravosudnim organima su, kao razloge za štrajk, naveli da su plate zamrznute još 2006. godine, pa tako stručni saradnici i diplomirani pravnici s položenim pravosudnim ispitom i dužim stažom imaju zaradu oko 32.000 dinara.

Takođe, povećan je obim posla i smanjen broj zaposlenih, koji zbog niskih primanja napuštaju pravosuđe.

TANJUG

  ŠTRAJK - DAN DRUGI

7.oktobar 2010.

NASTAVLJEN ŠTRAJK ZAPOSLENIH U ADMINISTRACIJI SUDOVA

Zaposleni u sudskoj administraciji u Beogradu nastavili su danas juče započeti štrajk, pa se sprovodi samo minimum procesa rada, rekla je sekretarka Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević.

Veliki broj zaposlenih i jutros je izašao ispred Palate pravde. Milošević je agenciji Beta kazala da će štrajk trajati dok se ne ispuni obećanje ministarke pravde Snežane Malović o povećanju zarada zaposlenih u sudskoj administraciji od ušteda ostvarenih reformom pravosuđa.

Njihove plate sada iznose između 150 i 200 evra. Ministarstvo pravde saopštilo je juče da ne postoje ekonomske mogućnosti za ispunjenje zahteva Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije.

"Zahtev sindikata za povećanje osnovice na 28.000 dinara značio bi ukupno povećanje fonda plata od čak 5,3 milijardi dinara, a primera radi celokupna naplata sudskih taksi u toku kalendarske godine iznosi manje od pet milijardi dinara", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Milošević je kazala da će se danas najverovatnije posle sednice Vlade Srbije sastati predstavnici Sindikata sa ministarkom pravde.

"Vlast uglavnom gleda da nas ignoriše i da nas isrpljuje", ocenila je ona.

Slađanka Milošević je rekla da će doći do zastoja u radu, ali će se raditi hitne stvari - pritvori i žalbe, privremene mere.

"Ne tražimo povećanje plata iz budžeta, već samo ono što nam je obećano", istakla je Milošević.

Ona je dodala da su se predstavnici sindikata pre desetak dana sastali sa ministarkom i da im je ona potvrdila da su ostvarene uštede, ali da su "otišle na drugu stranu".

BETA

  ŠTRAJK - DAN PRVI

6.oktobar 2010.

ZAPOSLENI U SUDSKOJ ADMINISTRACIJI U ŠTRAJKU OD JUTROS

Zaposleni u sudskoj administraciji u Beogradu od jutros su u štrajku jer im nije ispunjeno obećanje o povećanju zarada od ušteda ostvarenim reformom pravosuđa, a sprovodiće se minimum procesa rada, rekla je sekretarka Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević.

Ona je agenciji Beta kazala da je štrajk počeo jutros u osam časova i da su u štrajku radnici administracije u svim beogradskim sudovima.

"Doćiće do zastoja u radu, ali ono što možemo da kažemo je da će se raditi hitne stvari, a to su pritvori i žalbe, privremene mere", navela je Milošević.

Prema njenim rečima, štrajk će trajati dok ministarka pravde Snežana Malović ne ispuni svoje obećanje i ne preusmeri sredstva iz uštede nastale reformom pravosuđa na plate zaposlenih u administraciji, koje su između 150 i 200 evra.

"Ne tražimo povećanje plata iz budžeta, već samo ono što nam je obećano", istakla i Milošević i navela da je veliki broj zaposlenih izašao ispred Palate pravde.

Ona je dodala da su se predstavnici sindikata pre desetak dana sastali sa ministarkom i da im je ona potvrdila da su ostvarene uštede, ali da su "otišle na drugu stranu".

Zahtev štrajkača je da osnovice njihovih primanja bude 28.000 dinara.

BETA

ŠTRAJK SE NASTAVLJA UJUTRO U 8 SATI

  SAOPŠTENJE !

5.oktobar 2010.

Zaposleni u beogradskom pravosuđu sutra ujutro u 8.00 časova počinju sa obustavom radom, izlaskom ispred sedišta svojih organa kako bi izrazili kolektivno nezadovoljstvo.

Jedini zahtev je povećanje zarade pravosudnoj administraciji, odnosno osnovica od 28.000 dinara, to jest ista kao i za nosioce pravosudnih funkcija.

Zahtev je opravdan i to zbog postojanja sledećih razloga:

1. Ne može da se živi sa platom od 16 do 20 hiljada dinara.

2. Zarada je zamrznuta od 2006. godine ali nisu i cene.

3. Zarada iznosi samo 20% sudijske ili tužilačke zarade, i to na osnovnom nivou.

4. Nadoknada sudija porotnika iznosi 30%, iako im je to dodatno primanje.

5. Zarade ne odražavaju stepen složenosti, obima, odgovornosti i poverljivosti posla koji pravosudna administracija obavlja.

6. Sada je prioritet reforma pravosuđa i to nije trošak nego investicija.

7. Sprovedenoj reformi veliki doprinos dala je administracija.

8. Zdravstvo i prosveta bili su prioritet od  2006. kada su zarade u zdravstvu porasle za 46,5% a u prosveti za preko 30%.

9. Mogućnost podmićivanja pravosudnog radnika jednako je opasna koliko i podmićivanje sudija i tužilaca.

10. Obim posla uvećan je a broj pravosudne administracije dva puta smanjen.

11. Povećanje zarade je doprinos finansijskoj sigurnosti zaposlenog i obezbeđuje bolje zalaganje i motivisanost zaposlenih.

12. Obećanje ministarke pravde od oktobra prošle godine da će reforma omogućiti preostalom broju zaposlenih povećanje zarada.

 

Zaposleni ulažu veliki napor da odgovorno, profesionalno i savesno obavljaju svoje radne zadatke, što se vidi iz izveštaja o radu sudova, o kojima su Visoki savet sudstva i Ministarstvo pravde izrazili zadovoljstvo. Sistem plata mora da bude motivacioni faktor kako bi zaustavio odliv obučenih kadrova. Uvođenjem novih kompjuterskih programa a zbog smanjenja broja zaposlenih povećao se obim poslova. U cilju održavanja postojećeg povećanja efikasnosti pravosuđa, potrebno je motivisati zaposlene da rade bolje, kao i da ostanu u pravosuđu.

Predsednik GOS

Ivica Cvetković

ODLUKA

DOPIS POLICIJI

PROGLAS

UPUTSTVO

PROPRATNI AKT

RUKOVODIOCIMA

  VAŽNO, VAŽNO, VAŽNO !

4.oktobar 2010.

Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije, na svojoj sednici održanoj 4. oktobra 2010. godine, jednoglasno je doneo odluku o generalnoj obustavi rada (štrajku) u svim pravosudnim organima na teritoriji Republike Srbije, koja će početi 11. oktobra 2010. godine u 8.00 časova.

Do 11.10.2010. godine, zaposleni u pravosudnim organima van Beograda, u znak podrške Beogradskom odboru pravosuđa, od 6. oktobra 2010. godine stupiće u jednočasovnu obustava rada kada počinje generalna obustava rada u beogradskom pravosuđu.

Sindikata pravosuđa Srbije ima samo jedan zahtev i to ujednačavanje osnovice za obračun zarada pravosudne administracije sa osnovicom za obračun zarada nosilaca pravosudnih funkcija, odnosno osnovica u iznosu od 28.000 dinara.

  DOSTOJANSTVEN ŽIVOT - JEDINI CILJ

29.septembar 2010.

Poštovani - RUKOVODIOCI ORGANA, SUDIJE, TUŽIOCI I

ZAMENICI JAVNIH TUŽILACA

                JAVNO VAM SE ZAHVALJUJEMO što ste nekorektni posmatrači i veoma pasivni prema svemu što se događa u pravosuđu. Trebalo bi da glasno negodujete zbog veštačke podele koja je napravljena među nama.

                Obaveštavamo vas da je naš jedini cilj da ŽIVIMO DOSTOJNO kao što i dolikuje ljudima koji predstavljaju pravosuđe. Oduvek ste uživali naše poštovanje i uvek smo se trudili da doprinesemo vašem napredovanju. Našim radom ulagali smo napore da ostvarite svoje profesionalne težnje. To se vidi u lepoj presudi i urednoj optužnici. Naravno, ne ljutimo se kada se o našim nenamernim greškama glasno govori a o vašim nikada.

                Smatramo da smo zaslužili da nam se prijateljski odužite.

                Ovaj sindikat ponudio je brojna rešenja za poboljšanje materijalnog položaja svih zaposlenih, bez namere da iko bude oštećen. Međutim, za sada nema pomaka.

 Dame i gospodo, mišljenja smo da je krajnje vreme da pokažete malo kolegijalnosti i solidarnosti.

                Pozdravljaju vas vaše saradnice i saradnici - OSTALI ZAPOSLENI, želimo vam uspeh u svemu, a da li ćete nam dati podršku neka odluči vaša savest.

DA LI ĆETE I DALJE DA ĆUTITE – DO NAPREDOVANJA ILI RAZREŠENJA, ZAVISI OD VAS!!!

Sindikat

  VLADA JE NAJVEĆI MOBER !!!

28.septembar 2010.

U pravosudnim organima Srbije 11.800 zaposlenih prima platu u iznosu od 16 do 20 hiljada dinara, i to u periodu od 2006. godine. Na taj način nad njima se vrši svojevrsni mobing - ugrožava im se ljudsko dostojanstvo, zdravlje i profesionalni integritet. 

 

PROBUDIMO SE I SUOČIMO SE SA ISTINOM. MI SMO ZA NJIH SAMO STATISTIČKI BROJ !!!

POKAŽIMO IM DA SMO LJUDI I DA ĆEMO SE BORITI ZA SVOJA PRAVA !

STOP MOBINGU !

- ODLUKA O ŠTRAJKU

- DOPIS POLICIJSKIM STANICAMA

- PROGLAS O ŠTRAJKU

- PROTOKOL O VOĐENJU PREGOVORA

- UPUTSTVO ZA SPROVOĐENJE ŠTRAJKA

  VAŽNO, VAŽNO, VAŽNO

24.septembar 2010.

Predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije upriličen je 24. septembra sastanak u Ministarstvu pravde. U ime Sindikata prisustvovali su Sladjanka Milošević, Vesna Bošnjak, Gordana Nenadić i Dragan Vučenović a u ime Ministarstva – Snežana Malović, Slobodan Homen i Vukica Bućković.

Jedini zahtev Sindikata bio je i jeste zahtev za donošenje odluke o jedinstvenoj osnovici za obračun zarada u pravosuđu.

Podsećamo da osnovica za obračun zarada administracije iznosi 16.049 dinara, kao i to da su zarade zaposlenih zamrznute nekoliko godina unazad. Sindikat zahteva osnovicu u iznosu od 28.000 dinara, koja množenjem sa zakonskim koeficijentima ne bi dovela ni do prosečne zarade u Srbiji.

Ministarka pravde saglasna  je da ne može da se živi od 20 hiljada dinara.  Ušteda je bilo, kaže ona, ali su otišle na drugu stranu. Osim toga, ona upućuje na Natu Mesarović, predsednicu Visokog saveta sudstva kao nadležnu za budžet pravosuđa, s tim što je državni sekretar Slobodan Homen dopunio rečima da je nadležna i ministarka finansija.

Predstavnici Sindikata ne žele da se bave utvrđivanjem nadležnosti visokih funkcionera po pitanju zarada sudske administracije. Opravdano se pitaju kako je moguće da ima para za povećanje zarade Nati Mesarović i sudijama Vrhovnog kasacionog suda za 30%, dok se drugima zbog krize najavljuje povećanje zarada samo od jedan do 1,5 posto.

Zbog prethodno navedenog, Sindikat odlučno preduzima sve korake za stupanje u štrajk 6. oktobra 2010. godine.

SINDIKAT

  SINDIKAT : TO JE BRUKA !

23.septembar 2010.

Nata Mesarović, predsednica VSS, zarađuje čak 402.625!

Sama sebi digla platu!

Vrhovni savet sudstva, čiji je Nata Mesarović predsednik, doneo odluku da sudijama Kasacionog suda, pa i samoj Mesarovićki, poveća platu za 30 odsto! Nata sada ima osnovnu platu od 322.625 dinara, plus dodatak za rad u VSS od 45.000 i još 35.000 za rad u Ministarstvu pravde

opširnije

  ISPRAVKA ISPLATE ZA 33 OŠTEĆENIH

13.septembar 2010.

Nakon usmene i pismene intervencije Sindikata pravosuđa Srbije, upućene Vrhovnom kasacionom sudu zbog pravne omaške koja je dovela do umanjenja zarade zaposlenih, Nata Mesarović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda, ispravila je rešenja za tridesettroje (33) zaposlenih  u administraciji i biće im isplaćena razlika  u plati, počev od januara do 31.8.2010. godine, s tim što će nastaviti da primaju zaradu na osnovu ispravljenih rešenja.

  SAOPŠTENJE GRADSKOG ODBORA SINDIKATA

9.septembar 2010.

Gradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije, na sednici održanoj 9. septembra 2010. godine, jednoglasno je doneo odluku da zaposleni u beogradskom pravosuđu stupe u štrajk 6. oktobra 2010. godine.

S obzirom na to da je poslednjim javnim istupanjem Visokog saveta sudstva pravosuđe pohvaljeno da je efikasnije i ažurnije nakon sprovedene reforme sa manjim brojem sudija i pravosudne administracije, kao i to da ministarka pravde u javnim istupanjima stalno naglašava da su nova mreža sudova i smanjen broj zaposlenih doveli do ušteda, do sada se povećanje zarada „nije dogodilo“.

Naglašavamo da je zarada pravosudne administracije zamrznuta od 2006. godine i kreće se od 12.500 do 20.000 dinara, da se tokom prethodnih godina uvećavao samo broj predmeta u radu, kao i to da je ministarka pravde prošle godine u oktobru obećala povećanje zarada od ušteda kao posledice reforme bez zahvatanja iz Budžeta.

Primera radi, beogradsko pravosuđe u 2008. godini ukupno u radu imalo je 387 hiljada predmeta a u ovom momentu samo Prvi osnovni sud u Beogradu, sa smanjenim brojem sudija i pravosudne administracije, ima više od 450 hiljada predmeta.

Predsednik

Ivica Cvetković

  ZA PODRŠKU INICIJATIVI IZMENE PRAVOSUDNIH ZAKONA

2.septembar 2010.

VISOKI SAVET SUDSTVA

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA

B e o g r a d

Resavska 42

Poštovani,

Obraćamo vam se sa molbom da podržite inicijativu za izmenu pravosudnih zakona (Zakona o uređenju sudova i Zakona o javnom tužilaštvu), kao i podzakonskih akata, koji bi usledili nakon toga. Zaposleni u srpskom pravosuđu nezadovoljni su platnim razredima i koeficijentima određenim u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika, jer oni ne odražavaju stepen složenosti, odgovornosti, obima i poverljivosti poslova koje obavljaju. Ovaj zakon nanosi veliku nepravdu pravosudnoj administraciji jer ona ima užasno niske zarade. Prilikom predlaganja i usvajanja zakona Sindikat nije nikada konsultovan, pa je krajnje vreme a posle mnogo tolerancije da podnese inicijativu za izmenu zakona. Vrednovanje pravosudnog radnika ovako niskim zaradama, u stvari, govori da je on društveno beznačajan. Bez namere da omalovažavamo bilo koga, ali kako je moguće da portir u javnom preduzeću ima značajno veću zaradu i da je važniji od pravosudnog radnika?! Vama se obraćamo zbog toga što vi znate koliko je u procesu rada doprinos pravosudne administracije bitan.

S obzirom na to da se u javnosti ističe da je došlo do očekivanih ušteda smanjenjem troškova u pravosudnim organima nakon reforme i racionalizacije mreže sudova, to smatramo da su se stekli uslovi za povećanje zarada zaposlenima koji su preživeli reformu, ali bez zahvatanja iz Budžeta. Neprihvatljiva je činjenica da postoji stalna potreba za smanjenjem i zamrzavanjem plata zaposlenih u pravosuđu, a da se zaobilaze troškovi koje stvara preveliki broj zamenika ministara, pomoćnika, savetnika, državnih sekretara, kao i troškovi na ime prekovremenog rada nosilaca pravosudnih funkcija. Imajući u vidu činjenicu da je obim posla uvećan i da nije moguće proširiti sistematizaciju zbog vaše odluke o potrebnom broju sudija, tužilaca i zamenika tužilaca, kao neophodno se javlja potreba za povećanjem zarada.

Kako Ministarstvo pravde Srbije do sada nije pokazalo interesovanje da zaštiti pravosudnu administraciju koja je kičma pravosuđa, molimo vas da podržite našu inicijativu kako bi zaposleni postali sudski i  tužilački službenici, jer oni obavljaju poslove iz delokruga sudske i tužilačke vlasti.

Sekretar

Milošević Slađanka

  ZAŠTITNIK GRAĐANA ODGOVORIO NA PRITUŽBU

31.avgust 2010.

Zaštitnik građana, nakon izvršenih provera po pritužbi Sindikata pravosuđa Srbije, dostavio je svoje mišljenje o statusu neraspoređenih a radnoangažovanih državnih službenika i nameštenika u pravosudnim organima Srbije. U svom odgovoru, između ostalog, Zaštitnik građana kaže:

 „Činjenica je da lica kojima, usled promene uređenja državnih organa, predstoji ili raspoređivanje ili prestanak radnog odnosa, nemaju punu slobodu izbora kada im se predočava mogućnost da rade u statusu neraspoređenosti,s obzirom da takva ponuda može stvoriti uverenje da će pomenuti rad biti neformalno vrednovan prilikom donošenja konačne odluke o njihovom statusu. Iako formalno slobodni da donesu navedenu odluku, privremeno neraspoređeni državni službenici se nalaze u faktički podređenom položaju u odnosu na poslodavca, pa je njihova deklarativno izražena volja za radom često praćena unutrašnjim protivljenjem. Zaštitnik građana smatra da nije prihvatljivo nuditi ili predočavati mogućnost rada privremeno neraspoređenom sudskom osoblju za vreme trajanja neraspoređenosti, pa ni prihvatiti eventualnu inicijativu koja bi potekla od strane samih zaposlenih, o čemu je obavestio navedene sudove.“

opširnije

  OTVORENO PISMO PREMIJERU

24.avgust 2010.

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije uputio je Otvoreno pismo premijeru Mirku Cvetkoviću  zbog diskriminacije državnih službenika i nameštenika koji ne pripadaju poreskoj administraciji.

"....Tokom marta 2009. godine, dok su drugi ostajali bez posla i dok su drugima smanjivane plate zbog svetske ekonomske krize, po hitnom postupku, ispod žita, skriveno od očiju javnosti, vi ste izmenili Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, na osnovu kojeg ste omogućili povećanje zarada samo poreskoj administraciji. Tako ste poreske službenike izuzeli iz Zakona o platama državnih službenika i nameštenika i doveli u neravnopravan položaj ostale zaposlene koji su razvrstani kao državni službenici i nameštenici  (sudski, tužilački, carinski itd)...., piše između ostalog u Otvorenom pismu ovog odbora Sindikata pravosuđa Srbije.

opširnije

  LAŽ NIJE KRIVIČNO DELO, ALI JE NEMORALNA

20.avgust 2010.

LAŽ NIJE KRIVIČNO DELO ALI JE NEMORALNO!

NE KAŽNJAVA SE ZBOG TOGA ŠTO SVI LAŽU!

Ministarka finansija obmanjuje zaposlene koji su razvrstani kao državni službenici i nameštenici, dovodi ih u zabludu lažno prikazujući da su zarade zamrznute zbog pregovora sa MMF, a prethodno i zbog svetske ekonomske krize. Naime, u 2009. godini, ministarka finansija donela je pravilnik o platama kojim je poreske službenike "ODLEDILA" i stavila u privilegovan položaj, pa je tako izvršila diskriminaciju prema ostalim državnim službenicima i nameštenicima. Ona laže u produženom trajanju! Međutim, svedoci smo da se laž u Srbiji ne kažnjava, jer oni koji obavljaju najodgovornije funkcije u ovoj zemlji, u stvari najviše i lažu.

opširnije

  KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV MINISTARKE FINANSIJA

19.avgust 2010.

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije

ZAKAZUJE KONFERENCIJU ZA MEDIJE

U petak 20. avgusta 2010. godine, sa početkom u 11,00 časova, u Beogradu, Dečanska 14/V, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije.

-KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV MINISTARKE FINANSIJA

-PRAVILNIK O DUPLIM PLATAMA U SRED SVETSKE KRIZE, PREGOVORA SA MMF - BEZ PRAVNOG

 OSNOVA, JAČI OD ZAKONA!

-TEST ZA NEZAVISNO PRAVOSUĐE!

 

JAVNOST MORA DA ZNA!

Predsednik  Beogradskog odbora

Ivica Cvetković

  ISPLAĆENA STIMULACIJA

11.avgust 2010.

Krajem jula  pravosudnoj administraciji isplaćena je stimulacija u iznosu od 3.600 dinara. Pravo na stimulaciju imaju zaposleni koji rade za ostvarene rezultate rada, a nemaju zaposleni u Posebnom odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala i Veću za ratne zločine, nosioci pravosudnih funkcija, kao ni zaposleni koji su na bolovanju dužem od 30 dana.

Ministarka pravde ispunila je dato obećanje i stimulacija će se isplaćivati do kraja ove godine. Isplatom navedenog iznosa stimulacije na zarade koje se kreću od 12.500 do 20.000 dinara učinjen je mali pomak u poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih.

Sindikat

  BEOGRADSKI ODBOR SINDIKTA ZATRAŽIO SMENU NATE MESAROVIĆ

30. jul 2010.

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije zahteva smenu Nate Mesarović, predsednice Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva. Činjenicu da je bilo nepravilnosti u radu Visokog saveta sudstva i da su neizabrani nosioci pravosudnih funkcija u pravu, potvrdila je Vlada Republike Srbije donošenjem zaključka kojim će neizabrane sudije i tužioci primati platu do konačne odluke Ustavnog suda Srbije. Ovog puta ne bavimo se zaključkom koji je kao niži pravni akt iznad zakona, kojim se krši Zakon o sudijama i Zakon o javnom tužilaštvu, kao ni sporošću Ustavnog suda Srbije.

Pravosudna administracija, iako obavlja veoma složene i odgovorne poslove, finansijski je duboko zamrznuta od 2006. godine i zarade su im sirotinjske i uvredljivo niske. Izgovori su uvek isti – nema para, izazvaće se inflacija, probiće se budžet, ekonomska kriza itd. Kako je moguće da nema para da se plati rad zaposlenih ali ima da se plaćaju greške, i sve to o trošku poreskih obveznika? Mesečna šteta od sprovedenog reizbora sudija i tužilaca iznosi blizu 200 miliona dinara? I umesto smene Nata Mesarović dobila je povišicu u iznosu od 30%, kao i sve sudije Vrhovnog kasacionog suda. Želimo da prekinemo dosadašnju praksu i nagrađivanje onih koji greše. I smena je demokratska!

PREDSEDNIK  GRADSKOG ODBORA

Ivica Cvetković

  SUTRA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

29. jul 2010.

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije

 ZAKAZUJE KONFERENCIJU ZA MEDIJE

u petak, 30. jula 2010. godine, sa početkom u 12,05 časova, u Beogradu, Dečanska 14/V,

sedište Sindikata pravosuđa Srbije.

REFORMA PRAVOSUĐA - BAL POD MASKAMA

NATA MESAROVIĆ – UMESTO SMENE, POVIŠICA PLATE!

 JAVNOST MORA DA ZNA!

Predsednik  Beogradskog odbora

Ivica Cvetković

  INICIJATIVA ZA OTPOČINJANJE PREGOVORA

28. jul 2010.

Republika Srbija

Ministarstvo pravde

Snežani Malović, ministarki pravde

B e o g r a d

Nemanjina 22-26

Gospođo ministarka,

Život je sve skuplji i ekonomski uslovi menjaju se svakodnevno zbog čega na osnovu čl. 21. i 22. Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, podnosimo

 

Inicijativu

za otpočinjanje pregovora o visini osnovice za obračun zarada u pravosuđu

 

Napominjemo da smo Vam se već dva puta obraćali sa zahtevom za povećanje zarada pravosudnim administrativnim radnicima. Administrativne plate nisu nepristojne već uvredljive a povećanje zarada samo sudijama i tužiocima produbilo je međusobne razlike. Pravosudna administracija je deo sudske i tužilačke vlasti, iako možda nečujni i neprimetni, referenti, daktilografi, kuriri, stražari, izvršitelji, majstori, kuvari i spremačice su zaposleni koji su uvek tu i koji otvaraju i zatvaraju vrata sudova i tužilaštava. Prestanite da ignorišete i pokažite barem malo poštovanja prema pravosudnoj administraciji i vratite im godinama narušavano dostojanstvo.

 

Još uvek s poštovanjem, čekamo termin za otpočinjanje pregovora.

 

Sekretar

Milošević Slađanka

  PRSTI U PEKMEZU

27. jul 2010.

VRHOVNI KASACIONI SUD

Zameniku predsednika Vrhovnog kasacionog suda

Snežani Živković

B e o g r a d

Nemanjina br. 9

Poštovani,

Sindikatu pravosuđa Srbije obratio se jedan broj zaposlenih u administraciji Vrhovnog kasacionog suda Srbije sa molbom da reagujemo, jer su im uručena rešenja kojima su im umanjene zarade iako su zaštićeni čl. 52. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, odnosno uskratili ste im pravo na zadržavanje zarade koju su imali pre stupanja na snagu prethodno navedenog zakona i tako, osim što ste prekršili zakon, za prethodnih šest meseci na ime toga zavukli ste im ruku u džep i uskratili celu zaradu.

Molim Vas da u najkraćem roku izvršite ispravku donetih rešenja sa pozivom na čl. 52. navedenog zakona, kao i da im isplatite razliku.

Srdačan pozdrav.

Sekretar

Milošević Slađanka

  BIRAMO NAJMOBERA

20. jul 2010.

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije

 

ZAKAZUJE KONFERENCIJU ZA MEDIJE

u sredu 21. jula 2010. godine, sa početkom u 12,05 časova, u Beogradu, Dečanska 14/V, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije

Biramo najmobera među beogradskim vršiocima funkcija predsednika suda!!!

 

NAGRADA - PEHAR SRAMA I ZAHTEV VSS ZA RAZREŠENjE!

 

SISTEMSKI MOBING - NAJNIŽA PLATA, NAJVIŠE NEPLAĆENOG PREKOVREMENOG RADA, ZATRPANOST POSLOM, NAJVIŠE OTPUŠTENIH RADNIKA, LOŠI USLOVI RADA, NAJMANjE DANA GODIŠNjEG ODMORA, PRIVREMENOST, PRETNjE …

 

DOĐITE! NE PROPUSTITE! JAVNOST MORA DA ZNA!

 

Predsednik  Beogradskog odbora

Ivica Cvetković

  SAOPŠTENJE

14. jul 2010.

DEFEKTI REFORME - MOBING U PRAVOSUĐU

Sindikat pravosuđa Srbije obratio se Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca sa zahtevom za dobijanje informacije od javnog značaja, odnosno zatražio je izveštaj o ukupnom broju predmeta u radu za 2009. godinu, kao i prvih šest meseci ove godine u svim sudovima i tužilaštvima, ukupnom broju rešenih predmeta po materijama za prethodno navedeni period, kao i tačan broj sudija i zaposlenih u sudovima, odnosno tužilaštvima. Ovo zbog toga što Sindikat smatra da se nad zaposlenima u pravosuđu vrši zlostavljanje na radu (mobing).

Nakon smanjenja broja zaposlenih usled sprovedene reforme, ostatku zaposlenih u pravosuđu pretrpani su stolovi predmetima, ne mogu da koriste godišnji odmor, kao ni dnevne pauze. Pojedini novopostavljeni vršioci funkcija predsednika sudova i javni tužioci teraju zaposlene da rade prekovremeno a taj rad ne plaćaju. Žrtve mobinga su i neraspoređeni zaposleni (predviđeni kao tehnološki višak) koje novopostavljeni vršioci funkcija dovode u zabludu da će biti raspoređeni i izdaju im usmene naloge za rad a plaćaju ih samo 65% (12.500 dinara). Pored njih, žrtve mobinga u pravosuđu su i invalidi rada koji su diskriminisani tako što su ostali neraspoređeni. Privremenost i neizvesnost u pravosuđu traje već skoro sedam meseci (još nisu gotove konačne sistematizacije), tako da su zaposleni zastrašeni i pod stalnim pritiskom što utiče na njihovo mentalno zdravlje, jer su demotivisani i dekoncentrisani brigom za radno mesto, što može dovesti do grešaka u radu. Samovolja i postupanje isključivo sa pozicije moći u cilju izigravanja slova zakona neprihvatljivi su u pravosuđu, jer pravosuđe ima zadatak da pruži sudsku zaštitu žrtvama zlostavljanja na radu, tako da se opravdano postavlja pitanje ko će zaštititi pravosudne radnike od takvog postupanja.

Sekretar

Slađanka Milošević

  PRESEK STANJA

14. jul 2010.

Sekretar Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević uputila je danas dopise predsednici Visokog saveta Sudstva Nati Mesarović i predsednici Državnog veća tužilaca Zagorki Dolovac u kojima traži informaciju o radu, broju predmeta, broju rešenih predmeta i broju zaposlenih u sudovima i tužilaštvima. Dopise je moguće preuzeti u .pdf formatu klikom na aktivno polje.

VISOKI SAVET SUDSTVA

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA

  CEH REFORME PLAĆAJU ZAPOSLENI

2. jul 2010.

Ipak, i posle šest meseci zaposleni u pravosuđu nalaze se u neizvesnosti, jer je njihov status još uvek privremen, imajući u vidu činjenicu da konačni akti o sistematizaciji radnih mesta nisu izrađeni. Ceh sprovedene reforme plaćaju zaposleni jer, pored toga što im je lični standard veoma nizak uz uvećan obim posla zbog manjeg broja zaposlenih, među njima vlada panika da li će zadržati radno mesto. O obimu posla, kao i efikasnosti, neka govore brojevi.

opširnije

  NEZADOVOLJSTVO NISKIM ZARADAMA

11. jun 2010.

OBAVEŠTENjE SA SASTANKA

U MINISTARSTVU PRAVDE SRBIJE

Sastanak predstavnika Sindikata pravosuđa Srbije sa Vukicom Bućković, pomoćnikom ministra pravde za finansije, održan je 10. juna 2010. godine.

Prednost u zahtevima data je raspoređivanju neraspoređenih radnika, odnosno donošenju konačnih pravilnika o sistematizaciji radnih mesta u pravosuđu, isplati stimulacije i povećanju zarada.

Ministarstvo pravde Srbije dalo je saglasnost na konačne pravilnike o sistematizaciji i broj zaposlenih je uvećan na osnovu zahteva Sindikata i starešina organa koji su tražili proširenje sistematizacije, jer su nakon 1. januara 2010. godine sa smanjenim brojem zaposlenih uočeni problemi u funkcionisanju pravosudnih organa. Na osnovu toga Ministarstvo pravde odobrilo je proširene sistematizacije i kadrovski plan dostavilo Ministarstvu finansija na odobrenje.

S tim u vezi, Ministarstvo pravde sastaviće i predlog zaključka koji mora da prođe sednicu Vlade Republike Srbije za isplatu stimulacije koja će početi da se isplaćuje u prvoj polovini jula pa do kraja godine, linearno, osim za zaposlene državne službenike i nameštenike koji rade u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal i ratne zločine.

Osim prethodno navedenog, Sindikat pravosuđa Srbije ponovo je ukazao na zarade zaposlenih i izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su nedopustivo niske i zamrznute na nivou od 2006. godine, to jest kreću se od 12.500 do 20 hiljada dinara. Sindikat će u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe uputiti inicijativu za otpočinjanje pregovora oko osnovice za obračun zarada ili za promenu koeficijenata.

Istovremeno, obaveštavamo članove Sindikata da se IX Sportski susreti zaposlenih u pravosuđu održavaju u Kladovu, u periodu od 15. do 21. juna 2010. godine, kao i to da će Ministarstvo pravde Srbije učestvovati u realizaciji ovih susreta.

Sindikat

  REFORMA USPORILA PRAVDU I POVEĆALA TROŠKOVE

2.jun 2010.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Snežani Malović, ministarki pravde

 

Poštovana,

Obraćam Vam se kao najodgovornijoj osobi za sprovedene reforme u srpskom pravosuđu da još jednom dobro razmotrite akte o sistematizaciji radnih mesta u pravosuđu. U vašim javnim istupanjima istrajavali ste u tome da će sprovedena reforma „ubrzati pravdu“ i smanjiti troškove. Međutim, izražavamo nezadovoljstvo jer taj cilj nije postignut, imajući u vidu stvarnost. Stvarnost je da Vaša rešenja nemilice troše budžetska sredstva dok je, istovremeno, broj zaposlenih smanjen, broj predmeta u radu povećan a oni koji su ostali da rade imaju neopravdano niske zarade. Tražimo od Vas jer smatramo da je to Vaša dužnost da objavite troškove ove, po našem mišljenju, neuspele reforme i zarade pravosudne administracije koja obavlja vrlo specifične administrativne poslove. U stvari, tražimo da objavite koji procenat Budžeta odlazi na plate administracije u pravosuđu, tačan broj otpuštenih, kao i iznos uštede.

Dalje, imajući u vidu dogovore sa predstavnicima Evropske komisije o preispitivanju odluka neizabranih sudija, odnosno činjenicu da će Visoki savet sudstva ponovo razmatrati prijave neizabranih i menjati odluku o potrebnom broju sudija, molim Vas da prestanete sa otpuštanjem obučenog pravosudnog kadra, jer za sprovođenje reforme, posebno ovako impresivne, potreban je veći broj ljudi, i to obučenih, a posebno zbog toga što smo uvereni da će se jedan broj sudija vratiti na svoje funkcije.

U vezi sa prethodno navedenim, a kada prikupite potrebne podatke, s obzirom na to da pravosudna administracija zaista ima ubedljivo najniže zarade u odnosu na sve ostale delatnosti, obavestite nas o terminu za sastanak kako bismo razmotrili mogućnosti za povećanje zarada na osnovu ostvarenih ušteda.

Srdačan pozdrav.

Sekretar

Slađanka Milošević

  KRITERIJUM OBRAČUNA OTPREMNINA ZA NAMEŠTENIKE ?

1.jun 2010.

Republika Srbija

MINISTARSTVO ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU

Sektoru za radne odnose

 

Poštovani,

Obraćam vam se sa molbom za mišljenje.

Naime, od 1. januara 2010. godine u pravosuđu postoje dve kategorije zaposlenih, privremeno raspoređeni i neraspoređeni na osnovu akata o privremenoj sistematizaciji. Na osnovu Zakona o državnim službenicima privremeno neraspoređeni mogu da budu samo državni službenici, i to dva meseca. Međutim, u pravosuđu su neraspoređeni i nameštenici. Ova privremenost traje punih pet meseci.

Kako je zakonom predviđeno da se zaposleni koji nakon donošenja konačnih sistematizaciji ne budu raspoređeni proglašavaju tehnološkim viškom, moje pitanje je vezano za otpremninu. Zaposleni u državnom organu ima pravo na otpremninu u iznosu 1/3 svoje prethodne tromesečne prosečne zarade za svaku godinu staža. S obzirom na to da su neraspoređeni u prethodnih pet meseci (neki su i radili) imali pravo na naknadu zarade od 65% svoje osnovne plate, da li će im se tromesečni prosek obračunavati na osnovu ove naknade zarade od 65% ili će pravo ostvariti na osnovu zarade koju su imali pre nego što su postali neraspoređeni.

Molim za hitan odgovor.

Sekretar

Slađanka Milošević

  KO SU ČLANOVI ODBORA ZA PRAĆENJE PKU ?

21.maj 2010.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Milanu Markoviću, ministru

B e o g r a d

Birčaninova br. 6

Gospodine ministre,

 

Molim Vas da me obavestite ko su članovi Odbora za praćenje primene Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe ("Službeni glasnik RS", broj 95/2008), koliko puta se do sada Odbor sastajao, koja pitanja je razmatrao, kao i koje stavove i mišljenja je zauzeo u vezi sa razmatranim pitanjima.

Osim toga, molim Vas da mi dostavite primerak Poslovnika o radu Odbora za praćenje primene Ugovora.

S poštovanjem.

Sekretar

Milošević Slađanka, s.r.

  ZLOUPOTREBA U IME REPUBLIKE

14.maj 2010.

Sekretar Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević uputila je  Upravnoj inspekciji i Inspektoratu rada, na osnovu člana 174. Zakona o državnim službenicima, Inicijativu za pokretanje postupka upravnog nadzora u pravosudnim organima na teritoriji Republike Srbije.

UPRAVNA INSPEKCIJA

INSPEKTORAT RADA

  POSLODAVAC KRŠI ZAKONE

11.maj 2010.

Vlada Republike Srbije

Mirku Cvetkoviću, predsedniku Vlade

Rasimu Ljajiću, ministru za rad i socijalnu politiku

Snežani Malović, ministarki pravde

Diani Dragutinović, ministarki finansija

Milanu Markoviću, ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu i potpisniku Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe

B e o g r a d

Nemanjina 11

Uvaženi predsedniče i ministri,

 

S obzirom na to da je Vlada Republike Srbije poslodavac pravosudnim državnim službenicima i nameštenicima, ovim putem želim da Vas upozorim da kršite Zakon o radu i Zakon o platama državnih službenika i nameštenika, za koje kršenje je zaprećena novčana kazna u Zakonu o radu od 800 hiljada do milion dinara. Posebno Vas podsećam da ovakvim ponašanjem Vlada Republike Srbije šalje lošu poruku svim poslodavcima. Kršenje navedenih zakona sastoji se u sledećem:

Naime, primenom osnovice određene Zakonom o Budžetu za 2010. godinu u visini od 16.049 dinara i datih koeficijenata u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika krši se čl. 111. i 115. Zakona o radu, jer zaposleni sa koeficijentima od 0,75 i 0,88, koji rade puno radno vreme, primaju zaradu koja je ispod minimalne, suprotno članu 111. Zakona o radu.

Zaposleni koji su zbog bolesti privremeno sprečeni za rad, iako imaju pravo na naknadu zarade u visini 65%, koja ne sme da bude niža od minimalne, primenom koeficijenata od 0,75 do 1,5 po Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i osnovicom od 16.049 dinara, primaju naknadu suprotno čl. 115. Zakona o radu.

Osim prethodno navedenog, suprotno čl. 104. Zakona o radu koji garantuje jednaku zaradu za isti rad ili rad iste vrednosti, zaposleni u pravosuđu za isti posao primaju različite zarade. Smatramo da je to direktna diskriminacija o čemu ćemo obavestiti ministra za rad, Zaštitnika građana, Delegaciju Evropske komisije i Ekonomsko socijalni odbor Saveta Evrope.

Imajući u vidu sve prethodno, molimo Vas da u okviru svojih nadležnosti učinite sve i odmah obezbedite uslove kako bi se zakonski propisi usaglasili tako da ne budu na štetu zaposlenih, odnosno da se jednim zakonom ne krši drugi.

S poštovanjem.

Sekretar

Slađanka Milošević

  SAOPŠTENJE

30.april 2010.

Dana 30. aprila 2010. godine održan je sastanak između predstavnika Sindikata pravosuđa i Ministarstva pravde Srbije.

U ime Sindikata pravosuđa Srbije sastanku su prisustvovali Vesna Bošnjak, Mileta Petković, Dragan Vučenović, Dragan Gavrilović, Ivica Cvetković i Slađanka Milošević.

U ime Ministarstva pravde prisustvovali su Snežana Malović, ministarka pravde i Vukica Bućković, pomoćnik ministra pravde za finansije.

Prioritet u zahtevima bili su neraspoređeni zaposleni i konačne sistematizacije, kao i izuzetno loš materijalni položaj zaposlenih.

opširnije

  NEZAKONITOSTI PROIZVOD REFORMI

19.april 2010.

Republika Srbija

MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE

Rasimu Ljajiću, ministru

Gospodine ministre,

s obzirom na to da smatramo da socijalni dijalog između Sindikata pravosuđa i Ministarstva pravde Srbije ne postoji, molimo Vas da kao ministar rada podstaknete ministarku pravde na ponašanje u skladu sa realnim stanjem u pravosuđu, kao i Evropskom socijalnom poveljom. Vas posebno molimo kao člana Vlade Srbije da nam objasnite kako je moguće da radnici kojima je Vlada poslodavac imaju različite plate za približno jednake poslove. S tim u vezi, takođe, tražimo od Vas da iznađete mogućnosti i radnike pravosuđa stavite na spisak za socijalnu pomoć jer je surova realnost da su posebno ugrožena kategorija.

Realno stanje u pravosuđu predstavljaju različite osnovice za obračun zarada u pravosuđu i da osnovica za obračun zarada administracije u pravosuđu iznosi 16.049 dinara, kao i to da su plate zaposlenih zamrznute od 1. januara 2007. godine. Zarade zaposlenih u pravosuđu ne odgovaraju proporcionalno stepenu odgovornosti, složenosti, obimu, kao i poverljivosti poslova koje oni obavljaju.

Imajući u vidu činjenicu da je minimalna cena rada uvećana, još stvarnija i očajnija jeste cena rada zaposlenih koji pomažu u vršenju pravosudne vlasti.

Spremačice u pravosuđu za puno radno vreme imaju zaradu 12.036 dinara i sat iznosi 68,40 dinara (suprotno Zakonu o radu).

Dostavljači i kuriri u pravosuđu imaju zaradu 14.123 dinara i njihov sat rada iznosi 80,25 dinara.

Zapisničari-daktilografi imaju zaradu 17.011 dinara i njihov sat rada iznosi 96,65 dinara.

Referenti imaju zaradu od 18.135 dinara i njihov sat rada iznosi 103,10 dinara.

Obespravljenost, eksploatisanje i kršenje prava zaposlenih u srpskom pravosuđu, neviđeni su bilo gde u svetu, posebno zbog toga što su zbog „impresivne reforme“ svi privremeni, i raspoređeni i neraspoređeni. Pored toga, radnici sa rešenjima da su privremeno neraspoređeni rade puno radno vreme po usmenom nalogu i isplaćuje im se 65% zarade u iznosu od 12.500 dinara, a na obračunskoj listi im stoji da su radili po 104 ili 109 sati. Molimo Vas da nam kao ministar rada odgovorite da li i koja odredba Ustava ili nekog drugog zakona reguliše privremenost.

Zbog svega prethodno navedenog, nameće se jednostavno pitanje - kako će pravosuđe da odgovori izazovima koji su pred nama i da bude garant u zaštiti prava drugih, kada se ta ista prava ne poštuju prema radnicima pravosuđa.

U očekivanju Vašeg odgovora ili poziva za sastanak, srdačno Vas pozdravljamo.

Sekretar

Slađanka Milošević

  NEZAKONITOSTI PROIZVOD REFORMI

15.april 2010.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Snežani Malović, ministarki pravde

Gospođo ministarko,

imajući u vidu protek vremena od 24. marta 2010. godine kada smo Vam se obratili zahtevajući da hitno odredite termin za sastanak, zaključili smo da uslovi za socijalni dijalog ne postoje jer vi ignorišete zahteve Sindikata. Kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog predstavljaju mehanizam za uređivanje odnosa između radnika i poslodavca i najbolji su put za izgradnju međusobnog poverenja.

Podsećamo Vas da su zaposleni u pravosuđu obespravljeni i da je pravosuđe u ovom trenutku, zahvaljujućiimpresivnim reformama“, izvor nezakonitosti. Zarade zaposlenih ne izražavaju stepen odgovornih, složenih i poverljivih poslova kojima zaposleni obavljajući ih pomažu sudijama i tužiocima u vršenju pravosudne vlasti.

Zbog toga zahtevamo:

1.povećanje zarada zaposlenih, odnosno jedinstvenu osnovicu za obračun zarada svih zaposlenih u pravosuđu u iznosu od 28.000 dinara,

2. isplatu obećane stimulacije u linearnom iznosu državnim službenicima i nameštenicima, osim za zaposlene u Posebnom odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala i Veću za ratne zločine.

 

Ovog puta urgiramo da što pre zakažete sastanak sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije. U protivnom, zahtevaćemo raskid potpisanog kolektivnog ugovora i obratićemo se predsedniku Vlade Srbije sa zahtevom da se preispita Vaš rad, kao ministra pravde.

Srdačan pozdrav, uz očekivanje termina za sastanak.

Sekretar

Slađanka Milošević

  ODRŽANA 17. SEDNICA RO

15.april 2010.

ODLUKE

Na sednici Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije, održanoj 9. aprila 2010. godine donete su odluke:

1. Zahteva se povećanje zarada zaposlenih tako da osnovica za obračun zarada bude jedinstvena u pravosuđu, odnosno 28.000 dinara. U skladu sa tim, zahteva se izmena Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o sudijama.

2. Da se obratimo međunarodnim organizacijama i iskoristimo svoja prava data u Evropskoj socijalnoj povelji i konvencijama Međunarodne organizacije rada zbog neviđenog kršenja prava i eksploatisanja pravosudnih radnika, nezabeleženog nigde u svetu.

3. Zahteva se isplata obećane stimulacije u linearnom iznosu državnim službenicima i nameštenicima, osim za one u Posebnom odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala i Veću za ratne zločine.

Sindikat

  DOPIS NATI MESAROVIĆ

13.april 2010.

Predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije odazvali su se pozivu iz Visokog saveta sudstva i odrzan je sastanak 12.04.2010. godine. Tema su bili zaposleni, a rezultat tog sastanka je dopis koji sledi Nati Mesarovic.

 

VISOKI SAVET SUDSTVA

Nati Mesarović, predsednici VSS

B e o g r a d

Resavska 42

Poštovana predsednice,

smatramo da je sastanak predstavnika Visokog saveta sudstva sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije bio korektan i konstruktivan. Ohrabruje činjenica da ste uvereni u dobre namere naših predloga i sugestija i da to ubuduće može da bude dobar osnov za izgradnju odnosa poverenja. Složili smo se da dobro funkcionisanje pravosuđa u velikoj meri zavisi i od broja zaposlenih. U skladu sa tim, Vi ste 15. marta 2010. godine uputili vršiocima funkcija predsednika sudova dopis u kojem navodite da broj zaposlenih određen po privremenim sistematizacijama nije dovoljan i da je zbog toga rad sudova otežan, kao i da je zahtev Sindikata opravdan.

Podsećamo Vas da je broj zaposlenih u pravosuđu neopravdano već jednom smanjen a da se broj predmeta u radu stalno uvećavao. Pre sprovođenja reforme i smanjenja broja zaposlenih, predstavnici Sindikata učestvovali su u izradi Pravilnika o merilima za određivanje broja zaposlenih u sudovima kada smo i predložili da bi trebalo u navedenom Pravilniku uzeti u obzir i broj sudijskih pomoćnika, jer se i oni zadužuju predmetima i samostalno sude u vanparničnim, ostavinskim i drugim predmetima. Drugim rečima, stavili smo do znanja da i sudijske pomoćnike u radu prati nesudsko osoblje. Međutim, ovakav predlog Sindikata je odbijen.

Imajući u vidu činjenicu da je ministarka pravde narušila odnos poverenja sa Sindikatom, jer je obećanjima od oktobra prošle godine izigrala naše poverenje, iako cenimo Vašu sugestiju, smatramo da bi bilo suvišno da ponovo predlažemo nešto što je prethodno odbijeno. S obzirom na to da izmena navedenog Pravilnika zavisi samo od volje ministarke pravde, iskreno, mi želimo da izbegnemo njenu samovolju.

Prema tome, neophodno je da zakažete sednicu Visokog saveta sudstva, čiji je član i ministarka pravde, i promenite odluku o potrebnom broju sudija, odnosno povećate broj potrebnih sudija, jer se broj zaposlenih isključivo određuje na osnovu broja sudija, a sve kako biste stvorili uslove za raspoređivanje svih neraspoređenih i sprečili otpuštanje obučenog kadra, što bi se dugoročno odrazilo na kvalitet u radu pravosuđa. Imajući u vidu činjenicu da je za normalno funkcionisanje pravosuđa već sada evidentno da je postojeći broj sudskog i nesudskog osoblja nedovoljan, sigurni smo da ćete lako doneti navedenu odluku.

Duboko uvereni u Vašu prethodno iskazanu iskrenost, srdačno vas pozdravljamo.

Sindikat pravosuđa

  OTVORENO PISMO SNEŽANI MALOVIĆ

31.mart 2010.

Reformom koju sprovodite i za koju ste odgovorni, dobili smo nezakonito privremeno i prezatrpano pravosuđe. Pre reforme trebalo je da utvrdite bitne elemente za njeno smišljeno sprovođenje, kao što su broj predmeta u radu, broj zaposlenih, uslovi rada, organizacija sudova, finansijski efekti itd, jer se za efikasnost moraju obezbediti i odgovarajući uslovi, kao što su: budžetski, ljudski, materijalni i svi drugi neophodni za nesmetano sprovođenje pravde.

Sporost srpskih sudova ne možete objašnjavati neefikasnošću samih sudova. Zaposlene u pravosuđu, za njihov rad, trebalo bi primereno platiti. Otpuštanjem obučenih radnika, preopterećenjem svih u pravosuđu, niskim zarada, Vi demotivišete zaposlene i smanjujete kapacitete pravosuđa, što će dovesti do produženja sudskih postupaka.

Reformom, pravosuđe je trebalo da postane „čuvar ljudskih prava“. Umesto toga, pravosuđe je postalo soba za mučenje zaposlenih i građana.

Ministarstvo pravde Srbije nezakonito primenjuje različite osnovice za obračun zarade. Osnovica za obračun zarada sudija i tužilaca je 28.000, a za obračun zarada pravosudnog osoblja iznosi 16.049 dinara, tek nešto više od minimalne zagarantovane zarade. I sami vršioci funkcija predsednika sudova, koji bi trebalo da budu glavna prepreka za kršenje zakona, krše zakone. Zaposleni koji imaju rešenje da su neraspoređeni rade puno radno vreme, i to na osnovu samo usmenog naloga, primajući svega 65% svoje osnovne plate. Ucenjeni i zastrašeni  radom pod ovakvim uslovima, nadaju se da će sačuvati radno mesto i pristaju da rade za naknadu od 10.500 do 12.500 dinara.

Kako je moguće da za ovo rasturanje pravosuđa Vi primate zaradu u iznosu od 165.000 dinara, kao i dve posebne naknade na ime članstva u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, dok za radnike u pravosuđu pune četiri godine nema sredstava za povećanje plata?

Smanjenjem broja zaposlenih Vi, u stvari, stvarate pogodnu klimu za korupciju u pravosuđu, imajući u vidu da su uzroci korupcije, između ostalih, i dugi postupci, prentrpanost sudova, neobezbeđivanje sredstava i uslova za normalan rad pravosuđa, kao i loše upravljanje.

Odgovornost za nesmetan rad pravosuđa je odgovornost države, odnosno Vaša. Zbog svega prethodno navedenog, obaveštavamo Vas da će Sindikat u ime zaposlenih preduzeti sve dozvoljene sindikalne mere kako bi privukli Vašu pažnju i obavestili javnost o rezultatima deformisanja pravosuđa.

Sindikat

  CEHOVI ZABLUDE

24.mart 2010.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Snežani Malović, ministarki pravde

B e o g r a d

Nemanjina 22-26

Poštovana,

imajući u vidu sprovedenu reformu u pravosuđu, a posebno Vaše učešće na sednici Republičkog odbora od 7. oktobra 2009. godine i obećanja kojima ste doveli u zabludu članove Republičkog odbora, zahtevamo hitno:

-davanje saglasnosti na proširene konačne akte o sistematizaciji radnih mesta u pravosuđu,

-isplatu privremene stimulacije, koju ćete naknadno odbiti od konačnog obračuna,

-povećanje zarada zaposlenih u pravosuđu, odnosno izjednačavanje osnovice za obračun zarada zaposlenih sa osnovicom za obračun zarada izabranih lica,

-isplatu posebnih naknada zaposlenima u Beogradu koji su bili angažovani na pakovanju, selidbi i raspakivanju predmeta.

 

Očekujemo hitno zakazivanje termina za prijem, bez obzira na to da li ste izvršili snimanje stanja na terenu jer ste, po našem mišljenju, snimanje stanja morali da obavite pre sprovođenja reforme.

Srdačan pozdrav.

Sekretar

Milošević Slađanka

  KOLIKO NATA PRIMA U VSS?

24.mart 2010.

Republika Srbija

NARODNA SKUPŠTINA

Za Administrativni odbor

Nenadu Konstantinoviću, predsedniku Administrativnog odbora

B e o g r a d

Trg Nikole Pašića br. 13

Poštovani,

 

imajući u vidu činjenicu da članovima Visokog saveta sudstva i Državnom veću tužilaca po položaju pripada posebna naknada za rad u tim telima, kao i to da odluku o visini posebne naknade donosi Administrativni odbor Narodne skupštine Republike Srbije, molimo Vas da nam u što kraćem roku dostavite informaciju, odnosno podatak o tome koliko iznosi posebna naknada Nate Mesarović, člana po položaju Visokog saveta sudstva.

U očekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljamo.

Sekretar

Milošević Slađanka

  GDE SU DONACIJE DOBIJENE ZA PRAVOSUĐE ?

19.mart 2010.

Gospodinu RODOLjUBU ŠABIĆU

Povereniku za informacije od javnog značaja

B e o g r a d

Svetozara Markovića 42

Poštovani gospodine Šabiću,

Imajući u vidu činjenicu da se sprovedena reforma u pravosuđu pretvorila u obično premeštanje predmeta i smanjenje broja zaposlenih, bez prethodno stvorenih adekvatnih uslova za normalno funkcionisanje pravosuđa (nedostatak smeštajnog prostora, ljudskih resursa, finansijskih sredstava, informacionih tehnologija), Sindikat pravosuđa Srbije obratio se Ministarstvu pravde Srbije, Sektoru za evropske integracije i međunarodne projekte sa zahtevom da nam dostave podatke o svim projektima u vezi sa reformom srpskog pravosuđa (reformišu nas od 2000), a na osnovu kojih su dobijali novac od međunarodnih organizacija. Posebno smo zahtevali projekte koje je finansirala Kanada, imajući u vidu izjavu kanadskog ambasadora u septembru 2009. godine da je „Kanada u poslednjih šest godina u projekte za reformu pravosuđa uložila oko 400 miliona dolara“....

opširnije

  SINDIKAT PONUDIO POMOĆ RESORNOM MINISTARSTVU

18.mart 2010.

Ministarstvo pravde Srbije

Snežani Malović, ministarki pravde

Poštovana,

 od Vašeg Ministarstva - Sektora za evropske integracije i međunarodne projekte zatražili smo podatke o svim projektima u vezi sa reformom srpskog pravosuđa na osnovu kojih je dobijan novac od međunarodnih organizacija, sa posebnim osvrtom na projekte koje je finansirala Kanada, imajući u vidu izjavu kanadskog ambasadora u septembru 2009. godine da je „Kanada u poslednjih šest godina u projekte za reformu pravosuđa uložila oko 400 miliona dolara“.

Vaš pomoćnik Dragana Lukić dostavila nam je informacije koje, po našem mišljenju nisu potpune, s tim što je u svom dopisu navela da „zbog ograničenih kapaciteta u Ministarstvu pravde za upravljanje međunarodnom pomoći nisu u mogućnosti da izrade ažurnu i preciznu sveobuhvatnu bazu donatorskih projekata“.

S obzirom na to da je zbog sprovedene reforme, kao što Vam je poznato, jedan broj zaposlenih ostao privremeno neraspoređen, predlažemo Vam a sve kako bismo pomogli Ministarstvu pravde u izradi ažurne, potpune i precizne sveobuhvatne baze donatorskih projekata, da angažujete privremeno neraspoređene radnike.

Uvereni smo da ćete izraziti zahvalnost zbog naše dobronamerne ponude da proširite kapacitete u Sektoru za evropske integracije i međunarodne projekte zbog tri razloga. Prvi, evropske integracije su veoma važne, drugi – građani i zaposleni u pravosuđu bolje bi videli i shvatili rezultate projekata, i treći - privremeno neraspoređeni radnici koji sede kod kuće a ne rade na osnovu usmenog naloga osetili bi se korisnije ako bi im se pružila mogućnost da zarade svoju platu od 12.000 dinara.

U očekivanju Vašeg potvrdnog odgovora, srdačno Vas pozdravljam.

Sekretar

Milošević Slađanka

  MEDIJIMA

SAVEZ SAMOSTALNIH  SINDIKATA SRBIJE

SINDIKAT ZAPOSLENIH U PRAVOSUDNIM

ORGANIMA SRBIJE

-Gradski odbor-

Beograd, Dečanska 14/V, Tel./faks: 011-3346-082, 3240-663 Tek. račun 355-1059916-40

 

Poštovani predstavnici elektronskih i pisanih medija

 

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije će 9. marta 2010. godine, u 11,00 časova, u pisarnici Ministarstva pravde Srbije, predati molbu Nati Mesarović da podnese ostavku. Pozivamo vas da tome prisustvujete i veoma bismo to cenili a sve kako biste bili u mogućnosti da o tome obavestite javnost.

                Sindikat pravosuđa Srbije, čiji je sastavni deo beogradski Odbor više puta u prethodna dva meseca obraćao se predsednici Visokog saveta sudstva Nati Mesarović sa zahtevima da se u pravosuđu ukine „privremenost“ i rasporede svi zaposleni. Dostavljali smo i primedbe. Čist bezobrazluk i pokvarenost predstavnika najviše pravosudne instance ogleda se u tome što se neraspoređeni radnici iskorišćavaju nezakonito na osnovu usmenog naloga da izvršavaju radne zadatke za 65% zarade (12.000 dinara) i što im uručena rešenja važe retroaktivno.

opširnije

  ČLANOVIMA REPUBLIČKOG ODBORA

5.mart 2010.

 

Poštovani članovi Republičkog odbora,

u prilogu akta dostavljam vam zapisnik sa prethodno održane sednice Republičkog odbora i u skladu sa odlukom koju smo doneli na toj sednici, molim vas da uradite sledeće:

- zakažite sednicu na vašem okrugu, s tim što je potrebno da pre održavanja sednice na okrugu zatražite od predsednika sindikalnih organizacija koji su članovi vašeg okružnog odbora da pre održavanja sednice prikupe tačne podatke o broju raspoređenih i neraspoređenih radnika, informaciju o radnicima na određeno vreme, informaciju o tome da li neraspoređeni dolaze na posao po usmenom nalogu starešine organa, kao i o ukupnom broju predmeta u radu, Posebno je potrebno da dostave predloge i stav svojih članova da li su i za koji vid protesta.

Molim vas kao članove Republičkog odbora, ukoliko se predsednici ili predstavnici okružnog odbora izjasne da imaju poteškoća  u prikupljanju podataka o broju radnika i predmeta u radu, da vi kao članovi RO uputite starešinama organa na vašem okrugu pismeni zahtev, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kako bi, u slučaju odbijanja starešine organa da udovolje zahtevu, mogli da se naknadno žalite Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja, s obzirom na to da mi imamo opravdan interes za ove prethodno navedene informacije, kako bismo bili u mogućnosti da donesemo pravilnu odluku o načinu i visini isplate stimulacije.

Prethodno navedeno molim vas da uradite u što kraćem roku, kao i da izveštaje o tome dostavite najkasnije do 19. marta, kako bismo sačinili jedinstven zahtev u interesu svih zaposlenih.

U vezi sa prethodnim, a radi efikasnosti, dostavljam vam upitnik u vidu tabele, kao i dopis koji ćete proslediti članovima okruga na terenu uz upitnik.

Srdačan pozdrav.

Sekretar

Milošević Slađanka

  DOPIS ČLANOVA RO

5.mart 2010.

 

DOPIS ČLANOVA RO KOJI JE POTREBNO DA DOSTAVE PREDSEDNICIMA SINDIKALNIH ORGANIZACIJA NA TERENU UZ UPITNIK

 

Poštovani članovi Okružnog odbora,

 imajući u vidu činjenicu da bi Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije trebalo da donese pravilnu odluku o načinu i visini isplate stimulacije, za koju je iznos u Budžetu obezbeđen i koja će biti isplaćena retroaktivno, molimo vas da pre dolaska na sednicu Okružnog odbora dođete sa podacima o broju raspoređenih i neraspoređenih radnika, informacijom o radnicima na određeno vreme, informacijom o tome da li neraspoređeni dolaze na posao po usmenom nalogu starešine organa, kao i o ukupnom broju predmeta u radu. Istovremeno, molimo vas da sprovedete anketu među zaposlenima da li su i za koji vid protesta, odnosno izražavanja nezadovoljstva.

Ukoliko imate poteškoća u prikupljanju podataka, odnosno ukoliko starešine organa pokušaju da vas ometaju u prikupljanju podataka i sprovođenju odluke koju je doneo Republički odbor Sindikata pravosuđa, skrenite im pažnju da imate pravo na tražene informacije, kao i da ćete biti prinuđeni da to pravo ostvarite preko Poverenika za informacije od javnog značaja.

Srdačan pozdrav.

 

Prilog: UPITNIK

 Predsednik Okružnog odbora

  MINISTARSTVU PRAVDE

19.februar 2010.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE

Dragani Lukić, pomoćniku ministra za evropske integracije

i međunarodne projekte

B e o g r a d

Nemanjina 22-26

Poštovana,

imajući u vidu činjenicu da se sprovedena reforma pretvorila u obično premeštanje predmeta i smanjenje broja zaposlenih, bez prethodno stvorenih adekvatnih uslova za normalno funkcionisanje pravosuđa, obraćamo Vam se sa molbom da nam dostavite podatke o svim projektima u vezi sa reformom srpskog pravosuđa, a na osnovu kojih ste dobili novac od međunarodnih organizacija. Posebno molimo da nam navedete projekte koje je finansirala ambasada Kanade sa skoro 400 miliona dolara u periodu od 2003. do 2009. godine.

Citiramo izjavu iz septembra prošle godine:

 „Dvodnevnu konferenciju organizovali su Ministarstvo pravde i ambasada Kanade, koja je u poslednjih 6 godina uložila oko 400 miliona dolara u projekte reforme srpskog pravosuđa.

S obzirom na to da nijedna pravosudna zgrada nije sagrađena i da godinama imamo hroničan nedostatak smeštajnog prostora, očekujemo da nam tražene podatke dostavite u što kraćem roku. U suprotnom, obratićemo se povereniku za informacije od javnog značaja, imajući u vidu da su ovi podaci veoma značajni i za pravosuđe i za javnost Srbije.

U očekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljamo.

Predsednica

Slavica Živanović

  MEDIJIMA

19.februar 2010.

Imajući u vidu činjenicu da se sprovedena reforma pretvorila u obično premeštanje predmeta i smanjenje broja zaposlenih, jednostavnije rečeno „organizovano ludilo“, bez prethodno stvorenih adekvatnih uslova za normalno funkcionisanje pravosuđa, Sindikat pravosuđa Srbije obratio se Dragani Lukić, pomoćniku ministra za evropske integracije i međunarodne projekte, sa zahtevom da im dostavi podatke o svim projektima u vezi sa reformom srpskog pravosuđa, a na osnovu kojih je dobijen novac od međunarodnih organizacija, odnosno donacija, sa posebnim osvrtom na projekte koje je finansirala ambasada Kanade sa skoro 400 miliona dolara u periodu od 2003. do 2009. godine.

S obzirom na to da nijedna pravosudna zgrada nije sagrađena i da godinama imamo hroničan nedostatak smeštajnog prostora, finansijskih sredstava, kompjuterskih programa, zatražili smo da nam se traženi podaci dostave u što kraćem roku, s tim što smo ih upozorili da ćemo se, ukoliko ne dostave tražene podatke, obratiti povereniku za informacije od javnog značaja, jer smatramo da su ovi podaci veoma značajni za zaposlene u pravosuđu, kao i za javnost Srbije.

  OBRASCI ZA PREREGISTRACIJU

18.februar 2010.

Poštovani,

U toku je preregistracija sindikalnih organizacija (izmena naziva). U cilju bržeg i efikasnijeg obavljanja poslova oko dobijanja Rešenja iz Ministarstva rada i socijalne politike, pripremili smo vam sve potrebne obrasce, koje treba popuniti, overiti pečatom i dostaviti nama, a mi dostavljamo Ministarstvu rada i socijalne politike.

Očekujemo od Vas da ćete ovom poslu pristupiti što pre, u cilju nesmetanog funkcionisanja svih sindikalnih organizacija.

-Prilog : - Obrasci (moguće ih je preuzeti u .zip formatu iz tabele u zelenom polju, koja se nalazi na desnoj margini ove stranice sajta)

primer uplate takse za budžet RS (kopiju uplate dostavljate uz obrasce)

Uplatilac: Ime i prezime uplatioca i naziv sindikalne organizacije

Svrha uplate: Administrativna taksa

Primalac: Budžet Republike Srbije

Šifra plaćanja: 153

Iznos dinara: 350,00

Račun primaoca: 840-742221843-57

Model i poziv na broj: 97    50-016

  POSLODAVAC KRŠI ZAKON I USTAVNA PRAVA ZAPOSLENIH

11.februar 2010.

Republika Srbija

Gospodinu SAŠI JANKOVIĆU, zaštitniku građana

Novi Beograd

Milutina Milankovića br. 106

Poštovani gospodine,

 

kao što znate od 1. januara 2010. godine srpski sudovi su drugačije organizovani u svom radu. Zbog toga, kao i zbog akata o privremenoj sistematizaciji, jedan broj zaposlenih je privremeno raspoređen a jedan broj ostao je privremeno neraspoređen.

Raspoređeni radnici pravo na zdravstveno osiguranje ostvarili su tek početkom februara, a neraspoređeni do danas nisu ostvarili to pravo.

Pored toga, radnik koji je neraspoređen ima pravo na naknadu zarade od 65% u visini svoje osnovne plate. Neraspređenim radnicima rešenja da su neraspoređeni uručena su početkom februara, kucana su krajem januara a važe retroaktivno od 1. januara 2010. godine. S tim u vezi, neraspoređeni radnici dolaze na posao, ali nažalost bez obzira na to što dolaze i rade na osnovu usmenog naloga, dobiće zaradu umanjenu za 35%, na kraju meseca, ne primaju nadoknadu za prevoz, dok će ostali primiti zaradu iz dva puta, takođe, bez nadoknade za prevoz.

O prethodno navedenom, uputili smo primedbe Visokom savetu sudstva, ali oni nas nisu udostojili odgovora, niti su preduzeli neku radnju kako bi ispravili navedene nepravilnosti. Po našem mišljenju, nedopustivo je da poslodovac koji stalno uverava građane kako se zalaže za vladavinu prava, krši zakon i Ustavom garantovana prava baš zaposlenih u pravosuđu čiji je osnovni zadatak da štiti prava i slobode građana. Dakle, naglašavam kršenje zakona po tri osnova:

1. retroaktivnost rešenja,

2. zarada niža od zakonom garantovane,

3. rad na osnovu usmenog naloga.

Zbog svega prethodno navedenog, molimo Vas da reagujete.

Prilog:

- rešenje neraspoređenog radnika

Predsednica

Slavica Živanović

  VAŽNO OBAVEŠTENJE

9.februar 2010.

Dana 8.02.2010. godine održan je sastanak u Apelacionom sudu, advokata Borisa Košćala povodom tužbi zaposlenih za regres i topli obrok.

Sve buduće aktivnosti advokata Borisa Košćala i predsednice Sindikata biće usmerene na zakazivanje sednice Građanskog odelenja novoformiranog Kasacionog suda kako bi se doneo novi zaključak po podnetim tužbama, jer je stari već davno pregazilo vreme.

Naime, u međuvremenu, decembra 2009. god. Okružni sud Kragujevac je doneo 2 potvrđene presude, sa usvojenim tužbenim zahtevom, te sa radošću obaveštavamo sve tužioce da su neki radnici već uspeli da naplate štetu od države.

Kako je sudska praksa po tužbama zaposlenih vrlo šarenolika, neophodan je novi zaključak Građanskog odelenja Kasacionog suda upravo zbog ujednačavanja sudske prakse u reformisanom pravosuđu.

Izražavam optimizam verujući u pravdu, da će svi tužioci u što kraćem vremenskom roku biti obeštećeni od Republike Srbije i Ministarstva pravde RS, tj. tuženih u našim postupcima.

Istovremeno, radi upoznavanja onih članova čije su tužbe tek krenule pa su pritisnuti nalozima za uplatu sudske takse, da je advokat Boris Koćal podneo podnesak koji mogu svi da koriste u predstojećim sudskim postupcima, u prilogu.

PRILOG

  SUMNJA MORA DA SE DOKAŽE

8.februar 2010.

Visoki savet sudstva

Državno veće tužilaca

Ministarstvo pravde Srbije

 

Poštovani,

još sredinom januara uputili smo vam dopis, zahtevajući od vas da rasporedite sve zaposlene, kao i da odredite termin za sastanak, imajući u vidu da je evidentno da broj zaposlenih koji ste odredili na osnovu broja nosilaca pravosudnih funkcija nije dovoljan za normalno funkcionisanje pravosuđa.

Pored prethodno navedenog, zahtevamo da donesete novu odluku o izboru svih prethodno neizabranih nosilaca pravosudnih funkcija, s tim što posebno naglašavamo da očekujemo da protiv nosilaca pravosudnih funkcija, koje je u svojoj izjavi spomenula predsednica Visokog saveta sudstva, podnesete odgovarajuće inicijalne akte za dokazivanje sumnje koje su izražene, odnosno da postupite po zakonu. Istovremeno, napominjemo da sumnja ne može da postane optužba na osnovu saznanja. Sumnja mora da se dokaže. S tim u vezi, a s obzirom na to da je predsednica Nata Mesarović izjavila da ima saznanja i podatke o licima koja su nezakonito i neodgovorno postupala u predmetima, pozivamo predsednicu da objavi i druga saznanja o tim licima, jer svako takvo lice ima ime i prezime, naziv organa u kojem je postupalo, kao i broj predmeta u kojem je postupalo. Ovakve uopštene, proizvoljne i paušalnepresude bez dokaza predsednice Visokog saveta sudstva nanose štetu i pravosuđu i Srbiji.

Kako nas do danas niste udostojili svojim odgovorom ili pozivom, urgiramo da to učiniti u što kraćem roku.

PRIMEDBE NA REŠENJA

Predsednica

Slavica Živanović

  POSLEDICE BRZOPOTEZNE REFORME

12.januar 2010.

Sprovedena brzopotezna reforma pravosuđa ogleda se u tome što su sudovi prazni, predmeti zapakovani, kompjuterski programi samo u najavi, smeštajni prostor i dalje ograničen i neadekvatan, tako da je optička varka da zaposleni i pravosuđe normalno rade. Zbog toga je Sindikat pravosuđa Srbije uputio dopis Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca i Ministarstvu pravde, koji je moguće pročitati klikom na aktivno polje opširnije.

opširnije

Stare vesti se nalaze na stranicama ARHIVA

 

Novosti || O Nama || Program || Pristupnica || RO